מעבר ללוקסמבורג
לפני כמה שבועות התייעצתי אתכם אם לעבור ללוקסמבורג או לאנגליה. הדעות שקיבלתי על לוקסמבורג היו שליליות ברובן ולא נבעו מידע אישי. אחרי ביקור קצר שם לצורך בדיקת האפשרות מקרוב, חשבתי שיהיה כדאי לכתוב כאן כמה מילים ולתת מידע מפורט וחיובי יותר, למען מחפשים עתידיים בפורום. (אנחנו, אגב, עוברים בסוף לאזור ברקשייר באנגליה, אבל בהחלט היתה התלבטות) אני פוסחת על תיאורים כלליים של לוקסמבורג, שניתן למצוא באתרי תיירות שונים, ועוברת ישר לפרטים:
שפה מקומית- השפה המקומית היא לצבורגש, שהיא מין עירוב צרפתי-גרמני. בפועל, לפחות במגעים שלנו עם האוכלוסיה המקומית, שמענו הרבה מאוד צרפתית. הסבירו לנו ששפת הלימוד בבתי הספר הציבוריים היסודיים היא גרמנית ובתיכונים הציבוריים - צרפתית, כך שלדוברי הצרפתית מביניכם לא תהיה כל בעיה להסתדר שם. יש גם מסגרות רבות ללימוד שפות למבוגרים, גם חינם וגם בתשלום.
אנגלית - לוקסמבורג, לפי התרשמותנו, היא מאוד בין-לאומית - רבים מהעובדים במוסדות הפיננסיים ובחברות בין-לאומיות אחרות הם אזרחים זרים, ובאזורי העבודה הנ"ל האנגלית היא שפה מקובלת. מטבע הדברים, יש גם נותני שירותים רבים, בתחום הנדל"ן ובכל מה שקשור לרילוקיישן שדוברים אנגלית מצויינת. בנוסף - מקומיים רבים הם דוברי אנגלית סבירה, אם כי מעדיפים צרפתית.
חינוך - יש בלוקסמבורג שני בתי ספר פרטיים דוברי אנגלית. שניהם מצויינים. המחיר הוא בערך 7000 יורו בשנה (פלוס מינוס אלף, אל תתפסו אותי במילה...):
בית הספר הבינלאומי/אמריקני - בי"ס גדול ומאובזר היטב (בלשון המעטה...). טווח הגילאים - שלוש עד סוף תיכון. גודל הכיתות (לפחות בגילאים הקטנים) - כ-15-18 ילדים בכיתה. אין תלבושת אחידה.
בית הספר האנגלי - מבחינתי, הפתעה גדולה - בית ספר קטן, אינטימי, רחוק מהדימוי של בי"ס בריטי פרטי (אין תלבושת אחידה, האוירה נראית מאוד חופשית). גם כאן הגילאים הם 3-18 ובגילאים הקטנים הכיתות הן בגודל של 15-20. מאוד התרשמנו מכך שהצוות מכיר כל ילד בשמו והיחס מאוד אישי. נאמר לנו שיש פעילות הורים (אמהות בעיקר) עניפה, בתחומים שלא קשורים לבי"ס - זה יכול מאוד לעזור כי מדובר בקבוצה מאוד בינלאומית, שעוברת יחד חוויות דומות של הגירה וגידול ילדים בגילאים דומים. בניגוד לבית הספר האמריקני, המבנים והשטחים בבי"ס הבריטי קטנים יחסית. באופן אישי, לי זה נראה מאוד נחמד. מזכיר קצת בי"ס קיבוצי בישראל במראה. נאמר לנו שב-2008 או 2009 הבי"ס יעבור למתחם חדש וגדול.
חינוך לגיל הרך - עד גיל 4 החינוך הוא פרטי. למיטב ידיעתי, חוץ מכיתות בני השלוש בבתי הספר הפרטיים שהזכרתי, יש רק עוד מסגרת אחת דוברת אנגלית - פעוטון "sunflower", שפועל בשיטת מונטסורי וממוקם בקרבת שדה התעופה (לא ממש צמוד. נוח לגישה משם). הביקורות שקיבלנו על המקום מצוינות, אך לא ראינו אותו.
מחירים - אין לי הרבה מה להגיד בנושא. ביחס ל-UK - קצת יותר זול. ביחס לשאר אירופה - לא יודעת. ביחס לישראל - יקר. דלק זול יחסית, קצת פחות באשר בישראל, נכון להיום, אבל לא משהו משמעותי.
רשיון נהיגה - הוסבר לנו שאין צורך במבחן נהיגה/תיאוריה, ושניתן להגיע עם רשיון בינ"ל, לקיים איזושהי פרוצדורה של הודעה לרשויות על בואכם ותיעוד הרישיון הקיים, ולקבל רשיון מקומי כתוצאה מהודעה זו.
יהודים / ישראלים - יש קהילה יהודית לא גדולה, והדבר היחד שאני יודעת בעניין הוא שיש בית כנסת בעיר הבירה לוקסמבורג. ישראלים - יש כמה וכמה משפחות. לא הייתי בקשר עם אף אחד מהם, אבל בבתי הספר הפרטיים דאמרו לי שיש ילדים ישראלים (בעיקר באמריקאי), אז אולי שם זו נקודה טובה להתחיל לחפש. יש גם סניפים של בנק לאומי ובנק הפועלים - עוד נקודות בדיקה למי שרוצה למצוא ישראלים (או מתעקש לפתוח שם חשבון עו"ש...).
נגישות לאירופה - מבחינתי זה פלוס גדול - במרחק שעות נסיעה בודדות ניתן להגיע למוקדי עניין רבים רחבי לוקס'-בלגיה-גרמניה-צרפת.
נגישות לישראל - זה, בעיני, מינוס - אין טיסות ישירות מישראל ללוקסמבורג. ניתן להגיע דרך טיסות קישור מגרמניה/בלגיה/צרפת, או ברכבת מיעדים אלה. שדה התעופה קטן מאוד (בונים חדש). אם זה מעניין מישהו - כרגע גם אין טיסות ישירות לארה"ב.
בריאות - בעיקרון - הולכים לאיזה רופא שרוצים, ומקבלים החזר עד גובה מסויים. נאמר לנו שמערכת ההחזרים עובדת היטב ופשוטה לביצוע. מכיוון שמדובר במדינה קטנטנה - אין מומחים בכל תחום רפואי, אז לעיתים פונים למומחים במדינות שכנות.
גידול ילדים - הטבות - אין לי מספרים, אבל נאמר לי ע"י נציגת חברת הרילוקיישן שסיירה איתנו, שיש סיוע כספי נדיב מאוד. היא גם אמרה שיש סיוע כספי נדיב במיוחד לאחר לידה. כאמור, אני לא יודעת סכומים או איך המצב ביחס למדינות אחרות באירופה, אבל התנאים טובים. באופן כלל - נאמר לנו שלוקסמבורג היא מאוד נוחה ונעימה לגידול ילדים, גם מעבר לתמיכה הממשלתית. זהו, עד כאן הפרטים שאני זוכרת כחשובים. מדגישה שוב, הייתי שם רק יומיים, בצמידות לנציגת חברת רילוקיישן שהסבירה והעבירה מידע. תתחילו פה, אבל שווה לבדוק במקורות מוסמכים יותר... מקווה שעזרתי/אעזור למישהו
(ולצורך המחפשים העתידיים במערכת החיפוש אני מוסיפה: לוקסנבורג ).
לפני כמה שבועות התייעצתי אתכם אם לעבור ללוקסמבורג או לאנגליה. הדעות שקיבלתי על לוקסמבורג היו שליליות ברובן ולא נבעו מידע אישי. אחרי ביקור קצר שם לצורך בדיקת האפשרות מקרוב, חשבתי שיהיה כדאי לכתוב כאן כמה מילים ולתת מידע מפורט וחיובי יותר, למען מחפשים עתידיים בפורום. (אנחנו, אגב, עוברים בסוף לאזור ברקשייר באנגליה, אבל בהחלט היתה התלבטות) אני פוסחת על תיאורים כלליים של לוקסמבורג, שניתן למצוא באתרי תיירות שונים, ועוברת ישר לפרטים: