משהו קצת אחרת

חגי42

New member
משהו קצת אחרת

שילוב של מידע שימושי, קצת שאלות בסגנון "האם אתה פולני מספיק" והזמנה פתוחה לחברי הפורום.

מידע שימושי:

אולי תגיעו אל פולין ותרצו לדעת על אפשרות נוחה ומהירה להגיע ממקום למקום מבלי להשתמש בשירותי הרכבת הפולנית. (שאני אישית מאוד אוהב) יש חברה שנקראת בפשטות אוטובוס פולני (Polski Bus ) והנה הקונץ, אם מזמינים מספיק זמן מראש אפשר לרכוש כרטיסים לערים שונות בתוך פולין ואפילו מחוץ לפולין (אמסטרדם מישהו?) במחירים ממש זולים. באתר הם מפרסמים שאפשר לקנות כרטיס החל מזלוטי אחד ואני מניח שאם תהיו הראשונים בתור תקבלו כרטיס לקרקוב בזלוטי אחד בלבד אבל גם חמישים זלוטי לטורון או גדנסק לא הולך ברגל. אם יוצאים מוורשה היציאה היא מתחנת האוטובוסים שליד מטרו וילנובסקה. הנסיעה נפלאה כי יש להם שירותים בתוך האוטובוס (אכן פלאי פלאים) ויש שירות רשת על האוטובוס למי שמכור לרשת.את המטען נותנים לאיש השירות שמעמיס אותו עבורכם בתא המטען ונותן לכם קבלה, אנא שמרו על הקבלה כדי לפדות את המטען שלכם כשתרדו מהאוטובוס.

לשלוח חבילה בתוך פולין - לא ידעתי את זה אבל הנה, יש חברה פרטית שתשלח לכם חבילה בתוך פולין שתגיע ליעדה תוך יום אחד בלבד (!!!) למטורפים, יש אפשרות בחברת UPS לשלוח חבילה שתגיע לעיר אחרת באירופה תוך יום אחד בלבד (יש להם הסכם עם חברות התעופה שמסכימות להיות הבלדריות שלהם לדברי דואר).

למי שלא צמחוני - קרוואן המבורגרים חדש התמקם בצנטרום של הפילה תחת הכותרת בובי בורגר ומציע המבורגרים מאוד טעימים (אם כי, מול המקדונלד שממול, לא זולים בכלל. 24 זלוטי לבובי כפול) א מה מה, טעים מאוד. לא יודע עד כמה יבוא לכם לאכול באתר בניה (כי בונים קו חדש של המטרו כרגע אז כל מרכז העיר זה אתר בנייה והפיגומים והעגורנים נוסקים עלי על, ככתוב, "חֲגוֹרַת-הַבֶּטוֹן שֶל הָעִיר הֲדוּקָה, בְּהֶחְלֶט הֲדוּקָה./ הַקִירוֹת הַכְּבֵדִים מְבִינִים מַשֶהוּ וְנוֹפְלִים בִּשְתִיקָה" מי שיזהה נכונה את המשורר יקבל פונצ'קי סמלית:)

חידון - האם אתה פולני אחו שילינג?

1. מה משמעות הגרפיטי הישן נושן (מזמן פולין העממית) RWPG ?
2. מה משמעות הגרפיטי שקיים עד ימינו אנו וחי ובולט HWDP ? (כן כן, אני יודע שזה מאוד וולגרי וגס רוח. מה לעשות ששמים לזה לב ובסוף שואלים את הפולנים האסלים מה זה אומר?)
3 מה זה PGR ?

מי שרוצה להשיב בעצמו מוזמן להפסיק לקרוא עכשיו ולהגיב, התשובות ינתנו בסוף ההודעה הזו (ואני מבטיח שהן לא תהיינה וולגריות).

הזמנה פתוחה לחברי הפורום - חברים, תנו באיזה שרשור קטן על דברים שהייתם שמחים לקרוא בפורום ואתם לא מוצאים כרגע. יש ים דברים שקורים בפולין (למשל פסטיבל זינגר לתרבות יהודית, פעילויות של המכון לזיכרון לאומי, סתם פוליטיקה, ואפילו יום חיל האוויר שבא עלינו לטובה) וקשה לי להאמין שבאמת כולם רוצים לקרוא רק על נושא האזרחות הפולנית (שכבודו במקומו מונח). יאללה, תנו ברעיונות ונראה איזו טובה וברכה תצא מזה.

והנה התשובות!!!

1. ההומור המיוחד בגרפיטי הזה נובא מכך שראשי התיבות ניתנות לקריאה באופן הבא. קודם משמאל לימין RWPG , אז מימין לשמאל GPWR, ואז עוד פעם משמאל לימין RWPG . אופן הקריאה מתחבר לנושא של הגרפיטי שמדבר על מעבר של סחורות ותנועה. והנה הסבר הפשתגן:

רוסיה בחרה בממשלה של גיריק (אדוארד גיריק, ראש ממשלת פולין העממית בשנות השבעים).
גיריק חילק את הכל באופן שווה
רוסיה קיבלה הכל, ופולין קיבלה אצבע משולשת (במקור, קקי, אבל לא במילה יפה).

2. משמעות הפשתגן הוא זרג בישבנה של המשטרה. הבדיחה היא שהגרפיטי עצמו עילג, המילה הלא יפה למה שמאיימים לנעוץ בישבנה של המשטרה אמנם נשמעת לאוזן הפולנית כאילו היא מתחילה באות חית (H) אבל האיות שלה מתחיל ב C . דוברי רוסית לא צריכים הסבר, מדובר באותה מילה בדיוק. (אם כי ברוסית יש ביטוי שמשמעו "לך דבר עם הזרג" במשמעות של "לך תחפש" אבל לא שמעתי מקבילה פולנית. הרוסים פיתחו את זה לתת-ז'אנר של רוסית. "שמעתי שמתארגן טיול מאורגן אל הזרג, תרצה שאארגן לך מקום?" וכיו"ב. כמובן שמדובר במשהו מאוד מאוד גס רוח ופויה ולא צריך להשתמש בו בכלל).

3. דווקא משהו לא גס רוח, ה PGR היו חוות מדינה קולקטיביות, או, התשובה הפולנית לקולחוזים של ברית המועצות. כשפולין העממית התפרקה גם אופני הייצור האלו התפרקו.

.

כל מרכז העיר זה אתר בנייה?

היות שאני מתכנן לבקר בווארשה בחודש הבא, אשמח לדעת מאילו רחובות ומאילו אתרים מומלץ להימנע בגלל מטרדי רעש וזיהום.

שאלת מה הייתי רוצה לקרוא בפורום. הנה כמה מחשבות, ככה בשליפה:

אני נהנה מהרשומות שאתה כותב על סלנג פולני, מנהגים פולניים כאלה ואחרים, דקויות השפה הפולנית - המשך בעבודה הטובה, כמו שאומרים באמריקאית.

אשמח שתמשיך להביא לינקים לפוסטים של ניסן צור ושנקיים דיון בשאלות שהוא מעלה. היות שאיני קורא את NRG, זה בהחלט יעזור לי ויעשיר את עולמי.

אני כל הזמן שומע על פולנים שלומדים עברית - הייתי שמח לקרוא כאן על מה שהביא אותם לבחור בתחום זה ועל תובנות שיש להם על הדומה והשונה בין השפות ובין העמים.

פוליטיקה פולנית ברמת במדינה וברמת העיר - מעניין אותי.

חגי42

New member
אזור הצנטרום הוא בהחלט אתר בנייה

למשל, קפה פרוז'נה סובל מזה מאוד כי הבנייה זה ישר מול הפרצוף שלהם. וגם מי שמשגת ידו ומתאכסן בווסט-אין למשל צריך ללכת בכמה פיתולים עם גדרות ירוקות שמסתירות את אתרי הבניין מסביב. זה לא אומר שלא צריך לבקר בוורשה, רק שצריך להיות מודע לזה שמרכז העיר נעשה קצת פחות חברותי להולכי רגל. אגב, אני לא מאמין שחובה לגור במרכז העיר כדי ליהנות מביקור בוורשה. בוודאי אם נזכור שמרכז העיר של וורשה הוא לא מרכז אורגני-היסטורי אלא המרכז שעליו הוחלט באופן די שרירותי אחרי סיום מלחמת העולם השנייה. אפשר להתאכסן בעיר העתיקה או בפראגה או במוקטוב ולהנות לא פחות.אפשר למצוא דירות פרטיות לשכור באתר airbnb

ניסן כותב בבלוג שלו באופן סדיר, אני לא מביא קישור לכל פוסט כי לא כל פוסט נראה לי חשוב מספיק. (שני הפוסטים האחרונים עוסקים במצעד חיים שמערב צאצאים של נאצים גרמנים ובטענה שארה"ב אינה נאמנה למחוייבותיה לפולין). אבל אביא דברים שונים מניסן ומקורות אחרים אם יש עניין בהם.

יש הרבה פולנים שלומדים עברית באופן יחסי, בכל הפחות מספרם אינו פחות מפולנים שלומדים יפנים או נורווגית, לפי מה שאני חווה פה רוב הכתבות מביאות את האנשים (בדרך כלל נשים צעירות) בשלב של ההתלהבות מהשפה העברית ומהישראליות ואין כמעט שיחות עם אנשים שכבר רכשו את השפה והבנה מעט יותר בוגרת של התרבות הישראלית או העברית. כלומר, רוב החומרים לא עוברים את הרמה של: "וואו יש פולנים שלומדים עברית מדהים." (יותר מדהים מפינים שלומדים עברית או יפנים שלומדים עברית?) אם תקפוץ למכון הפולני תוכל גם לפגוש אותם אישית כי חלק מהפולנים הצעירים שלומדים בארץ לומדים במכון הפולני.

יותר פוליטיקה - רשמתי לפני

נזכרתי בעוד משהו

אולי יש אפשרות לגרור הנה את המתווכים החשובים של תרבות פולין לעברית, למשל דוד וינפלד, רפי וייכרט, מירי פז. לא מתכוון דווקא לאירוח (אין לי מושג מה הייתי שואל אותם), יותר שישתפו בנושאים שהם נחשפים אליהם במהלך עבודתם.

חגי42

New member
רעיון טוב, שווה בדיקה

אם הם יפתיעו ויגידו כן כמה אנשים בפורום יהיו מוכנים לשוחח עמם? (אני מבקש להתפקד, זה יהיה קצת מביך אם מירי פז תגיד כן בשמחה ואז רק שני גולשים ידברו איתה).

מרק8

New member
הייתי שמח לקרוא בפורום

לחגי אני מאד נהנה לקרוא על כל הדברים המעניינים שאתה כותב לנו מפולין
הייתי מעוניין בשירשורים ובסוף בלינקים בנושאים הבאים בשיתוף כל משתתפי הפורום
מסעדות פאבים ובתי קפה פולניות ויהודיות מיוחדות וזולות עם כתובת מדוייקת
פסטיבלים שנתיים או פעילות אחרת בנושא היהודי שנערכים מידי שנה
מקומות יפים ומיוחדים שלא בהכרח קשורים אלינו שכדאי לבקר בהם
שווקים וקניונים שכדאי לראות ואף לקנות בזול
בכל אינפורמציה כזאת כדאי להוסיף כתובת מדוייקת טלפון מפה ימים ושעות הפעילות תאריכים
וכל אינפורמציה אפשרית
רצוי מאד שהכל יהיה על סמך נסיון אישי
מקווה שהעניין יתבצע

חגי42

New member
לגבי דירות ראה התשובה הקודמת:)

לגבי פסטיבלים ומסעדות, רשמתי לפני. נעדכן בפורום לפי הניסיון האישי והמלצות מחברים. תודה על המילים החמות!:)

למעלה