משחק קטלני

יוסי ר1

Active member
מ../images/Emo207.gif, אם כבר עוסקים בספרי מד"ב

ממליץ בחום על הספר "המנון לליבוביץ" של וולטר מ. מילר הבן. (אין שום קשר לפר' ליבוביץ' המנוח). המקום והזמן - כדור הארץ, דורות אחרי השואה האטומית שהכחידה את רוב האנושות וזיהמה את הכדור כולו בנשורת וקרינה רדיואקטיבית. מעט השורדים חיים במקומות מסתור מוזנחים. חלקם הגדול פגוע מהקרינה, ויותר ויותר מוטציות מפלצתיות נולדות, בני אדם עם שני ראשים, זנבות, גפיים מעוותים ומה לא. הפואנטה של הספר, היא ההבנה שהגיעו אליה השורדים, כי כל הרעה הזו אירעה באשמת התרבות והידע. הידע הוא שאיפשר את המצאת מכונות ההרג, ועל כן, כדי למנוע כל אפשרות לשואה עתידית נוספת, השודים מכריזים מלחמת חרמה בידע ובידענים. האידאל הוא היות "פשוטון", קרי מי שהפשטות מובילה את דרכו. ברור שישנם גם כאילו שרואים חובה לעצמם לשמר ולאסוף את שרידי הידע. ההלו הם נזירים ואדשי דת החים במנזרים נסתרים בשממה, ומנסים לשים ידם על כל פיסת ידע שאפשר. והמבחר דל ביותר, כמה ספרים, כמה קרעי דפים, כמה שרטוטים לא מובנים. גיבור הסיפור הוא פרח כמורה עלוב ובלתי נחשב, זוטר שבזוטרים. אה, וכמובן האגרת של ליבובי'ץ שאת פשרה מנסים לפענח. הספר כתוב היטב. מי שמחפש בעיקר את הבדיוני והפנטסטי, שלא יטרח. עיקרו של הספר הוא עיסוק בבעיה המרכזית, האם הידע עצמו הוא קללת האנושות? האם האנשים שמשתמשים בידע לרעה אשמים? האם זהו גורל קבוע מראש? הספר כתוב בהומור. ואהבתי גם את זה שהמחבר השאיר את השאלה פתוחה. לדעתי לפחות. אני מניח שיהיו בין הקוראים שיחלקו על הבנתי ויטענו שהמחבר מוביל לעמדה ברורה ונחרצת. אין לי אלא להמליץ לכל אחד ואחת להינות בעצמו מהספר, ולהחליט בעצמו מה השאלה המרכזית בספר, ומהי תשובתה.

קראתי את הספר

ולדעתי המסר הפסימי שלו מטעה. עם כל ההתקדמות של האדם ביכולת ההרג, היום מלחמות הופכות לפחות קטלניות מבעבר. אם תקרא על קרבות בימי הביניים תגלה ששיעור אבידות של חצי מהצבא, וזה בצד המנצח לא היה דבר חריג (הרוב המוחלט של הצלבנים שיצאו לכבוש את ארץ ישראל במסע הצלב הראשון מתו בדרך. הרוב המוחלט של אלה שהגיעו לארץ ישראל נהרגו. מסע הצלב הראשון היה המוצלח מבין מסעות הצלב), ואונס, ביזה ורצח של האוכלוסיה האזרחית היו הנורמה. אולי תפרוץ מלחמה אטומית שתחזיר את העולם לימי הביניים, אבל ראוי להזכיר כי אפלת ימי הביניים ואובדן הידע של העולם העתיק היו בעיקרם תופעות אירופאיות. באותו זמן נשמרו בקונסטנטינופול חלק ניכר מהתרבות והידע העתיקים, ובערב אפילו התפתחו חדשים. אני סבור שהידע להבין שרטוט של מעגל חשמלי לא יאבד באופן אוניברסלי, אפילו אם רומא החדשה תתמוטט.

יוסי ר1

Active member
מה אתה סח! חצי מהצבא שבימי הביניים

מת, אז כמה הלכו, מאה אלף איש? מאתיים אלף איש? חצי מיליון? היום במלחמה אטומית קטנה אתה יכול בלי בעייה לכסח איזה מיליירד, בלי הרבה מאמץ. ויותר מכך, אין בעייה לאנושות לייצר מיליירד חלופיים. אבל כל מקום שתיפור בו פצצה כזו, יזוהם לעשרות אלפי שנים. הפואנטה העיקרית היא לא שהפצצה נפלה על המוזאון שהכיל את הספריה, אלא שבני האדם הגיעו למסכנה שהידע הוא הרע. משהו כמו אכילה מעץ הדעת (דעת טוב ורע), או כדברי הפסוק "יוסיף דעת יוסיף מכאוב".

יוסי ר1

Active member
רואה, רק מהמחשבה על הזיהום

הרדיואקטיבי עלתה רמת שגיאות הכתיב שלי להחפיר. מיליארד, שתיפול, למסקנה,והשאר תקנו אתם.

למעלה