מעשיות לדינו

מעשיות לדינו

שלום לכולם, אני מחפש מעשיות לדינו כתובות בעברית, לצורך פרוייקט ספרותילהפצת תרבות הלדינו. סיפורים ששמעתם בבית או במשפחה, כתובים בלשון כפי שנמסרו, אם אפשר ללא שכתוב. לאותנטיות חשיבות ראשונה במעלה. תודה מראש וגם קרדיט למי שיגיע... ראובן וימר נ.ב. אשמח לקבל מכם חומר כתוב בקובץ "וורד" doc.לאימייל: wimmer@netvision net.il

רותי ב.

New member
שלום לך,

איסוף דומה ורחב מהסוג שאתה מבקש, סיפורים כתובים ללא שכתוב ואותנטיים של המספר כבר נעשה על ידי הגב' מתילדה כהן סראנו. והיא אכן גם הוציאה אוסף מרשים של ספרים שמכילים אותם סיפורים משוכתבים, מפי מספרים שונים, וכמובן גם שממנה עצמה, כפי שסופרו לה במשפחתה. אולי כדאי שתיצור איתה קשר.

משלי לדינו: האיש שלא ידע לקרוא

האיש שלא ידע לקרוא El ombre ke no savia meldar אִישׁ אֶחָד הָיָה דָּתִי עַד מְאֹד וְלֹא הָיָה מַפְסִיד תְּפִלַּת שַׁבָּת. אֲבָל מָה? הוּא לֹא יָדַע לִקְרוֹת אֲפִלּוּ מִלָּה אַחַת. הוּא יָדַע רַק אֶת אוֹתִיּוֹת הָאָלֶ"ף-בֵּי"ת שֶׁלִּמְּדוּ אוֹתוֹ כְּשֶׁהָיָה יֶלֶד קָטָן מְאֹד. אוּלַי אָבִיו, אוּלַי מִישֶׁהוּ מִבְּנֵי בֵּיתוֹ. הוּא נָהַג לָלֶכֶת לְבֵית הַכְּנֶסֶת וְלוֹמַר בִּתְפִלָּה עַל שְׂפָתָיו אֶת כָּל הָאוֹתִיּוֹת לְפִי הַסֵּדֶר: מֵהָאוֹת אָלֶ"ף עַד הָאוֹת תָּי"ו. וּכְשֶׁגָּמַר הָיָה אוֹמֵר, הַתָּם: כְּבָר אָמַרְתִּי לְךָ אֶת כָּל הָאוֹתִיּוֹת. אָח, רִבּוֹנוֹ שֶׁל עוֹלָם, עַכְשָׁו תְּסַדֵּר אַתָּה – אֶת הַמִּלִּים הַנְּכוֹנוֹת.

רותי ב.

New member
אני רוצה לשאול -

אתה קראת את המשל בספר אל קורטיז'ו אנקאנטאדו והפכת אותו לפורמט "שירי" ?? כי מאד מצא חן בעיני האופן שעשית את זה, אם כן, גם במשל הזה וגם בקודם על המזל והשכל. בהחלט מוכשר !!

תשובה צנועה

אכן בדיוק. יתר על כן המצאתי ז'אנר חדש "משלי לדינו" כי השילוב של המעשיות על פשוטי-עם, עם מלכים ועם חכמת-חיים עמוקה, המובאים בדרך משעשעת הנו חומר גלם ספרותי ממדרגה ראשונה. ההעברה שאני עושה לצורת משל, עם משקל וחרוזים עשוייה, כך אני מקווה, להביא את הנוער והציבור להכרה קרובה יותר עם עשרה של תרבות הלדינו ואולי עם השפה היפה בפשטוטה הדיקדוקי. לאחרונה יצא לאור ונמצא בחנויות הספר "כל משלי לה-פונטיין" ,250 משלים עם 500 איורים של גוסטב דורה בכרך מהודר. אגב כמה מן הסיפורים "העממיים" בלדינו, מבוססים על משלי לפונטיין שנלמדים מאז ועד היום בכל בית-ספר צרפתי שרבים מיהודי הלדינו התחנכו בהם.

למעלה