מרק בריא.
הקור המאפיין את עונת החורף, מושך אותנו לאכול מזון חם. זה מחמם את הגוף ונותן תחושה נעימה. הבעיה היא שמזון מבושל הוא דל יותר באבות מזון, הנהרסים או משתבשים בתהליך החימום, ועשיר בפסולת הנוצרת בתהליך זה.
מרק הינו אחד המזונות הפופולאריים בעונה הקרה. בדרך כלל מרק מכיל ירקות, לעיתים גם דגנים או קטניות, בתוספת חומרי טעם למינייהם.
בתהליך הכנת המרק, מוצרי המזון עוברים בישול ממושך בטמפרטורה גבוהה, המרוקן אותם מיסודות המזון שבהם, ואנו מקבלים בסוף התהליך מאכל נוזלי טעים, אבל מבחינה תזונתית הינו דל. המרק הינו חליטת תה מירקות.
ניתן להכין מרק טעים ובריא, עם מעט יותר עבודה ותשומת לב למספר פרטים.
1-את הירקות יש לאדות בסיר אדים כפול (סיר קוסקוס), כשהם לא מקולפים. זאת בניגוד לבישול המזיק במים.
2-להכין בנפרד את הרוטב למרק:
להוסיף למים שבסיר את חומרי הטעם, שהם ירקות קצוצים כמו פטרוזיליה, שמיר, בצל, גבעול סלרי, פלפל אדום, עגבניה, שום, שורשים של סלרי ופטרוזיליה. לאלה להוסיף אבקת מרק ירקות אורגנית או תרכיז ירקות אורגני (ישנם סוגים שונים בטעמים שונים), מלח ירקות (אם יש צורך), ולבשל עד לפני שרותח. אז לשים על הלהבה הקטנה ביותר למשך 10-15 דקות. להקפיד לא להגיע לרתיחה של המים.
לאוהבי הפטריות, ניתן לבשל בשלב זה עם הרוטב פטריות מיובשות או טריות.
3-לאחר שהסתיים שלב 2, להוסיף את הירקות המאודים, חתוכים, למים של הרוטב, ולהשאיר בייחד כחצי שעה לפחות, לקבלת הטעם.
הערות- את הירקות אין צורך לקלוף. גזר, קישוא, דלורית, סלק וכד', ישמחו להאכל בקליפתם.
דגנים, לא מומלץ להוסיף למרק. הם עשירים בעמילן, שלא יקבל עיכול תקין בגלל נוזלי המרק. אלו מדללים את מיצי העיכול של העמילן.
קטניות-יש להנביט קודם לכן, ולאדות עם הירקות.
ככל שכמות הירקות גדולה יותר וכמות המים קטנה יותר, יותר טוב.
אפשר לשנות את מרקם המרק ע"י ערבולו בבלנדר.
בחורף לא חסרים ירקות מתאימים למרק: כלרבי, פרסה, קישוא, דלורית, כרובית, ברוקולי, בצל, סלק, ארטישוק ירושלמי, לפת, פלפל, סלרי, מנגולד ועוד.
לפני ההגשה אפשר ורצוי להוסיף מעט ירק חי קצוץ כמו נבטים טריים, חסה, גזר, כרוב וכד'.
במקום שקדי מרק אפשר להוסיף, לפני ההגשה, מעט אגוזים טבעיים לא קלויים, כמו קשיו, מאקדמיה וכד'. אבל אז רצוי שלא יהיו במרק עמילניים כמו תפו"א, בטטה וכד'. אלה לא מתעכלים כראוי עם מזון חלבוני כמו האגוזים.
מרק כזה, העשיר מאד בירקות ובמזונות הבריאים האחרים, משביע ויכול להיות ארוחה בפני עצמה, ללא צורך במנה נוספת.
אני מייחס חשיבות רבה לשימוש במזון אורגני, הנקי מכימיקלים מרעילים, עשיר יותר באבות מזון חיוניים ובדרך כלל טעמו משובח יותר.