מלחמת ארה"ב יפן.

Boogieman

New member
מלחמת ארה"ב יפן.

סיפור תחילת המלחמה ידוע, היפנים השמידו את פרל הארבור וארה"ב הכריזה עליה מלחמה. אני מניח שמוסכם על כולנו שצד שהותקף רשאי להגיב ושיפן אשמה במלחמה כי היא התחילה וכו' וכו'. אבל, מה שהיה אח"כ היא מלחמה טוטאלית בין ארה"ב ויפן והשאלה שלי היא, המ היו מטרותיה ועל מה נלחמו? עד כמה שאני יודע, היפנים לא תכננו לתקוף ולכבוש את ארה"ב כך שלא היה מדובר במלחמת מגן. מטרת ההתקפה על פרל הארבור, אם אני לא טועה, היתה ניטרול צי ארה"ב באוקיאנוס השקט כדי שלא יפריע ליפן לכבוש את דרום מזרח אסיה. מה שאני מבין מזה הוא שהמלחמה בין ארה"ב ויפן היתה על איזורי השפעה בדרום מזרח אסיה. כידוע, מעורבות ארה"ב באיזור החלה עוד בסוף המאה ה-19 עם כיבוש הפיליפינים במטרה מוצהרת (טוב, פחות או יותר מוצהרת, ישר אחרי המטרה המוצהרת של להביא לפיליפינים את ה"חירות") להגיע לשוק הסיני שנשלט ע"י המעצמות האירופאיות ויפן. האם יתכן שזאת הסיבה לכך שלאחר המלחמה, כשיפן יצאה מהמשחק, ארה"ב העניקה עצמאות לפיליפינים?

לא הבנתי מה התיזה שלך?

אז מה אם יפן לא התכוונה לכבוש את ארה"ב? הרי ההתקפה בפרל הארבור חייבה הכרזת מלחמה ללא כל ספק.

Boogieman

New member
הסבר.

ההתקפה בפרל הארבור חייבה הכרזת מלחמה, השאלה היא איזה מלחמה ומה מטרותיה. האם כל המלחמה הזאת היתה סוג של פעולת תגמול? או שאולי זה היה חלק מסיפור יותר גדול של מאבק על איזורי השפעה במזרח הרחוק. נראה שכך זה היה מבחינת היפנים, הם לא רצו שארה"ב תפריע להם לכבוש את סין, וגם לארה"ב היו אינטרסים באיזור אז מה היו מטרות המלחמה מבחינת ארה"ב?

אם זה היה ענין מבודד במזה"ר

אפשר היה להגיד שמטרת המלחמה היתה לשים קץ לאימפריליזם היפני ולשליטתה במדינות האזור וגם לקדם את מעמד ארה"ב באזור בלי שיש לארה,ב כוונות לכבוש את כל האזור , אבל אי אפשר לנתק את מה שקרה מאירופה ומהיטלר,חיסול יפן היה חלק מחיסול הנאציזם.

Boogieman

New member
לארה"ב לא היה צורך לכבוש שום דבר

כיבוש שטחים מביא איתו לא מעט כאבי ראש וצרות וארה"ב הבינה כבר ב-1898 (בעקבות כיבוש קובה) שבשביל לשתות חלב לא צריך את כל הפרה. (ההערה הנ"ל מתייחסת לארה"ב, כל דמיון למדינה מזרח תיכונית מקרי בהחלט, לתשומת לבו של מסורתי). אבל היו לה אינטרסים באיזור והם התנגשו עם האינטרסים של יפן. אני לא בטוח שחיסול יפן היה, מבחינת ארה"ב חלק מחיסול הנאציזם, על סמך מה אתה קובע את זה? "לשים קץ לאימפריאליזם היפני" זה לא משהו שאני נוטה לקבל כשלעצמו. איך שהוא נראה לי שארה"ב לא נלחמה כ"שירות לציבור" אז אם היא רצתה לשים קץ לאימפריאליזם היפני הייתי רוצה לדעת למה.

מה לא ברור?

יפן וגרמניה היו בעלות ברית, אי אפשר לחסל רק אחת מהן , כדי לנצח במלחמה צריך למחוק את שתיהן.

masorti

New member
זה לא טריביאלי...

ברה"מ לא חשבה שהיא צריכה להילחם הן נגד גרמניה והן נגד יפן, והסתפקה בחיסול גרמניה. (כניסתה למלחמה נגד יפן באוגוסט 1945 היא סיפור אחר, שנבע משיקולים שונים לחלוטין.)

אני מקוה שפינקלשטיין לא טוען

שהאימפריה היפנית עד 1945 זה המצאה מאוחרת שמטרתה יצירת מיתוס לאומי מלכד לעם היפני

קוכולין

New member
צריך לזכור שכיבוש הפיליפינים

לא היה מתוכנן על ידי ארצות הברית. מדובר ביוזמה מקומית של מפקד שקיבלה גיבוי לאחר מכן מהממשל, לאחר היסוסים כבדים מאד של הנשיא מקינלי. וכן, בוודאי- ארצות הברית רצתה למנוע שליטה יפנית בכל מזרח אסיה- במיוחד כאשר יפן התקדמה לאזורי השליטה הבריטית בסינגפור ובמלאייה. יפן שיחקה משחק מסוכן כאשר צפצפה על כולם, במיוחד כאשר ראשיה ידעו היטב שלא יוכלו לעמוד במלחמה ארוכה עם ארצות הברית. חוסר האחריות שלהם זועק לשמיים. אני זוכר שד"ר מירון מדזיני, שלימד אותנו יפן המודרנית, רמז בכבדות שהאנשים הללו לא נסוגו מהמסלול ההרסני שאליו נכנסו- פשוט כי לא היו מסוגלים להודות שטעו.

Boogieman

New member
לא היה מתוכנן?!

כיבוש הפיליפינים לקח 10 שנים ועלה בכחצי מליון הרוגי1ם פיליפינים וכ-4500 הרוגים אמריקאים. מה בדיוק לא מתוכנן בזה? לגבי יפן, שוב, זה שארה"ב רצתה למנוע את שליטת יפן בדרום מזרח אסיה זה טוב ויפה, השאלה היא למה בדיוק. כדי להגן על האינטרסים שלה, של אנגליה, של צרפת, איזה אינטרסים בדיוק, מה הקשר למלחמה באירופה? אני לא מציע שום הסבר מהפכני וחדש, רק מנסה להעמיק קצת.

קוכולין

New member
אני לא ממש מתמצא בנושא

אבל נראה לי שאתה מתבלבל בין כיבוש הארכיפלג עצמו (מידי הספרדים) לבין מרד הפיליפנים, שבו אכן נהרגו פיליפינים רבים. אקט הכיבוש עצמו- היינו- התנועה לעבר מנילה- לא היה מתוכנן ונבע מיוזמה מקומית. למרות היסוסיו של הנשיא מקינלי, קיבל הכיבוש גיבוי לאחר מכן- ומכאן הדיכוי האכזרי של מרד הפיליפינים.

Boogieman

New member
אז בוא נעשה סדר.

כיבוש הארכיפלג ומרד הפיליפינים זה אותו הדבר אבל כדאי שאסביר. ארהב התקיפה והשמידה את הצי הספרדי שעגן בנמל מנילה, אני מתאר לעצמי שזאת היוזמה המקומית שעליה דיברת. המפקד של הצי האמריקאי גם שלח אניה להונק-קונג כדי להביא את מנהיג המרד הפיליפיני נגד הספרדים שהוגלה לשם כדי שיעסיק את הספרדים עד להגעת כוחות קרקע מארה"ב. המנהיג, אגילאנדו, הצליח לכבוש ללא עזרת ארה"ב (מעבר לחיסול הצי קודם לכן) את כל הארכיפלג. כל הפיליפינים היו בידיים פיליפיניות חוץ מהעיר מנילה שבה התבצרו שרידי הצבא הספרדי. הפיליפינים הכריזו על עצמאות (הכרזת העצמאות שלהם הועתקה מילה במילה מזו של ארה"ב) ואמרו יפה תודע על הסיוע. באותו זמן, ארה"ב חתמה בפאריז הסכם עם ספרד שלפיו זו תעביר את השליטה בפיליפינים לארה"ב. העניין הוא שה"שליטה" הספרדית הסתכמה בכמה מאות חיילים מוכים וחבוטים שהיו נצורים במנילה והיו נשחטים תוך זמן קצר אם האמריקאים לא היו מגנים עליהם. הפיליפינים עצמם, ששלטו בכל הארכיפלג, הכריזו על עצמאות והקימו ממשלה לא היו צד בהסכם. בזמן שהמנהיגים הפיליפיניים חגגו את עצמאותם בנשף מפואר, חיילי ארה"ב תקפו (העילה היתה התקלות שבה נהרגו 3 חיילים אמריקאים) את הצבא הפיליפיני שהקיף את מנילה והרגו אלפים מחייליו. ההתקפה נמשכה בכיבוש שאר הארכיפלג מידי הפיליפינים- לא הספרדים. המלחמה בפיליפינים היתה אכזרית וברוטאלית במיוחד ועוררה התנגדות בארה"ב. התנועה החשובה שקמה נגד המלחמה נקראה "הליגה האנטי אימפריאליסטית" וכללה סופרים ואנשי רוח רבים ובכללם הסופר מארק טוויין.

Boogieman

New member
אז לעניינינו...

מישהו יודע מה בדיוק היו האינטרסים של ארה"ב במזרח הרחוק באותו זמן?

למעלה