מכתב לפורום

סן תאי

New member
מכתב לפורום

אמש קיבלתי במייל מכתב מאורי (חבר בפורום), קראתי,אהבתי וברשותו אני משתף אתכם, להלן ככתבו וכלשונו: "מבט לפורום הבונסאי במשך למעלה מעשרים השנה האחרונות, אני מגלה חיבה לנושא הבונסאי. תמיד היו לי עציץ, שניים או שלשה, קניתי כמה ספרים, ביקרתי בכמה משתלות ותערוכות. תמיד כחובבן, לומד בשיטת הניסוי והטעייה ולא לוקח ללב. לאחרונה, בזכות בני שגלש וגילה את הפורום הזה, התחלתי לעקוב בעניין והנאה אחרי ההתכתבויות. אפשר לומר שלמדתי במספר חודשים, יותר ממה שידעתי במשך כל אותן שנים בהן התבשלתי במיץ של עצמי. עדיין, בני אדם מעניינים אותי יותר משתילים, וחלק ניכר מתשומת לבי נתון לתהליכים ולנפשות הפועלות. ניתן להבחין בתכתובות שבפורום בשני זוגות קטבים. 1. קהיליית המקצוענים מול הקהל הרחב שבדרך כלל זה לו המפגש הראשוני עם עולם הבונסאי. 2. הגישה המסורתית האדוקה והמחמירה מול הגישה המקילה, מחייכת ופתוחה להתפרעויות. וותיקים ומקצוענים מול קהל רחב: לאחר זמן לא רב,יכול הקורא הממוצע להבחין ללא קושי שישנה קהילייה לא גדולה, שמנהלת רב שיח בין חבריה. מישהו מביניהם כבר קרא לזה "ששת חברי הפורום לדורותיהם (?)" הם פונים אחד לשני בשמות, יש "בדיחות למביני דבר" ונושאים מוכרים ומשותפים – כמו בכל קהילייה מגובשת אחרת. יחד עימם מסתופפים תחת אותה קורת גג, עוברי אורח שנוטים ללון לשעה קלה – שואלים את השאלות הבסיסיות, ונעלמים לדרכם. עוברי האורח שואלים משהו כמו "קניתי עציץ בונסאי (בקניון כמובן) – איך אני מגדל אותו?" והמקצוענים עונים משהו כמו "קודם תקרא מה שכבר נשאל ונענה בפורום, ואם לא יהיה לך ברור - תחזור בשאלה". ישנה הזנה הדדית בין שתי הקהיליות, ולפעמים משאלת תם פשוטה (כמו למשל שאלתי ביחס לריסוס מים) מתפתח דיון רחב ומעמיק שבמהלכו נשחטות כמה פרות קדושות (ונולדות אחרות...) כך שעצתי למתחיל התמים – שאל, אל תהסס, מה כבר יעשו לך? ולמנהל הפורום – אולי כדאי לבנות מדור FAQ כפי שמקובל באתרים דומים? וכמובן הפניה בראש האתר למאמר המצוין של משה כרמי – "איך מתחילים", לדעתי מרבית שאלות המתחילים יסתיימו שם עד שיצברו ניסיון ראשוני. יחד עם זאת – קצת רחמים. שואלת גברת על בונסאי משיח הדס, לא נורא, הדס זה שיח ובונסאי אינו שיח, אז בחמישים אחוז היא צדקה, לא צריך לנזוף בה. אם למישהו בא להמליץ על קניית בונסאי במכולת השכונתית יבושם לו – הוא לא פוגע ברמתו המקצועית של הפורום – יש הרבה דגים בים... וזה מביא אותי לזוג הקטבים השני: הגישה המחמירה מול הגישה המקילה: גם בתוך הקהילייה המקצוענית, ניתן להבחין בשני זרמים בולטים. אלה שלמדו, קראו, והפנימו עד כדי "קנאות דתית", ואלה שנהנים מהבונסאי כאמנות או תחביב אך פתוחים לכל משב רוח רענן גם אם הוא לא בדיוק "לפי הספר". מבין אנשי הקבוצה הראשונה, יאמרו לך: קודם תלמד ותדע כל מה שצריך על פי המסורת, ורק אחר כך תוכל להרשות לעצמך לחרוג... אך מה לעשות, ואין לנו חוזה עם מלאך המוות שנחיה עד מאה ועשרים? בין לבין, אנו זוכים לראות "בונסאי" מבוגנוויליה, רוזמרין וענף של היביסקוס – הכל הולך, למה לא? ההתנודדות בין שני קטבים אלו בונה ומפרה ומאפשרת לקורא המתלבט ליהנות משני העולמות – כמה טוב! יש האומרים: "אורח לרגע רואה כל פגע", והנה אורח לכמה רגעים שרואה יותר טוב מפגע ומברך – ישר כוחכם! בברכה – אורי בר-זאב (URIBZ ) 30.11.2004

minigan

New member
תודה...והערה (איך אפשר בלי)

תודה לך אורי על המכתב שבאמת נתן סקירה מקיפה ומעניינת מזווית ראייה לא שגרתית. בלי תיקון קטן אי אפשר: אין שום בעיה לבונסאי הקלאסי "השמרני" עם יצירת בונסאי מצמח שאינו עץ. ביו הערערים שנמצאים בשימוש נפוץ במזרח נמצא צמחי כיסוי נמוכים(פרוקמבנס) ושיחים (סרג'נטי) וכנ"ל ברחבי העלים. התוצאה הסופית המיניאטורית היא שאמורה לתת העתק/תחושה/אווירה של עץ. חומר הגלם יכול להיות כל צמח מתאים! אין בעיה עם הדס, רוזמרין, בוגנויליה וכדומה מבחינת שימושם כחומר גלם לבונסאי. הביקורת בפורום היתה על כך שצמחים אלה נמכרים תחת השם "בונסאי" כשהם עדיין אינם מעוצבים כך ובחלק מהמיקרים קשה או בלתי אפשרי להתחיל לעצב מהם בונסאי. שבוע טוב

וגם שלי... (איך לא?)

לענייות דעתי זהו פורם בונסאי לא פרום "מני טרי" או כל המצאה אחרת - לא מדובר כאן בשני קטבים מחמירים ומקילים - גם "המחמירים" מאוד מתפרעים (ביצירתם). בדרכי הבוטה, אני מנסה לדאוג לרמה סבירה של הפרום ולמנוע שיהיו כאן מקצעונים ו"מחפפים" - ואולי נגיע לרמה של פורמים דומים, אולי "פלספנים" אבל מאוד מאוד מקצוענים, בחו"ל...(ואז נדאג גם לתרגום בלועזית
) החשוב ביותר - אין כל בפסול במי שרוצה לעשות מה שהוא רוצה ואיך שהוא רוצה ובלבד שלא יתיימר לתת הדרכה ועצות "מקצועיות" בבונסאי לחובבים מתחילים תמימים הצמאים לכל מידע. כפי שנתבקשתי על ידי אחד מחברי הפרום, אפשר קצת ענווה גם בהדרכה וגם בעצות, פחות קביעות פסקניות ויותר"לדעתי, מנסיוני" יותר כיבוד ההשקעה והיצירה של הזולת (זכויות יוצרים) ופחות "יהיה בסדר", והעיקר בנועם וחיוך... תודה כנה על כל הברכות, משה. נ.ב אני מאוד חדש בפרום, פחות מחודש לא מרגיש כאן תיחום בין ותיקים לחדשים לא בשפה, לא בשמות ולא בבדיחות (הקרש).

אולמוס

New member
מקסים ובלתי שגרתי

זוית ראיה אכן מיוחדת. באשר לקטבים והאסכולות אכן- כפי שיצאתי למד מכל מלמדי ,ומצאתי עפ"י הבנתי כי לצד האסכולה היפנית המסורתית המדוייקת, בעולם הרחב כבר כבר פתוחים יותר לשינויים ולאו דווקא צמודים ומקפידים על קוצו של יוד לפי התורה שבכתב מבית היוצר היפני אלא על רוח הדברים. אך באמת להתרשמותי מדובר באנשים בעלי נסיון בלתי מבוטל וידיעה טובה של מקורות הבונסאי. דוגמא ששמעתי עליה - כי באסכולה היפנית המסורתית הקפידו, בין השאר, למקם עצי בונסאי נשירים בעציצים אובאליים ואת ירוקי העד בכלים מלבניים, מהתצוגות השונות באתרים בעולם כבר ניתן לראות שלא כך הוא. באירופה ובדרום אפריקה (כפי שסיפר לי מנסיונו מורי ורבי המנוח רפאל שמי ז"ל) כבר ישנן אסכולות "פתוחות" יותר. באשר למתחילים- בחוג הבונסאי הפנמנו בכמה אופנים את ענין המתחילים, החל מקורס במסלול נפרד מהחוג ועד "שולחן המתחילים" - מסלול שאותו אנו מפעילים השנה במסגרת המפגשים השוטפים- במקום המסלול הקודם. הפורום מלבד היותו "טריגר" למתחילים ומתענינים הופך לאיטו גם למאגר מידע שבהחלט יש להמליץ עליו כמקור ידע ובעיקר למתחילים, אם כי גם מתקדמים ימצאו בו נושאי ענין לא מעטים.

מכתב לעניין.

אני מסכים צריך לענות לשאלות ולתשובות הניתנות על ידי חברי פורום זה בהבנה ובכבוד גם אם התשובה לא מאד מקצועית"לדעתנו". בסבלנות למתחילים.גם אנחנו התחלנו מחוסר ידע מוחלט ויש לנו עוד ללמוד עד סוף חיינו על בונסאי.מה שיפה באומנות זו ש"הפסל החי היצירה העץ" חי ומשתנה כל הזמן ,ההסתכלות ביופיו של העץ מעניקה לנו שלוה והנאה גדולה.אין ספק שלמספר חברים בפורום :מיני כרמי אולמוס סאן תאי( ויסלחו לי אלה שלא הזכרתי את שמם)יש ידע רחב מאד ואתם משקיעים המון זמן בלכתוב על כל נושא הקשור בבונסאי וגידולו.כל הכבוד אני מעריך זאת מאד.הביקורת יכולה להיות מאד בונה ומעודדת. תודה משה

למעלה