משהו ניהילסטי

hungry penguin

New member
משהו ניהילסטי

רציתי לספר על זה לפני כמה זמן, אבל אז לא ביקרתי בפורום ושכחתי. התיכון שהשתייכתי אליו היה תיכון אליטיסטי שמאלני. אני לא אציין את שמו, אבל אין יותר מחמישה כאלו בישראל. התיכון מביא עד היום מישהו שירצה על מאבק הפועלים באחד במאי, והביא את אברהם בורג כשהייתי בי"ב כמרצה בענייני חינוך. אני לא מבקר פה, אבל אתם בטח מבינים את התסכול שלי ושל יתר שלושים אחוז הימנים בתיכון. מולנו ממסד של מורים ואנשי ניהול שכולם שמאלנים... ואנחנו תלמידים שנאלצים לחיות עם אפסים בעבודות בהיסטוריה רק בגלל שביקרנו את פרץ. יצירות בספרות כמובן השתייכו לאנשי ממסד שנות שישים. על ג'בוטינסקי המשורר לא שמעו שם. עברו שנה וחצי מאז שבגרתי, והנה אני נתקל ממש במקרה בבחורה שהכרתי בזמן התיכון. היא קטנה ממני בשנתיים, ובדיוק הצטרפה לי"ב. אין לה עמדות פוליטיות, אבל היא הרפקנית בטבעה. באורח קסום, קפצו לי שתי אסוציאציות ברגע שראיתי אותה: אחת, היא שייכת לצוות רדיו של ביה"ס. שתיים, באתר שלי ליכוד1- יש את השיר השווה "חיילים אלמונים." מה אתם הייתם עושים?
11:30, מתחילה ההפסקה הגדולה. צוות רדיו, כהרגלו, שם מוזיקה לועזית ברקע. המורים מסתגרים בחדר מורים ותלמידים ממלאים את המזדרונות. בשיא האקטזה הזו, אף-אחד לא מבחין בשינוי הפתאומי שחל במוזיקה. קודם כל, המוזיקה כבר לא רכרוכית ואקראית. היא קצבית, בוטה, ואפילו מלחמתית. שנית, במקום סלנג אנגלי מטושטש, נשמעים מילים יפות בעברית, וכל שורה מתחרזת לקודמתה. אני מניח שהמורות הזקנות הבינו די מהר מה הן שמועות. לתלמידים לקח זמן. "...בערים בכפרים את דיגלנו נרים, ועליו הגנה וכיבוש!" השיר לא נשמע עד הסוף. בסוף הבית השלישי, נכנסה סגנית המנהל לחדרון הקטן של צוות הרדיו. היא הבינה את ההומור שבמצב (סימן שזמנים משתנים), אבל ביקשה בכל-זאת שינמיכו את הקול. בשאר ההפסקה נשמעו שירים לועזיים רגילים. אבל לאותן שתי דקות, שתי דקות של אושר עבור שלושים האחוז, נשמע השיר היפה של יאיר, הימנון הלח"י. וזה קרה בבי"ס האחרון שבו הייתם מדמיינים שזה יקרה. דיברתי מאז עם הבחורה שסייעה לי. נראה שבחרו להתעלם מהארוע בבי"ס. היא עדיין בצוות רדיו. אולי יום אחד היא תסכים לארגן משהו דומה שוב. הפעם נפעיל את "שתי גדות לירדן..."

ראליסט

New member
אתה חושב שאת מישהו מעניין

השיר "חיילים אלמונים"? בעצם,לאיזה מקום הוא הגיע במצעד השבועי של גלי-צה"ל? תעדכן אותי...אחול שקשוקי,"חיילים על מונית"

מרכזון

New member
ברצינות ראליסט....

הזלזול אינו מתאים פה. אל תשכח שעד 1977 למדו בבתי הספר על העליה ממדינות מזרח אירופה. הסופרים והמשוררים היו כולם אשכנזים. על "אלטלנה" ו"הסזון" אסור היה לדבר בכלל. האליטה האשכנזית שלטה במדינה. בזכות מנחם בגין ז"ל הדברים השתנו. מותר כבר להשמיע את "חיילים אלמונים". זוהי תעודת הוקרה למדינה. לא סיבה לזלזול.

ראליסט

New member
לא זלזלתי...

אבל לעסוק במיתוסים כמו שירים,זה קצת אנכרוניסטי,כשהבעיות הבוערות הן עצם מוסריותה של הפוליטיקה,ושל הנבחרים בכנסת.ראה דבריו של יו"ר הכנסת רובי ריבלין,שלמרות שאיני מסכים איתו אידאולוגית,אני מסכים כמעט לכל מילה שאמר אתמול בקשר למצב הכנסת. רק לשם איזון: גם השירים שנקשרו לתנועת העבודה,שאני עוד שמעתי כחבר ב"מחנות העולים",לא מענינים איש! אמנם חמור שבשעתו תנועת העבודה מנעה עיסוק בנושאים היסטוריים כגון עליית עדות המזרח,פרשות כמו "אלטלנה" או "הסיזון",אבל בינינו,כאשר מתבוננים בצורה שבה נלמדת היום ההיסטוריה של הציונות,ניתן לקבל בחילה. אינני חושב שבשנות ה-70,היו רבים שלא ידעו מי היה בן-גוריון,או ז'בוטינסקי. כיום גם בבתי ספר שנחשבים "מעל הממוצע",תמצא תלמידים שחושבים שבגין היה ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל,או שפרס הוא נשיא המדינה.יש רבים שכלל לא יודעים מי היה בן-גוריון. אני באמת לא בטוח איזה חינוך הייתי מעדיף.את זה של 1970 או את זה של ימינו....

crazeeee

New member
משהו ניהליסטי נוסף

שיר שכתב יענקלה רוטבליט - שלום חבר וכיכר העיר מוארת רבבות כל אוהביך נהרו אל העצרת נאספו לראות פניך עת נבוך סמוק כילד את קולך בשיר נתת הגורל נקש בדלת ואתה כלל לא שמעת שוב ושוב עובר בי רעד מי יכול היה לדעת מה נאמר ואין מילים פשוטות יותר שלום חבר בעודך טובל באושר ובשיר שלום פוצח שם בחושך לשעת כושר כבר המתין המרצח הככר כולה הומה ו... לב אל לב נפתח כפרח אקדחו טעון במוות ועיניו קרות כקרח ליל הסתיו יורד על נגב ערבה בוכה מנגד גם למעלה אין מילים פשוטות יותר שוב ושוב עובר בי רעד מי יכול היה לדעת מה נאמר ואין מילים פשוטות יותר שלום חבר רחובות שטופים בבכי יום ולילה ושבוע הדמעות זולגות על לחי אור נרות רוטט מדוע חווריין עולה השחר נסוגים צללים של לילה עוד מעט חמה זורחת ונקום ללכת הלאה ליל הסתיו יורד על נגב ערבה בוכה מנגד גם למעלה אין מילים פשוטות יותר שוב ושוב עובר בי רעד מי יכול היה לדעת מה נאמר ואין מילים פשוטות יותר שלום חבר אהה כן, הוא גם כתב את זה: תנו לשמש לעלות לבוקר להאיר. הזכה שבתפילות אותנו לא תחזיר. מי אשר כבה נרו ובעפר נטמן, בכי מר לא יעירו, לא יחזירו לכאן. איש אותנו לא ישיב מבור תחתית אפל, כאן לא יועילו לא שמחת הניצחון ולא שירי הלל! לכן, רק שירו שיר לשלום, אל תלחשו תפילה! מוטב תשירו שיר לשלום בצעקה גדולה! תנו לשמש לחדור מבעד לפרחים. אל תביטו לאחור הניחו להולכים. שאו עינים בתקוה לא דרך כוונות. שירו שיר לאהבה ולא למלחמות. אל תגידו: יום יבוא - הביאו את היום! ובכל הכיכרות הריעו לשלום! לכן, רק שירו...

הנה משהו קצת יותר ריאלי

שיר בית"ר (זאב ז'בוטינסקי) על השחיטה (חיים נחמן ביאליק) שמים, בקשו רחמים עלי! אם יש בכם אל ולאל בכם נתיב- ואני לא מצאתיו- התפללו אתם עלי! אני- ליבי מת ואין עוד תפילה בשפתי, וכבר אזלת יד אף-אין תקווה עוד- עד מתי, עד אנה, עד מתי? התליין! הא צוואר- קום שחט! ערפני ככלב, לך זרוע עם קרדום, וכל הארץ לי גרדום- ואנחנו- אנחנו המעט! דמי מותר- הך קדקוד, ויזנק דם רצח, דם יונק ושב על כותנתך- ולא ימח לנצח, לנצח. ואם יש צדק- יופע מיד! אך אם אחרי הישמדי מתחת רקיע הצדק יופיע- ימוגר נא כיסאו לעד! ןברשע עולמים שמים ימקו; אף אתם לכו, זדים בחמסכם זה, ובדימכם חיו והינקו. וארור האומר: נקום! נקמה כזאת, נקמת דם ילד קטן עוד לא ברא השטן- ויקוב הדם את התהום! יקוב הדם עד תהומות מחשכים, ואכל בחושך וחתר שם, כל מוסדות הארץ הנמקים.

crazeeee

New member
איך אפשר להשוות את רוטבליט לביאליק

עם משפטים כל-כך חזקים שכל-כך משקפים ישראל של היום כמו ילד בוכה וחייל נכה והאוטובוס אינו עוצר שלום חטוף בחדרי מדרגות וחורש לא נפגש עם קוצר. רעב למין (יענקלה רוטבליט) רעב למין יצאתי, מן המלחמה צמא למהומות, למי יודע מה בראש הייתה לי מהומה חשבתי איך ושכחתי מה האל הטוב, המלא ברחמים יש לו סיבות משלו לפעמים אף פעם לא הבנתי אני לא מבין כעת איך זה אני חי, ולמה דווקא הוא מת כל זה קרה מזמן, בכלל גילגול אחר אנ'לא יודע למה התחלתי לספר אך יש לילות לאור הנר אני זוכר, כן, כן אני זוכר מצחיק לחשוב הייתי מפקד מחלקה אל תשאלו אותי מה עלה בחלקה בבית אלמין צבאי, מסר גוד וחלקה תחזירי את הבקבוק לכאן הכוס שלי ריקה עכשיו מעבר לפינה הקימו מצווה איזמל חרט שמות, באמן מחצבה פעם בשנה, תפילה לאשכבה מי שזוכר זוכר ומי שבא, בא.

למעלה