משמעות החיים.

סלוניק

New member
משמעות החיים.

שאלה לחברי הפורום החילוניים. האם אתם רואים איזושהי משמעות לחיים פרט למתמטיקה דרוויניסטית?

erezsh

New member
../images/Emo6.gif

מתמטיקה היא לא "דרווינסטית", ומעטים החילונים (אם בכלל) הרואים במתמטיקה את משמעות החיים... אני לא מבין את השאלה הדמגוגית הזו. במידה ולא זו הייתה הכוונה, אתה מוזמן לשאול אותה בנוסח שונה.

סלוניק

New member
למה דמגוגיה?

מתמטיקה דרוויניסטית זה סתם ביטוי ציני כמובן, אבל הכוונה היא לתפיסות דוגמת "הגן האנוכי" של דוקינס אם אתה מכיר, לפיו תכלית הקיום של יצור חי היא שימור הגנים שלו לדורות הבאים.

SilentMike

New member
כי זו דמגוגיה

התיאוריה האבולוציונית של דוקינס (כמו כל תיאוריה אבולוציונית אחרת) עוסקת בתשובה לשאלה "איך דברים מתנהלים" ולא איך ראוי שיתנהלו. חבר פורום חילוני ספציפי זה, רואה את המשמעות והתכלית כדבר שאנו נותנים לחיינו, ולא כדבר טרנסנדנטי לחיים המודעים. זה פשוט מטופש לנסות לכפות תכלית, שהיא תכונה שלנו ושל פעולותינו (שנעשות על-ידנו לתכלית מסויימת), על היקום האדיש.

סלוניק

New member
זה לא עונה על השאלה.

כן, אני מכיר את תפיסתו של סארטר בנוגע להענקת משמעות לחיים, אך אין זה עונה על השאלה מה קביל מבחינתך כתכלית בחיים.

SilentMike

New member
איזו שאלה?

אין תכלית אמיתית לחיים מחוץ לזו שאנו נותנים לה. שכפול הגנים אינו "תכלית" במובן הזה אלא פשוט הפונקציה של היצורים החיים. תכלית אמיתית יכולים לתת רק יצורים בעלי תודעה כמונו. היקום הוא חסר תודעה, לכן אין לו תכלית משלו. גם לא לייצר אותנו. אנחנו יכולים לתת לו את התכלית הזו בדיעבד, אך לא היתה לו כוונה כזאת.

סלוניק

New member
ואיזו תכלית זו?

אתה יכול להביא דוגמה לתכלית שכיצורים בעלי תודעה אנו יכולים לתת?

SilentMike

New member
כל תכלית שהיא.

כל דבר שאתה מחליט להקדיש לו זמן ומאמץ, משלום עולמי, ועד מתכון מושלם לפיצה יכול להוות עבור אדם תכלית. בין עם לקיומו כפי שהוא בוחר להגדיר אותו, ובין עם לעבודה של שעתיים. במובן הפשוט תכלית היא כל מטרה שאני פועל למענה. למשל עכשיו אני מתכוון ללחוץ על כפתור הערכבר מעל ה-'שלח'. התכלית של אקט זה תהיה לשלוח את התגובה הזו לפורום. בבקשה.

argoBlock

New member
אני לא יודע מה זה

"מתמטיקה דרוויניסטית", אבל מכיוון שזה נשמע כמו שם או פסאודו שם לתחום מדעי, אני מבטיח לך שהחילוניים לא רואים בשום נושא מדעי את משמעות החיים. משמעות החיים היא החיים. אם תסביר למה אתה מתכוון במשמעות החיים אולי נוכל לענות לך. להלן כמה נסיונות: 1. משמעות "החיים" היא החיים. 2. למילים יש משמעות, החיים אינם מילה. 3. החיים הם החיים. 4. אתה לא יכול לשתות את המילה "מים" או אם תרצה: 4. אתה לא יכול לשתות "מים" ואתה לא יכול להסביר את משמעות החיים אם אתה יכול לתת פרשנות אחרת לשאלה, שתף אותי

סלוניק

New member
אוקי.

"משמעות החיים היא החיים", זה מקביל לטענה לפיה אין משמעות לחיים, לא?

argoBlock

New member
לא זה לא מה שאמרתי

משמעות "החיים" היא החיים. משמעות ה"מים" היא מים. אתה יכול לשתות מים. אתה לא יכול לשתות "מים". אתה יכול להגיד את "משמעות החיים". אתה לא יכול להגיד את משמעות "החיים". אתה בטח שלא יכול להגיד את משמעות החיים. למילים יש משמעות, לביטויים יש. לזבוב, לטלפון, לים, ללזניה, אין משמעות. כפי שאתה בודאי מבין ממשחק המילים הזה, עכשיו אתה צריך להסביר מה משמעות "משמעות החיים", כי זו לא המשמעות של "החיים". אז למה אתה מתכוון בשאלתך

סלוניק

New member
תכלית, מטרה נעלה, טעם, וכו'.

האם יש תכלית בקיום שלנו כבני אדם? האם יש לנו יעד עליון כלשהו?

Chief san

New member
סוד של חילונים

והנה אני הולך להסגיר אותו (רק שלא יסקלו אותי על זה) תקשיב טוב, לא כל החילונים חושבים אותו דבר. אסתכן בשגגה נוראית ואוסיף שפלורליזם הוא חלק מהותי מהחילוניות. דעתי החילונית, ד"א, גורסת שמשמעות החיים היא המשמעות שאתה בוחר לתת להם.

סלוניק

New member
וואלה? קבל עוד סוד

גם אני חילוני, מה רע בכך שאני תוהה מה אחרים חושבים על משמעות החיים בעולם בו "אלוהים מת" כמו שניטשה אמר? לחפש דרכי ניגוח זה מיותר, אם אין לך רעיון של מה לענות אל תענה.

argoBlock

New member
משמעות החיים כחילוני

כפי שכבר אמרתי, לא ברור לי למה כוונתך ב"משמעות החיים". אבל מכיוון שיש לי הבנה מסויימת של "חילונים" ו"דתיים" אני יכול להעיר על מספר הבדלים. הדתיים לא מבינים הדתיים לעתים קרובות מנדים מהפעולות הלגיטימיות בחייהם במידה רבה יותר מחילונים ליברליות (במידה רבה היא מתנגשת עם קיום מצוות ועם חיים בחברה שמרנית) וספקנות (בכל הנוגע לאמונה המאפיינת את קבוצתם הדתית השרירותית) כמובן שויתור זה כולל ויתור על חוויות אנושיות רבות (חוויות אינטלקטואליות שהספקנות מאפשרת, ובין-אישיות שהליברליות מאפשרת). החילונים לא מבינים החילונים לעומתם מנדים מחייהם חלק אחר, לא אנליטי ממגוון החוויות האנושיות (כמובן לא באופן מלא), חלק מן הדברים הם מבינים (למשל את הויתור על חיים עם ערכים ברורים, אמונות ברורות, והמשפחתיות שקהילה שמרנית מאפשרת שאובדים תמורת חופש), וחלק מהן אינם מבינים כלל, תכופות יותר מאשר לא אני שומע חילונים שאינם מבינים את החוויות בצד הדתי של הספקטרום של חוויות אנושיות. דוגמה מתבקשת היא הטענה האידיוטית שהליברליזם/המדע/הרציונליות/חופש הדעה (במיוחד בתקשורת, הרדודה יותר ממאזיניה) היא הדבר הקדוש של החילונים, רוב החילונים אינם מבינים את משמעות המילה קדוש באופן חוויתי אלא עושים לה רדוקציה לאיזו פרשנות ערכית. גם צדיקות היא מושג שמעט חילונים (ולא הרבה דתיים מבינים). דתיות בכלל היא דבר שמעט חילונים ומעט דתיים (כאלה ששייכים לדת ממוסדת) מבינים או חווים. הרוב המכריע למעשה כשאני חושב על זה, מעבר לרמת הדוגמות, ברמת החוויות האמיתיות, מעט הבדלים קיימים בין הדתי הממוצע לחילוני הממוצע. *יש להעיר שודאי שאת כל המושגים הללו לא מבינים כל החילונים או כל הדתיים בהתאמה, קיים לדעתי גרעין מסויים של אנשים שמבינים את החוויות האנושיות האלה לעומקן בכל אחת מין החברות וסביבם בשתי החברות מדשדש הרוב המכריע במימי האפסיים של קשקשת ומנייריזם שנגזרים מהחוויות האותנטיות. ברור כמובן שבשתי החברות קיימים אנשים שמבינים חוויות מכל הגוונים, והבנה זו אינה מוגבלת לכאלו שעברו בין שתי החברות.

Chief san

New member
יצא המרצע

טוב.. אז אם'תה חילוני אז בסדר
תקרא עוד פעם את הטופיק שלך וחלק מהתגובות ותבין כמה קל לפרש את השאלה שלך כפטרוניסטית ומזווית לא חילונית. (הארה, אני משתדל לפשוט מעלי עמדות כלפי הגדרות מכלילות או לפחות לנסות לנטרל אותן בהתנהלותי. בלי קשר לקודם, פטרוניזם עדיין מקפיץ אותי, במיוחד פטרוניזם חשוך)

Lu Tze

New member
תגדיר את המושג "משמעות החיים".

אם אתה מתכוון לומר "הדבר שמונע מכם להתאבד", אז התשובה היא חוש הישרדות. אם התכוונת ל"דבר שנותן לחיים שלכם טעם", אז אני מניח שהתשובה היא שהחיים עצמם נותנים לחיים טעם.

למעלה