מסורת...

m i t a l y

New member
מסורת...

איך מתנהל אצלכם יום שישי בערב? האם יש ארוחה משפחתית? מה אתם עושים ואיך אתם מבלים את הזמן לאחר הארוחה? איך זה היה בילדותכם? האם אתם אוכלים אוכל ממעדני העדה או/ו אוכל שאמא היתה עושה לכם? ובכלל, איזה מנהגים של מסורת (למשל, הדלקת נרות?) מהבית רכשתם והעברתם לילדיכם?

גלבועא

New member
שום כלום

שנינו סבלנו קשות מארוחות יום שישי שנכפו עלינו בניגוד לרצוננו. ארוחות משפחתיות נקבעות אצלינו לפי הצורך ולא לפי איזה מנהג כזה או אחר.

alona 9

New member
וכך בדיוק אצלי.....

(שולחת אנחת רווחה)....... לרגע,חשבתי שהמילים יצאו מהמקלדת שלי..

דיא

New member
Traditioooon!../images/Emo5.gif

אין. פשוט אין. אצל האיש במשפחה יש, אבל הוא בורח מזה כמו מאש. אני קצת מתחממת הלהבה, אבל לעיתים רחוקות בלבד. זה נחמד כי הם משפחה כיפית, אבל לשמר וליישם את זה אצלנו, זה לא. מה שכן, החברים שלי כאן פצחו במנהג "מנין שכונתי" ופעם בחודש אנחנו עושים את כל הטררם עםנרות ותפילה וברכות וקידוש וילדים ודבר תורה וכו'. אבל בעיקר אוכל טוב וחברה טובה.

מסורת

אצלנו אוכלים ביום שישי בצהריים ארוחה קלה, סלט ירקות ביציות או פיצה דברים קלים, בערב אוכלים ארוחה חמה, בשר עם תוספת וקערת סלט גדולה ליד (כרוב, לקט בייבי וכו'...) וירק מבושל כלשהו , בחורף אוכלים מרק. אני מדליקה נרות ביום שישי למרות שבעלי לא מברך בארוחה, ביתי מתחתנת עוד שבועיים - "מזל טוב" - במשפחת בעלה לא אוכלים ארוחת ערב ביום שישי והיא "סוחבת" את הבעל לבוא לאכול אתנו אצלנו... אחר כך הם נוסעים הביתה (הם יגורו שנה אצל הוריו עד שימצאו בית וכו'... היא גם מתחילה ללמוד עם אחותו באותה מכללה אז הן בודאי תסענה ותחזורנה יחד באותו רכב). בשבת לארוחת צהריים בדרך כלל בעליואני לבד ואז אני מכינה קערת סלט וליד זה בשר כלשהו (לפעמים פשוט מכניסה דג לגריל יחד עם סלט וכוס יין) הבן שלא חי בבית מגיע לפעמים לשישי שבת עם החברה ולפעמים לבד.

מסורת ../images/Emo71.gif

פעם בשבועיים מגיעים כל הילדים (החיים בארץ וגרים בקרבתנו), בדרך כלל בימי שישי בערב אבל, לפעמים, על פי בקשתם, בימי שבת בצהרים. אנחנו לא דתיים ולכן אין כל סממן דתי בפגישות האלה או לפניהן. בעלי עושה כל פעם מאמץ לבשל משהו אחר, וגם לגוון (יש ילדים שלא אוכלים חלק מהמאכלים). אחרי הארוחה הצעירים קוראים את העיתונים מפטפטים (הם מנויים על עתון אחר), וצופים בחדשות. אנחנו מסדרים את השולחן ומנסים לתת לתשומת לב מיוחדת לילדים. אנחנו אשכנזים (לא פולנים) ואין אצלנו מאכלי עדה (מלבד שניצלים). אמי מעולם לא בישלה כשהיינו קטנים ובעלי עורך תמיד ניסויים קולינריים (על - עדתיים).

alona 9

New member
נרות שבת ../images/Emo16.gif../images/Emo16.gif

אנחנו לא דתיים,ובשנים האחרונות "התמכרתי"להדלקת נרות השבת.. אז כשאני לבד או עם בני הבית (1)..מבשלת או מנקה..אני אותם מדליקה. זה משהו אישי,משהו שלי..אני בטוחה למשל שהילדים שלי לא יעשו זאת בעתיד, מאד אוהבת את האווירה שהם משרים ..ועם כל ה"חטאים" של אי התמדה במנהגים ובמסורת,אוהבת מאד להדליק את נרות השבת..

p a l o m a

New member
גם אצלי אלונה.. כמו אצלך.. אבל

כשאנחנו יחד בערב שבת יש קידוש (חתני לא חובש כיפה בעת הקידוש אלא שם את כף ידו על הראש... מנהג חדש בא למדינה..) אבל שרים שירי שבת.. ואח"כ "שירי מולדת".. אוכלים אוכל חגיגי לכבוד שבת.. ומפה לבנה עם כלי שבת.. אנחנו לא דתיים... אבל זה נותן הרגשה נהדרת של חגיגיות.. ואני מקוה שזה ימשך כך. כשאני לבד אני גם משתדלת שהשבת תהיה חגיגית ולא הופכת אותה ליום חול למרות שכמו שאמרתי אני לא דתית.
(אגב, אני אפילו לא מסכימה לשוחח על נושאי חולין כמו אוברדראפט למשל.. בשבת.. ותאמינו לי הפסק זמן הזה עושה טוב לבנאדם)

alona 9

New member
קידוש?

מעולם לא עשינו... חתן-עם כיפה או בלי..עדיין אין, מפה יפה בדרך כלל מונחת על השולחן, אוכל חגיגי..לא רק בערב שבת, אבל מה??? התכוונתי שהנרות הללו עושים לי משהו לנשמה,מזכירים לי שערב שבת היום למרות ש... אין קידוש,אין חובש כיפה,אין חתן,ויש המון שיחות חולין

pf26

New member
איזה מסורת ?

בשישי בערב אנחנו מזמינים או מוזמנים ומשתדלים שגם הילדים הגדולים יהיו (לפחות כשאנחנו מארחים). אני דוקא מתגעגעת לערבי שישי בקיבוץ (כן כן), קבלת שבת קיבוצית, אח"כ מפטפטים עם החברים בחוץ, הקטנים רצים במדשאות והחבר'ה יורדים ל"מועדון נוער" לבלות...

m i t a l y

New member
"היו זמנים..." ../images/Emo79.gif

קבלת שבת קיבוצית היתה ונגמרה לפני 25 שנה כמעט. היום, ארוחת ערב משפחתית בחדר-אוכל (שני ילדיו המתבגרים של אבי לא אוהבים ללכת לשם כי זה לא "קול"...), אח"כ יורדים למועדון לשתות קפה עם חברים, בתי הגדולה הולכת לחברותיה לשחק על הדשא. אח"כ, אם יש ערב תרבות/סרט/הרצאה תרבותית - הולכים ואם לא - הביתה לרבוץ מול הטלוויזיה... שאלתי על המסורת כי כשנעבור אני מאוד רוצה להנהיג ארוחת שישי חגיגית עם נרות וכל השאר, כמו שהיה בבית סבתי... אבל... לא יודעת אם אצליח בכך.

alona 9

New member
אין סיבה שלא תצליחי

הפרוייקט אינו מסובך,בסך הכל מנהג נעים של קבלת השבת,ארוחה משפחתית,הדלקת נרות קידוש וכל השאר,האמיני לי מיטלי אחרי הפעם הראשונה והשניה זה יהפוך לשיגרה של ימי שישי ובטח גם לכיף... ואת זאת כותבת אלונה שמעולם לא הנהיגה בביתה ערבי שבת כהלכתם אבל סבורה ש...אם רוצים אין זו הגדה..

pf26

New member
הרבה מזה תלוי בך

שנים הקפדתי על ארוחה חגיגית עם הילדים בערב שישי. עכשיו הם התבגרו ודי קשה לי להכריח אותם להשאר בבית לארוחת ערב, אם יש להם תכניות אחרות. הם יודעים שחשוב לי שיהיו איתנו בארוחת ערב של שישי, אז הם משתדלים... אבל לא תמיד יוצא... בנותיך קטנות, את יכולה להנהיג עכשיו כמעט כל מה שאת רוצה, רק חשוב שתהיי עקבית (כמו בחינוך באופן כללי). ובהמשך? אני טוענת שגמישות זה שם המשחק.

אצלי

תמיד היתה אצלנו ארוחה חגיגית בשישי בערב אבי עשה קידוש (אנחנו הילדים די הכרחנו אותו - זה היה נראה לנו יפה). כשהורי התגרשו , אמי עברה איתנו לקיבוץ - לא אהבתי את הארוחות ההמוניות שם וגם אחי ואחותי לא אהבו. (דווקא אמי התחברה לכך מיד). לכן כשהתחתנתי השתדלתי להזמין את אחי ואחותי אלי לארוחות ערב שבת, כשהם בגרו והתחתנו הם המשיכו לבוא יחד עם המשפחה שלהם., אני אוהבת מאוד לארח כך שבדר"כ באים אלינו או משפחה (מהצד שלי או של בעלי) או חברים. בקשר להזמנת הורי = זה כבר נושא לשרשור אחר.

mich78

New member
בבית ההורים שלי

תמיד הקפידו על הדלקת
וקידוש
ארוחות חגיגיות לא ממש, אלא יותר ארוחת משפחה .. שלעיתים היתה מעיקה ממש. אצלנו בבית (אני ובן הזוג) מקפידים גם על הדלקת נרות וקידוש גם אם זה רק שנינו ... אני אוהבת את אווירת השבת השקט והנינוחות במיוחד עכשיו בתקופה האחרונה שאנו מקפידים לשמור שבת ומבלים יחד

אוכלים ארוחה משפחתית

עם קידוש מקוצר וסמלי. הילדים עדיין קטנים ומאוד אוהבים את זה. אצל הורי לא היתה ארוחת שבת משפתית, מבשלת כל פעם משהו אחר, לא משהו קבוע

שום מסורת ובלי מנהגים.

יום שישי בצהריים אנחנו אוכלים יחד ובשבת בצהריים. אין משמעות ליום שישי בערב כערב שונה משאר ימות השבוע- אם יוצא, אוכלים יחד ואם לא, אז לא, למעט מיקרים שאנחנו מארחים ואז יש ארוחה גדולה ומושקעת. אנחנו אוכלים בעיקר אוכל מהמזרח הרחוק ככה שאין פה קשר לעדה ממנה באנו...

יום שישי, מי יתנני

6.30 - השכמה 7.30 - היידה הסעות ופיזור בין בתי הכלא הפדגוגיים. 8.00 - צונאמי עם גלי שמפו רצפות בגובה מטר עד מטר עשרים 12.00 - קבלת פנים למשוחררי עסקת לבנת 13.00 - סיום מקלחות- ארוחת צהריים קלילה 14.00 - גינה לי חביבה 16.00 - מקלחת תגלחת קרצוף הפדחת (סתאם עוד אין) וקצת .16 - "בין ברושים יורד הערב", עמידת דום להמנון הדכאון ונכנסים זה אחר זה מהרמקולים חווה אלברטיין, מתי כספי, השלושרים, אריק לביא, איינשטיין, הפרברים, אווירה ארצישראלית בסלון הממוזג. ובין לבין ילדים איך היה , מבט לכותרת ו... והעיקר לפורום, טלפון לאמשלי, האמת שיחה שגרתית של "מה נשמע? ומה שלומך? ומה הכנת לשבת? ומה נשמע? טוב , בסדר הילדים רוצים לדבר איתך והלאה , תמיד יש את האחד שברוגז ודוקא לא יגיד ל"ספתא" שבת שלום. וב משהו19.2- הדלקת נרות לפי שעון תל אביב בבת אחת הכל נרגע, וכרגיל הופ'ס נזכרים ששכחנו לכבות את האור בחדר הילדים. לנתק את הטלפון לחבר את הפלטה (לא שיניים, של החימום) לכוון שעון שבת לשנות טמפ' במזגן ולמה המדף לא מסודר וכפי שהנתם כן כן, אנחנו שומרים על המסורת והוכלים לביתכנסת גם חוזרים (טוב אקצר) שלום עליכם אשת חיל מי ימצא (וואלה שאלה טובה כל שבת שואלים אותה שאלה, סתאאאאם) קידוש ברכת הילדים דג עוף , תפו"א סלטים ואורז (נשבע לכם ככה כל שבת , לא מגוונים), שירי שבת, משהו מענייני הפרשה, פה ושם ניסיון לפייס בין אחים שמפריע עם היד השמאלית לאכול לימני, מנה אחרונה ואם יתמזל מזלה של זאתי האשת חיל ואני נשאר ער אז למזלי הפחות טוב אני צריך לטוף כלים אבל אל דאגה , בדרך כלל מהמנה האחרונה אני כבר לא זוכר כלום ובבוקר הופ'ס אני מתעורר במיטה שלי ולא שוטף כלים. ככה זה אצלנו כל שבת עניין של מסורת תרתי משמע

למעלה