מלאך החלומות

אמא1

New member
מלאך החלומות../images/Emo1.gif

הי, בוקר טוב לכולן נדב לא אהב ללכת לישון. למרות שהוא ישן יחד איתי. הטמפרמנט שלו פשוט קפיצי מידי, ולפעמים הוא חשש שיהיו לו חלומות רעים. חברה שלי (בעלת תאר שני בחינוך) הציע לי לספר לו על מלאך החלומות. מלאך החלומות מניח פרסים קטנטנים מתחת לכרית של ילדים שנכנסים למיטתם ולא קמים. התלבטתי הרבה אם לנסות את זה ולבסוף החלטתי לסמוך על נסיונה. זה פועל כמו בקסם נדב אוהב להכנס למיטה, הוא לא קם, נרדם מהר, ומאושר עד הגג בבוקר כשהוא רואה את ההפתעה הקטנה שמחכה לו מתחת לכרית. למרות זאת יש לי הרגשה לא נעימה בבטן אשמח לשמוע את דעתכן
תודה, אירית

נעה גל

New member
תשמעי אירית, כמו בכל מקצוע כך גם

בחינוך ובפסיכולוגיה יש גישות שונות ל"איך לטפל בבעיות". הגישה שאת מתארת כאן של חיזוקים חיובים ושליליים היא זו המסתמכת על גישה בפסיכולוגיה הנקראת "ביהביוריזם" (behaviorism). באופן מאוד כוללני ולא מעמיק, מדובר בגישה ששמה דגש על התגובה שילד מקבל בזמן שהוא עושה משהו. אם התגובה חיובית ("חיזוק חיובי" יכול להיות: מבט, חיוך, חיבוק, מילה טובה וגם פרס) לַמָעשה, הילד באופן טבעי ירצה לחזור על אותה פעולה כדי לקבל את אותו חיזוק. אם התגובה לַמָעשה תהיה שלילית ("חיזוק שלילי" יכול להיות: העדר מילה טובה/מבט/מגע, מתן מבט כועס, מגע לא נעים, או טון דברים קשה וכו´), הילד באופן טבעי ירצה להמנע ממנה. כמו כן, הדוגלים בתיאוריה הזו מאמינים שילדים (ומבוגרים) לומדים גם על ידי חיקוי ותצפית של אחרים, במיוחד אם כבר ראו שיש להם תוצאות חיוביות. בחיי היומיום כשאנחנו חיים כמשפחה אי אפשר להמנע (ולא צריך) להמנע מחיזוקים חיובים טבעיים. כלומר, אם אני כועסת שמטפסים לי על הספה בסלון זה יהיה חיזוק שלילי למעשה. אם אני מאושרת כי הילד שלי עשה צעד ראשון וחייכתי אליו והתרגשתי בקול, זה יהיה חיזוק חיובי. לדעתי האישית, הבעיה מתחילה כשמשתמשים בשיטה כמניפולציה על הילד. כשאני אומרת מניפולציה אני מתכוונת פשוטו כמשמעו (ולא עם ההקשר השלילי שיש בין מניפולציות לילדים) - "אני אתן פרס מוחשי בשביל לכוון התנהגות טבעית רצויה". קצת קשה לי לכתוב את ההודעה הזו, כי רצות לי הרבה מחשבות בראש והן לא הכי מסודרות. ביהביוריזם עובד. מתן פרסים לקידום התנהגות עובד. ועובד מצוין. השאלה היא, מה המחיר. לדעתי האישית, המחיר גבוה מדי כי את "מתמחרת" התנהגות. היום "התשלום" מספיק, מחר הוא עלול לא להספיק. אני מאמינה שיש מקומות שכן צריך להשתמש בגישה הביהביוריסטית בשביל לפתור בעיות. דוגמא אחת שאני יכולה לחשוב עליה היא, טיפול בכסיסת ציפורניים בגילאים צעירים. מנהג מגונה שכדאי להפטר ממנו. בגילאים מבוגרים היה כדאי ללכת לפסיכולוג ולחקור לעומק את סיבות הכסיסה, אבל כשילד עושה את זה, צריך פשוט ללמד אותו לטפל בעצמו ואז יש מקום למתן חיזוק חיובי. אבל, כשיש בעיה כמו חלומות רעים, חששות משינה בגלל חלומות רעים, אני חושבת שיש מקום לפתרון אחר. משהו מכיוון התמיכה. פתרון לא מוחשי שיתן לילד כלים להתמודד עם החששות והפחדים שלו עם התחושה שיש לו עזרה ותמיכה מההורים. יש לי הרגשה שמתן פרס על שינה רצופה מפספס את הנקודה הזו, למרות שהוא מוביל לתוצאה הרצויה.

אמא1

New member
לנעה../images/Emo45.gif

קודם כל, תודה על התשובה המעמיקה. נכון ששיטת הפרסים עלולה להביא לתוצאות הפוכות, אני קראתי לכך פרסים ובלב התכוונתי להפתעות קטנות. אני אנסה להסביר מה שהולך לי בראש. איך שאני רואה את המונח פרס ההפך שלו בעיני הוא עונש. מלאך החלומות שלנו לא מעניש. הוא רק טוב, הוא עובר ומחלק הפתעות קטנות וכשילד קם מהמיטה מלאך החלומות פשוט מתבלבל ולכן יכול להיות שלא ישים הפתעה. באמת המונח פרס הוא מבלבל אבל כל הגישה כאן לפרס היא שונה. הדבר השני הוא השם הבעייתי "מלאך החלומות" אנחנו קוראים לו גם "מלאך הקסם". לא הגדרתי אותו כמלאך שמביא חלומות טובים. הוא רק מטייל ושם הפתעות. זהו!!!אני מסכימה לחלוטין שכשישנה בעיה של חלומות רעים צריך לפתור אותה בשיחות ובדרכי התמודדות שהילד בוחר לעצמו בעידוד ההורה כמו שכתבתי בהודעה נפרדת. כואב לי בבטן שאני מרמה אותו. תודה, אירית

אפרתש

New member
קצת מוטרדת ממדיניות הפרסים

והנושא הזה עלה כאן לא אחת, בקשר ל"פיפי פרס". עדיף שהילד יבין את הקשר בין התנהגות לתוצאה. התמונה של סדר יום הילד מוכתב על ידי פרסים (אני מקצינה) בעייתית בעיני. בוקר טוב, ישנת? קח פרס. קמת יבש? עוד פרס. צחצחת שיניים? עוד פרס.... עד הערב, לא יישאר מלאי בחנויות הצעצועים. את יכולה להפוך את הפרס ליותר וירטואלי, ויותר קשור לשינה? למשל - למה מלאך חלומות נותן פרסים, בכלל? הוא לא אמור לתת חלומות? אולי שיחה לפני השינה "בוא נספר למלאך החלומות על מה אתה רוצה לחלום הלילה" יכולה לעזור (ויש סיכוי לא רע שאם תדברו על זה לפני השינה, הוא באמת יחלום על זה).

העניין שאת מעלה הוא כמובן המינון

אם זה מוגזם זה גם לא חינוכי וגם מאבד מהקסם. אם המינון והפרסים מתונים זה יכול מאד להועיל כמקפצה להרגלי שינה. אפשר להשתמש במדבקות חייכן ולהרחיק את מתן החיזוק. אם תצליח יומים, שלשה וכן הלאה. המטרה הסופית היא כמובן שמתוך שלא לשמה יבוא לשמה

אמא1

New member
שבירת האמון יותר מפריעה לי../images/Emo10.gif

אני מרגישה שאני מרמה אותו, מועלת באמונו בי. פחות מפריע לי העניין החינוכי שעומד מאחורי פרסים. אנחנו לא משתמשים בפרסים בכלל כעידוד להתנהגות "טובה" וגם עניין "מלאך החלומות" לא מוצג כפרס. סיפרתי לו שמלאך החלומות מחלק פרסים לילדים שהולכים לישון, ואם ילד קם ממיטתו מלאך החלומות מתבלבל וחושב שבעצם הוא לא הולך לישון וכך הוא לא שם פרס מתחת הכרית שלו. כך שאין פה פרס וגם לא עונש. כמו שאמרתי בהתחלה, הוא מאד מרוצה, הולך לישון בכייף וקם מאושר. הפרסים הם קטנטנים ומאד סימליים. ובכל זאת אני מרגישה לא טוב עם זה. אני מנסה לשכנע את עצמי שזה בעצם כמו פיית השיניים, אליהו הנביא ...כאלו דברים, אבל השיכנוע העצמי לא עוזר לי
הוא ממש מאמין שיש מלאך חלומות. עד מתי? נראה לי שהסתבכתי

azaria

New member
מלאך החלומות יכול להודיע על סיום

תפקידו. בדיוק כמו מלאך הפיפי פרס וכל החבורה הזו. כאשר הילד מתגבר על הבעיה המלאך יכול לתת מתנת פרידה ולהשאיר מכתב פרידה ולהסביר שבגלל שהילד כבר כל כך גדול וכבר כל כך טוב בשינה/ציחצוח שינים/להשאר יבש/וכו - אז עכשיו המלאך ממשיך לילדים אחרים שזקוקים גם הם לעזרתו. כך לא תתגלה "הרמאות" שלך וגם מתקבל חיזוק חיובי גדול. אפילו המלאך סומך עליו שהוא כבר יכול לבד! אם מכינים את הילד מראש לאפשרות שבקרוב המלאך יצתרך ללכת לעזור לילדים אחרים שצריכים אותו יותר, הפרידה עוברת בקלי קלות ואפילו מתקבלת כדבר טוב ומרגש.

אמא1

New member
עזריה ג ד ו ל../images/Emo45.gif

איזה רעיון נפלא
אני אשתמש בו. תודה תודה
אירית

דסי אשר

New member
התיאור כל כך תם וברור, שלא הבנתי מה

מה מפרפר לך בבטן?. ספרת על חלוקת הפרסים הקטנטנים, על התבלבלות המלאך אם הילד קם, סיפרת על האושר של נדב, ועל כך שישן נהדר. אז במה את מרגישה שאת מרמה אותו? בזה שאין מלאך? נכון, אין מלאך, אבל גם אין ממה באמת לפחוד, ונדב באמת פוחד ממשהו, או בגלל שהוא כזה קפיצי כמו שאת אומרת, הוא לא רוצה לישון ואומר שפוחד. כמו שהזכרת, יש פיית השניים, קריוס ובקטוס, אליהו הנביא, ובטח עוד כמה דמויות ספרותיות הנמצאות כחלק מרפרטואר הילדים. מה מפריע לך? דסי

נעה גל

New member
אני חייבת רק להגיד - שאת בטח יודעת

שלא צריך להציג משהו "כפרס" בשביל שהוא יהיה פרס, ושבאמת לא משנה אם מדובר במדבקה, סוכריה, מכונית צעצוע או נסיעה לחו"ל. בשביל שילד יתפקד לפני "השיטה" הוא לא צריך לקרוא ספר פסיכולוגיה. בדיוק כפי שכבר הזכרנו בעבר כאן בפורום, שגם אם לא אומרים את המילה "עונש", אלא קוראים לו "כסא מחשבה" ילד תופס טוב מאוד שמדובר בעונש. לגבי ענין הרמאות - אני באופן אישי חושבת שאם לא נוח לך איתו - תפסיקי (מה גם שאני חושבת שאת צריכה להפסיק מסיבות אחרות
). אני לא בעד לעשות דברים כשהבטן צועקת שהם לא מתאימים. ובאופן ספציפי לגבי "מלאך החלומות", אני יכולה לספר לך מהחוויה האישית שלי עם "פיית השיניים": אני זוכרת שהאמנתי בה בשיניים הראשונות, בשלב מסוים גדלתי מספיק כדי להבין שאין פיה כזו. לא זכורה לי טראומה כלשהיא מהגילוי. לפי הסרטים האמריקאים, הילדים עוברים טראומה כזו או אחרת כשהם מגלים שסנטה קלאוס לא קיים באמת. בהרבה חנויות נמכרים "לוכדי חלומות" אנדיאנים. אולי אחד כזה יעזור לבן שלך להפטר מהחלומות הרעים. אצלנו אורן טענה שה"לוכד חלומות" תופס לה את כל החלומות והיא לא חולמת בגללו...

אמא1

New member
תודה../images/Emo24.gif

דסי, כן, רק בגלל שאני גורמת לו להאמין בדבר שלא קיים לא נוח לי. כל השאר בסדר. נעה, החלומות הרעים הם לא משהו דומיננטי שמפריע. הם קורים לעיתים רחוקות ולא בגלל זה המצאנו את מלאך החלומות. סתם עוזר לי לסיים בקלילות ובכייף את נושא ההשכבה שבד"כ היה ממש מסטיק. לגבי הטראומה שבגילוי - אני מניחה שזה אינדבדואלי. בכל מקרה, אני מתכוונת להפסיק את ביקורו של מלאך החלומות לפי עצתו של עזריה (נדמה לי שזה השם) תודה רבה על התגובות. עזרתם לי מאד
יום טוב
אירית

השיטה של הפרסים הקטנים עובדת אצלנו

נהדר בכל מיני תחומים, גם בשינה, וגם בלהשאר יפה בגן בבוקר. אני הסברתי לבן שלי שכשהמלאך רואה שכבר קל לו יותר, הוא מבקר פחות והולך לעזור לילדים אחרים , ולא היו טענות ממנו. אני מאמינה שאפשר לעזור ככה לחלק מן הילדים - אז למה לא ? פנינה

לא כתבת בן כמה נדב

אבל מניסיוני כאם וגם כמורה/גננת הם יודעים שזה משחק וזה הרבה פעמים חבל לרדת מעץ...

למעלה