מסרים כפולים

vered4

New member
מסרים כפולים

חשבתי על הנושא הזה בעקבות השאלה של MAYA100, והתשובות שמאיה כתבה בסוף השרשור. עניתי שם מה אני חושבת,(הדיון כבר לא קופץ), ונראה לי שמעבר למה שאנחנו חושבים, ומהן האידיאולוגיות החינוכיות שלנו, לפעמים אנחנו רוצים לעשות דבר אחד אבל מעבירים מסר כפול ולכן זה לא עובד.

אני לא עשויה מברזל, נכון?!

היום הגברת פתחה את אחת המגירות בשידת הטלויזיה והתיישבה בתוכה, מחייכת מאוזן לאוזן. התחלתי לצחוק בלי שום שליטה עצמית תוך כדי אמירת "יערה...! אמא לא מרשה לשבת במגירה!!". אני בטוחה שהעברתי מסר חינוכי חזק. אבל איך, איך אפשר לא לצחוק?! כנ"ל כשהיא מטפסת על השולחן בסלון. מעלה רגל על השולחן, מוודאת שאני מסתכלת, שוב החיוך הממזרי והופ, אמא המאולפת היטב כבר אומרת ליערה לרדת אבל החיוך, מה לעשות, עושה את שלו! הילדונת הזו עם הסחוג בחיתול כל כך מצחיקה אותי עם השובבויות שלה והדבר האחרון שאני רוצה הוא שתפסיק

maya100

New member
רוצה שתפסיק אבל נהנית מהחוכמה

ורד, כתבת שנדמה לך, שאני בעצם, אולי לא במודע, נהנית מאביגיל ובהחלט יש משהו בדברייך. אני כל כך גאה בה ונדהמת מעד כמה שהיא חכמה ונבונה וסקרנית ועצמאית וכו´. הכל נכון, אבל עדיין לא סותר את העובדה שיש דברים שאני לא מעוניינת שהיא תעשה. קיבלתי עוד משפט אפשרי במקום "אסור" ו"לא מקובל עלי" ש shellylove הציעה וזה פשוט "אני לא מרשה". אני צריכה עוד לחשוב מה זה אומר והאם אני מתחברת לזה, אבל בעיקר אני מרוצה להחליף את ה"אסור" במשהו אחר, כדי לתת ל"אסור", כשהוא נאמר מישנה תוקף. ועדיין יהיו פעמים רבות בהן המעשה של אביגיל גם ידהים אותי או יצחיק, כי אני לומדת עליה כל יום משהו חדש וחלק מהדברים הללו הם ה"חוכמות" שבפעם השניה שיקרו אני אכעס אולי אבל בפעם הראשונה הן בעיקר משאירות עלי רושם חיובי - שהילדה שלי מתפתחת כל כך מהר והיא בעלת כושר המצאה וכו´ וזה באמת מאוד מבלבל. הצבת גבולות, כפי שאני רואה אותה, אמורה לשרת מטרה כפולה: אחת וראשונה - טובת הילד. קודם כל ולפני הכל ילד זקוק לגבולות. לא בכדי שהבית יהיה מסודר אלא בכדי ללמוד על העולם וחוקיו, בכדי ללמוד לדחות סיפוקים, בכדי ללמוד להתאפק ועוד. המטרה השניה היא גם שמירת הסדר בבית (לא סדר פיזי אלא סדר הדברים - יחסים, סדר יום וכו´, על פי מה שמתאים לכל משפחה). אני חושבת כהורה די "טירון" שהורות היא קשה ובהחלט לא משהו טבעי וברור מאליו. גבולות הם משהו שצריך לחשוב עליו הרבה ולהחליט מה ולמה וזה מביא אותנו להתמודד עם הרבה דברים שקשורים בנו, כילדים וכמבוגרים. היום, אימי ראתה כיצד אביגיל זרקה אוכל בארוחת הערב על הרצפה והיא ממש גערה בי על שלא הגבתי בכעס ובתורה חד משמעית כלפי אביגיל. לדעתה, אני לא מעבירה לה מסר מספיק ברור. בעיני, אני מעדיפה לעשות את "המלחמות" שלי בבית (היינו אצלם) ראשית ושנית, אביגיל יודעת יפה מאוד שאני לא מרשה לזרוק אוכל על הרצפה. אם אגיב בצורה פעילה (אכעס, אקח לה את האוכל) אני אשחק את המשחק שלה ואני בדיוק רוצה להימנע מזה. זה לא קל, אבל כל יום אני לומדת עוד ומקווה שעד הילד החמישי...
כבר אדע להיות אמא טובה... יצא קצת מבולבל, סליחה.

vered4

New member
למשל בדוגמא שנתת

מה לעשות כשילד זורק את האוכל. לדעתי, לקחת את האוכל ולהגיד, אני לא רוצה שתזרקי אוכל על הרצפה- זה לא להשתתף במשחק שלה. להשתתף במשחק שלה זה לכעוס, להגיד 100 פעם לא ולראות איך הילדה מסתכלת עליך וממשיכה. אני חושבת שאמא שלך צודקת, לפחות לגבי זה שזכותה שבבית שלה לא תאפשרי לילדה את הדברים שהיא (אמא שלך) לא מעונינת בהם. להגיד לילד בצורה ברורה מה את רוצה, זה לא מלחמה. מלחמה זה לריב איתו. להתווכח, כאן את אפילו לא מרימה את הקול. מה יכול לקרות? במקרה הכי גרוע היא תבכה
אז מה! הורים כל כך מפחדים שהילד יבכה, שהם נמנעים מלא להרשות לו לעשות דברים שהם באמת לא רוצים שיעשה. ואז לפעמים הילד לומד שזו שיטה מצוינת לפלס את הדרך לדברים שהוא רוצה. כשאת מחנכת בבית, את יכולה לעשות הרבה פשרות, ולנסות ניסיונות, ולאפשר ככה ולא אחרת. כשאת במקום אחר, את אולי לא מעונינת לעסוק בחינוך, אבל זה לא אומר שאת יכולה בגלל זה לאפשר לילד להתנהג בצורה שלא מקובלת על הסובבים אותו. אני חוזרת לדוגמא של בת המשפחה שלי. היא החליטה שהיא מחנכת את הילדה כראות עיניה. כשבאנו לבקר את הסבתא, הילדה התנהגה בצורה שמאוד הפריעה לסובבים אותה ומאוד הפריעה גם לסבתא. כששאלתי את האם למה היא לא מתחשבת ברגשות הסבתא, היא אמרה שבית הסבתא הוא גם הבית שגדלה בו, לכן היא עושה שם כבביתה (אחרת היא מעדיפה שלא להגיע בכלל). בעיני זו היתה אנוכיות מהמדרגה הראשונה וחינוך הילדה לאנוכיות וחובר התחשבות.

כרמית מ.

New member
אני לא מסכימה עם הצבת גבולות למטרת

הצבת גבולות (כמו שכתבת "לטובת הילד"). הגבולות, לדעתי, מקומם רק במקומות שבהם הם קיימים מעצמם. אין טעם (הכל לדעתי) להציב גבול רק בשביל העקרון, וכמו שכבר כתבו אחרים - הילד ירגיש את זה, ולא יתייחס לגבול במלוא הרצינות. יש טעם לשמור על הגבולות הקיימים, כמו שהגדרת "שמירת הסדר בבית" - בטיחות, אי פגיעה באחרים או ברכוש, וכדומה. לא הכל מותר (אם כי להרבה דברים ישנם תחליפים מותרים שמשרתים את אותה מטרה מבחינת הילד), כי אנחנו חיים בחברה ויש דברים שאנחנו לא מקבלים (מותאם לגיל וליכולת, כמובן, מתינוק לא אצפה לדפוק על דלת חדר לפני שהוא נכנס, הילדים שלי (3.5) עכשיו בתהליך למידה (ללא כעסים גם כשהם שוכחים, רק תזכורת והסבר) ובגיל 8 (למשל) אני בהחלט חושבת שזה לא במקום אם ילד יכנס לשירותים כשיש שם מישהו, בלי לדפוק אפילו....). אני גם חושבת, שאם אפשר שלא לערב כעס בתהליך, זה הרבה יותר יעיל וגם נעים. אם את כועסת כשהיא זורקת אוכל, את יוצרת באמת "תגובה מפעילה" - שהרבה פעמים גורמת דווקא לפעולה ההפוכה מהרצוי. לעומת זאת, אפשר, בשקט, פשוט לנטרל את אפשרות הזריקה, למשל ע"י הזזת הצלחת. לא כעונש (וההבדל הוא במסר) אלא כמניעה. מי שמשחק, סימן שסיים לאכול. כשעבדתי כמטפלת, נתקלתי בילד שזורק דברים, כולל אוכל, בלי קשר לסיום הארוחה (התייעצתי לגביו גם כאן, אפשר לחפש את הדיון). מה שעשינו, ובהחלט מיתן את התופעה היה מצד אחד, אם הוא זורק אוכל, הוא לא מקבל עוד מאותו סוג, עם אמירה, שהוא לא חייב לאכול, והוא יכול להשאיר בצלחת מה שהוא לא רוצה, ומצד שני, המון הזדמנויות לזרוק דברים שאפשר - כדורים, בובות רכות וכדומה. בהתחלה היה נראה שלא מעניין אותו לזרוק מה שמותר, אבל תוך כמה ימים ראינו שיפור משמעותי בזריקת חפצים (מסוכנים או כואבים) וגם באוכל.

נעה גל

New member
אני מסכימה עם כרמית (ועם לאה)

זו ...קודם כל ולפני הכל ילד זקוק לגבולות. לא בכדי שהבית יהיה מסודר אלא בכדי ללמוד על העולם וחוקיו, בכדי ללמוד לדחות סיפוקים, בכדי ללמוד להתאפק ועוד... לא המטרה של גבולות בעיני. זו בדיוק הנקודה לפוטנציאל למאבקי כוח - הצבת גבולות "כי צריך": מתקלחים כי צריך, הולכים לישון בשעה מסוימת כי צריך, חייבים לחפוף את הראש כל יום, חייבים לצחצח שיניים בבוקר ועוד ועוד מהניסיון האישי שלי, הרפיה בנושאים האלה (כלומר, הקפדה רק במקומות שצצים מתוך החיים המשותפים שלנו כמשפחה) הורידה את רמת החיכוכים באופן משמעותי. אני מאוד מאמינה שלילדים יש אינטרס ורצון להשתלב בחיי המשפחה. המשמעות היא, שלא חייבים להציב גבולות בשביל להציב גבולות, אלא, מתוך החיים צצים מקומות בהם ההורים אומרים "עד כאן" והילדים ישתפו פעולה עם זה (מתי הם לא משתפים פעולה? כשהצבת הגבולות היא לא טבעית, כשהיא מתרחשת לעיתים קרובות מדי וכד´). ישנה חוקרת בשם מרי אינסוורת (עוד תשמעו את השם הזה במאמר על התקשרות שיעלה בקרוב בפורום) שטוענת שהנעה לשיתוף פעולה ולציות אצל פעוטות היא טבעית ממש כמו הדחף לעצמאות (מה שלכאורה גורם לחיכוכים עם הילדים). מחקרים הראו שנמצאו ילדים יותר משתפי פעולה, במשפחות בהן הורים לא נדרשו להציב גבולות וההפך. במשפחות בהן הורים הציבו גבולות ללא הרף נמצאו גם ילדים שסירבו לשתף פעולה. קיים כאן כמובן, מוטיב הביצה והתרנגולת (מה היה קודם? ילד בעייתי, או הצבת גבולות מגוזמת?), ממה שהבנתי, רוב החוקרים היום מסכימים על כך שמדובר על מעגל שמזין את עצמו - התגובות של הילד להורים ושל ההורים לילד גורמות למאבקי כוח בלתי נגמרים. מי יכול להוציא את המשפחה מהמעגל הזה? - רק ההורים ועליהם, לדעתי, מוטלת האחריות. כך, שאם אתם מוצאים את עצמכם בתוך מאבק כוחות בלתי נגמר בנושא מסוים, כדאי לעצור רגע ולנסות לנתח את הסיטואציה ולחשוב איפה אנחנו כהורים נוהגים באופן כזה שגורם לילד שלנו לתגובה כזו?

Shellylove

New member
לגבי הרצון לשיתוף פעולה

"הנעה לשיתוף פעולה ולציות אצל פעוטות היא טבעית ממש כמו הדחף לעצמאות" אני ממש מרגישה את זה בפועל. הרבה פעמים כשאני מבקשת משלי משהו, נגיד לדחות ביצוע של משהו שהיא רוצה לאח"כ (אני כמובן מסבירה למה), היא נענית בכזאת שמחה (ב"כן" מתלהב ודילוגים), בכזאת הנאה מכך שהיא משתפת איתי פעולה, שממש רואים שזה משמח אותה, עצם היכולת לשתף איתי פעולה ולהיענות לבקשותיי.

נעה גל

New member
אני חושבת שעלית על "ה"נקודה בכל מה

שקשור ל"הצבת גבולות". בדיוק אתמול דיברתי על הנושא הזה עם המדריכה שלי (במסגרת הלימודים באונ´) ואיך מקומות כאלה בהם עובר מסר כפול עלולים להפוך ל-issue בין הורים לילדים, ולנו יש נטיה להגיד "הוא בודק גבולות" ולא, חס וחלילה, "אנחנו לא מציבים את הגבולות הנכונים עבורנו". אני אתחיל מהתחלה. אני חושבת שעשו להורים נזק עצום עם שימוש האינפלציוני במושג "הצבת גבולות". אני חושבת שמבלבלים הורים - אומרים להם שחייבים להציב גבולות. אומרים להם שהילד שלהם מתפרע בגלל בעיה בהצבת גבולות. הופכים את הצבת גבולות למטרה בחינוך. אף אחד לא מספר לנו שהצבת גבולות היא רק אמצעי לחיים טובים יותר במשפחה. שיש גבולות קשיחים שהם בל יעבור אצל כולם (לדוגמא - תקיעת אצבע בחשמל או ריצה לכביש) אבל, שרוב הגבולות האחרים הם אישיים וניתנים למשא ומתן עם הילדים (מתי הולכים לישון, האם מתרחצים או לא וכו´). כל זוג הורים צריך לקבוע עבור עצמו מה באמת חשוב לו לניהול חיי משפחה תקינים. לא צריך להתעקש על דברים רק בגלל שכולם מספרים שאצלם זה כך. צריך להיות עקביים על דברים באמת באמת חשובים. ואז גם, הפלא ופלא, אין בעיה להיות עקבי. ואז גם, הפלא ופלא, הילדים "מצייתים" לחוקים הקיימים בלי בעיה. וכדי להעביר מסר כפול לא צריך לצעוק על ילד ולחייך בו זמנית. אפשר להיות רציניים ביותר אבל בלב לא להאמין לחלוטין בצורך בדרישה. הילדים שלנו מסוגלים לזהות את הנקודות האלה בהן אנחנו לא משוכנעים באמת בחשיבות הגבול שהצבנו אלא, בגלל ש"צריך". ואז יש מאבקים. ואני אסיים עם מקרה קטן, של מסר כפול ברור, שראיתי ממש שבוע שעבר אצל מכרה שלי. הבת שלה בת שנתיים והתחילה רק השנה ללכת לגן. מילדה לא רכושנית בכלל היא הפכה לילדה שמרביצה על ימין ועל שמאל אם מישהו רק מתקרב אליה או לרכוש שלה. הילדה הרביצה לאיתמר וכמובן ננזפה. באותה נשימה ממש, האימא סיפרה לי בגאווה, ולאוזני הילדה, איך כולם מפחדים ממנה בגן, איך כל הילדים בורחים הצידה שהיא מתקרבת מפחד המכות. איך מצפים שמסר יעבור בדרך הזו?

דסי אשר

New member
"עשו להורים נזק עצום"

וכתבת עוד:אני חושבת שמבלבלים הורים - אומרים להם שחייבים להציב גבולות, אמרים להם שהילד מתפרע בגלל בעיה בהצבת גבולות.הופכים את הצבת הגבולות למטרה בחינוך. ועוד כתבת:אף אחד לא מספר לנו שהצבת גבולות היא רק אמצעי לחיים טובים יותר במשפחה. ועוד כמה דברים, שאני בהחלט מקבלת אותם,אבל רוצה להאיר עליהם מזווית אחרת. נקח את MAYA100 שמספרת על בתה. מאיה צריכה להחליט- האם זה בסדר מצידה, שכל מה שבתה עושה- הנו למען המטרה של עידוד הסקרנות של בתה, ואז לא תפנה לפורום ותבקש עזרה כאשר בתה עושה דברים שמפריעים לחיים טובים יותר במשפחה. אם מאיה כל כך מאושרת נכך שבתה נכנסת למגירה, אז מיתר לגמרי לומר לא, אסור. בהת תקלוט את ההנאה והחיוך של מאיה. זהו הבלבול של מאיה. היא שמעה שצריך לומר לא- אבל היא נהנית ממה שבתה עושה. מאיה בעצמה תבין, לאן הדברים מובילים - כמו כוסות הזכוכית. מאד מעניין לראות איך כוסות זכוכית נשברים בנקישה, מאד מעניין איך החלב נשפך מהמיכל במקרר, מאד מעניין איך כל הביצים נשברות אם פותחים את דלת המקרר ומוציאים ביצה אחר ביצה מהמדף ושוברים. כל הזמן טענתי, שאצל לאה, מתוך הכתוב בפורום, ישנם גבולות, והחיים במשפחה נעימים. היא קבעה לעצמה מה חשוב באמת, עם שי, ובהתאם לזה פועלת. לי לא אמרו מעולם, שצריך לשים גבולות, אני שמתי אותם בקומות שחשבתי שכאן אני לא מסכימה. ולא משנה אם אומרים ´לא מקובל עלי´ או ´אסור´. אני לא יודעת אם בלבלו הורים, או אולי ההורים מבולבלים. הרבה מאד הורים לומדים על הורות מקריאה, בספרות המיועדת להורים, בירחונים להורות. למידה מספרות מחומר כתוב, שאין בה דו שיח בין הכותב לקורא, כדי לבדוק מה בדיוק הבין הקורא- מביאה את ההורה למקומות שהכותב לא התכוון אליהם. זה נכון, שכאשר בעל המקצוע פוגש בילד העושה כל העולה על רוחו, הוא אומר שלילד אין גבולות. חלק מהמושג חיים נעימים, זה גם עם הסביבה הרחבה, מעבר למשפחה - איך אנחנו מתנהגים במסעדה, איך אנחנו מתנהגים בחנות...עם אדם מבוגר בבית הספר, בגן, ברחוב... איך אנחנו מתנהגים בבית המארחים אותנו- האם אנחנו מבדילים בין ביתנו לבית המארחים שלנו, האם אנחנו מבינים שצריך לבדוק את חוקי הבית המארח ולנהוג בהתאם- זוהי גם גמישות של גבולות נרכשת. בבית בו ארגיש שלא נוח למארחים שאסיר את נעלי מעל רגלי- לא אסיר אותם, למרות שבביתי, ובבתים רבים אחרים, אני מסירה ומניחה רגליים על הספה או הכורסא. לי חשוב שאוכל ללכת בנחת למסעדה עם ילדי, ולא אגרום אי נחת לסובבים אותי - רק משום שהחבורה איתה אני הולכת למסעדה, רגילה לעשות "חגיגה מהארוחה" ולא מאפשרת לשאר הסועדים לאכול בנחת. כדוגמא לגמישות האיסורים/גבולות: ילדי שלי יכלו לטפס על הספסל בסלון שלי, המשקיף לחלון. לילדי המשפחתון אינני מרשה, כי היכולת שלי להשגיח על חמישה מטפסים, והסיכונים לכל אחד מהם, במקרה שלא שמרתי- רבים מידי. אני נוהגת לטייל עם ילדי המשפחתון, כאשר הם הולכים כבר היטב, לטיול, וכולם מחזיקים בחבל - חבל קפיצה ארוך -. מאד יכול להיות, שבמחזור הנוכחי, לא נוכל להנות מחוויה זו, כי ישנם ילדים שאני לא אסתכן ללכת אתם בסגנון כזה. מבחינתם, מאוויהם יותר חשובים - ואין לי שום חשק להפוך את הטיול לסיוט עבורי ועבורם. אז אומנם, פרופ´ עומר, (שהיה מאמר ביקורת על גישתו במוסף "ספרים" בהארץ ביום רביעי האחרון) - כנראה מקצין את הגישה, אולי מתרגם אותה לא נכון- לא קראתי את המקור- קראתי רק את הביקורת המקצועית מאד- של פסיכולוג קליני על הספר. אבל לא בכדי, לדעתי, בעלי המקצוע מדברים על גבולות, משום שבמשך השנים הורים רבים הבינו, כנראה מפירושים שלהם, או מתהליכים שונים, שיש לאפשר לילד לעשות כל מה שהוא רוצה, והתוצאה - מצבים לא נעימים במסגרת המשפחה ומסגרת החוץ משפחתית. רק אז החלו לדבר על מושג חוסר הגבולות והצורך להציב גבולות, לא כמטרה, אלא כאמצעי לחיים טובים, לחיים של ילדים שגדלים,מתבגרים בבית, במשפחה עם עוד אנשים- ויש להתחשב בכולם. היכולת לעצור, להתאפק, לדחות סיפוק- על מנת לא פגוע באחר, על מנת לא להפגע- היא דרך לגדול נפשית. לא נצפה מתינוק מה שאנחנו מצפים מפעוט בן 3 שנים. אבל פעוט בן שלוש שנים, שיעשה כל מה שדחפיו ´יורו´ לו- יהווה עדות לכך, שאולי עדיין לא התפתח רגשית, לדחות סיפוקים על מנת להתחשב בסביבתו. דסי דסי

לאה_מ

New member
זו בדיוק הבעיה - שההורים חושבים

ש"צריך" לשים גבולות, שהצבת גבול יש לה איזה ערך חינוכי בפני עצמה. אני מרגישה גם בדברים שלי מה חשוב לי יותר ומה פחות. יש לי אפילו דוגמא מהיום. חזרנו מהגן ומבית הספר בצהרים, ואני הכנתי ארוחת צהרים קלה (אורי כבר אכל בגן ולא היה רעב, שי לא היה נוכח, והיינו רק עומר, שירה ואני). הילדים הדליקו טלויזיה, וכשהאוכל היה מוכן, עומר שאל אם הוא יכול לאכול בסלון. אני לא ממש רוצה שהוא יאכל בסלון, אבל אם זה קורה פעם ב... זה לא נורא בעיני. אמרתי שאני מעדיפה שהוא יאכל איתנו, ליד השולחן. הוא ביקש שוב, וביקש שוב, ובסוף שאלתי "מה אתה מצפה שאגיד לך? שאלת ואמרתי שאני מעדיפה שתאכל כאן. ההעדפה שלי לא תשתנה בגלל שאתה שואל ארבע פעמים". הוא לקח את הצלחת והלך לסלון. אני יודעת בודאות, שאם הייתי מרגישה שמאד חשוב לי שהוא ישב באותו רגע ליד השולחן, הוא לא היה הולך. הוא הלך משום שהוא חש, שלמרות שאני מעדיפה שהוא ישב ליד השולחן, לא ממש אכפת לי אם הוא יאכל הפעם בסלון. כשאני מבקשת ממנו דברים שחשובים לי, הוא לא עושה ההיפך. אני חושבת שהם מרגישים בדיוק מתי משהו הוא באמת חשוב לנו, ומתי ה"לא" נאמר בצורה סתמית יותר. הצורה הסתמית הזו היא מקום שבו לא עובר גבול. התנגדות למשהו שאני שלמה איתה היא גבול, אבל בשל התחושות הטובות של הילדים, משום שהם באמת יודעים להרגיש מה חשוב לי ומה לא כל כך חשוב לי, אני לא צריכה לעשות שום מאמץ כדי להעביר את המסר שזה מה שחשוב לי. הם פשוט לא עוברים את הגבול הזה מיזמתם. ובהחלט יכול להיות שהגבול הזה יהיה גמיש, וישתנה לפי הנסיבות, וגם את זה הם יודעים לחוש. עובדה.

vered4

New member
לפעמים אפשר להאמין

בדרישה שמציבים, אבל כל כך עייפים שאין כוח להתווכח. אצלינו למשל, אנחנו לא רוצים שהילד יסיע מכוניות על השולחן החשוף(למניעת שריטות), אז אומרים לו איך כן (על עיתון, על מפית וכו´). בכל זאת הוא כמה פעמים ניסה לבדוק עד כמה אנחנו רציניים במה שאנחנו אומרים
(כי זה נעים לו להסיע על השולחן החשוף). אז הוא שם את האוטו על השולחן, אומרים לו "תסיע על המפית", הוא מזיז את האוטו ס"מ הצידה ומסתכל, אומרים לו "לא שם", הוא מזיז עוד ס"מ הצידה. חיוך אחד (כמו שיערה מתארת) והמשחק הזה ימשיך עוד הרבה זמן והרבה פעמים נוספות. לעומת זאת, אם אחרי הפעם השניה אני לוקחת את המכונית ושמה אותה איפה שכן אפשר, אז אני מעבירה מסר ברור וחד משמעי. ולזה מתכוונים כשאומרים, שאם מציבים דרישה מסוימת ופעם אחת מוותרים כי אין כוח להתווכח, בפעם הבאה זה יהיה הרבה יותר קשה, כי לפעמים לילד יש יותר סבלנות וכוח התמדה מאשר לנו. אבל בכל מקרה, גם כך וגם כך, אם ההורה מודע למה שקורה, הוא יכול להחליט מה הוא רוצה לעשות, וגם אם הוא משנה את החלטתו זה נעשה מתוך בחירה ונכונות "לשלם את המחיר" ולא מתוך הסחפות אחרי הסיטואציה.

למעלה