מעשה שהיה כך היה

oferbar

New member
מעשה שהיה כך היה

יום שבת, שעת אחה"צ מוקדמת במועדון פראדייב, יעף 7 וצניחה מספר 5 בתחרות הפריפליי של צוות "עצבים" (תומר, נועם ועופר). צניחה סטנדרטית fun fun fun, הפרדות ב 5K ופתיחה בסביבות ה 3K. עבדכם משליך מעליו את מצנחון העזר כימים ימימה וממתין בסבלנות לרשרוש הניילון מעל ראשו. ממתין. וממתין. וממתין. משהו לא בסדר. מציץ קלות מעבר לכתף ימין. שמיים כחולים כחולים. אין סימן לניילון הסגול. מהירות נפילה כרגיל והאדמה מתקרבת. מה עושים? חייב חופה מעל לראש כדי להגיע לטקס האליפות. יד שמאל נגשת לידית הכסף. משיכה קלה מלוא הזרוע נטויה (שאריות מליל הסדר) ואההההה, סוף סוף מרגיש משיכה מוכרת בגב. מרים הראש למעלה כדי לגלות ניילון לבן + ניילון סגול. שתי חופות פרוסות ומסתדרות כמו חיילים, ראשי קדימה (קרוספייר 109), רזרבי אחורה (PD 120) כולל כמה פיתולים לקינוח. אבל המבנה טס יפה. טוב, יש זמן לנשום ולהביט סביב. משחרר את ההגאים של הראשי לאט לאט, ומושך ממש קלות שמאלה נגד הרוח. לא נוגע ברזרבי ומביט כל הזמן למעלה לוודאות שהמבנה לא עובר ל side by side. עוד כמה דקות של טיסה איטית איטית מול הרוח, ונחיתה קלילה ורכה ליד הדשא. ידית הרזרבי ביד שמאל, ונועם מגיע עם התיק החופשי שנחת לא רחוק. עובדות ומסקנות: זו תקלה ראשונה על הציוד הנ"ל מזה כמעט 4 שנים. קדמו לה 5 תקלות רזרבי כולל תקלה דומה לפני 6 שנים. התקלה מוגדרת בעגה מקצועית: Pilot Chute in Tow או "מצנחון רודף" בגדול, המצנחון לא מצליח למשוך את הפין הראשי. יכולות להיות כמה סיבות, אבל אני סבור שבמקרה הזה שארית ה bridle נתפסה כנראה מתחת לסוגרי התיק הראשי באיזשהו אופן. יכול להיות שגם המצנחון נכנס למערבולת ולא הצליח לייצר מספיק כוח משיכה. שחרור הרזרבי הוריד את הלחץ על התיק הראשי ואיפשר לו לצאת. האם שחרור ללא ניתוק היה נכון? כאן הדיעות חלוקות. חלק יגידו חייבים לנתק כי תהליך הפתיחה החל, וחלק יגידו לא צריך כי אין חופה כלל מעל הראש וחייבים לפעול במהירות. עובדתית, היו מקרים בעולם שצנחנים נפגעו גם מזה (עם ניתוק) וגם מזה (ללא ניתוק), וכמובן הסכנה הגדולה היא הסתבכות הראשי ברזרבי. בכל אופן, הלקח החשוב הוא שיש לפעול בהחלטיות ובמהירות בזמן תקלת מהירות גבוהה ולקוות לטוב. בתפעול התקלה לאחר פתיחת המצנח (או מצנחים) יש יותר זמן לחשוב. גם כאן החלטתי לשמור את שני המצנחים מעל לראש, לפי הכלל: if it's not broken - don't fix it שיקול נוסף לא לנתק את הראשי היו הפיתולים ברזרבי. משנעשו החלטות אלו, תפקידי היה לשמור את שתי החופות זו מאחורי זו, ולא לנהג בחוזקה כדי לא לעבור ל side by side ואז הניתוק היה בלתי נמנע. לסיכום, אני לא ממליץ לעבור סוג כזה של תקלה, אבל אם כבר קורית אז אני מקווה שהניסיון כאן יעזור להבא. שמיים כחולים,

Alkup

New member
../images/Emo45.gifיפה מאד!

עופר - טוב לקרוא שהכל בסדר ושאתה ממשיך לעבוד קשה לתחרות, ותודה על התחקיר, ההסברים והלבטים. בהחלט נקודות מעניינות ותמיד טוב לשמוע מניסיונם של אחרים! אם כבר בפיתולים ברזרבי עסקת -אז יש לי כמה שאלות: האם אפשר להצביע על סיבה להיווצרותם? האם הכוונה היא לפיתול שקרוב לרייזרים והיה נפתח בקלות או למשהו שהיה גורם לך לבעיה ארוכה במקרה של ניתוק? יש הצעות מיוחדות לפתרון בעיה כזו? בקיצור - אשמח אם תוכל/ו להרחיב לגבי פיתולים ברזרבי (על שלל מקריהם ופתרונותיהם). תודה. כחולים לכולם! אורי.

oferbar

New member
פיתולים

נוצרו בגלל שלרזרבי לא היה מקום להסתובב חופשי והוא נתקע בראשי. לא הייתה בעיה להטיס את החופות ולכן לא היה צורך לנתק. אני מניח שאם הייתי מנתק מיד, הפיתולים היו נפתרים. בעקרון, פיתולים ברזרבי זה לא מצב נעים, כי את זה כבר אי אפשר לנתק. קרא מקרה התקלה של תומר גרינבאום שקרתה בקווינסי לפני כשלוש שנים. שם הוא נאבק בפיתולים עצבניים ברזרבי עד כמעט לנחיתה, רחמנא לצלן...

miki242

New member
תקלה זהה

לעופר ולפורום שלום אם אתה זוכר לפני כשנתיים הייתה לי תקלה דומה אני רוצה לתאר את התקלה שלי ולהוסיף מס' דברים... אחרי צניחת freefly בזוג הפרדות ב- 5000 טרק והתיצבות זרקתי מצנחון ודומה לתקלה שלך הראשי לא נפתח ניעור אגן וכולי לא עזר וכמוך פתחתי רזרבי ( PD 160 )רק שאצלי החופות לא הסתדרו אחת מאחורי השנייה אלא אחת ליד השנייה ואף כמעט הגיעו למצב מראה כמובן שניתקתי את הראשי ( ספקטרה 150 ) אך יש לזכור שמכיוון שהרצועות היו מוצלבות לי מול הפנים והייתה לי מצלמה על הקסדה מצד שמאל הניתוק היה טיפה בעייתי לכן הנחתי יד על הרצועות של הראשי כלפי מטה להפריד ביניהן וניתקתי את הראשי כמה נקודות חשובות שחשוב לדעתי לזכור בתקלה של מצנחון רודף: 1. הקרקע מתקרבת ומהר יש להחליט ובזריזות. 2. להיות מוכן ל2 חופות מעל הראש ולחשוב מה עושים ולהיות מוכנים 3. לגבי האם לנתק ראשי או לא לפני פתיחת רזרבי... באמת אין תשובה סופית במקרה שלי ושלך זה עבד 4. לשמור על קור רוח לאורך כל הדרך 5. להודות לשלומי אחרי הנחיתה על קיפול רזרבי שעובד... ואם אפשר ( ובמקרה שלי זה עבד כי היה בוגי ) לבקש ממנו לקפל שוב ולצנוח עוד באותו יום תמשיכו להנות... אני מקווה לחזור ולצנוח בקרוב כדרך אגב... אם אתה זוכר צילמת אותי אחרי הנחיתה תהנו מיכאל גפני ( מיקי )

מספר שאלות

הי עופר סחטיין על הקור רוח. מה עם מסקנות למניעת התקלה לעתיד? האם בדקת את ה Closing Loop? יש מצב שקיצרת אותו? אולי ה Pilot Chut שלך כבר "עייף"? ז"א כבר יותר F-111 מאשר Z P? האם שינית במשהוא את דרך הקיפול של הראשי? בשמחות, אורי טלאור

adietkin

New member
F111 מול ZP

הF111 הוא סוג הבד הישן שממנו יצרו מצנחים סוג הבד הזה לא אטום לגמרי למעבר אויר בין הסיבים לעומת הZP שהוא ה"בד" היותר מתקדם שדרכו כמעט אין מעבר אויר וממנו מיצרים היום את רוב המצנחים לאחר שימוש רב הZP הופך לחדיר עקב בלאי דרך אגב ההבדל הראשוני שצנחן חש בין סוגי הבדים זה בקיפול, ZP חדש יותר קשה לקיפול מה F111 מקווה שעזרתי

oferbar

New member
אורי

כפי שכתבתי בהודעה המקורית: "יכולות להיות כמה סיבות, אבל אני סבור שבמקרה הזה שארית ה bridle נתפסה כנראה מתחת לסוגרי התיק הראשי באיזשהו אופן. יכול להיות שגם המצנחון נכנס למערבולת ולא הצליח לייצר מספיק כוח משיכה." לא היה שום שינוי בדרך הקיפול, או בלולאת הסגירה או ב PC או ב Kill Line. הכל נבדק על הקרקע לאחר הצניחה ונמצא תקין. כמו שאמר פורסט גאמפ: Shit happens

Icarus Canopies

New member
מס' אופציות...

ישנן מס' אופציות, בכל אופן שאני מכיר, שעשויות לגרום לתקלה שכזו. האחת, מצב של LOOP ארוך מידי. משמע, הסגירה יוצרת לחץ על הלולאה וזו מסרבת להפתח. השניה, בהתאם לריג שהינך משתמש, עשוי להיוצר מצב בו סגרת שלא בסדר הנכון או שהעברת את הבריידל בצורה כזו שהוא לופף סביב אחת ה'דלתות'. שלישית, הפין של הראשי סרוט/חרוץ וה-LOOP שלך נתפסה בסריטה. רביעי, לולאה קצרה מידי. במצב זה עשוי להיווצר לחץ אדיר על הפין. דבר אחרון, הסביר ביותר בעיני (ואני מכיר אותו מנסיון של חבר טוב). די מסובך להסבירו בכתב, אך אשתדל. אז ככה, את הבריידל יש לדחוף/להצפין, לאחר שהקונטינר כבר סגור והפילוט שוט כבר בכיס. יתכן שדחפת אותו עמוק מידי והוא ליפף את ה- LINES של הראשי. אגב, לגבי תפעול התקלה, אני מכיר מס' חבר'ה שמשכו ידנית את הבריידל כשזיהו את הבעיה. לגבי ניתוק הראשי לאחר פתיחת הרזרבי... שאלת המיליון $. עוד אחד מאותם ויכוחי צניחה נצחיים. אני שמח שיצאת מזה והכל טוב. UV

למעלה