מענין, האם ראלי?

6bcad

New member
מענין, האם ראלי?

שיחה עם הפרשן הפוליטי, מחמד אל-סייד-הפרשן לעניינים ישראלים בקול פלסטין. ש: התוצאות –הבלתי רשמיות, בשלב הזה- הראשונות שמגיעות הבוקר מסמנות ניצחון לחמאס; איך מתקבלות הידיעות הללו ברחוב הפלסטיני? ת: עדיין לא מתקבלות, כלומר הרחוב הפלסטיני מופתע ומחכה לשעה 19:00 שבה תתקיים מסיבת העיתונאים ושם יודיעו על התוצאות הרשמיות, אבל אין שום ספק שהחמאס מוביל ונוצר מצב חדש בממשלה, בפרלמנט. אנחנו נכנסים כעת לעידן חדש, עידן החמאס, ובניגוד למה שאומרים בפת"ח על יתרון קטן של החמאס, לחמאס יש יתרון גדול, במיוחד באזורים כמו עזה. ש: ובכירים בפת"ח, כמו ג'בריל רג'וב בחברון וקדורא פארס ברמאללה, הפסידו בבחירות ולמעשה רק דחלאן הצליח להיכנס בחאן-יונס. ת: כן, הבעיה כאן היתה בסגנון ובמהות הבחירות האלה. אילו היו עורכים את הבחירות כפי שרצה אבו-מאזן, בחירות יחסיות מלאות בכל הגדה ורצועת עזה, אני חושב שהתוצאות היו שונות. השיטה הזאת של 50 אחוז במחוזות ו-50 אחוז יחסיות הביאה את המכה לפת"ח, שהפסידה כמעט בכל המחוזות, כולל אנשים מוכרים מאד מהפת"ח. ש: ורוב השמות הללו, של מפסידי הפת"ח במחוזיות, הם אותם אלה שפרשו לרשימת "אל-מסתקבל" (העתיד) בראשותו של מרואן ברגותי, ואח"כ התאחדו מחדש עם הרשימה המקורית של הפת"ח. אולי היה עדיף להם להתמודד ברשימה הנפרדת ולא להתחבר לרשימת האם של הפת"ח? ת: הפת"ח עשו הרבה מאד טעויות בבחירות האלה, החל בוועדת הבחירות המרכזית של הפת"ח שלא קיבלה את עמדתו של אבו מאזן ללכת לבחירות יחסיות מלאות, והם נענשו גם על הפיצול והקמת רשימת אל-מסתקבל. בכלל, אם מסתכלים על כל הבחירות, החל מהבחירות המקומיות, הרי שיש ציבור פלסטיני גדול מאד שרוצה להעניש את הרשות הפלסטינית ואת תנועת הפת"ח שמרכיבה את הרשות הזו. יש זעם גדול מאד בקרב הפלסטינים בערים ובכפרים, שהרשות הפלסטינית פשוט הזניחה אותם במשך תקופה ארוכה. ש: אז תנועת החמאס, שאיש מנציגיה לא ישב בפרלמנט אפילו יום אחד, תצטרך להרכיב עכשיו את הממשלה. האם התנועה הזאת מסוגלת לכך? האם יש לה בכלל את הכלים לנהל את הרשות הפלסטינית? ת: לא, אני לא חושב שהם גם יקבלו על עצמם להרכיב את הממשלה הבאה, אין לי ספק בזה. על פי החוק, הנשיא צריך להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על התנועה הגדולה ביותר, אבל אני לא חושב שהחמאס יקבל את זה על עצמו. הוא לא רוצה להרכיב את הממשלה כי הם יאבדו את הבוחרים שלהם, זה דבר ידוע. >?>?>את הרי לא מתארת לעצמך שמחמוד א-זהאר או אסמאעיל הנייה יהיו רוה"מ ויבואו לשבת עם אולמרט, זה תרחיש לא סביר. לדעתי החמאס תדחה את פנייתו של אבו מאזן להרכיב את הממשלה ותאפשר באופן יוצא דופן לפת"ח להרכיב את הממשלה, כאשר בסופו של דבר הכיוון יהיה ללכת לבחירות מוקדמות, זה הלוך הרוח שמסתמן כעת.<?<?< ש: אבו מאזן עצמו לא אמור להסיק מסקנות מכשלונה הקולוסאלי של תנועתו? האם יש סיכוי שיתפטר? ת: אתמול הוא נפגש עם הוועדה המרכזית של תנועת הפת"ח אחרי מסיבת העיתונאים הקצרה שהוא קיים במוקטעה, עם היוודע התוצאות הראשוניות, ועל פי מה שנמסר לנו הוא נזף בהם על כך שלא קיבלו את עמדתו. בעבר אבו מאזן רמז לכך שהוא לא יתמודד בבחירות נוספות, אבל אני חושב שהוא ימשיך בדרכו כיושב ראש הרשות הפלסטינית עד לתום תקופת כהונתו, ובתקופה הזאת אנחנו נהיה עדים להרבה מהפכים, לפי מה שרואים עכשיו יהיו בחירות נוספות כי אי-אפשר להרכיב ממשלה במצב הזה. ש: אתה רואה את התוצאות הללו כהצבעת מחאה נגד הפת"ח או בעד המצע המדיני של החמאס? ת: לחמאס יש ציבור גדול מאד שנמצא בעזה, בחברון, בשכם, גם ברמאללה ואל-בירה הם נכנסו למועצה, יש להם את הכוח שלהם, אבל יש כוח גדול שהיה מזוהה עם הפת"ח, אנשים פשוטים שרצו להעניש את הרשות הפלסטינית

למעלה