מפת קווי מתע"ן במטרופולין חיפה, יכול להיות שהגזימו עם הרכבלים

toto9

Active member
במסגרת חיפוש מידע על תכנית מפרץ החדשנות נתקלתי במפה הזאת
של קווי מתע"ן במורופולין חיפה.

תכנית תחבורה.PNG

כמו שניתן לראות הרבה קווי BRT חדשים, רכבלים ועוד.

בואו נתחיל עם הכלים האקזוטיים,
שני רכבלים חדשים ממרכזית חוף הכרמל להר.

הרכבל מחוף הכרמל למרכז הכרמל נע לאורך חוף הים במשך שלושה קילומטר
ואז עולה למעלה דרך מכללת גורדון עד מרכז הכרמל, ככה לפחות זה נראה.
אני לא מכיר דבר כזה שרכבל משייט לו שלושה קילומטר בתוואי מישורי אשר כבר קיים בו ציר עירוני,
סך הכל אורך הקו הוא בערך 7 קילומטר,
הרכבל בין מרכזית המפרץ לאוניברסיטת חיפה הוא 4.4 קילומטר ולוקח 19 דקות,
זאת אומרת שלרכבל המדובר יקח בערך 30 דקות לעשות את המסלול, זה יותר איטי מאוטובוס.

קו רכבל שני ממרכזית חוף הכרמל לצומת מוריה-פיק"א דרך בית חולים כרמל, איצטדיון סמי עופר ומת"ם,
קו נחמד אבל אני לא יודע אם הוא מצדיק רכבל.

רק"ל נצרת תוארך עד חוף הכרמל,
לדעתי רעיון מעולה, למעשה יהיה קו פרברי בין קרית אתא לחוף הכרמל.
אני מניח שהרק"ל תהיה מופרדת ממפלס הרחוב וכך תוכל לבצע את התוואי בצורה מהירה מהמטרונית
אך עם יותר תחנות מהרכבת הכבדה,
לרכבת הכבדה יש שתי תחנות בין מרכזית המפרץ לחוף הכרמל, לרק"ל יוכלו להיות בערך שבע תחנות.
לקו זה יש להוסיף את רק"ל עכו-חיפה דרך עוקף קריות, אם כי אין לי מושג מה המטרה בו.

עוד יתווספו הרבה קווי מטרונית, אני מניח שחלקם לא יהיו באוטובוסים מפרקיים אלא באוטובוסים
רגילים וחלק מהקווים זה פשוט מיתוג מחדש ולא באמת BRT.

עוד נקודה לשים לב זאת מרכזית גילעם, היא תחליף את מרכזית קרית אתא אשר בוטלה בתכנונים,
גם מסילת גליל מערבי לא תעבור בקרית אתא אלא תמשיך לאורך כביש 70 עד חיבור למסילת העמק,
מאוד חבל ואני אכתוב על זה ברשומה אחרת.

סביר להניח שהתכנית תשתנה במידה מסויימת עם המשך התכנון של מפרץ החדשנות.

Ccyclist

Well-known member

צפה בקובץ המצורף 63347

אני לא מכיר דבר כזה שרכבל משייט לו שלושה קילומטר בתוואי מישורי אשר כבר קיים בו ציר עירוני,
זאת אומרת שלרכבל המדובר יקח בערך 30 דקות לעשות את המסלול, זה יותר איטי מאוטובוס.

קו רכבל שני ממרכזית חוף הכרמל לצומת מוריה-פיק"א דרך בית חולים כרמל, איצטדיון סמי עופר ומת"ם,

אני מניח שהרק"ל תהיה מופרדת ממפלס הרחוב וכך תוכל לבצע את התוואי בצורה מהירה מהמטרונית
לרכבת הכבדה יש שתי תחנות בין מרכזית המפרץ לחוף הכרמל, לרק"ל יוכלו להיות בערך שבע תחנות.
לקו זה יש להוסיף את רק"ל עכו-חיפה דרך עוקף קריות, אם כי אין לי מושג מה המטרה בו.

עוד יתווספו הרבה קווי מטרונית, אני מניח שחלקם לא יהיו באוטובוסים מפרקיים אלא באוטובוסים

עוד נקודה לשים לב זאת מרכזית גילעם, היא תחליף את מרכזית קרית אתא אשר בוטלה בתכנונים,
גם מסילת גליל מערבי לא תעבור בקרית אתא אלא תמשיך לאורך כביש 70 עד חיבור למסילת העמק,

שימוש בתוואי מקביל למסילת רכבת עבור מטרו או רק"ל זה אמצעי נפוץ ואכן זה מאפשר יותר תחנות לאמצעי עירוני בהשוואה לקווים הבינעירוניים. הבעיה בחיפה שכבר היו מאבקים על שידרוג המסילה הקיימת אז אם אין שיתוף של העירייה בתוכנית זה יהיה מתכון לצרות.

לגבי ריבוי הרכבלים: חבל שלא הלכו על ריבוי כרמליות (פוניקולרים) או רכבות עם טכנולוגיית גלגלי שיניים ( Rack Railways) כפי שיש באזורים הרריים באירופה. לכלים כאלו יש קיבולת גדולה יותר מרכבל והם חסינים לתנאי מזג אוומר סוער שיכול להשבית רכבלים. החיבור לתחנות הרכבת כמוקדים ראשיים הגיוני גם אם המסלול משם לא נראה הכי הגיוני. אם הרכבל המוצע לחוף הכרמל היה מסתיים באמצע שום מקום על כביש 2 לא היה בו טעם.

toto9

Active member
שימוש בתוואי מקביל למסילת רכבת עבור מטרו או רק"ל זה אמצעי נפוץ ואכן זה מאפשר יותר תחנות לאמצעי עירוני בהשוואה לקווים הבינעירוניים. הבעיה בחיפה שכבר היו מאבקים על שידרוג המסילה הקיימת אז אם אין שיתוף של העירייה בתוכנית זה יהיה מתכון לצרות.
באחד המסמכים שקראתי היה כתוב שייתכן וישתמשו בשיקוע אשר מתוכנן לרכבת הכבדה,
זאת אומרת שהשיקוע יכלול 4 מסילות לרכבת הכבדה וזוג לרק"ל,
זה יפתור את הבעיות המדוברות.
לגבי ריבוי הרכבלים: חבל שלא הלכו על ריבוי כרמליות (פוניקולרים) או רכבות עם טכנולוגיית גלגלי שיניים ( Rack Railways) כפי שיש באזורים הרריים באירופה. לכלים כאלו יש קיבולת גדולה יותר מרכבל והם חסינים לתנאי מזג אוומר סוער שיכול להשבית רכבלים. החיבור לתחנות הרכבת כמוקדים ראשיים הגיוני גם אם המסלול משם לא נראה הכי הגיוני. אם הרכבל המוצע לחוף הכרמל היה מסתיים באמצע שום מקום על כביש 2 לא היה בו טעם.
לפוניקולור יש כל כך הרבה מגבלות, היחיד שאני יכול לחשוב עליו
הוא קו ישיר בין מרכזית חוף הכרמל למרכז הכרמל, ללא תחנות.

הרכבל בין חוף הכרמל למרכז הכרמל פשוט לא מובן לי,
הוא ארוך מדי בשביל קישור בין המוקדים הללו אז אני מניח שהמטרה
היא קישור בין חוף הכרמל ומרכז הכרמל ליעדים ביניהם, אבל אני לא מכיר שם מוקדים משמעותיים.

הרכבל הקצר יותר נראה לי הגיוני, נותן קישור יחסית מהיר בין חוף הכרמל לרכס הכרמל,
לא למרכז הכרמל אבל עדיין לנקודה יחסית מרכזית עם שני קווי מטרונית,
בנוסף יש עוד קישורים נוספים כמו הבית חולים ומת"ם.

Ccyclist

Well-known member
באחד המסמכים שקראתי היה כתוב שייתכן וישתמשו בשיקוע אשר מתוכנן לרכבת הכבדה,
זאת אומרת שהשיקוע יכלול 4 מסילות לרכבת הכבדה וזוג לרק"ל,
זה יפתור את הבעיות המדוברות.

לפוניקולור יש כל כך הרבה מגבלות, היחיד שאני יכול לחשוב עליו
הוא קו ישיר בין מרכזית חוף הכרמל למרכז הכרמל, ללא תחנות.

הרכבל בין חוף הכרמל למרכז הכרמל פשוט לא מובן לי,
הוא ארוך מדי בשביל קישור בין המוקדים הללו אז אני מניח שהמטרה
היא קישור בין חוף הכרמל ומרכז הכרמל ליעדים ביניהם, אבל אני לא מכיר שם מוקדים משמעותיים.

הרכבל הקצר יותר נראה לי הגיוני, נותן קישור יחסית מהיר בין חוף הכרמל לרכס הכרמל,
לא למרכז הכרמל אבל עדיין לנקודה יחסית מרכזית עם שני קווי מטרונית,
בנוסף יש עוד קישורים נוספים כמו הבית חולים ומת"ם.

בעיר ליון שבצרפת הסבו קו פניקולר היסטורי לקו מטרו עם טכנולוגיית גלגלי שיניים. הקו הוארך מעבר למקטע הפניקולר המקורי ולפי הערך על דגם הרכבות ישנן 5 רכבות בקו לוכן נראה שאין לו את המגבלה של שתי יחידות בלבד כפי שיש בפניקולר.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lyon_Metro_Line_C

טכנולוגיה כזו ואולי גם שימוש בעלייה סיבובית יכולים לאפשר קישור רכבתי מהרכס לחוף או לעיר התחתית שתאפשר קו מסילתי רב קיבולת על הרכס שלא יהיה מנותק מהחוף.

הבעיה עם רכבל מרובה גונדולות, כייפי ורב צרחות ככל שיהיה (נסעתי ברכבלית בפסח, לונה פארק שלם) היא שהקיבולת די נמוכה, אלפים בודדים בשעה.

בעיר ליון שבצרפת הסבו קו פניקולר היסטורי לקו מטרו עם טכנולוגיית גלגלי שיניים. הקו הוארך מעבר למקטע הפניקולר המקורי ולפי הערך על דגם הרכבות ישנן 5 רכבות בקו לוכן נראה שאין לו את המגבלה של שתי יחידות בלבד כפי שיש בפניקולר.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lyon_Metro_Line_C

טכנולוגיה כזו ואולי גם שימוש בעלייה סיבובית יכולים לאפשר קישור רכבתי מהרכס לחוף או לעיר התחתית שתאפשר קו מסילתי רב קיבולת על הרכס שלא יהיה מנותק מהחוף.

הבעיה עם רכבל מרובה גונדולות, כייפי ורב צרחות ככל שיהיה (נסעתי ברכבלית בפסח, לונה פארק שלם) היא שהקיבולת די נמוכה, אלפים בודדים בשעה.
כבר הערתי על כך בעבר.
מה שעשו בליון לא מציאותי או אפשרי בחיפה.
השטח, התוואי ובעיקר השיפוע שונים בתכלית.

Ccyclist

Well-known member
כבר הערתי על כך בעבר.
מה שעשו בליון לא מציאותי או אפשרי בחיפה.
השטח, התוואי ובעיקר השיפוע שונים בתכלית.

נסעתי בשלל רכבות ופניקולרים לפסגות בשוויץ ומקומות אחרים באירופה. יש שלל אפשרויות שאפשר לשחק איתן. לפני עשור העלתי בפורום מספר שירשורי מסע משוויץ.

אם המטרה היא להמשיך את התוואי הקיים לציר חורב אז אפשר לנצל את זכות הדרך של המנהרה הנוכחית למנהרה חדשה, עמוקה יותר באזור גן האם, בשיפוע נמוך יותר. מנהרה כזו תוכל להתאים למסילה כפולה ותחנות חדשות גדולות יותר.

אפשר לשנות קצת את התוואי תוך שימוש בזכות הדרך מתחת לשטחים הפתוחים של גן האם וגן שער הלבנון לבנות ספיראלה מסילתית. ספיראלה כזו מאפשרת לטפס גבהים ניכרים במרחק קצר משום שמעגל או המעגלים שלה מאריכים את המרחק כדי לתת זווית נמוכה יותר באמצעות סיבובים באותו תא שטח.

כל זה למטרת רכבות עם טכנולוגיה של גלגלי שיניים ( Rack ) המסוגלות לעלות שיפועים באופן עצמאי. זה הפתרון האידאלי משום שהוא יאפשר את הגדלת הקיבולת של זכות הדרך הקיימת בנוסף לשירות תדיר בצירי הרכס והחוף.

ישנן דוגמאות לחשמליות גרורות כבל שהועלו בפורום בהן רק מקטע אחד במסלול תלוי בכבל והחשמליות מתחברות לכבל לצורך הנסיעה בשיפוע, אך מתנתקות ממנו וממדיכות עצמאית במקטעים העיליים והתחתונים. כדי להתאים את הכרמלית לצורת הפעלה כזו יצטרכו לשנות את תחנות כיכר פריס וגן האם לתחנות מהן החשמליות יוכלו להגיח לצירי החוף והרכס אז התצורה הנוכחית של הזווית הגבוהה מאד בגן האם תצטרך לעבור מודיפיקציה מסויימת. אישית לא נסעתי בחשמליות כאלו אך בעבר הרחוק היתה חשמלית כזו כמה מאות מטרים מביתי בלונדון.

laRio

Active member

צפה בקובץ המצורף 63347

בדיחה טובה בסך הכל...
כל זה ואין מסילה 3+4 של הרכבת שחוצה את ההר במנהרה עם תחנה תת קרקעית ליד הגרנד ומקצרת 20 דקות בדרך לצפון

בדיחה טובה בסך הכל...
כל זה ואין מסילה 3+4 של הרכבת שחוצה את ההר במנהרה עם תחנה תת קרקעית ליד הגרנד ומקצרת 20 דקות בדרך לצפון
באופן כללי המפה הזאת לא ממש מתייחסת לרכבת ישראל וזה קצת פספוס. המיקום של חיפה מרכז מתוכנן להשתנות, קו העמק גם לא מופיע...

toto9

Active member
בדיחה טובה בסך הכל...
על פי מה שאני יודע תהיה מנהרה באותו תוואי של המסילה הנוכחית
או מנהרה בין קרית הממשלה לחוף הכרמל.

laRio

Active member
על פי מה שאני יודע תהיה מנהרה באותו תוואי של המסילה הנוכחית
או מנהרה בין קרית הממשלה לחוף הכרמל.
אין פה עניין של לדעת, התכנונים משתנים מדי שנה כשמתחלפים שר תחבורה, ראש עיר וכו׳. יש דחיפה מאד חזקה מכל רשויות הצפון לתוואי חלופי לרכבת דרך מנהרה בכרמל. עוד 10 שנים אולי הדברים יתקדמו.

GreenMage

New member
אני מנסה כבר הרבה זמן לעקוב אחר המצב של המטרונית ותכניות עתידיות, אבל מעט מאוד מידע מונגש לציבור בנושא.

ידוע לי כי קו המטרונית לעכו כרגע בהקמה, והופיעו מספר כתבות על "סובב אתא" שלאחרונה קיבל תקצוב ואור ירוק (אולי במטרה סופסוף לפתור את הרעה החולה של קו 2 שעושה את כל האפשר להמנע מלהכנס לעיר). אבל חוץ מזה כל מה שמצאתי זה מספר מסמכים ממשלתיים ממקורות שונים בנושא, אך רובם מכילים מידע סותר.
המפה שפורסמה בראש השרשור פה היא הדבר הכי קרוב שמצאתי ל"תכנית" מפורטת עם תוואי צפוי, אולם כמות הקוים בה מחשידה. אולי התיאור הטוב יותר למפה הוא "חלום בהקיץ" ולא "תכנית", בהתחשב בבעיות המתמשכות אפילו עם קו הרכס, שהוא אולי הקו הנדרש ביותר. מצאתי גם מפה כללית יותר אשר מראה פחות קוים בלב המטרופולין, אך מראה תכניות לחיבור ישובים באזור, עם דגש על היישובים הערבים ושפרעם.

בכל מקרה כל נושא המטרונית ממשיך להיות ביצה בירוקרטית עמוקה. הצעות לקוים חדשים עולות ונגנזות בעוד שהבעיות בקווים הקיימים נותרות ללא מענה. קו 4 הוא מיותר ולא כולל שום העדפה בחלקו החדש, ממנהרות הכרמל וכלה באיזה מת"מ וחוף הכרמל. קו 5/5א החדש הוא קו BRT לתפארת, אשר נבנה על תוואי חלש שמחבר בין מספר מרכזי מסחר ותעסוקה (ביגים, בעיקר) מבלי לעלות באמת לתוך העיר נשר, כאשר ברובו אין אפילו מצוקת פקקים שתצדיק את נתיב ההעדפה. נתיבי ההעדפה נעלמים כליל באיזור מחלף צ'ק פוסט (כלומר, בדיוק איכן שהם הכי נזקקים).
ואני רוצה להסב תשומת לב בפרט לקו עכו העתידי, כי הוא צפוי להיות גולת הכותרת של אוזלת היד בתכנון המטרונית. אכן קו נחוץ שבתאוריה ייחבר את קצאו הצפוני של המטרופולין לחיפה והקריות, אך בפרקטיקה מדובר בקו שצפוי לנסוע על גבולה המזרחי והזנוח של העיר עד שיאבד את הנתיב הייעודי ויעמוד בפקקים הקבועים של איזור עין המפרץ כאחד האוטובוסים.

כרגיל, כשנדרשים אומץ ותעוזה בשלילת נתבי רכב פרטי במקומות הכי פקוקים ואיכן שהמהלך הכי נדרש, המדינה מעדיפה לחפף ולוותר במקרה הטוב, או לפתוח אלטרנטיבה אטרקטיבית אף יותר לרכב הפרטי במקרה הרעה. לא במקרה שקווי המטרונית הראשונים נפתחו בדיוק אותה שנה כמו כביש עוקף קריות.

וכל זה מבלי אפילו להתייחס לפיל שבחדר, שהוא האופן שקוי המטרונית לא באמת מעודדים פיתוח עירוני סביבם ולא נכנסים לאיזורים בהם פיתוח כזה כבר קיים או בעל פוטנציאל גבוה. קוי המטרונית סובלים מאותה הבעיה כמו הרק"ל בירושלים (להוציא רחוב יפו המפורסם) ואף רכבת ישראל בכל הארץ. מתכנני המערכות האלה עדיין דבוקים לרכב הפרטי, ורואים בתחבורה המונית כמעיין צינור שיכול לנקז אנשים ממחסן הלינה שלהן למקום העבודה. אין כאן ראייה רחבה או הגדלת ראש. רשת המטרוניות (אם נזכה לראותה לפני ביאת המשיח) צפויה להיות לא יותר ממיתוג עלוב עבור רשת אוטובוסים רגילה עם 2-3 צירי BRT ישנים אשר יהווה עלי דפנה להסתר אוזלת היד של המערכת כולה. ובינתיים שכונות הבלון ימשיכו לפרוח.

laRio

Active member
ואני רוצה להסב תשומת לב בפרט לקו עכו העתידי, כי הוא צפוי להיות גולת הכותרת של אוזלת היד בתכנון המטרונית. אכן קו נחוץ שבתאוריה ייחבר את קצאו הצפוני של המטרופולין לחיפה והקריות, אך בפרקטיקה מדובר בקו שצפוי לנסוע על גבולה המזרחי והזנוח של העיר עד שיאבד את הנתיב הייעודי ויעמוד בפקקים הקבועים של איזור עין המפרץ כאחד האוטובוסים.

כרגיל, כשנדרשים אומץ ותעוזה בשלילת נתבי רכב פרטי במקומות הכי פקוקים ואיכן שהמהלך הכי נדרש, המדינה מעדיפה לחפף ולוותר במקרה הטוב, או לפתוח אלטרנטיבה אטרקטיבית אף יותר לרכב הפרטי במקרה הרעה. לא במקרה שקווי המטרונית הראשונים נפתחו בדיוק אותה שנה כמו כביש עוקף קריות.

וכל זה מבלי אפילו להתייחס לפיל שבחדר, שהוא האופן שקוי המטרונית לא באמת מעודדים פיתוח עירוני סביבם ולא נכנסים לאיזורים בהם פיתוח כזה כבר קיים או בעל פוטנציאל גבוה. קוי המטרונית סובלים מאותה הבעיה כמו הרק"ל בירושלים (להוציא רחוב יפו המפורסם) ואף רכבת ישראל בכל הארץ. מתכנני המערכות האלה עדיין דבוקים לרכב הפרטי, ורואים בתחבורה המונית כמעיין צינור שיכול לנקז אנשים ממחסן הלינה שלהן למקום העבודה. אין כאן ראייה רחבה או הגדלת ראש. רשת המטרוניות (אם נזכה לראותה לפני ביאת המשיח) צפויה להיות לא יותר ממיתוג עלוב עבור רשת אוטובוסים רגילה עם 2-3 צירי BRT ישנים אשר יהווה עלי דפנה להסתר אוזלת היד של המערכת כולה. ובינתיים שכונות הבלון ימשיכו לפרוח.
חולק עליך לגבי המטרונית לעכו ומצב הכביש שם. הפיתוח של הרי הצפון ממשיך בקצב מסחרר והאיזור הופך להיות מאוכלס מאד. פתרון כמו המטרונית שיקח לה שעתיים להתגלגל לחיפה לא יכול לתת מענה לחוסר התעסוקה במקום.
צריך לפתח את תשתית הרכבת ותחבורה ציבורית המשכונות אל תחנות הרכבת.

luisluis

Active member
אתה מאשים את מתכנני התחבורה אבל הם לא האשמים. הם מקבלים סט של אילוצים ופועלים בהתאם.
הבעיה היא ראשי ערים שבורחים לא לתעדף תחבורה ציבורית. ראש עיר שאומר ״ברחוב הזה לא תעבור מטרונית״ אז לא תעבור שם מטרונית.

במרכז הארץ כשראש העיר של רעננה עשה שרירים על המטרו אז המתכננים אמרו לו שהמטרו לא יעבור בעיר שלו וכך היה תקופה שרעננה הוצאה מתוכנית המטרו.

למעלה