משום
שלשמור על כשרות במסעדה, עם כמה עובדים, שמבשלים כל הזמן, זה לא פשוט. במיוחד שמטבע הדברים, לשמור על כשרות (גם בלי תעודה) עולה בכסף ו/או בטעם. תכל'ס, יכולהיות שהם באמת מקפידים על כשרות - אבל יכולהיות שלא לגמרי, או שהם עושים לעצמם "הקלות" פה ושם. באמת שאני לא יודע, ואני לא יכול לדעת. עכשיו, בקשר ל"סחטנות של ההשגחה הרבנית": אין ספק, שיש הרבה מקום לשיפורים בקטע הזה, במיוחד עם כל אלפי ההשגחות השונות הקיימות (ושהן באמת לוקחות יחסית הרבה כסף). אבל כעיקרון, תשלום בסיסי הוא דבר הוגן, כי מדובר בהעסקת מערכת שלמה של משגיחים ופקחים. ושוב, אומר את דעתי: לענ"ד, תשלום על תעודת כשרות הוא דבר שאינו במקומו. המדינה צריכה לממן את מערכת ההשגחה, אם היא אכן רוצה להעניק לאזרחיה היהודים אוכל כשר במקומות רבים; והרי הפרהסיה כאן משחקת תפקיד חשוב. אך אם מדובר על הפרדת הדת מהמדינה - טוב, אז תעודת כשרות באמת הופכת לגורם כלכלי בלבד, והשגחה כזו או אחרת היא בסך הכל ארגון כלכלי; אם כך, שיגבו כמה שבא להם, אבל שלא יתלוננו אם לא יהיו להם הרבה "קליינטים". תעודת כשרות היא כמו תעודת ביטוח; זה מוסיף ערך כלכלי לעסק, לרוצים לשמור על כשרות, וזה הכול. אני נגד כל זה, בכל אופן, כאמור לעיל.