מקורות בספרד

kallanit

New member
מקורות בספרד

שלום. חשבתי שאולי פה מישהו יוכל לעזור לי. אימי הגיעה בצעירותה עם הקמת המדינה מתורכיה, כפר מעבר לבוספורוס (קוסקונג'וק). דוברי לאדינו כמובן. ברצוני לדעת האם כל דוברי הלאדינו מתורכיה , הגיעו לשם כתוצאה מגירוש ספרד ולכן השפה? איך אפשר לאתר ולדעת בוודאות, האם יש רישום כלשהו לפי שמות משפחה וכו? שם אמי מבית אביה בר-לוי. היא יודעת כי במשפחה תמיד אמרו שהגיעו מספרד אך אינה יודעת מאיזו עיר וכו' וזה מאוד מעניין אותי. האם יש אפשרות או אתר או ספר שבו יש מסלולים של קהילות יהודיות, או שמות משפחה של אלה שעברו לאירופה אחרי גירוש ספרד? יש ויכוח מצחיק שלי עם בעלי (שאימו אגב דוברת לאדינו מסלוניקי) שטוען שיתכן שיש יהודים שמאז ומתמיד גרו בתורכיה ואינם מגורשי ספרד, ופשוט חיו בקהילה יהודית דוברת לאדינו ואני איני מסכימה עם טענה זו. תודה מראש!

Sarika

New member
כלנית שלום

למרות הדעה הרווחת שראשיתה של יהדות טורקיה מוצאה מגלות ספרד, ישנן הוכחות לקיום חיים יהודיים בטורקיה (אנטליה) עוד מהמאה הרביעית לפני הספירה. בסמוך לעיר בורסה נמצאו שרידים להתיישבות יהודית וכמוכן גם בסרדיס הקרובה לאיזמיר נמצאו הריסות בית כנסת מהמאה השניה לספירה. שפת הלאדינו מקורה מספרד והיא הובאה לאימפריה העותמנית ע"י מגורשי ספרד בשנת 1492 לכן אין זה נכון לחשוב ששפה זו היתה שגורה בפי היהודים תושבי טורקיה בתקופה שלפני גירוש ספרד.

בערך כך:

1. לפני גלי הנדודים מספרד הייתה בתורכיה וביוון קהילה יהודית רומניוטית שדיברה יוונית יהודית. קהילה אשר עוצבה בתקופה הביזנטית. 2. יהודים הגיעו מספד לאיזור עוד לפני 1492. שהרי ב1391 היו פרעות איומות ביהודי ספרד (התקנ"א) ורבים רבים ברחו משם לארצות בטוחות יותר. 3. הגל המכריע שבא בעקבות הגירוש בשנת 1492 "בלע" את הקהילות הקטנות שהיו קיימות שם ויצר קהילה דוברת לאדינו

faridi

New member
אלורה, אה טו מרידו טיינה רזון

אישך צודק: לטורקיה הגיעו מהגרים ממזרח אירופה (השם אשכנזי מעיד על כך), מאיטליה ומעוד מדינות כשהקהילה הספרדית היתה הכח השולט. כך שכלם שם הסתפרדו. סיפור דומה בבולגריה.

Sarika

New member
אם נדייק

מסכימה שיתכן מאד שהגיעו מהגרים ממזרח אירופה שהביאו את הלאדינו לטורקיה, אולם, אלה הם ממגורשי או מצאצאי מגורשי ספרד, כי הלאדינו מקורה מספרד. השאלה היתה האם היתה קיימת התיישבות יהודית בטורקיה מאז ומתמיד ששפתה היתה לאדינו ותשובתי שאכן כן היתה התישבות יהודית בטורקיה עוד מהמאה הרביעית לספירה וכו'... אולם באותן התקופות לא דברו בה לאדינו ולכן האיש אינו צודק לגבי השפה. כמו שביוון/סלוניקי היו יהודים (רומניוטים) הרבה לפני הגירוש שדיברו יוונית ולא לאדינו.

למעלה