זה לא "מה" , אלא יותר "איך"
כאשר כתבתי "סינית" לא התכוונתי חלילה שזה נשגב לחלוטין ובלתי ניתן להשגה - להפך - שזה בהחלט בר לימוד אבל ידרוש המון השקעה. הג'אז (מבחינתי לפחות) היא גישה למוסיקה, לאו דווקא התוספת הספציפית לאקורד; אם תוסיף 9 או alt (שזה 7 b9 #9 #11 b13) לאקורד - תוספת אחת לא תהפוך אותך לג'אזיסט יותר מהשניה. הפילוסופיה של הג'אז היא החופש בנגינה, זרימה בחיבור בין הרעיונות שעוברים לך בראש לבין הביצוע על הכלי - אילתור הוא למעשה קומפוזיציה כאן ועכשיו, ובכל רגע נתון. כאשר כתבתי לך שתוכל תוך כמה ימים להנגן כמה מהלכים שנשמעים כמו ג'אז הכוונה היתה שתוכל כמובן לנגן כמה מהלכי אקורדים/מלודיה בעלי הניב הכללי של השפה, אבל בוודאי מבלי להרגיש את הזרימה והחיבור לכלי כפי שבאמת תוכל לבצע כעבור שנים. שלב ראשון במעלה בלימוד כל סגנון מוסיקאלי - תשתוק. תשתוק ותקשיב. שים מוסיקה במערכת, לך להופעות, תן לאבולוציה האומנותית שנעשתה עד היום בעמל רב להתחיל לחלחל דרכך, ונסה להבין או להרגיש מה עומד מאחוריה; לאו דווקא איזה צליל מתח נוסף לאקורד, אלא מאיפה הוא מגיע ולאן הוא הולך, מה מבנה הקטע, מהי צורת הנגינה המקובלת מבחינת חלוקת תפקידים בהרכב, רמות אגרסיביות ואנרגיות - נסה להתחבר למוסיקה. בשלבים מתקדמים יותר יש להתחיל לבסס לעצמך פרייזינג, הולכת קולות, צלילי מתח מקובלים - עם כל הלימוד הזה של הסביבה למעשה תייצר לעצמך קרקע בשלה לשאול את עצמך "מה יש לי לאמר בעניין" ותתחיל, בתקווה, לפתח סאונד אישי. ג'אז הוא האומנות שבחופש, כאשר רק גורם אחד למעשה נותן לך אישור או פוסל על הסף את עבודותיך - האוזן. השלב הראשון יהיה "לאלף" את האוזן לדעת לזהות זאת. כל הזמן הזה בו אתה למעשה נכנס לסגנון החדש ומתחיל להיות חלק ממנו (כמאזין, תחילה) - נסה במקביל ללימודי תיאוריה מתקדמים לקחת מה שאתה שומע בהקלטות ולהוציא אותן אל הפסנתר. כאשר כתבתי "תשתוק" לא התכוונתי חלילה שתנטוש את הנגינה ל-3 שנים בגלל שאתה לומד סגנון חדש, אלא שלא תנסה לייצר ג'אזיסט אינסטנט מהקופסה ע"י קריאת ספר זה או אחר, אלא שתשאב מהמוסיקה הקיימת וממוסיקאים קיימים רעיונות והלך רוח בדרך ללימוד סגנון נפלא זה. במקביל אמליץ לך לגשת לאתר שלי (כתובת בחתימה), בו תוכל לשמוע 4 קטעים מהופעה של טריו שלי. (שלישית פסנתר קונטרבאס תופים) שאל את עצמך - האם זה ג'אז?! לדעתי התשובה תהיה "לא במובן המסורתי של ג'אז", אבל מאוד ג'אז על פי מערכת הערכים שאני עובד לפיה. ושוב, בהצלחה.