מקור השם "חתול"

kvinna

New member
מקור השם "חתול"

שלום לכם, לפני כמה ימים הגענו לדיון בנושא מקור השם חתול. מישהו טען ששמו קשור לחיתול והחלתלה, דרך נקיונו וליקוקו העצמי לניקיון ואחרים טענו שזה מאכדית או שומרית. מישהו יודע? תודה! :)

לפי אבן שושן המקור הוא חתולא בארמית.

אני מניח שכשבמילון כתוב שהמקור הוא בארמית, הכוונה היא, שלא היו למילה זו מופעים בטקסטים עבריים, שעה שבטקסטים ארמיים כבר היו אף היו.

ציפלך

New member
עוד על שמות בעלי החיים

המלה העברית נבנת משרש ועוד כינויי גוף ולכן אין בלשון העברית לשמות בעלי החיים משמעות מוכללת. אין קשר בין כלב לבין כלוב, ולא בין שועל לבין שעלת או משעול, ולא בין כפיר לבין כפר, ולא בין חסידה למעשי חסד (למרות המדרש), ולא בין שחל לבין השחלה, ולא בין חמור לעור בעל גוון חום, ולא בין צלצל לקול צל-צל.

or99

New member
^^ כדאי להוסיף "לדעתי" לפני כל משפט...

("לדעתי הלא מקובלת" - עוד יותר טוב).

or99

New member
האמת היא שכן.

כשאני כותב דברים שלא קראתי בשום מקום, כמעט תמיד. ובוודאי ובוודאי כשכך אני נוהג כשאני *יודע* שדעתי אינה מקובלת על אף אחד.

r o r o r o

New member
השערה חתולית

הפעל חת"ל מופיע בתנ"ך כמה פעמים: בֶּן-אָדָם, אֶת-זְרוֹעַ פַּרְעֹה מֶלֶךְ-מִצְרַיִם שָׁבָרְתִּי; וְהִנֵּה לֹא-חֻבְּשָׁה לָתֵת רְפֻאוֹת לָשׂוּם חִתּוּל, לְחָבְשָׁהּ לְחָזְקָהּ--לִתְפֹּשׂ בֶּחָרֶב. (יחזקאל ל כא) בְּשׂוּמִי עָנָן לְבֻשׁוֹ; וַעֲרָפֶל, חֲתֻלָּתוֹ. (איוב לח ט) וּמוֹלְדוֹתַיִךְ, בְּיוֹם הוּלֶּדֶת אוֹתָךְ לֹא-כָרַּת שָׁרֵּךְ, וּבְמַיִם לֹא-רֻחַצְתְּ, לְמִשְׁעִי; וְהָמְלֵחַ לֹא הֻמְלַחַתְּ, וְהָחְתֵּל לֹא חֻתָּלְתְּ. (יחזקאל טז ד) המשמעות היא לחבוש, לכרוך, לעטוף וכד', שכולם עניינם תנועה סיבובית, והנה, אחת התכונות האופייניות לחתול היא שכיבה בתנוחה מעוגלת, כרוך סביב עצמו. יש אפילו פועל מיוחד לזה, "להצטנף", שבדיוק כמו "לחתל" עניינו תנועת חבישה סיבובית, כפי שכורכים טורבן, או בעברית - מצנפת. אז אולי החתול בא מכך שזו חיה שמצטנפת לה, מתחתלת סביב עצמה?

r o r o r o

New member
ועוד משהו מעניין

הסקרנות הרגה את החתול - וגם אותי. באותו פרק ביחזקאל ל' שבו מופיע אחד האזכורים נדירים של חת"ל בתנ"ך, מצאתי דבר מעניין. אולי צירוף מקרים ואולי הסבר כלשהו. הפסוק שהבאתי עוסק במצרים. אבותינו לא הכירו חתולים מקרוב (בתנ"ך אין חתולים, רק במשנה יש), אך ידעו היטב שאצל שכנתם הגדולה יש לחתול מעמד של חצי-אל. לכן מעניין למצוא באותו פרק את הפסוקים האלה: וְנָתַתִּי אֵשׁ, בְּמִצְרַיִם--חוּל תחיל (תָּחוּל) סִין, וְנֹא תִּהְיֶה לְהִבָּקֵעַ; וְנֹף, צָרֵי יוֹמָם. בַּחוּרֵי אָוֶן וּפִי-בֶסֶת, בַּחֶרֶב יִפֹּלוּ; וְהֵנָּה, בַּשְּׁבִי תֵלַכְנָה. ראשית, יש איזו טעות סופר שעורך אלמוני ניסה לתקן, ובמקומה רשם "תחול" שאיננה ברורה ולא ממש מובנת שם, אבל זה לא העיקר. המקום שעליו מתנבא יחזקאל הוא פי-בסת. לדעת חוקרים הכוונה היא לעיר פר-בסט, הידועה יותר בשמה היוווני בובסטיס, שנבנתה ע"י פרעה שישק (אותו אחד שכבש את ירושלים מידי רחבעם) לכבוד האלה-החתולה בסט, שבמקדשה נמצאו לא יותר מ-300 אלף חתולים חנוטים! אז אני לא יודע איך לפרש את הסמיכות המוזרה הזאת בין ענייני חיתולים וחתולים, אבל אולי יש בזה משהו?

ציפלך

New member
אולי העובדה שהחתול לא נזכר בתורה

מעידה על כך שלא היו חתולים בארץ גשן.

מוגג

New member
בתקופת המקרא השתמשו אך ורק בטלפון אלחוטי

כי בכל החפירות הארכיאולוגיות לא נמצא זכר לקיומם של כבלים או קווי טלגרפיה ...

ציפלך

New member
המצרים העריצו את החתול

כי אם לא הוא העכברים היו קופצים להם מהאזניים. חוץ מזה חלק מפסלי המתכת האלה חשודים כזיוף.

ה0ה

New member
כל זה מזכיר לי

ספר ילדים אהוב מאוד. לא ניתן לזייף חתול. ומעורר בי שאלה בדבר הקשר בין חתולים למכשפות!

למעלה