מרתון ודורבן

bramilan1

New member
מרתון ודורבן

שאלה למומחים וגם לסתם כאלה שיש להם ניסיון:
אני בהכנות למרתון הראשון שלי בעוד ששה שבועות (מרתון אמסטרדם ב – 18/10). תכנית האימונים שלי התקדמה בסדר גמור עד שלפני שבוע, התחלתי להרגיש כאב עמום בעקב. בדיקה מהירה ואבחון עצמי (...) באינטרנט מראים שיש לי דורבן. הכאב לא חזק, ואפילו נעלם לפעמים, אבל בינתיים, הפסקתי את כל האימונים שלי לשבוע. הבעיה היא שלפי מה שקראתי, זה לוקח לפחות חודשיים עד שזה מחלים. כמובן שאם אני לא מתאמן כל החודש וחצי הקרוב, אין לי מה ללכת למרתון...
לכן, השאלה שלי היא האם ניתן להמשיך להתאמן או לא במצב כזה, אולי פחות, אולי אחרת? כמו כן, מה אתם מציעים בתור טיפול (מעבר לדברים הסטנדרטיים שקראתי באינטרנט) על מנת להחלים במהירות האפשרית? בקיצור, הבנתם את הכוונה שלי – אני כן רוצה להגיע למרתון ולרוץ אותו (אחרי 5 חודשים של התמדה באימונים והחלום למרתון ראשון, לא בא לי לפספס!) אבל מצד שני, אני לא רוצה להחמיר את המצב ולהיות מושבת מפעילות במשך תקופה ארוכה לאחר מכן, שלא לדבר על לגרום לעצמי לנזק.

אשמח לעצות ולרעיונות שלכם.

תודה רבה!

אילן

מרתון ודורבן

שלום לך,
ראשית - ככל שאני סומך עליך וכשרונך הקליני בהבנת מידע מהאינטרנט, ואינני מזלזל כלל, אני מציע בדיקה מסודרת אצל אורטופד ספורט או פיזיותרפיסט ספורט כדי לאשר את האבחנה. היה וזה אכן פלנטר פסאיטיס - מה שנקרא בעברית דורבן - צריך להתחיל במספר מהלכים . צריך לנסות להבין ראשית מה קרה שגרם לך זאת. לא תמיד זה אפשרי אבל זה שלב ראשון. לרוב זה עומס פעילות גבוה מדי - עבורך.
לכן - הורדת עומס אימונים וCROSS TRAINING כדי לשמור על סיבולת לב ריאה זה שלב ראשון. שנית - מתיחות לכף הרגל , גיד האכילס, ועיסוי מקומי עם משחות שונות, קרח , כדור טניס - מה שתרצה. כל יום, 3 פעמים ביום. אפשר להכניס לנעל עקבוני סיליקון פשוטים שניתן לרכוש בחנויות ציוד אורטופדיה. נוגדי דלקת למספר ימים הם הטיפול התרופתי המומלץ. עזר - יופי. אחרי שהכאבים חולפים תתחיל להעלות עומס בהדרגה. לא עזר - פנה לבדיקה יותר מסודרת.
בהצלחה.
ד"ר נועם רשף
מומחה בכירורגיה אורתופדית
פגיעות ספורט וארטרוסקופיות.

bramilan1

New member
מרתון ודורבן

תודה רבה דר' רשף על תגובתך המהירה!
כמובן שעם כל הכבוד לי ולמרות שכל הסימנים מראים שזה אכן דורבן, אינני רופא, לא לאבחנה ולא לטיפול. אכן, קבעתי כבר תור לאורטופד, אבל כמובן במקומותינו, התור שלי הוא רק בעוד שבועיים (וגם זה היה התור הקרוב ביותר שהיה לאיזשהו אורטופד בסניף קופת החולים שלי...). עוד לפני כן קבעתי תור לרופאת המשפחה. אלא שעד אז, ובהנחה שה"אבחנה" שלי נכונה, אני מעדיף להתחיל כבר מיד לטפל. מקסימום, יסתבר שזה משהו אחר והרופא ייתן לי את הטיפול המתאים. לא יזיק לי בינתיים להתחיל לעשות מה שאני יכול בהנחה שזה באמת דורבן.
חבר הציע לי (לא מתוך שום ידיעה, אלא רעיון שעבר בראש) שאעבור לתקופה הקרובה לאופניים. כך אוכל לשמור על הכושר ועל חוזק שרירים, גם אם זה לא בדיוק כמו ריצה. האם (בהנחה שזה אכן דורבן) זו פעילות מתאימה או שהיא עשויה להחמיר את המצב?
אני מוכן ורוצה לעשות הרבה כדי להגיע למרתון הראשון שלי כמו שצריך, אבל לא אתן לאובר-מוטיבציה לגרום לי לנזקים ארוכי טווח.

תודה רבה!
אילן

יורי CA

New member
קבע תור לפיזיו פרטי

אם תהיה זריז אתה יכול כבר השבוע להיות אצל מישהו. אם אתה לא מכיר תפרסם כאן איזור מגורים ובטח תקבל המלצות.
אני בניגוד לדוקטור הנכבד מזלזל לחלוטין באבחון העצמי שלך. זה טוב שאתה לא רץ על כאב, אבל ההמתנה הזו תפגע לך במרתון גם אם תעשה אותו בסופו של דבר, וחבל להרוס כל כך הרבה בשביל לחסוך 250 ש"ח.

bramilan1

New member
אורטופד ספורט

שלום יורי.
בסופו של דבר, ההצעה שלך ושל הדוקטור לא שונות – רק הניסוח. הוא היה מנומס ואתה "ישיר"...
בכל מקרה, שניכם צודקים שאני צריך רופא ומומחה. הקשבתי להצעה שלך ואחרי חיפושים רבים (גם הפרטיים דרך ביטוח מושלם מלאים עד אוקטובר), מצאתי אחד ליד העבודה שלי (אקח לי איזו שעה של הפסקה) לעוד יומיים. אורטופד מומחה לפציעות ספורט. אני מעריך שזה מה שאני צריך...
מקווה לבשורות טובות, למרות שאני מודה שביומיים האחרונים הפכתי להיות די פסימי לגבי הסיכוי שלי לרוץ את המרתון הזה. אבל נראה, תמיד יכולות להיות הפתעות חיוביות...
אעדכן לגבי מה החליט הרופא. כמובן, אם יש למישהו מה עוד להציע, אשמח לקבל ולשקול כל עצה.
תודה!
אילן

bramilan1

New member
אורתופד ואימונים חלופיים

הלכתי לאורתופד מומחה ספורט. לא סיפרתי לו כמובן את מה שמצאתי באינטרנט, אלא נתתי לו להגיד את דברו.
הוא מיד אמר שמדובר בדורבן. נתן לי כדורים נגד דלקת ושלח אותי לפיזיותרפיה, דיקור ומדרסים אורתופדיים.
ניסיתי לרוץ פעם אחת אחרי שבועיים, ריצה קצרה (8 קמ'). הריצה הייתה בסדר גמור, אבל למחרת הכאב מעט התגבר. לכן, בנתיים – הפסקתי לגמרי.
החלטתי כך (הרופא המליץ לי לחזור לרוץ באופן הדרגתי אלא אם כן הכאב מתגבר):
אני עובר כרגע לאופניים. אמנם זה לא זהה לריצה, אבל זה יאפשר לי לשמור על כושר גופני וגם לעבוד על שרירי הרגליים (למרות שזה לא לגמרי אותם שרירים). כמובן, אעשה את כל הטיפולים שהמליץ הרופא. במקביל, לקחתי גם (הבוקר) מאמן אישי לשעור של שעה כדי לדאוג ללמוד לשמור על חוזק השרירים ללא עומס על העקב.
אני אנסה אולי ריצה אחת פעם בשבועיים, רק כדי שהגוף "ירגיש" ריצה. בנתיים, הכאב בעקב הוא בעיקר "מציק" ולא מדובר בכאב גדול.
המרתון שלי בדיוק בעוד חודש (18 באוקטובר). מקווה שעד אז הכאב יירגע עוד וש"שמירת הכושר" שלי תסייע לי כדי שאוכל לרוץ. וויתרתי על ניסיון לזמן טוב, השאיפה היא רק לסיים.
אעדכן מדי פעם איך הולכים "האימונים החלופיים" וכמובן, איך הלך המרתון עצמו (אם בכלל).

תודה על ההתעניינות!

אילן

giligenisland

New member
תשובה

עד שתקבל אבחנה מדויקת תוכל לבצע מספר דברים:
1. לקבוע תור לפיזיו'...שאגב, אם אתה חבר קופ"ח כללית מושלם תוכל לקבל החזר של 94 ש"ח לטיפול אצל כל פיזיו שתבחר.
2. פעילות אירובית חלופית שאיננה גורמת לכאב, כגון: אופניים, קרוס טריינינג, שחיה...
3. לשים קרח על המקום הכאוב (לא ישירות על העור, עם מגבת/שקית) למשך 7-10 דקות.
4. לבצע מתיחות סטטיות תכופות לשרירי הסובך ולפלנטר פסיה (חפש בגוגל: PLANTAR FASCIA STRECHES).

גילוי נאות: כותב שורות אלו הוא פיזיותרפיסט.

הרבה בהצלחה,

למעלה