מעבר להליכה

jgut

New member
מעבר להליכה

בעקבות כל מיני דברים שראיתי לאחרונה בכל מיני מקומות, החלטתי לשאול פה כמו סקר קטן. אשמח אם ישתתפו גם אלה שאינם מדריכים.
נניח יש לכם תלמיד מתחיל שיושב על הסוס, הסוס עומד והתלמיד צריך להעביר אותו להליכה. לצורך הדיון נניח שמדובר בסוס שמגיב בצורה קלה לבקשות הנכונות.
איך אתם מסבירים לתלמיד מה הפעולות שהוא צריך לעשות?
אני מתכוונת ברמת פירוט מפורשת של קולות, תנועות ידיים, רגליים, שפת גוף ומבט.

fliperit

New member
כן, צקצוק אם תרצה

giri

New member
לא מדריכה ובכל זאת

עיניים לכיוון אליו אתה רוצה ללכת, ידיים מרפות מעט את המגע במושכות, לסגור רגל.
אם הסוס לא מגיב הייתי נותנת פידבק ספציפי לפי מה שנראה לי לא תקין.
אפשר כמובן גם לצקצק... אני "גדלתי" על זה שאמורים לרכב בלי קולות, אבל אני משתחררת מזה עם הזמן ומבינה שאין בעיה לגבות עזרים גופניים בקול.

jgut

New member
התשובות שלכן הן מה שאני הכרתי.

ולמה שאלתי מלכתחילה?
&nbsp
לא משנה איפה, נתקלתי במקום שמלמדים את התלמידים לבעוט בסוס בכל הכח, עד שהוא זז. בלי ידיים קדימה (התלמידים מושכים לו בפה תוך כדי), בלי מבט, בלי קליקים. פשוט לבעוט.
הסוס כמובן לא הבין מה רוצים ממנו וזז באלכסון, זז כלפי מעלה ובעיקר התעצבן.
מדובר במתחילים, כך שלא בטעות רצו שהסוס יזוז קדימה אסוף (ומן הסתם גם זו לא הדרך לבקש).
ניסיתי לשאול בעדינות, למה לא שמים דגש על ידיים קדימה ומבט. אמרו לי שהסוס סתם עצלן.
&nbsp
באופן כללי החווה לא ניראתה חאפרית. יכול להיות שמדובר במדריך ספציפי. עדיין זה ניראה לי מוזר.
דבר נוסף שניראה לי מוזר. בחוות שאני מכירה, מתחילים לא רוכבים עם מתג. בחוות אינגליש שראיתי, הם עובדים הרבה עם לונג' בהתחלה. אז שם זה לא היה.
אגב, היה מדובר בשיעורים טיפוליים.

superKENZ

New member
אוף

אפשר לשים פילטר להודעות כאלה ??
למה? למה? למה?
אני מתחרפנת.
זה לא שאני יפת נפש, ולא מפעילה כח על הסוס. אבל למה לעזאזל הגישה הזו?

תמיד אני אומרת לתלמידים שסוס זו חיה רגישה, ואם הם מרגישים ומגיבים לזבוב קטנטן וזדוני, אבל ללא כח בהשוואה לרוכב, אין שום סיבה שאנחנו נצטרך להפעיל כח בבקשה (בתיקון זה משהו אחר, אבל אני גם לא אלמד תלמיד מתחיל לתקן).

הגיעה אלי תלמידה מחווה אחרת, רכבה שם שנה (ולדבריה חברה של שברה של אמא שלה, כן, עולם הסוסים קטן, אמרה לה לעבור אלי, לכבוד הוא לי...) מתיישבת על הפוני, ובועטת. היה לו מבט של איי, למה זה היה. אז אמרתי לה שמעכשיו שתתחיל לספור, וכל פעם שהיא בועטת בסוס, אני אבעט בה. ונראה מה זה יתן. הסברתי לה מה אני רוצה שתעשה, והסוס טס, היא כל כך לא צפתה לזה, שהיה לה פרצוף מופתע כל כך שאמא שלה כמעט השתינה במכנסיים...
אנשים חושבים שאם זו חיה גדולה צריך הרבה כח כדי להתעסק איתה - וחבל שיש מדריכים שמעודדים את דרך החשיבה הזו.

והכי עצוב, שזו לא חווה שנראתה לך חאפרית, ככה שלכאורה לא ציפית למצוא את זה שם. אבל זה כן...

jgut

New member
הקטע שבאמת אני לא יכולתי לעשות כלום

בנושא. בתור צופה מבחוץ, מה אני יכולה להגיד?
&nbsp
נותר לי רק להתעצבן

fliperit

New member
יש אצלנו מדריכה שמלמדת להתחיל מבעיטה

אני ממש שונאת לראות שיעורים שלה כי התלמידים שךה כוחניים בטירוף, כולל שימוש בלתי מבוקר בשוט כדי להזיז את הסוסים (ואנחנן בגלל בחוות ווסטרן).
&nbsp
פעם כשהייתי מחליפה אותה הייתי מלמדת את התךמידים בקשה נכונה. אחרי שזה גרם לכמה וכמה ויכחוים קולניים הפסקתי להחליף רותה כי לא יכולתי לסבול לראות התלמידים שלה רןכבים.

התחלת הליכה

ראשית חשוב לי להבהיר שבכל מפגש התחלתי הרוכב מובל בהליכה ללא מושכות-מה שמנטרל משיכה או ניעור-כמו שהם אומרים שראו בטלביזיה.
מלמדים את הילד שלפקודה הקולית שאנו משמיעים קוראים קוד קולי- לאחר מכן מדגימה ציקצוק או הקלקה...איך שתקראו לזה.
גם בעצירה מתמקדים בקוד קולי ללא מושכות.
כדי שהילדים יפנימו אני מדגימה להם על עצמם בדרך הזו-
אני אומרת לרוכב'רוכבת שידמיינו את עצמם עומדים ואותי עוברת, מה הם יעדיפו? שאני אגיד להם בוא/בואי, או שאמשוך להם ביד ואגרור אותם איתי. על אותו משקל בקוד קולי לעצירה-מה יעדיפו- שאגיד-עצור/עצרי- או שאתפוס בידם/גופם ואבלום אותם. מסבירה שתמיד עדיף קוד קולי-אמירה מוסכמת ללא הפעלת לחץ פיזי, שיבוא רק בתנאי שלא בוצעה הפעולה.

jgut

New member
אהבתי את הדוגמא של אמירה מול גרירה

וגם העלת נקודה שרציתי לפתוח דיון נוסף סביבה.

ניעור ידיים?

בכל פעם שאני נתקלת בילדים האלה שמנערים את המושכות....אני "משתגעת" מאיפה לכל הרוחות הם למדו את זה.?
אז כשאני שואלת אותם-הם מיד משיבים-ככה ראינו שעושים-בטלביזיה.

jgut

New member
זו אכן תופעה מעצבנת.

עוד יותר מעצבן כשההורים שלהם מנסים לעודד אותם להמשיך.

giri

New member
דוגמה יפה

וגם העלתה אצלי תהיה.
בשנים המוקדמות שלי ברכיבה, נתקלתי הרבה במדריכים שניסו להתנער משימוש בפקודות קוליות, ולמקד את התקשורת דרך הגוף (אחד הביטויים המצחיקים ששמעתי על צקצוקים היה "תפסיקי לעשות קולות של ממטרה"
) ודווקא בשנים האחרונות אני נתקלת יותר בשימוש בקוד קולי במקביל לגוף. המאמנת שלי גם דוגלת בנשיקה לקנטר, והיא אשת אינגליש בכל רמ"ח אבריה (כבר אי אלו עשורים). זה היה לי ממש מוזר, מעניין מה גורם לגישות השונות.

Half Halt

New member
התשובה הכי מדויקת פה היא "תלוי"

תלוי בסוסים שרוכבים עליהם, תלוי באימון ובמידת ההקשבה שלהם, ותלוי מאוד על איזה שיעור רכיבה מדובר (כתבת שזה היה שיעור טיפולי - מכניס פה עוד 10 פעמים תלוי למשוואה).
&nbsp
אני, על הסוסים שלי, מלמד להתחיל הליכה עם תנועה של האגן בלבד.
זאת מבחינתי הבקשה הנכונה ביותר להמשך הדרך (כשבהמשך לרגליים תהיה עבודה יותר חשובה מהעברת הילוכים).
&nbsp

giri

New member
איך אתה מתאר את זה לתלמיד מתחיל?

כלומר, מילולית, איך אתה מסביר לתלמיד מתחיל להזיז את הסוס עם האגן? או שאתה מדגים את התנועה פיזית?

Half Halt

New member
כבר בדקות הראשונות, בתחילת הלונג'

אני מסב את תשומת ליבו לתנועות שהסוס 'גורם' לו לעשות, ואז אני מבקש ממנו לחקות את התנועה הזאת כדי להתחיל הליכה.
בהמשך הרכיבה אנחנו 'מגלים' שאותה תנועה בדיוק יכולה לגרום לסוס להגביר ולהאט את הקצב בהליכה, זה נהיה מאוד אינטואיטיבי.
&nbsp

jgut

New member
העניין הוא שבמקרה שאני ראיתי

לא חשבו בכלל על עבודת לונג'. דבר שלדעתי היה מאוד מתבקש.
בווסטרן לא נתקלתי שמבקשים מהסוס לנוע עם האגן (כן ניתקלתי בשיעורי אינגליש). אני מניחה שעם אוכף הווסטרן גם לסוס יהיה יותר קשה להרגיש את התנועה הזו. אבל יש לנו את הסימנים שלנו.
&nbsp
עדיין אני מצפה שיהיו נסיונות עדינים (לא משנה מה השפה), להזיז את הסוס לפני שבועטים בו בכל הכח.

למעלה