מפחדת מטעויות

מפחדת מטעויות

היי,
מה עושים כשמפחדים לטעות?
יש לי פחד מסויים מלעשות טעויות בין אם זה בעבודה בתחום מקצועי (לעשות משהו לא "בסדר", "פאשלה" וכו'..) ועד קבלת החלטות משמעותיות בחיים.
לעיתים אני גם נמנעת מלשאול שאלות את האנשים הספציפיים שיכולים לעזור לי (לדוגמה- המנהל שלי בעבודה שאולי מבין קצת יותר טוב ממני בתחומים מסויימים)
אני מרגישה שלפעמים עצם זה שאני שואלת מהווה מטרד או שאני מפחדת שלאנשים לא תהיה סבלנות אליי, להסביר לי.
לפעמים אני מסתבכת בדרך הקשה במקום פשוט לשאול ישירות ולקבל תשובה.

אני מודעת לזה שלטעות זה אנושי ושאפשר רק ללמוד מזה, אבל קשה לי ליישם בפועל.
מה אפשר לעשות?

Edna Maimon

New member
מה במקום?

היי
ההתמקדות שלך היא בפחד מהטעות, במקום במה שאת רוצה שיהיה במקום זה.
מה את רוצה שיהיה במקום הפחד מהטעות?

הייתי רוצה..

לגשת לדברים מסויימים בהרגשה שגם אם אני אטעה אז לא קרה שום דבר ותמיד אפשר לתקן, אבל ברוב המקרים קורה אצלי הדבר ההפוך לגמרי ואם אני עושה משהו לא בסדר בטעות, יש לי רגשות אשמה מאוד חזקים כלפי עצמי...קשה לי לקבל את זה שאני לא צודקת/לא יודעת מה לעשות

Edna Maimon

New member
רווחים

מה את מרוויחה מזה שיש לך רגשות אשמה מאוד חזקים כלפי עצמך?

פשוט לטעות

את רוצה לגשת ככה לדברים מסוימים?
פשוט תגשי.
מה יקרה אם תטעי?
שמתי לב במילים שלך לצורך להיות עצמאית ופרפקציוניסטית, זה נכון?

נסי לטעות, אפילו בכוונה, פשוט לטעות.. נסי לראות מה יקרה, האם זה כזה אסון.
טעות קטנה אפילו, בכוונה..

ומשהו נוסף, בבעיה הבאה שלך, תכריחי את עצמך לגשת לאדם שיכול לעזור ובקשי עזרה..

צאי מאיזור "הנוחות" שלך, צאי ותנסי.

את יודעת, טעויות, אלו הזדמנויות פז ללמוד ולהשתפר ולהיות טובים יותר.
קחי טעויות כאפשרויות להתפתחות האישית שלך.

אשמח לעדכונים ממך.

כן- עצמאות זה משהו שמאוד חשוב לי

אני לא אוהבת להיות תלויה באחרים, אוהבת שיש לי את הקצב שלי.

אני יודעת שלא יכול לקרות שום דבר נוראי מטעויות, אבל אני גם בנאדם שקשה לו עם אנשים שבאים לתקן אותי ממקום של "הטפה" בגלל שעשיתי משהו לא בסדר וברוב הפעמים זו הגישה של אנשים לטעויות (לפחות במקומות עבודה זה ככה, ביחסי מנהל-עובד). קשה לי "לקבל על הראש" אני נעשית רגישה מאוד ולכן שופטת את עצמי בחומרה.

בואי נבחן רגע את מה שכתבת

שימי רגש בצד ותחשבי על המשפטים הבאים באופן הכי קר והגיוני -

האם את תלויה באחרים?
האם ברוב הפעמים אנשים מטיפים וזה הגישה של אנשים לטעויות או שהם באים לתת יד משותפת להצלחה כמו שאת היית עוזרת לאחר?
האם כשאת רואה אחר טועה, את מטיפה לו או מנסה להביא אותו להצליח?
האם הם כל אחד שבא לדבר איתך על טעות כזאת או אחרת - "נותן לך על הראש"?

דידיש

New member
אחד החכמים ששמו דרייקורס אמר...

"האומץ להיות לא מושלם".
זה המשפט הכי חזק בעיניי שאני יכולה לתת לך.
אפשרי להפוך את הפחד לדחף ואז- השמיים הם הגבול.

תרגיל קטן

שלום,
כולנו עושים טעויות , קטנות וגם גדולות. אני מציעה לך לעשות רישום של הטעויות שכן עשית. הטעויות הקטנות שלא בהכרח מזיקות לדעתך. תרשמי את הטעות, באיזו סיטואציה קרתה , במי פגעה (אם בכלל) , מה היו תגובות הסביבה ע"כ ומה הרגשת כשגילית את הטעות ומה הרגשת כשהסביבה שלך גילתה אותה.
תרשמי לך בשבוע הקרוב את הדברים מדי יום. ותעברי עליהם לאחר השבוע. זה ייתן לך מודעות גבוהה יותר למה שקורה כשאת טועה.אם זה עוזר את יכולה להמשיך עם הרישום.
לגבי הפחד לשאול שאלות - הוא הרי טעות בפני עצמה כי לעיתים הפחד הזה גורם לנו לעשות דברים על דעת עצמנו שלא תמיד מתאימים למקום העבודה. נכון שלרוב זה נכון יותר לקחת על עצמנו את האחריות אבל לפעמים זה בהחלט יכול להזיק לנו כי יתכן שנבזבז זמן יקר שלנו במקום לקבל תשובה ממישהו אחר שיכול לעזור לנו. גם בנושא זה אני ממליצה לך לעשות רישום - באיזה נושא רצית לפנות לאדם אחר, אם פנית או לא, מה הרגשת עם זה, מה הרווחת מזה ואיך הסביבה הגיבה לפניה שלך ושוב מה התחושה שלך לאחר מכן.
אולי זה קצת יטריח אותך ברישומים אבל גם פה תקבלי תמונה ברורה יותר ויכול מאד שתראי שזה לא כ"כ נורא לטעות ולבקש עזרה. אני מאמינה שתופתעי לטובה.
בהצלחה,
גבי

nlobak

New member
היי

בתור התחלה הייתי מציעה לשקול מחדש את המושג "טעות", ולחשוב האם הוא בכלל קיים.
אם במקום לחשוב על תוצאות שאת מקבלת במציאות כעל "נכונות" או "שגויות" תחשבי עליהן פשוט כעל תוצאות, כעל פידבק, כעל משהו שניתן ללמוד ממנו - תרוויחי בגדול.

ממליצה מאוד לראות הרצאה מעניינת בנושא: http://www.ted.com/talks/kathryn_schulz_on_being_wrong.html
(ניתן לבחור למטה כתוביות בעברית)
ההרצאה מדברת על הצורך שלנו להרגיש צודקים כל הזמן, ומה בעצם קורה לנו בעקבות כך.

ladybug4NLP

Active member
אחת מהנחות היסוד של ה-NLP הוא

שאין טעיות, רק משוב להצלחה

ז"א אם את לומדת מהטעיויות שלך ולא חוזרת עליהן זה המשוב שמקדם אותך להצלחה שלך.

אז אולי כדאי לבדוק מה למדת בכל פעם שטעית והאם שינית גישה/רגש/התנהגות

כי כבר אמר אדם חכם:
מי שממשיך לעשות את אותו דבר, אל יתפלא אם ימישך לקבל את אותם התוצאות כמו מקודם

nlobak

New member
מעולה

תחשבי איזה תובנות היית רוצה לקחת ממנו, תרשמי אותן לעצמך, וכבר עכשיו - תחשבי מה תעשי אחרת בעקבות אחת מהתובנות...

מה זה אומר עליך אם את טועה?

מה הדימוי העצמי שלך סופג מזה?
מה יקרה אם לאנשים לא תהיה סבלנות אליך?

כשמפחדים מדבר מה, קשה לראות את האור בקצה המנהרה. הפחד הווא דבר גדול ומשתק. כשמתחילים לפרק את הפחד למרכיבים שלו, אפשר להתמודד עם כל אחד מהם בנפרד ואז זה כבר לא דבר גדול שמאיים אלא אוסף של דברים קטנים יותר.

נתנו לך כאן כמה עצות מצוינות.
נסי לברר ממה נובע הפחד על ידי מענה לשאלות כמו אלו ששאלתי אותך למעלה ואז אפשר יהיה לנסות ולמצוא פתרון.

הניחוש שלי נוגע לעניין של בטחון עצמי ואני מנחשת שאת פוגשת את זה בתחומים נוספים (אני צודקת?)
הבשורות הרעות בנוגע לבטחון עצמי הוא שאין כדור קסם שאפשר לבלוע ואיתו מגיע הבטחון. הבשורות הטובות הן שאפשר לבנות אותו על ידי הצלחות קטנות והתגברות על מכשולים. כל הצלחה מחזקת את האמון שיש לך בעצמך ומזה נבנה הבטחון העצמי.

בהחלט...

יש כאן קשר לבטחון עצמי.
יש לי בטחון עצמי עם הסביבה הקרובה אליי ביותר- משפחה וחברים, אבל בעבודה לדוגמה אני קצת יותר הססנית. אולי יש בי איזשהו צורך להוכיח את עצמי כטובה ומצטיינת (מאז שאני זוכרת את עצמי אני כזו) ומכאן נובע הפחד מלבצע טעות, שכן אם אטעה כבר לא אהיה כזו טובה, או שיתפסו אותי כמישהי שלא מבינה עניין וצריכה שיסבירו לה כל דבר קטן.

ומה הסיכוי שזה יקרה?

מה הסיכוי, לפי איך שאת מכירה את עצמך, שיחשבו שאת לא מבינה עניין? שצריך להסביר לך כל דבר?

יש לך גם עניין מסוים עם נטיה למושלמות?

בכל דפוס שקיים אצלנו יש לנו רווחים . כשאת נמנעת מלשאול שאלות הרווח שלך הוא הגנה על הדימוי העצמי שלך. המחיר הוא שאת מסבכת לעצמך את החיים ומקשה על עצמך, וגם נמצאת במגננה כל הזמן.
זה המקום לבחון - איפה את רוצה לשנות? באיזה דפוס את מעדיפה לאחוז?

מפחדת מטעויות

ערב טוב, לכולנו יש פחדים גדולים כקטנים, אך בשביל להתמודד ולהצליח בחיים אנחנו חייבים ללמוד להתנהל ביחד עם הפחד ולנסות להתידד איתו ולמזער אותו.
ניתן לפחד מכל דבר לדוגמא: ללכת ברחוב, לנהוג , לעבור את הכביש וכדומה.

לגבי טעויות, כל טעות זו הזדמנות לצמיחה ושינוי.

ברגע שתהיי שלמה ובטוחה בעצמך לא תפחדי שהמנהל שלך יהיה חסר סבלנות אליך, מפני שתקריני בטחון, תציבי גבולות ותלמדי את הסובבים אותך כיצד להתנהג אליך.

בהצלחה
שרית מזרע-ירחי
מאמנת אישית ומנחת קבוצות
www.sarit-my.co.il

פוחדת מטעויות

הי לך.
לכולנו יש העדפה להימנע מטעויות ובה בעת, כפי שאת עצמך כתבת - אכן "לטעות זה אנושי" ו"אפשר רק ללמוד מזה".
בעיניי, כמעט כל מיומנות שאנחנו רוכשים מלווה בטעויות ומעידות שעם הזמן, ככל שאנחנו משכללים את המיומנות - הן פוחתות בהדרגה (אם כי לא מן הנמנע שגם אדם מיומן בתחום מסוים טועה ב"גדול"). זה כנראה מה שעומד מאחורי המשפט המפורסם ש"רק מי שלא עושה - לא טועה".
האם "תעודת הביטוח" שלך מפני טעויות היא העדר עשייה ו/או העדר התפתחות? איזה מחיר את משלמת כתוצאה מהפחד לטעות?
ומנגד, על מה את מוותרת ומה היית עושה אילולא פחדת? דמייני את עצמך עם פחות פחד: מה היה שונה בפועל? האומנם את בוחרת לוותר על כך?
אם המחיר שווה לך ואת שלמה איתו - מה טוב. זה בסדר גמור לתת לפחד לנהל אותנו - כל זמן שמודעים למחיר ובוחרים באופציה הזו בצורה מושכלת.
אם נראה לך שהמחיר כבד מדי ואת מעדיפה לנהל את הפחד אז אני מציעה לך להתחיל להתבונן בילד קטן:
אם נביט על ילד קטן שזה עתה לומד ללכת או לעמוד בכוחות עצמו נגלה, שבעצם בכולנו יש דחף טבעי להתפתח, להתגבר ולצעוד קדימה והדחף הזה חזק יותר מכל ה"טעויות" - הנפילות, המכות והחבלות שהילד סופג תוך כדי תהליך השליטה בהליכה. הוא לא מוותר לעצמו אלא הוא ממשיך להזדקף שוב ושוב.
כל תהליך הלמידה שלנו כילדים מבוסס על ניסוי וטעייה. למרבה הצער, לרבים מאיתנו צמצמו את האשראי לטעות תוך כדי תהליך החיברות והחינוך שלנו, ועם הזמן, גם אנחנו כבר מסנדלים את עצמנו ב"פחד לטעות".

באותה רוח שכתבתי למעלה, גם אני מרשה לעצמי לאתגר אותך לטעות, להיות לא מושלמת. בחרי תחום / מיומנות שאת מוכנה לראות בה סיכוי להתפתחות, הנאה ועניין מבחינתך - ועם זאת, את גם מוכנה לקחת בה סיכון: להרשות לעצמך ללמוד אותה תוך כדי ניסוי וטעייה. ממש כמו ילד. ככל ש"תטעי" יותר תגלי שהטעויות פותחות אפשרויות נוספות, לעתים קרובות הן גם יצירתיות, מרעננות ונותנות קמצוץ של הומור וקלילות.
במילים אחרות, התנסות בטעויות תצמצם את הפחד מהן

דרך צלחה
כרמית אלון.

למעלה