מלחמת יום-כיפור

עתודאיש

New member
מלחמת יום-כיפור

שלום לכם, אני לא יודע אם השאלות מתאימות לפורום הזה, אבל אני אנסה את מזלי בהנחה שיש כאן אנשים שמבינים. אני מנסה להסביר לעצמי את מהות הכישלון בהכנות למלחמה: אומרים שהיא מהווה את הכישלון המשמעותי ביותר של קהיליית המודיעין הישראלית, למרות שכבר ידוע שהגיעו כמה וכמה ידיעות נפרדות המתריעות מפני מלחמה (קציני מודיעין בחזיתות, סוכני מוסד בקהיר, ידיעות שהגיעו מהסי.איי.איי וכו'), והבעיה היחידה שאני יכול להצביע עליה היא ה"קונספציה" של זעירא. וגם אם כן, אז לא סביר להניח שדעתו של זעירא הייתה הדעה היחידה ששמעה (והשמיעה) הממשלה. כמו-כן, מדוע משתמשים עד היום בטיעון המטריד "הבטיחו שיגיעו ב-1800 אבל תקפו ב-1400"? ארבע השעות האלה היו אמורות לשנות במשהו? בזמן הזה גיוס המילואים יכול היה להיראות אחרת? לפי מה שאומרים, הדרישה של ישראל ממערך המילואים שלה היא שיהיה מוכן תוך 48 שעות... על-פי הנ"ל, האם לא סביר לטעון שהבעיה המרכזית והיחידה של ישראל בהכנות הספציפיות למלחמה היא בהססנות של גיוס המילואים?

לגבי העניין הראשון

פיסות המידע שהצביעו על הטעות בקונספציה אבדו בתוך אמ"ן, וזעירא השליט קול אחד ויחיד - הקול של עצמו - כקולה של מערכת המודיעין. בקשר לעניין השני - את המשפט שהזכרת לא שמעתי, אבל הא בהא תלייא. גיוס חירום של מילואים הוא עניין רציני. הוא מהווה נטל על חיילי המילואים, עולה כסף רב ומתפרש כצעד התקפי. אין נוקטים בצעד כזה ללא הערכת מודיעין שמצביעה על סבירות גבוהה למלחמה.

nitsansh

New member
ההבדל של 4 שעות

לא קריטי לגבי המילואים (שלקח להם יום-יומיים להגיע לחזית), אבל תפס בחלק מהגזרות את חיילי הסדיר לא מוכנים להתקפה, כי חשבו שיש להם עוד 4 שעות להתארגן... יש גם הבדל בין התקפה בערב להתקפה ביום...

אתה טועה

המחדל הגדול הוא שהיה צריך להבין מהחומר המודיעיני שהצטבר שתהיה מלחמה כבר שבוע או יותר לפני היום שהיא פרצה. רק בלילה שלפני פרוץ המלחמה, נסע ראש המוסד לאנגליה, נפגש עם סוכן מוסד מצרי בכיר שמסר לו הידיעה הודאית על המלחמה , אבל הטעה אותו , ביודעין או עקב טעות שלו, לגבי השעה המדויקת. הויכוח אם הסוכן הטעה ביודעין או לא, נמשך עד היום.

עתודאיש

New member
איך אני טועה? זה בדיוק מה שאמרתי...

רק שאני לא מסמן את הערכת המודיעין המוטעית ("סבירות נמוכה", כזכור, ולא "אין סיכוי") כמחדל מודעיני אלא כמחדל אישי של זעירא ו/או הממשלה, שהיא האחראית הבלעדית לנקיטת האמצעים בהתאם להערכות מודיעין, שלא חייבות להיות מדויקות! (העיקר שלא יהיו מטעות, כםי שייתכן שקרה כאן). והעניין עם השעה: אני לא מבין איך בהכנה למלחמה בונים על ארבע שעות. הסדיר אמור להיות מוכן תמיד, בלי קשר לזה שהעמידו את כל הצבא הסדיר על כוננות גבוהה ביותר כבר ב-5 באוקטובר. אז גם אם הסוכן ("בבל" בפי המוסד, אאל"ט) הטעה בקשר לשעה, אני לא מבין איך על זה נופל קו ההגנה... זה נשמע לי הטיעון הכי לא רציני. יודעים שיש מלחמה - תתכוננו. הרי פיקוד צפון היה מוכן.

הסדיר של מדינת ישראל ב 1973

לא היה בנוי לבלום את צבאות מצרים וסוריה ללא המילואים, הסדיר היה מגויס כולו וללא חופשות, אבל זה לא הספיק, במיוחד לנוכח הבעיה שהיתה לחיל האויר עם הטק"א.

טרה10

New member
צדקת..למרות שכולם יודעים את זה..

לא עשו כלום.מכל מיני סיבות. בקו התחתון..ישראל הופתעה מעוצמת הפתיחה..ולא מעצם הפתיחה במלחמה שעליה מסר המלך הירדני לגולדה.. ב-25-9-73. העובדה שהסתירו את הדבר הזה-מועדת אגרנט ומהציבור הישראלי-במשך שנים מוכיחה אכן:"הם ידעו על המלחמה ולא עשו כלום". ועוד בקו התחתון.. בגלל זה יש שלום עם מצרים...ועם ירדן.!! ולכן כל הסיפורים-על קונצפציה-וכן מודיעין לא מודיעין..מה חשב אלי זעירא..ולמה הדיחו את דדו למרות שהוא ניהל את המלחמה בתנאי פתיחה..גרועים כאלה..!! היום התמונה ברורה- ועדיין יש צנזורה על חלק גדול מהעניינים..ולעולם לא יפרסמו אותם. בגלל-2700 סיבות.

didos1

New member
הקונספציה קרסה כבר ב-1970

העובדב שהעבירו את טילי קרקע -אויר לקידמת התעלה,כבר אז למעשה בוטלה כל העדיפות של חיל האויר הישראלי והעדיפות שלנו התבטלה. לגבי אמ"ן-הוא נתן לדרגים מעליו את כל הנתונים על פריסת האויב וגם מידע על תוכניות ההתקפה הערביות הועברו הלאה לדרגים הגבוהים. כך שלמעשה אין לבוא יותר מדי בתלונות לאמ"ן או לאלי זעירא.לדעתי,רוב האשמה נעוצה במשה דיין וברמטכ"ל שלא הבינו שחיל האויר משותק,לא הבינו את הקושי שבצבא סדיר בלבד בתחילת המלחמה,כשלון במעבר להגנה ניידת,כשלון בחשיבה שזוהי בחזית הדרום לגבי כוונות המלחמה מצד סאדאת-כוונתו לא היתה להתקדם עד ת"א כמו שדיין חשב על חורבן הבית השלישי.

למעלה