מספר שאלות

מספר שאלות

שלום לכולם. 1. יומולדת ביהדות? האם יש איזושהי משמעות ליומולדת? האם נהוג לחגוג את המאורע? 2. האם מותר לשקר/לגנוב לגויים? 3. כחוזר בתשובה, עם מה כדאי להתחיל? שמעתי שכשרות ושבת, הם העיקר בו דבק עם ישראל גם כשלא שמר על תורה ומצוות. שמעתי גם שמי שמקיים מצוות תפילין כאילו קיים את התורה כולה. אם תוכלו להרחיב בנושא בבקשה. 4. מהי השקפת העולם הקונסרבטיבית? מה ההבדל בינה לבין היהדות האורתודוקסית? 5. מה ההגדרה לדרך ארץ? תודה!

א77

New member
נכנסתי לשניונת, אז לכה"פ תשובה אחת

יום הולדת ביהדות... יש אמנם [והם לא רבים] הסוברים כי חגיגת יום הולדת אינו מנהג יהודי. אבל בהחלט השאלה איך מתבוננים על יום זה. כעת ראש חודש אדר. הגמרא במסכת קידושין דף לז אומרת בשבעה באדר מת משה ובשבעה באדר נולד. אז קודם כל הנה התיחסות ליום הולדת מהגמרא. המן הטיל גורל מתי להשמיד את היהודים. כיון שהגורל נפל על אדר שמח, כי ידע שבאדר מת משה. אבל הוא לא ידע שבאדר נולד גם משה. ומכאן הוכחה שיום הלידה יותר גדול אף יותר מיום המיתה וההילולא של הצדיק. בחצרות בית רוז'ין מקובל לפרש את הפסוק בתחילת תהלים, בני אתה אני היום ילדתיך שאל ממני ואתנה גויים נחלתך וגו', היינו: בני אתה אני היום ילדתיך שאל ממני ואתנה. אומר הקב"ה: ביום שילדתיך היינו יום הולדתך שאל ממני ואתנה, כל שתשאל אמלא ואתן לך לטובה אמן. למסקנא, אם תרצה לחגוג יום הולדת חגיגה סתמית ומסיבה, הרי וודאי אין לה כל ערך יהודי. אבל אם תדע להבין במעלת וגדולת יום זה, וודאי תוכל ותשכיל לנצלו לטובה.

עוד שאלה

אשמח מאוד אם תוכלו לענות על השאלות, בבקשה... למה עדיין חוגגים יום שני של גלויות? תודה

יו"ט של גלויות

כדי להתיר יו"ט שני של גלויות, צריך ב"ד מרכזי וחשוב, שיהיה בסמכותו לבטל תקנה קדומה. אין היום ב"ד כזה.

איתמר770

New member
תשובה לשאלותיך

1. כפי שאמרו לך, יום הולדת יכול להיות יום מיוחד שלך. ואני לא זוכר איך קראו לרב. אבל היה רב שהיה חוגג את יום ההולדת שלו כראש-השנה הפרטי. 2. אסור לגנוב מגוי, וזה גזל מהתורה. ההבדל בין יהודי לגוי הוא שאם יהודי נתן לך עודף יותר מדי- אתה צריך להחזיר לו. ואם גוי נתן לך עודף- אתה צריך להחזיר לו משום דרכי שלום (דאורייתא- לא צריך). 3. לגבי חזרה בתשובה, הכי חשוב זה ללכת לרב שיסביר לך את הדרך צעד אחר צעד. זה לא עניין פשוט. 4. הקונסרבטיבים והרפורמים טוענים שהתורה לא מעודכנת, ולכן הם "מעדכנים" אותה. אם אני לא טועה הקונסרבטיבים מסתכלים במחלוקות שהיו ומחליטים לפי התנא/אמורא שהכי הקל בגמרא. דבר שאסור בגלל שההלכה נפסקה אחרת. לפי האורתודוקסים התורה כפי שניתנה לנו בהר-סיני היא נצחית ולעולם לא משתנה ולא תשתנה. 5. דרך ארץ הינה התנהגות טובה. לגבי יום שני של גלויות- הוא נקבע כ"קנס" נגד היהודים שבגולה. כל טוב.

איתמר770

New member
בגלל ש...

ארץ ישראל היא הארץ המובחרת, וכל היהודים צריכים להיות בארץ. בגלל שהיהודים לא עלו לארץ (כבר בימי עזרא ונחמיה, היו שהעדיפו להשאר בגלות)- חכמים תקנו תקנה שיום טוב של גלויות יימשך יומיים ! והדין הזה מחייב כל אדם שגר בחו"ל, אפילו כשהוא בא לביקור בארץ. אלא אם כן בא לארץ במטרה להתיישב פה. והיה לי מקרה מצחיק לפני מס' שנים, כשהייתי בישיבת "הכותל" יום לאחר שבועות. וקניתי פחית קולה. ואז בא מישהו ואמר לי (במבטא אמריקאי כבד) "האג, האג" ולא הבנתי אותו, ואז פתאום הוא הסתובב וברח. ואז התברר לי שהאמריקאים שמגיעים לשנה מחוייבים ביום טוב שני של גלויות, והוא ניסה להגיד לי שהיום חג - ואסור לי לקנות את הפחית...

asaf2000

New member
לא נראה לי

עד כמה שזכור לי מדובר בספק עם קידוש החודש והנה עוד מקור ברשת שמאשר את דבריי. הרב שלי סיפר שדוד שלו פעם בא מחוץ לארץ בפסח והיה צריך לחגוג פעמיים את ליל הסדר והם צילמו אותו עורך את ליל הסדר השני
מישהו אמר לי שיש ביום טוב שני מנינים בבני ברק לתושבי חו"ל שבאים לארץ ומתפללים תפילת חג.

איתמר770

New member
צודק, מודה ועוזב...

אכן, בדקתי ומופיע בגמרא (עירובין לט:) עניין של יום טוב שני של גלויות, ורש"י מסביר שזה נקבע בגלל שלא היו יודעים את קידוש החודש. ומאותה סיבה, חוגגים גם בארץ את ראש השנה יומיים. בגלל שאם היו מגיעים ביום הראשון בבוקר ואומרים שזה חג, הרי צריך להתחיל את החג כבר אמש !! ולכן החליטו שראש השנה יהיה יומיים.

לשאלותך...

1. יש שגרסו שמקור היום הולדת והמקום בו הוא מוזכר בתורה הוא: "יום הולדת את פרעה". ויש שטענו שזהו יום להתבוננות, לחשבון נפש, להודיה על העבר ותפילה על העתיד. 2. אסור. 3. אכן, כדאי להתחיל בשבת ובכשרות. 4. פשרנית אנוכית ומנסה להתאים את הדת לנוחיות המשתמש... 5. או כפשוטו, או דרך העולם מנהג האנושות. 6. בשעתו נהגו מספק היום וגם היום שהלוח ברור לא שינו.

למעלה