מקלאסי לג'אז עזרה

togi12341

New member
מקלאסי לג'אז עזרה

שלום אני פסנתרן קלאסי 8 שנים. בזמן האחרון אני חושב לעבור לנגן ג'אז. יש לי שתי שאלות בקשר לזה: 1. האם כדאי שאני יתחיל ללמוד מהספר של רז יצחקי עם יסודות התיאוריה ותולדות הג'אז? 2. כמה זמן יקח לי להגיע לרמה טובה בג'אז בהתחשב שאני מנגן קלאסי 8 שנים ברמה גבוהה ויש לי ידע תיאורטי? כמה זמן יקח בשאלה של : שנים? חודשים? מקווה שתעזרו לי תודה

שבלוז

New member
רז יצחקי היה כותב קבוע בפורום בעבר

הייתי ממליץ לך לשלוח לו הודעה פרטית כי הוא מאוד נחמד, יש לו ידע רב, והוא ותיק ומנוסה.

ofirshw

New member
מאוד תלוי

אתה מכיר את ה"סאונד" של ג'אז? ג'אז היא שפה בעלת מבטא, אוצר מילים, וניבים מקובלים. נניח שתתחיל ללמוד סינית עכשיו, כמה זמן יקח לך עד שתוכל להתחיל לכתוב שירים בסינית? התשובה לשאלות שלי ושלך די דומות. למיטב התרשמותי הספר של רז יצחקי מצוין ונותן יסודות תיאורטיים טובים מאוד לג'אזיסט המתחיל. סביר להניח שתוך ימים תתחיל להוציא מהכלי שלך דברים שנשמעים כמו ג'אז, ותוך חודשים תתחיל לעשות את צעדיך הראשונים בתחום. ככל הנראה יעברו שנים עד שתגיע למה שאתה מגדיר "רמה טובה" בג'אז, ולו בעיקר בכדי לתת לאוזן להתרגל לסאונד המאוד מיוחד של הסגנון, ולאצבעות להתרגל למבטא שלו. היה פסנתרן ג'אז גדול שטען it takes 2 lifetimes to learn how to play the piano right בהצלחה לך.

togi12341

New member
בקשר לשפה חדשה

אתה אומר שזה כמו ללימוד סינית אבל זה לא בדיוק נכון. למה אני פסנתרן קלאסי אני יודע מזה תווים אני יודע לקרוא אקורדים באותיות עם כל הדרגות 9,11 וכל השאר. אני יודע מזה sus ושאר הדברים. לאלתר אני גם פחות או יותר יודע, לא ברמה של ג'אזיסט כמובן אני יודע לאלתר ברמה בסיסית. אם הייתי אחד שאף פעם לא ניגן על שום כלי אז הייתי אומר שזה כמו סינית אבל אני לא חושב. השאלה שאני צריך לשאול את עצמי היא מה ההבדל בין קלאסי לג'אז. אין ספק שההבדל נשמע לאוזן אבל אני לא יודע להגדיר אותו. נגיד אני יכול לשמוע את השיר "תודה על מה שבראת" בגרסה רגילה ולשמוע אותו בגרסה ג'אזית. אין ספק שיש הבדל במקצב ובאקורדים. אם אני נותן לך לקרוא שיר שמתחיל ככה: C --> D -- >F ---> E ככה הוא מתחיל כל הזמן באקורד של דו מז'ור ואחרי זה רה וכן הלאה. ואז אני מבקש ממך לעשות את השיר הזה ג'אזי יותר אז מה תשנה באקורדים? תוסיפ ל C - דרגה 9 ?

xs985

New member
תשמע

8 שנים קלאסי זה סבבה אבל אני עדיין לא חושב שאפשר ללמוד נגינה מספר בשלב כזה ראשוני בניגון

שבלוז

New member
מה שנראה לי שאופיר מנסה לומר לך

שזה לא בין יום אחד או יומיים אלא תהליך שלוקח זמן מסויים, אפילו שנים עד שמוזיקאי מתחיל לממש את עצמו כיוצר בג'אז.

togi12341

New member
בקשר לזמן

ברור לי שכדי להגיע לרמה גבוהה בג'אז זה יקח כמה שנים אבל אני מדבר על רמה בסיסית בג'אז שיקח לי להגיע אליה. חשבתי להתחיל ללמוד מהספר וכשאני אסיים אותו להתחיל לנגן הרבה יצירות בג'אז ולשמוע. ואחרי זה אולי אני ילמד קצת אצל מורה. זה רעיון טוב?

שבלוז

New member
האפשרויות שלך אתה יודע

ללמוד מתוך האזנה, ללמוד תאוריה מתוך קריאה, ללמוד ממורה, ללמוד מתוך נגינה מעשית בהרכב. לי נראה שאתה צריך לנסות הכל: למצוא הרכב שמתאים לך, לעבור על ספרים שמתאימים לך, לקחת מורה, ולהאזין וללמוד דברים שטובים לך. ממה שהבנתי לגבי הספר יכול לתאים לך אם מה שאתה רוצה זה להגיע ליכולת בסיסית מהר ומה שבטוח יותר זול מהדברים האחרים.

ofirshw

New member
זה לא "מה" , אלא יותר "איך"

כאשר כתבתי "סינית" לא התכוונתי חלילה שזה נשגב לחלוטין ובלתי ניתן להשגה - להפך - שזה בהחלט בר לימוד אבל ידרוש המון השקעה. הג'אז (מבחינתי לפחות) היא גישה למוסיקה, לאו דווקא התוספת הספציפית לאקורד; אם תוסיף 9 או alt (שזה 7 b9 #9 #11 b13) לאקורד - תוספת אחת לא תהפוך אותך לג'אזיסט יותר מהשניה. הפילוסופיה של הג'אז היא החופש בנגינה, זרימה בחיבור בין הרעיונות שעוברים לך בראש לבין הביצוע על הכלי - אילתור הוא למעשה קומפוזיציה כאן ועכשיו, ובכל רגע נתון. כאשר כתבתי לך שתוכל תוך כמה ימים להנגן כמה מהלכים שנשמעים כמו ג'אז הכוונה היתה שתוכל כמובן לנגן כמה מהלכי אקורדים/מלודיה בעלי הניב הכללי של השפה, אבל בוודאי מבלי להרגיש את הזרימה והחיבור לכלי כפי שבאמת תוכל לבצע כעבור שנים. שלב ראשון במעלה בלימוד כל סגנון מוסיקאלי - תשתוק. תשתוק ותקשיב. שים מוסיקה במערכת, לך להופעות, תן לאבולוציה האומנותית שנעשתה עד היום בעמל רב להתחיל לחלחל דרכך, ונסה להבין או להרגיש מה עומד מאחוריה; לאו דווקא איזה צליל מתח נוסף לאקורד, אלא מאיפה הוא מגיע ולאן הוא הולך, מה מבנה הקטע, מהי צורת הנגינה המקובלת מבחינת חלוקת תפקידים בהרכב, רמות אגרסיביות ואנרגיות - נסה להתחבר למוסיקה. בשלבים מתקדמים יותר יש להתחיל לבסס לעצמך פרייזינג, הולכת קולות, צלילי מתח מקובלים - עם כל הלימוד הזה של הסביבה למעשה תייצר לעצמך קרקע בשלה לשאול את עצמך "מה יש לי לאמר בעניין" ותתחיל, בתקווה, לפתח סאונד אישי. ג'אז הוא האומנות שבחופש, כאשר רק גורם אחד למעשה נותן לך אישור או פוסל על הסף את עבודותיך - האוזן. השלב הראשון יהיה "לאלף" את האוזן לדעת לזהות זאת. כל הזמן הזה בו אתה למעשה נכנס לסגנון החדש ומתחיל להיות חלק ממנו (כמאזין, תחילה) - נסה במקביל ללימודי תיאוריה מתקדמים לקחת מה שאתה שומע בהקלטות ולהוציא אותן אל הפסנתר. כאשר כתבתי "תשתוק" לא התכוונתי חלילה שתנטוש את הנגינה ל-3 שנים בגלל שאתה לומד סגנון חדש, אלא שלא תנסה לייצר ג'אזיסט אינסטנט מהקופסה ע"י קריאת ספר זה או אחר, אלא שתשאב מהמוסיקה הקיימת וממוסיקאים קיימים רעיונות והלך רוח בדרך ללימוד סגנון נפלא זה. במקביל אמליץ לך לגשת לאתר שלי (כתובת בחתימה), בו תוכל לשמוע 4 קטעים מהופעה של טריו שלי. (שלישית פסנתר קונטרבאס תופים) שאל את עצמך - האם זה ג'אז?! לדעתי התשובה תהיה "לא במובן המסורתי של ג'אז", אבל מאוד ג'אז על פי מערכת הערכים שאני עובד לפיה. ושוב, בהצלחה.

dintsur

New member
פשוט תשמע כמה שיותר ג'אז

ובסוף תבין כמה זמן לוקח להשמע טוב.

למעלה