משהו...

סקיפי

New member
משהו...

"ותכבד יד ה' אל-האשדודים ושימם ויך אותם בעפלים..." (שמואל א,ה'/ו') "ויאמרו מה האשם אשר נשיב לו יאמרו מספר סרני פלשתים _חמישה עפלי זהב וחמישה עכברי זהב_..." (שם, ו', ד') במלחמה בין הפלשתים לישראל נלקח ארון האלוהים על ידי הפלשתים. בכל מקום ועיר אליהם מגיע הארון - מוכים הפלשתים במכות מסתוריות שטוענות לשם "עפולים"(פרשנים: טחורים). כל זה היה נראה רגיל ונחמד, אלמלא פרק אחד לאחר מכן, כשהפלשתים משיבים לישראל את הארון בליווי מתנות - הם מצרפים אליו עפולי זהב, ועכברי זהב... בנקודה זו דווקא העכברים משכו את תשומת ליבי. העכברים כידוע מקודשים לאל אפולו היווני, שהגיוני לשער שכיהן גם אצל הפלשתים, שמוצאם מכפתור - אי בים התיכון. אי לכך ובהתאם לזאת, עפולי הזהב הם, ככל הנראה - _אפולי_ זהב, צלמיות של האל... בספר שמואל ישנה תופעה של סירוס שמות עבודה זרה, ולכן זה נראה לי הגיוני ששמו של אפולו לא ייכתב במפורש, אלא בצורה מעוותת. מה דעתכם?

5 0 6

New member
נשמע הגיוני, אבל!

אם כך, המכות המסתוריות שהונחתו על הפלשתים הם אפולים, והשאלה מה זה? אלוהים הנחית עליהם את אפולו? כי עפולים ועפולי זהה נורא דומה.

סקיפי

New member
דבר

סגול סגול. וזאת השערה שלי... בגלל שהעכברים מקודשים לאפולו כי הם מעבירים את המחלת הדבר; יעני, אפולו=אל הדבר. המפרשים טוענים שזה טחורים - לך תדע מה זה... אבל בשמואל מספרים לנו על מספר גדול מאוד של אנשים שמתים תוך זמן קצר. מסקנתי: מגיפה

5 0 6

New member
אז יותר הגיוני שזו הייתה מגיפת הדבר

איך הגיעו לטחורים?!

סקיפי

New member
לדעתי

טחורים של היום הם לא טחורים של פעם... אבל אני יכולה לנסות לברר.

Y. Welis

New member
זה מעניין. אבן שושן מפרש את ההופעה

בפסוק הראשון כ'טחורים', אבל לא מציע פירוש לעפ[ו]לי הזהב. הרי קצת קשה ליצור טחורים מזהב... יתכן שיש בזה משהו, במיוחד לאור משהו שנתגלה לאחרונה בחפירות ליד באר שבע (לא זכור לי באיזה אתר קראתי על זה) - צלמיות של ספינקסים (או משהו בדומה - גוף של חיה ופני אשה) מתקופת בית ראשון, שאולי הוכנו עבור עיר בקפריסין ששמה דומה לשם שנזכר על הצלמיות.

סקיפי

New member
יש לי

בקשר לטחורים: בספר שמואל קיימת תופעה של כתיבת שמות עבודה זרה כגנאי, לדוגמא: בעל= בושת וכו'. אז אפולו=טחורים...

הממ...

אני לא נוטה להסכים איתך בעניין זה... הרי, ככל שאני יודע, לא נמצאו שרידיהם של פסלי אפולו או כל דמות אחרת מן המיתולוגיה היוונית מהתקופה שבה התרחשה מלחמת ישראל בפלישתים. חוץ מזה, הפלישתים אימצו לגמרי את המיתולוגיה הכנענית... אגב, האל הפטרון של הפלישתים הוא לא אחר מ... בעל זבוב!

אני דווקא הבנתי שמדובר

בדגון. בכל מקרה, גם השם "בעל זבוב" הוא כנראה עיוות מכוון ל"בעל זבול", כש"זבול" הוא "ארמון" או "היכל". גם לאלים היו "ארמונות", שהם היו בעצם המקדשים שלהם (חוץ מזה, יש גם סיפור על הבעל ועל הארמון שענת השיגה לו). ואם כבר ב"זבול" עסקינן, מעניין אם ככה מה היה לשבט "זבולון" שבגללו הם נקראו כך.

סקיפי

New member
אבל

בעזה הם עבדו את דגון. במקומות אחרים הם עבדו את בעל. אי אפשר לדעת מי היו האלים המקוריים שלהם; ומאחר שספר שמואל מדבר על תקופת ההתיישבות המוקדמת יחסית של הפלשתים בארץ, בוודאי שהיו להם אלים יווניים.

הבהרה:

בעל-זבוב אינו זהה לבעל-הדד, מלך האלים. בעל-זבוב הוא אל פטרון מקומי- בדומה לבעל-כרמל ובעל-חמון- ואילו בעל-הדד(אשר שמו נגזר משם אל הרעם הבבלי אדד), הוא אמנם האל הפטרון של אוגרית, אך הוא גם אל ראשי המקובל על כל הכנענים. ודגון, אם איני טועה, הוא אביו של בעל-הדד...

The Anja

New member
כולכם הבנתם את זה הפוך!!

עפולים = אנשים מעפולה. אם היו מגיעים לכם לעיר עפולים הייתם מבינים הכל, ואתם חייבים להסכים שהרבה יותר קל לפסל אנשים מעפולה מאשר טחורים... (כל משתתפי הפורום תושבי עפולה - זה לא אישי)

Dia Leoghann

New member
הפלישתים אלוהיהם ודגון

הדעה שהפלישתים אימצו את אלי הארץ המקומיים, ובעיקר את אלי כנען, מרגע הגיעם לארץ ישראל היא בעייתית למדי. המקור העיקרי והיחיד כמעט (פרט לכתבים הלניים מאוחרים) על דתם של הפלשתים היה ונשאר המקרא, ובעיון ראשוני במקרא נראה שנפרדים אלי הפלשתים מאלי הכנענים: שופטים י' ו: וַיֹּסִיפוּ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, לַעֲשׂוֹת הָרַע בְּעֵינֵי יְהוָה, וַיַּעַבְדוּ אֶת-הַבְּעָלִים וְאֶת-הָעַשְׁתָּרוֹת וְאֶת-אֱלֹהֵי אֲרָם וְאֶת-אֱלֹהֵי צִידוֹן וְאֵת אֱלֹהֵי מוֹאָב וְאֵת אֱלֹהֵי בְנֵי-עַמּוֹן, וְאֵת אֱלֹהֵי פְלִשְׁתִּים; וַיַּעַזְבוּ אֶת-יְהוָה, וְלֹא עֲבָדוּהוּ. הבעלים והעשתרות מייצגים את אלי הכנענים, ואילו אלי הפלשתים הם עצמאיים כמו אלי צידון, מואב, ועמון. בנוסף לכך, האל דגון, המוצג כאל הראשי של הפלישתים אינו מוצג כלל כאחד מאלי כנען. דגון מופיע במקרא שלוש פעמים: בסיפור שימשון והרס המקדש בעזה, בסיפור שביית ארון הברית, ובסיפור מות שאול בבית שאן. נתחיל עם סיפור מקדש דגון בעזה. על פי סיפורו של שמשון היה המקדש בעזה המקדש הראשי של הפלשתים שכן כל סרני פלשתים התאספו שם לזבוח זבח ולחגוג. ממש לפני תפיסת עזה על ידי הפלישתים היתה עזה מרכז שלטוני של המצרים בארץ ישראל ובעזה עמד מקדש ראשי לאל המצרי אמון, האם יתכן שדגון תפס את מקומו של אמון ומקדש אמון הוא מקדש דגון, מקדשו של האל הראשי בשני הפנתיאונים? בתקופות הקלאסיות היה בעזה מקדשו של האל "מרנאס", אל יווני שמקור שמו הוא במילה הארמית "מרנא" כלומר "מורנו" או "אדוננו" (האם יש קשר לכינוי אדני של אלוהי ישראל?). בהתאם למסורות שמקורם של הפלישתים הוא מהאי כרתים (מסורות שטופחו בעזה הפלישתית עצמה) זוהה מרנאס על ידי היוונים כ"זאוס הכרתי" או "זאוס אלדמיוס" כלומר זאוס של התבואה (האם יש קשר לשמו של דגון ולגידולי הדגנים?). בקיצור במשך שלוש תקופות היתה עזה בירת הפולחן בארץ ישראל של האל הראשי של הפנתיאונים המצרי, הפלשתי והיווני. וכעת לסיפור שביית ארון הברית. על פי סיפור זה, הובא ארון הברית למקדשו של דגון באשדוד, וכן אנו למדים שדמות דגון היא דמות אדם, שכן כתוב: מאול א', ה' ד: וַיַּשְׁכִּמוּ בַבֹּקֶר, מִמָּחֳרָת, וְהִנֵּה דָגוֹן נֹפֵל לְפָנָיו אַרְצָה, לִפְנֵי אֲרוֹן יְהוָה; וְרֹאשׁ דָּגוֹן וּשְׁתֵּי כַּפּוֹת יָדָיו, כְּרֻתוֹת אֶל-הַמִּפְתָּן--רַק דָּגוֹן, נִשְׁאַר עָלָיו. מה זאת אומרת, רק דגון נשאר עליו? האם היתה דמותו של דגון דמות אדם עם ראש ורגליים או דמות דג (ומכאן מקור שמו דגון) כמו שחשבו חוקרי היהדות מימי הביניים ועד המאה ה-19. ואם דמות דג לו, האם הוא דג מבטנו ומעלה או מבטנו ומטה, או שכולו דג? בתרגום השבעים נפתרת הבעיה, שכן שם כתוב "רק גו דגון נשאר עליו". כלומר, דמותו של דגון היא דמות אדם עם ראש ידיים וגו. המקור למחשבה שדמות דגון היא דמות דג נובעת מפולחנה של אלה אחרת באשקלון הסמוכה (עתרעתה), ולאלה זו אכן יש זנב דג במקום רגליים. במקורות הקדומים מופיע דגון כאל תבואה ודגנים, ופילון מגבל מזהה אותו בתחילת המאה ה-2 לספירה עם זאוס של החקלאות, אי לכך, מקור שמו של דגון הוא מהמילה דגן ולא מהמילה דג. למרות שמקדשים של דגון מוזכרים במקרא רק באשדוד ובעזה, ברור שפולחנו היה נפוץ הרבה יותר, ולראייה ישנם מקומות רבים ששמם בית דגון או בית דגן.

אני לא יודע...

זה נראה לי די מופרח לטעון כי האל דגון הוא בעצם זאוס... אבל אני לא פוסל את האפשרות הזאת. בכל מקרה, דת הפלישתים לא יכלה להיות נפרדת מן הכנענית כמו שהייתה דת הצידונים- משום שדת הצידונים לא הייתה דת נפרדת. ההבדל היחיד הוא פשוט העובדה שהם סגדו למספר אלים מקומיים נוספים שאותם ראו כפטרוני העיר- וכך עשו גם שאר הכנענים. הרי, בסופו של דבר, הכנענים לא היו מגובשים ולכל שבט, עיר, ולעתים אף משפחה- היו אלים פטרונים משלה. דוגמה טובה לכך היא האל בעל-כרמל שמוזכר כאל שלו סגדו תושבי הכרמל- ואשר נגד פולחנו יצא אליהו הנביא. ישנם גם "בעלים מקומיים" נוספים כגון בעל-פעור, בעל חמון ועוד רבים וטובים... אגב, אצלנו בחיפה, במערת אליהו, ניצב פסל של הנזירים הכרמליתים הצרפתים אשר מתאר כיצד אליהו הורג את נביאי בעל-כרמל. בתקופת מלחמת העצמאות, כאשר הכוחות הערביים החלו לנחול תבוסה בקרב על חיפה, למרות יתרונם המספרי. הערבים המקומיים אמרו להם כי כל עוד פסל "נביא היהודים" עומד על טילו- הכוחות הישראלים לעולם לא יפסידו באזור הכרמל... ואכן, בני ערב המאמינים באמונות תפלות לא פחות מהיהודים, שלחו מטוס שיפציץ את הפסל. הפסל נהרס- אך נראה שהדבר גרם אך ורק להחרפת מצבם, ובסופו של דבר הם כותרו ולבסוף נשבו ע"י הישראלים. התושבים המקומיים לא הופתעו מכך וייחסו את התופעה לכך שהנביא הישראלי הקדום זעם על חילול מקדשו. בתום המלחמה פסלו של אליהו שוקם וכיום זהו אחד המקומות המרכזיים לתיירות בחיפה. ועוד משהו לגבי השם כרמל- מקורו הוא במילה הכנענית "כארם-אל"- כלומר, הכרם של אל(אבי האלים). וכמובן, ברוך הבא! אהבתי מאוד את האתר שלך על המיתולוגיה הקלטית! השתלבות מהירה...

Dia Leoghann

New member
תוספת

ראשית אינני טוען שדגון הוא זאוס, אלא אני אומר שבתקופה ההלניסטית החליפו אותו אלי חקלאות "זאוסיים", ולכן אני מעריך שדגון היה אל חקלאות וכן היה ראש הפנתאון. גם הוא עצמו החליף את אמון שהיה ראש הפנתיאון של שושלת 19 במצריים. כמובן שלכנענים היו אלים פטרונים מקומיים (ונתת כמה דוגמאות מצוינות), ויתכן מאוד שגם לפלשתים היו אלים מקומיים כאלו. למעשה אני לא מכיר עם שאין לו אלים מקומיים או אלים משניים בנוסף לאלים הראשיים. בקשר ל"בעל זבול", כמו שאמר מוסורסקי, הוא אינו אל מקומי אלא הוא הבעל ב"הא הידיעה"... המילה זבול פרושה קדוש או קודש, וכך מופיע שמו של הבעל בכתבי אוגרית פעמים רבות. גם במקרא היא מופיעה ובית המקדש נקרא בית זבול ליהוה. הכינוי בעל זבוב הוא אכן שיבוש מכוון של "בעל זבול". בקשר לאלים כנעניים שונים שהפכו לאלים של הפלישתים, אם תביא לי דוגמאות עם ראיות (מראי מקומות במקרא למשל), אני אסכים איתך שדת הפלישתים ודת הכנענים היתה דומה, אבל עד שתמצא כאלה, קשה לי להסכים איתך.

Y. Welis

New member
בעניין הפלישתים - אין הרבה עדויות

על דתם, לפי המאמר הזה שהובא בתחתית הדף ע"י סקיפי (הגדולה מנפוליאון), אבל נאמר שם שהם נטמעו בעמי הארץ הכנענים בתוך זמן לא רב (שניים-שלושה דורות), כך שסביר להניח שהם קיבלו על עצמם את אלי הכנענים, אולי בגירסה פרטית משלהם (כמו שהיוונים מצאו זאוסים אצל עמים אחרים).

היי לך חיפאי כמוך כמוני

חוץ מזה פסל נוסף של אליהו הנביא המשמיד את הבעלים עומד על תילו במוחרקה בדרך לכפרים הדרוזים בדיוק במקום בו אליהו הנביא הרג את הבעלים וזה גם שייך לכרמליתים עליה לגג מקנה תצפית די רחבה של המקום ושל הכרמים של אלהים לא רחוק משם יש זכר (ארכיאולוגי) לישוב קהילתי של הסנהדרין בראשותו של יהודה הנשיא

למעלה