מספר שאלות והתייעצויות, אשמח לעזרתכם המלומדת...

yrnc

New member
מספר שאלות והתייעצויות, אשמח לעזרתכם המלומדת...

ערב טוב,

לאחר מספר חודשים כקורא סמוי, החלטתי להצטרף לקלחת, לצורך התייעצות בנוגע להחלטות שעלי לקבל..

בימים אלה אני כותב את התזה שלי לתואר שני במדעי המדינה, וחושב על המשך לדוקטורט.

כרגע הכיוון הוא אנגליה, מאחר והמסלול של בין 5-7 שנים בארה"ב ארוך לי ולאשתי (מבחינת שהייה בחו"ל), למרות שאשתי אזרחית אמריקאית, מה שיכול לעזור שם.

מאחר וזה הכיוון, רציתי לשאול את המבינים בדבר בקרב יושבי הפורום, מספר שאלות:

1. אני יודע שהשאלה נשאלה המון פעמים, ועשיתי על כך חיפושים רבים ברשת, אבל אשמח לשמוע ממקור ראשון- הציון הנדרש ברוב המוסדות באנגליה הוא 7.5 ב IELTS או 110 ב TOFEL. מאחר וקשה לי לקרוא ממחשב, או להקליד מהר באנגלית, אני יותר נוטה לעשות את ה IELTS. מה גם שאני לא בטוח שיש לי סיכוי לקבל 110 מתוך 120 בטופל, אבל נשמע לי יותר סביר שאקבל 7.5 מתוך 9 ב IELTS. שאלתי היא- האם יש כאן מישהו שיכול להעיד על רמת הקושי בין המבחנים? האם המבטא הבריטי בפרק השמיעה מורגש ומקשה על ההבנה? והאם באמת השיקול שלי נכון- מבחינת הסיכוי לקבל את הציון שאני רוצה..

2. בהמשך לשאלה זאת, רמת הקריאה שלי באנגלית היא סבירה יחסית (קורא לא מעט מאמרים באנגלית, אבל נעזר לא מעט במילון) וגם השמיעה די טובה (צופה במון סדרות עם תרגום לאנגלית בלבד). הבעיה העיקרית שלי היא ב Grammar, שנים של הזנחת התחום (דיבור וכתיבה) הביאו אותי לשכוח את הכללים, ולחוסר יכולת טובה בשני התחומים האלה. כרגע אני עומד לפני הצורך להחליט בין שני כיוונים- הראשון- קורס ב WALL STREET של חצי שנה, שמתמקד בעיקר בדיבור ודקדוק, וכמעט ולא על כתיבה. מול שיעורים פרטיים שיתמקדו ב IELTS אצל אבי יולזרי בבריינאק (אשמח לשמוע האם מישהו למד איתו ויכול להמליץ לי האם שווה). מצד אחד- היכולת לחזק משמעותית את הבסיס בדקדוק ודיבור, ומצד שני (בחצי מחיר) 12 שיעורים של שעה וחצי המתמקדים במבחן, ויכולת לקבל פידבק על כתיבה ודיבור. (כפי שציינתי, מאחר ואשתי ממוצא אמריקאי, יש לי יכולת לתרגל איתה את הדיבור, אבל לא ממש כתיבה ודקדוק). השאלה היא- מה אתם הייתם עושים (בטון של חיים הכט..) האם המיקוד על המבחן יעזור יותר מהקורס שיחזק את הדקדוק? המחשבה שלי היא שמאחר והמבחן עוד מספר חודשים (רוצה לעשות אותו בסביבות אפריל-מאי) והלימודים בחו"ל עוד שנה וחצי לפחות, עדיף לי להתמקד במבחן, ולהמשיך לשפר את האנגלית אחריו. או שאני טועה- ואין סיכוי לקבל ציון טוב בלי בסיס חזק, וכדאי יותר להשקיע בו.

3. עוד שאלה שנשאלה רבות, אבל אשמח לקבל תשובה מחבר'ה שלומדים כרגע או לשעבר באנגליה. מה הסיכוי לקבל מימון? יש מספר מרצים שמעניינים אותי, וייתכן מאוד שהתזה שלי שאותה אני רוצה להפוך לדוקטורט, תענייין אותם. הבעיה היא, שלצערי בתחילת התואר הראשון לא ממש חשבתי רחוק, ולא השקעתי באותה שנה, למרות שרוב הקורסים בתואר נלמדו בה, מה שהביא אותי לממוצע סופי של 83.4 בתואר הראשון. בתואר השני (עשיתי מסלול בלי תזה ועכשיו אני משלים) הממוצע שלי עומד על 89 בערך. לפי מה שהבנתי, אלה בערך הדרישות הבסיסיות לקבלה לאוניברסיטאות, אבל השאלה היא כיצד ניתן להשיג מימון עם נתונים אלו, מאחר ורוב המלגות ניתנות על בסיס מצוינות אקדמית. האם יש סיכוי שאוניברסיטאות יתנו מימון גם למי שלא עונה על קריטריונים של מצוינות, אלא מתוך רצון בהשקעה בתחומי מחקר מסוימים?

4. שאלה קטנה ואחרונה לגבי ארה"ב\קנדה (לא צריך GRE)- האם באמת יש צורך לשהות שם במשך כל השנים של כתיבת הדוקטורט? האם מבחני ההסמכה שבמסלולים המובנים לדוקטורט נחשבים לקשים? הלב אומר אנגליה, אבל הכיס אומר ארה"ב, כך שאשמח לשמוע ממי שלומד שם, בדגש על מדעי המדינה...

וואו, ממש חפרתי... אני מצטער על אורך השאלות, ואשמח לקבל את דעתכם המלומדת... תודה רבה ממש לעונים! החכמתי רבות בזכות הפורום!

יהודה

ayulli

New member
שתי שאלות מקדימות לגבי עניין המימון:

1. לאיזה מוסדות אתה מכוון בתוך בריטניה? אתה נעול על מוסד מסויים ו/או מנחה מסויים?
&nbsp
2. באיזה תת-תחום של מדה״ה אתה רוצה לעשות דוקטורט? תיאוריה? מדיניות? השוואתית? בהכללה גסה אבל לא בלתי מדוייקת, ככל שאתה כמותני יותר, ככה סיכויי המימון שלך טובים יותר.

yrnc

New member
תשובות..

אני מכוון בעיקר לאלה שבטופ 100, קיימברידג' אוקספורד (יודע שאין לי הרבה סיכוי), קינגס קולג'- יש מנחה שמתעסק בדיוק בנושא שלי, טרם פניתי אליו, מנצ'סטר, LSE וכד'...

מתעסק בתחום של לימודי ביטחון, בדגש על טרור- ג'יהאד עולמי...
אני לא ממש מתעסק בתחום הכמותי, אלא בעיקר במדיניות...

תודה

ayulli

New member
קינג׳ס יהיה יופי בשבילך, אם ככה, במחלקה של War Studies

אולי גם אימפריאל או LSE. באופן כללי, כי את הלונדוניות ומנצ׳סטר אני פחות מכירה, באנגליה יש הרבה פחות מימון לזרים מאשר לארה״ב, אבל זה לא אומר שצריך להתיאש. יש מלגות הצטיינות, אבל תצטרך להראות שאתה הולך להצדיק את זה שישקיעו בך כל כך הרבה כסף (רעיון טוב, מתודה חדשנית, החתיכה החסרה של הפאזל שאיזה חוקר בתחום בדיוק מרכיב כרגע). במקביל, תחרוש את האתרים של האוניברסיטאות, ותראה מה הן מציעות. יש כסף באנגליה, פשוט הרבה פחות פשוט לשים עליו יד.

yrnc

New member
זו בדיוק המחלקה שאני מכוון אליה...

וזה בדיוק התחום שאני חוקר, אם כי אני חושש שאני לא היחיד שרוצה להתקבל לשם...

אני חושב שכדאי שאתחיל להרחיב את התזה שלי, כך שיהיה לי משהו מוצק להגיש להם.

שאלה- האם כדאי כבר מעכשיו להתחיל להתכתב עם מנחים פוטנציאליים למרות שיש עוד לפחות 8-9 חודשים עד להגשה הרשמית?
אני מתכנן ביקור בלונדון בעוד מספר חודשים, וחשבתי לנצל אותו לפגישה עם מנחה פוטנטציאלי או שניים (אם אראה שהם מתעניינים בתחום שלי)

ayulli

New member
יופי

יופי של מחלקה, ואנשים מאוד טובים - חלק ״בני מחזור״ שלי. אולי שווה לך גם לבדוק את קווין מרי (QMUL) במדה״מ - יש שם כמה אנשים טובים שמתעסקים ביחב״ל ובטחון ממה שאני זוכרת בחטף.
&nbsp
לגבי התכתבויות - כעקרון כן, אבל אולי כדאי לך לחכות קצת אחרי חג המולד/תחילת השנה האזרחית, בשביל שהדוא״ל שלך לא ייבלע. עוד כדאי אולי גם לשלוח משהו עם הדוא״ל שלך - חצי עמוד או עמוד עם נושאי העניין שלך, התזה, וכל מה שיכול להציג אותך כמועמד פוטנציאלי מרשים.

3rd CYR

New member
שתי מחשבות

לגבי שהות בארה"ב בזמן כתיבת הדוקטורט -- אני בוודאי לא מכירה את כל התחומים או המחלקות אז אני לא יכולה להגיד בוודאות. אבל ממה שאני מכירה -- השנים הראשונות של הדוקטורט בארה"ב כוללים הרבה קורסים פרונטליים שדורשים נוכחות פיזית. בשנה-שנתיים-שלוש האחרונות (תלוי בתוכנית) יתכן ואפשר לעשות את מירב העבודה בישראל ולטוס לפגישות עם המנחה ו/או סקייפים. מכירה בהחלט כמה אנשים שעשו את זה (נסעו לארץ או פשוט התחילו עבודה במוסד כלשהו כמרצים בקצה השני של היבשת בעודם ABD). אבל יש כמה מוקשים בעיניין:
1. המלגה/מימון בד"כ קשור בהיותך עוזר הוראה או עוזר מחקר שאת זה לא תוכל לעשות מרחוק. לכן תצטרך לשלם את מלא שכר הלימוד לאותן שנים, פלוס הוצאות טיסה ויצא שכרך בהפסדך (אולי).
2. זה דורש גמישות מצד החוג שאולי תהיה לך ואולי לא. לא הייתי מציגה את זה כתנאי בהתחלת הכירותך עם החוג. בד"כ ממה שראיתי זה נעשה בשנה האחרונה ללימודים, כשהסטודנט בשלבי כתיבה והמחקר עצמו הושלם או כמעט הסתים, והABD קיבל משרה במקום אחר וכד'. לא חושבת שזה היה מקובל לעשות כשעדיין עובדים על הצעת מחקר וכו'.
3. עבור אנשים מסוימים המסגרת של פגישות תכופות עם המרצה, חדר עבודה של דוקטורנטים, סמינרים מחלקתיים, אינטרקציה עם סטדונטים מתואר ראשון והסביבה האקדמית בכלל עוזרים להתמיד ולסיים את התואר. מכירה לצערי כמה מקרים בהם ABD שנסעו מהקמפוס בשנה-שנתיים האחרונות גררו את הדוקטורט שלהם או אף פרשו כי הם נלכדו במערבולת של הוראה מתישה (מרצים מן החוץ או מרצה מבקר עם טונות של הרצאות חדשות כל רבעון/סמסטר) או סתם היו נטולי משמעת עצמית הנדרשת לשם סיום נאות. גם באותה הזדמנות עלולים להתרופף הרבה קשרים חיוניים למציאת פוסט או משרה.
&nbsp
ואגב, אני כלל לא מכירה את הלימודים באנגליה, אבל סתם תהיה -- למה שלא תעשה את שתי הבחינות ותעביר את הציון המוצלח יותר? (כלומר, תשלם בנפרד עבור הדיווח על הציון אבל זה שווה, לא?)
&nbsp
&nbsp

yrnc

New member
ענייני שהות..

תודה על תשובתך, כמובן שלא תכננתי לציין מראש שאני מוגבל בשהות, אלא רק לדעת האם הדבר אפשרי תיאורטית.

ממה שהבנתי, כדאי להכיר טוב את המבנה של הבחינה, ולכן אני רוצה להתמקד באחת מהן... אני באמת מתלבט מה עדיף, ואיפה יהיה לי יותר סיכוי לקבל את הציון הדרוש לי..

אור302

New member
רק בעניין ההיעדרות בזמן לימודים -

1. אפשר לקחת "חופשה ללא תשלום" ובמהלכה להמשיך במחקר בלא תשלום שכר לימוד. זה מה שעושים מי שנוסעים לשנת מחקר בגרינלנד או אפריקה.
2. במקרה שהסטודנט מוציא לעצמו תושבות אמריקנית ותושבות במדינה - שכר הלימוד נמוך יותר. זה כדאי לעשות בכל מקרה גם לצורך מציאת עבודה לאחר מכן.
3. בכל מקרה נראה לי שכדאי להציג מועמדות גם בארה"ב וגם באנגליה ואז להחליט על פי איפה מתקבלים ואיזה מימון מקבלים.

3rd CYR

New member
חלט VS הפסקת לימודים

רעיון מצוין, אבל אני לא בטוחה אם חוקי החל"ט לא קשוחים יותר במקומות מסוימים. אני חושבת שיהיו מקומות שידרשו לדעת את פרטי צרכי הנסיעה ואם נסעת לאסוף נתונים באנטרקטיקה אז באמת אפשר לקבל חל"ט אבל אם נסעת לעיר הולדתך להיות עם המשפחה ולעבוד מהבית אז זה יהיה הפסקת לימודים. כלומר, אם נושא המחקר של פותח השרשור דורש נוכחות בישראל אולי באמת יהיו תוכניות שיתנו לו חל"ט אבל זה יהיה יותר קשה עם נושא המחקר שלו אמריקאי במובהק.

yrnc

New member
השאלה היא...

האם זה מקובל? או ליתר דיוק- אם סיימתי לכתוב את עיקר המחקר, האם זה אפשרי לבקש לבלות את השנה האחרונה בארץ, ולטוס פעם או פעמיים לפגישה עם המנחה ולהגשת הדוקטורט?

אור302

New member
לדעתי יש לזה תקדימים.

זה יהיה כרוך בהוצאה מחודשת של ויזת הסטודנט (שמתבטלת לאחר 3 חודשים בחוץ) מה שעלול לעורר שאלות של מימון בשגרירות. כמו כן, לפחות אצלנו, בסימסטר שבו מוגש המחקר הסטודנט חייב להיות רשום כדין ולשלם שכר לימוד. הרישום יכול להיות למספר מינימלי של קרדיט אבל חייב להיות ועולה כמובן כסף. תושבות אמריקאית היא כמובן יתרון פה שאלא שגם היא עומדת בסיכון לאחר היעדרות ממושכת מדי מארה"ב אם כי במקרה זה המצב גמיש ונדיב יותר ויש לו חוקים משלו. בגדול אני חושב שזה בהחלט אפשרי להיעדר תקופות ממושכות וזה אפשרי גם בתקופת הקורסים במקרה שיש "הדרכה אישית" עם פרופסור. בכל מקרה, המשימה הראשונית היא להתקבל ללימודים עם מימון. אחר נראה איך מתחמקים מהם.

Gidi Shemer

New member
אם תרצה, אני מכיר בחורה שעשתה דבר דומה

היא עשתה דוקטורט בסיעוד ומסיבות כאלו ואחרות עשתה את החלק האחרון בארץ. הגיעה בדיוק לפני שבועיים חזרה לארה״ב להגן על התיזה. לא יודע את הפרטים, אבל אוכל לשלוח לך את האימייל שלה בפרטי בשביל שתברר.

yrnc

New member
תודה רבה, כרגע רק רציתי לברר את האפשרות התיאורטית...

WhiskyPriest

New member
דוקטורט בבריטניה

קודם כל בהצלחה!

כמה עצות לגבי בריטניה
בתור סטודנט זר (או בעל אזרחות של אחת ממדינות האיחוד שלא מתגורר באירופה בשלוש השנים האחרונות) שכר הלימוד שתצטרך לשלם גבוה מאוד, כ14000 פאונד בשנה בממוצע. ישנן מלגות שמגיעות בדרך כלל במידה אחת - הן מכסות את הסכום ומציעות בנוסף משכורת של 14000 פאונד (הסכום המינימלי שנקבע על ידי הESRC) והן מאוד תחרותיות. חלקן מוצעות כל שנה, חלקן לכבוד יומהולדת עגול של האוניברסיטה, בואה של פרופסורית בכירה או תרומה מיוחדת ולכן כדאי שחפשן בעצמך ולא תסתמך על עצות שעבר זמנן. המלגה שלי למשל, כבר לא רלוונטית.
המקום לחפש הוא jobs.ac.uk

הציונים, רמת האנגלית, הwriting sample ואפילו ההמלצות הן יותר תעודת כשרות מאשר סיבה לקבלת מלגה. לא נראה לי שהצעתך תיפול בשל הציונים, הם די טובים ויהיה לך תואר שני. התזה כמובן, מיותרת בשביל לימודי דוקטורט מחוץ לישראל.

הדבר החשוב הוא הצעת המחקר שלך, מסמך בן 2000 עד 3000 מילה בו תתאר את הפרויקט שלך, תראה שתוכל לסיימו תוך שלוש שנים ואת התאמתו למנחה הפוטנציאלי ולמחלקה: ה׳פאזל׳ שתרצה לפתור, מיקומו בספרות העכשווית, שיטות המחקר שתרצה ליישם והמשאבים המסוימים של האוניברסיטה בהם תוכל להיעזר.

הקשר עם המנחה צריך להיעשות ישירות בפניה באי-מייל (יש מחלקות שאוסרות על מנחים פוטנציאליים להגיב - אבל זו לא סיבה לא ליצור קשר, לרוב תקבל חזרה מייל מנומס שבד״כ מלווה בטיפ - פנה להוא, שים את שמי).

בכל מקרה, מועד ההרשמה להתחלה בספטמבר 2015 הוא עכשיו, וכדאי שתסתנכרן איתו לקראת השנה הבאה , ניתן להתחיל דוקטורט בסמסטר ב (ינואר 2016) אבל המימון זמין רק להתחלה בספטמבר ומוטב שהצעת המחקר שלך תעבור כמה סיבובי הערות אצל מרצים שאתה סומך עליהם לפני שתשגר אותה.

yrnc

New member
תודה על הקישור, לא הכרתי..

ועל התשובה המפורטת...

אני מעוניין לכתוב תזה כרגע, מאחר ואני יוצא מץוך נקודת הנחה שיהיה לי קשה לקבל מימון, מה שאומר שבכל מקרה אתחיל לכתוב דוקטורט בארץ בשנה הבאה (בתקווה שאתקבל כמובן), ואנסה במקביל להתקבל ולקבל מימון עבור ספטמבר 2016. (אלא אם כן, שאני חושב על זה, האם יש אפשרות להגיש מסמכים ולנסות להתקבל גם לפני הציונים של מבחן ה IELTS או ה TOFEL?)

יש לי הצעת מחקר די טובה ומעניינת, אבל היא עדיין צריכה קצת ליטוש ועבודה כמובן. האם חוץ מהמלגות שמופיעות באתר (שלא הבנתי כל כך האם כולן מיועדות גם לסטודנטים זרים), יש מלגות שמחלקה ספציפית מציעה?

האם אפשר לשאול באיזה תחום הדוקטורט שלך?

תודה רבה

WhiskyPriest

New member
תשובות

לגבי מבחן האנגלית, אני לא יודע - זו דרישה טכנית ולרוב בבריטניה דרישות טכניות קשה מאוד להזיז.
jobs.ac.uk - רוב אם לא כל המלגות בבריטניה (וגם כמה מאירופה) מפורסמות שם (כמו כל הידע שלי בנושא - נכון ללפני שנתיים). לרוב מלגות אינן מיועדות לזרים ולכן רשום שם UK/EU הכוונה היא שסבסוד שכ״ל הוא עד לרמה האירופית, המלגה כרגיל ויש הרבה סטודנטים זרים שמקבלים מלגות כאלו ומשלימים את החסר. יש גם מספר קטן של מלגות מלאות לזרים - אני בטוח שאחרי שתבחן כמה רשומות כאלו לעומק תבין את ה״שפה״ שלהם ותוכל לברור את ההזדמנויות ששווה לך לנסות.

אני ביחב״ל

yrnc

New member
שאלה שאני לא מצליח למצוא עליה תשובה מדוייקת..

למרות שבדקתי בכמה מקומות, ועשיתי השוואות ל GPA, האם יש לך מושג לאיזה ציון בישראל שווה דרישת High Merit?

ובנוסף, הבנתי ש 2.1 זה בסביבות 83, זה נכון?

WhiskyPriest

New member
ציונים

קשה מאוד לתרגם את הדברים האלה
בקצרה, high merit זה אותו הדבר כמו (upper second (2:1

פחות בקצרה, תארים ראשונים הם לפי class כמו (upper second Class(2:1 וניתן לדעתי לטעון ש83 נופל בקטגוריה - אם כי אני לא חושב שיבקשו ממך לבצע את ההתאמה בעצמך.
"high merit" זה מונח ששמור לרוב לתואר שני והוא דומה ל 2.1, אצלנו משתמשים במושגים לחילופין, באוניברסיטאות אחריות מקפידים על האבחנה. מצטיין זה First Class או Distinction

משום שהציונים אינם ניתנים לתרגום (בין השאר משום שבבריטניה ציונים מספריים גבוליים עוברים התאמה בעקבות החלטת ועדה) זה כאב ראש שכדאי להימנע ממנו על ידי קבלת 100

וברצינות, נראה שהציונים שלך מספיקים, בטח אם תשפרם בהמשך דרך התזה כפי שאני מעריך שאתה מצפה.

* עריכה - החבר גוגל העיר את תשומת ליבי לכך שהמושג הוא 'High Merit' אתה שואל לגבי הLSE?
משום שאצלם נראה שהכוונה לרמת ביניים בין ה-Merit וה-Distinction או ה-2:1 וה-First
מבלבל, אני יודע... עדיין, העיקר הוא הצעת המחקר הבשלה.

yrnc

New member
תודה רבה

ראיתי את הסעיף הזה בדרישות הקבלה של קינגס קול'ג, אבל גם כשאני חיפשתי בגוגל, עלו תוצאות מ LSE, אז כנראה שיש משהו שונה בהתייחסות שלהם...

למעלה