מצדיק השואה

מצדיק השואה

קראו נא את מאמרו של פרופסור יהודה באואר, בו הוא מתאר את הצדקת השואה על ידי הרבי מלובביץ'. תמיד תהיתי כיצד מתמודדים הוגי דעות יראי שמיים עם השואה. לכאורה, הם חייבים להצדיק אותה ולומר כי זהו רצון האל. האמנם? אינני יודע הרבה על הגישות בעניין הזה, אולם אישית נתקלתי בגישה אחרת היה זה בראש השנה תשנ"ה. הרב גורן נשא דרשה בבית הכנסת שלו, כמה שבועות לפני מותו. הוא אמר לציבור שהוא הולך להתייצב בקרוב לפני כסא הכבוד. במשך שנים רבות, כך אמר לציבור, הוא מנסה להבין את מה שהתרחש ולא מצליח. אחת אחת הוא פסל את האפשרויות כי המושמדים נענשו על חטאיהם, נענשו על חטאיהם של אחרים, כי הקב"ה לא שם לב, כי היתה זו טעות או כי היה "הסתר פנים", הוא גם פסל את ההסבר כי היה זה מעורא חסר סיבה. לא יתכן, אמר הרב כי ילדים רכים נענשו על חטאים שלא חטאו או על חטאים שחטאו אחריהם, אינני מוכן לקבל זאת קרב יומי, אמר גורן, לעמוד בפני כסא הכבוד , ואני מתכונן לתבוע מהאל תשובה לשאלה - מדוע התחוללה השואה. חבל שלא שמענו את התשובה. (למען גילוי נאות אציין כי הרב גורן ז"ל היה ידיד טוב של אבי ז"ל וכי אני חייב לו תודה מיוחדת על ארוע שעליו כבר סיפרתי כאן כמדומני, למרות לאומנותו שסלדתי ממנה )

masorti

New member
מה אכפת לך היתה מה דעת הרבי מלובביץ'?

אתה מחסידיו? דעתו משפיעה על עולמך? החב"דניקים העבירו חוק של כפייה דתית המחייב אותך לדגול בדעה זו? אז הוא חשב שהשואה היתה ניתוח נחוץ, ואתה חושב אחרת. זכותו לחשוב אחרת ממך. אף אחד לא מונע ממך גם לחשוב שהיה עדיף לתת למיליון יהודים למות, ובלבד שהנאצים לא יקבלו ציוד תומך לחימה כחלק מעיסקה. העובדה שיש הרואים בדעה כזו תועבה ודאי לא תגרום לך לחשוב אחרת. אז אנא... אני מבין שאם עובר יום שבו אתה לא מפרסם הודעת פתיחה של שירשור ובה יריקה בפרצופם של החרדים - אתה מרגיש ששכחת משהו. אבל תשתדל להוציא את נושא השואה מהמשחק.

העניין הוא מאמרו של פרופסור באואר

שהתפרסם בעיתון אתמול. לדעתי יש בזה עניין רב. הקושי שיש לאנשים מאמינים להסביר את השואה מעניין אותי. זו לא "יריקה בפרצוף" של אף אחד. לא נעים לך לקרוא את מאמרו של באואר? אל תקרא...

יוסי ר1

Active member
לאנשים מאמינים קשה להסביר עוד הרבה דברים.

התובנה שאני הגעתי אליה היא תובת ד' לאיוב, שאדם לא יוכל לעולם להבין את מכלול השיקולים של הבורא, האדם תמיד יראה רק חלק קטן מהמכלול, ועל כן הצדק האלוקי נראה מעוות. אילו אני הייתי צריך למצא "סיבה" לשואה, הייתי בוחר בעת של הסתר פנים. האנושות הגיע בתחילת המאה העשרים לשיא טכנולוגי, ובעיקר לשיאים תרבותיים. הגרמנים היו שיא התרבות, המוזיקה, יצירה בכל תחום. וגם את תורת גזע האדם העליון הם פיתחו. פאר המחשבה האנושית. בז הקב"ה נתן להם לשחק מעט באשליותיהם על מה מוסר אנושי ואידאולוגיה אנושית יכולות לעולל. מי שרצח שישה מיליון יהודים בשם הנאורות והגזע הטהור, היו בני אדם, ולא אלוקים. הוא הסתיר פניו והניח לזה לקרות, למען נאראה ונבין לאן אנחנו יכולים לקחת את עצמינו. אבל שים לב, שפתחתי את דברי במילים "אילו הייתי צקיך למצא "סיבה". אני בשום פנים לא טוען שזו סיבת השואה. כפי שכתבתי בתחילת דברי, אני לא מתיימר להבין את דרכי הקב"ה, ולא לקבוע מדוע הוא בחר בהנהגה מסוג זה.. אבל עבורי, מהלך חשיבתי כפי שהצעתי, נותן איזושהי משמעות לשואה, ולקח שאנו בני האדם חייבים להפנים: בשם נאורות ואנושיות ותרבות וקדמה אפשר בקלות לבצע את הפשעים הנוראיים ביותר. וקל מאד לסחוף מיליונים להאמין בנחיצות אותם פשעים, ולהפעילם ליטול בהם חלק פעיל..

יוסי ר1

Active member
ואם כבר צריך להבין סבל של איזה 100 מיליון

שמתו במלחמת העולם, את שאר התנהלות העולם אנחנו יכולים להסביר? להערכתי יש הרבה הרבה יותר ממאה מיליון יצורים שמתים מידי יום בייסורים קשים, כל בעלי החיים שנטרפים, שמתים ברעב או בתאונה. את זה פשוט להסביר? מדוע כדי שאריה יהיה שבע, הגנו צריך למות, והצאצא שלו לגווע בצמא? מדוע האריה אינו יכול להסתפק בתבן, שפחות סובל כשאוכלים אותו? להכנס לחשבון האלוקי - גם אינשטיין עם המחשב החזק ביותר לא ימצא תשובות.

לי זה יותר מעניין - אין הסבר לשום דבר

כלומר לא הסבר אלוהי. ואז ניתן לחפש הסברים אחרים.

אלי ו.

New member
יש שאלה תאולוגית קשה

שדורשת תשובה. השאלה היא "איפה היה האל בשואה?" באמונה המאמינה בהשגחה פרטית זו שאלה שאי אפשר להתעלם ממנה. כמו יוסי, אני מעדיף את התשובה של ספר איוב, אבל יש גם תשובות אחרות. ראה בקישור, שירשור בפורום חרדי בדיוק על הנושא הזה http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=815616

יוסי ר1

Active member
לאלי, הניסוח "....שדורשת תשובה" עלות להטעות.

ומה אם לא תמצא תשובה שתניח את דעתך? מה אתה אמור לעשות אז כמאמין? להתפקר כאלישע בן אבויה שראה מי שנפל ומת בעת קיימו מצות שילוח הקן , או כשראה את לשונו של ר' חוצפית המתורגמן מתגוללת בעפר? שאלה תיאולוגית קשה שראוי לנסות ולמצא לה תשובה, אבל לא לדרוש תשובה במפגיע.

אטיוד5

Active member
עך השאלה - מה אתה אמור לעשות כמאמין

התשובה שפוטה - להפסיק להאמין. ואם בכל זאת אינך מפסיק לפחות תגיע להבנה שהאל הזה לא כל כך נחמד.

יוסי ר1

Active member
אתה מדבר על אמונת שוטים.

אם הוא עושה לי כל יום נס - הוא א-ל גדול ונורא. ואם העולם שלי בזבל - אז אין אלוהים?! נכון שהעולם לא מתנהג נחמד. האם זה אומר משהו על אופיו של הא-ל שמנהל אותו? לענ"ד לא. נכון שבראיה אנושית אינך יכול שלא לחשוב שישות תבונית שזו הנהגתה היא מרושעת. אבל כאמור לשיטתי, הראיה האנושית מוגבלת, ועל כן אני לא מתיימר לקבוע על סמך המציאות את אופייו. מה שכן, כיוון שבכל זאת אני רואה את מורכבות הבריאה, אין לי אלא להתפעל מאותה ישות שבקלילות בראה אותה, בשבעה ימים. (6 + מנוחה)

אטיוד5

Active member
מורכבות הבריאה איננה מציאות?

כלומר, על סמך המציאות אינך מוכן לקבוע אבל על סמך מורכבות הבריאה כן? מדוע?

יוסי ר1

Active member
לא זו טענתי.

טענתי היא כי איני יכול לשפוט את שיקול דעתו של הא-ל, בגלל קוצר ההשגה האנושית. מה שלא מפריע לאותה השגה להתפעל מנפלאות הבריאה הנגלות במציאות. לא צריך להבין איך כל דבר פועל כדי להתפעל ממורכבותו...

תודה - לינק מעניין

לדעתי המשתתפים בדיון ההוא טומנים ראשם בחול. דוגמה: ""הנה ניצבת לנגד עיני דמותו המזהירה של הגה"ק ר' אלחנן וסרמן הי"ד שבקול רווי צער וחמלה מצר הוא על הדרדרותה של האנושות ואומר:"השי"ת מעניש במידה כנגד מידה. והואיל והעולם התנתק מאמונה בבוראו ופרק את גדרי המוסר והצדק האלוקיים, שלל הקב"ה את האמונה באדם ואיש אינו מאמין לרעהו, אומה אינה מאמינה לרעותה, והכל רוחשים אי-אמון, חשד, קנאה ושנאה, הגוררים מלחמות ורציחות ושפיכות דמים לרוב!". זוהי התעלות אמיתית וראיה מפוכחת של המציאות! זהו קדוש אמיתי שהבין את עומק הענין! עד היום המילים האלו רודפים וירדפו את האנושות! ומי שלא רואה - עיוור הוא! " כלומר לפי זה, הקב"ה מעניש את העולם על אי אמונה בבורא. והרי הגויים לא האמינו בבורא עוד קודם? ותקופת השלום והפריחה העכשווית? היא פרס לעולם על אמונה שחזרה? נראה לי שהשאלה הזו היא שאלה שיש לה שלוש תשובות אפשריות בלבד: הקב"ה מעניש באכזריות איומה על פגיעות בכבודו ומעניש גם את החפים מפשע על אי קיום מצוות ע"י אחרים. אין השגחה פרטית אין אלוהים. אבי ואמי הפסיקו לשמור מצוות בעקבות השואה. רבים מחבריהם עשו כמוהם. לעניות דעתי, הם עשו את הבחירה הנכונה.

masorti

New member
תודה על קורס ההחזרה בשאלה...

כבר הבנתי קודם שזו מטרת השירשור (חוץ מהיריקה על החרדים, שזו מצווה עצומה בפני עצמה). יהיה מאוד נחמד מצידנו אם כולנו נקבל את ההיסקים הלוגיים שלך ונחליט שמכיון שלא יתכן שהאל נוהג ברשעות חייב להתקיים שאין אל. מה לעשות שרובנו לא כל כך נחמדים, ולא רוצים לרקוד לצלילי החליל שלך. דרך אגב, אני לא יודע מדוע אתה מצפה שכולם ישתטחו ארצה בתדהמה למקרא הטיעון שהאל מעניש גם חפים מפשע על חטאי אחרים. התנ"ך מבהיר חד משמעית שכך הוא. ואם זה לא מוצא חן בעיני מישהו - זבש"ו. הגישה החילונית העקומה (שלך ושל אחרים) היא לצפות מהדתיים להאמין באל כפי שקונים מוצר בסופרמרקט.... אם המוצר נראה לי נחמד אז אקנה אותו, ואם לא - אז אשאירו על המדף. אל לא בוחרים לפי הנחמדות של תכונותיו, אלא לפי השאלה האם הוא קיים בפועל או לא. אם אני מעריך שהאל שלי קיים ואילו זאוס אינו קיים - אני אאמין באל שלי ולא בזאוס. וזה לחלוטין לא משנה האם זאוס ידוע כאל מפנק וסבא חביב (מה שאגב לא נכון) והאל שלי ידוע כאל קנוא. אתה כחילוני פשוט לא תופש שאני כפוי להאמין באל שלדעתי קיים במציאות, ואין לי אופציה לבחור במקומו אל שקרי שהוא סימפטי יותר. (מכיון שלדעתך ממילא הכול המצאה של כוהנים שרצו לשלוט במאמינים, באמת לוגי שתרכוש את המוצר של אותם כוהנים שהמציאו אל חביב ולא של מתחריהם שהמציאו אל כעסן.)

מטרת השרשור היא דיון בנושא השואה והאל

לא "החזרה בשאלה". אני לא מצפה ממך או מאף אחד אחר למאומה. אין לי ספק שאתה אכן כמעט כפוי להאמין במה שאתה מאמין. לו הייתי נולד במשפחתך הייתי כנראה מאמין באותו דבר (והייתי איש אחר) גרוע מכך, כל מה שאני מתבונן בו גורם לי לחשוב כי העולם דטרמיניסטי , דהיינו, ה"רצון החופשי" אינו אלא אשליה מוחית ופעולותינו נגזרות מן הפיזיקה והכימיה, התורשה ותנאי הסביבה שבהם אנו חיים.

ltz

New member
אם אתה באמת מעוניין בתשובה

{זוהי התשובה שלי וברור לי שיש כאלו שלא יסכימו איתה} בדיוק השבוע שמעתי שיעור של הרב הנדלר שהסביר ש: יש שלב באמונה בו האדם מאמין שאם הוא יעשה את רצון האל יהיה לו טוב ואם לא יהיה לו אז יהיה לו רע. זהו שלב שאסור להיתקע בו. זה מאוד דומה לשלב הילדות בו הילד חושב שאם יעשה את רצון ההורים אז הם ייקנו לו גלידה ואם יפר את רצונם יענישו אותו בעונש. שיטת המקל והגזר היא שיטה ילדותית שהרבה אנשים עדיין חיים לפיה. כשהאדם מתבגר הוא מבין שלמעשה הוא לא יודע מה זה טוב ומה זה רע אלא עושה את רצון האל כי זה חלק ממהותו. לדברי הרב, כי האדם פשוט אוהב את אלוהים, לי אישית יש ניסוח אחר אבל זה לא רלוונטי. הרעיון הוא שאדם שמאמין לא עושה או חודל ממעשה כי זה יגרום לו טוב או ימנע רע אלא עושה או חודל כי זה מה שאלוהים רוצה שהוא יעשה וזה חלק ממהות קיומו. לכן כל שאלה של למה אלוהים עשה לי ככה לא רלוונטית בכלל! לי כאדם מאמין לא מעניינת התשובה למה אלוהים עשה ככה לפני כך וכך שנים. זה אמנם מעניין אותי אבל רק ברמת הסקרנות ולא מהווה משהו הכרחי לקיום האמונה שלי באלוהים. אני פשוט מאמינה שיש סיבה שאני לא מבינה, וזהו, אין לזה שום השלכה לגבי חיי ואמונתי.

יוסי ר1

Active member
שאלה קטנה על משפט אחד

כתבת "....לדברי הרב, כי האדם פשוט אוהב את אלוהים". ומי שאינו אוהב? פטור מקיום מצוות? מחלוקת גדולה היא אם יש לקיים מצוות מתוך אהבה או מתוך ייראה. המסקנה היא, שבין כך ובין כך צריך לקיים...

למעלה