מקור המילה אירגון

udi57

New member
מקור המילה אירגון

בעקבות ויכוח ברצוני לדעת אם מקור המילה אירגון בא מהמילה הלועזית organization, organize או שזו מילה שמקורה בעברית? אם מישהו יכול לעזור וגם להפנות למקורות? תודה רבה

יאקים

New member
המקור אינו עברי, אלא יווני, ומן היוונית

עבר לאנגלית ולשאר הלשונות. מקור המילה הוא באורגן, אורגניזם, בעברית החדשה מילה זו משמת גם כשם עצם במשמעות גוף גדול, מפעל וכד' וגם שם פעולה מבניין פיעל: לארגן, ארגן, מארגן, יארגן. וגם בבניינים פועל (מאורגן) והתפעל (מתארגן, התארגנות).

ציפלך

New member
קשור גם לאורגיה - חגיגה מאורגנת

ויש אומרים גם למילה האנגלית work, עבודה, עשייה. אורגניזם הוא דבר עשוי, מאורגן, לא סתמי.

יאקים

New member
סליחה שאני מתערב, ציפ, אך

ליהודי יקר כמוך, שהכתיב המלא הנו עבורו המצאה מודרנית אשר הוא אינו מכיר את כלליה המיותרים בלאו הכי ואינו רוצה לנהוג לפיהם - מיותר להסביר שבכתיב מלא המילים ארגון, ארגנתי וכו' נכתבות ללא תוספת יו"ד. ואם בכל אופן תרצה ללמוד את הכללים, יהיו חברים בפורום שישמחו ללמדך, כדכתיב: שאל אביך ויגדך, זקניך ויאמרו לך.... ולהשומע ינעם

ציפלך

New member
כלל מספר אחד: יהודי כתוב ברור!

אם בתנאים מסוימים צריך י --- מוסיפים, לא צריך --- משמיטים.

יאקים

New member
ציפ, אני יהודי על-פי ההלכה המחמירה, ואני כותב

די ברור. אם לא הבנת משהו בפתשגני, אנא שאל ואסביר. כתיב מלא נועד להקל על הקורא ולא להכביד עליו, והכללים הם משנה סדורה, ולא לשיטתך: רוצה להוסיף יו"ד, מוסיף, רוצה להשמיט, משמיט. זה אינו עובד ככה, וכדאי שתפנים זאת. ואגב, קבל תיקון: כלל מספר אחת (ולא אחד), שהרי מדובר במספר סתמי שלעולם יבוא במין נקבה. מאחל לך ערב נעים ונינוח.

ציפלך

New member
לא אמרתי רוצה, אמרתי צריך

דבר אחד בטוח, והוא שהאות י במלה היריון מיותרת, ולא יעלה על דעתי להוסיף אותה.

יאקים

New member
מעולפ לא כפיתי עליך הר כגיגית.

לכל היותר הצעתי לך, ואתה לך לשיטתך, ועשה מה שאתה מוצא לנכון, והשי"ת יהא בעזרך.

למעלה