מי מכיר מי יודע ?

זיו טל

New member
מי מכיר מי יודע ?

אני מחפש ספרים שנכתבו בארץ - בעברית , בעיקר על ידי יהודים שנצלו במהלך השואה ביגוסלביה. הכוונה ליהודים שהיו בפרטיזנים של טיטו או שהסתתרו תחת החסות של האיטלקים שהגנו עליהם מפני האוסטאשה הקרואטים. אם משהו מכיר ספרים כאלו או עבודות מחקר שנעשו בנושא, תבוא עליו הברכה.

Fkl0ster

New member
הצנחנית שלא שבה - עודד בצר

אם כי אני לא בטוח שזה עונה על דרישותך במלואם, מדובר כאן בסיפורה האישי של חנה סנש - החל מזכרונות ילדותה בבירת הונגריה, גיבוש זהותה הציונית, המעבר לארץ ישראל כשלאחר פרוץ מלה"ע ה-2 לקחה חלק בדרישה לגיוס והכשרה של מספר צעירים יהודים ארץ-ישראליים כצנחנים המסייעים לכוחות הבריטיים באירופה הכבושה. סנש הוצנחה ביוגוסלביה לשעבר והספר מלווה את מסעה עם הפרטיזנים המקומיים עד ללכידתה והוצאתה להורג כמה חודשים לפני שחרור הונגריה מהנאצים.

זיו טל

New member
חנה סנש ז"ל הופעלה במסגרת ה SOE

שהיה ארגון בריטי מסודר. היו כמותה רבות ויש היום בארכיון הלאומי הבריטי הרבה מאד מסמכים שנחשפו על ה SOE ופעילותו . הארגון היה פעיל מאד ביגוסלביה ואין במעט בעיה לאתר מידע עליו. הבעיה היותר קשה היא האוסטאשה כיון שחלק ממנהיגיו היו יהודים מומרים שהיו גרועים יותר מהאנטישמים וביחד עם זאת, היה להם מעין "אישור" של היטלר להעניק תואר של " ארי לשם כבוד" HONORARY ARYAN - משהו מוזר מאד. מסתבר שהם העניקו תואר כזה לכמה יהודים - ככל הנראה ידידים שלהם - ואלו נשארו בחיים.

טשאפק

New member
הינקו גוטליב

הינקו גוטליב היה עו"ד, עיתונאי, מתרגם וסופר יהודי קרואטי. במלחמת העולם השנייה הוא הוחזק כשנה בכלא הגסטפו בווינה (בהשראת תקופת שהייתו בכלא כתב סיפור יוצא מהכלל בשם "המפתח לשער הגדול", סיפור מדע בדיוני, המתרחש בתא הגסטאפו). לאחר שנה שוחרר משום מה והוחזר לזאגרב, ובהמשך ברח והצטרף לפרטיזנים של טיטו ושימש שם כעורך עיתון פרטיזנים. מאוחר יותר הוברחו הוא ויהודים אחרים מקרב הפרטיזנים לדרום איטליה, המשוחררת כבר ע"י בעלות הברית. גוטליב עלה לארץ, גר בחולון, ומת ב 1949, עני וממורמר. שני בניו נהרגו במלחמה - אחד נרצח ע"י האוסטאשה, והשני נהרג בתאונת דרכים באיטליה "כשכבר חשבנו שהצלנו אותו" כדברי גוטליב. יצאו לאור בעברית שני כרכים של כתביו - אחד יצירות, השני מאסות, כתיבה עיתונאית ויומן. אני שאלתי את הספרים מספריית אוניברסיטת בן-גוריון. לדעתי הם מעניינים לקריאה באופן כללי (במיוחד פרקי היומן, משלהי חייו של גוטליב ועל רקע מלחמת העצמאות) ובכל אופן יש בהם חומר בנושא יהודי יוגוסלביה במלחמה ובפרט בקרב הפרטיזנים של טיטו. מהי סיבת התעניינותך בנושא?

טשאפק

New member
אגב, בהקשר מסוים לדיון שפתחתי למטה

על מנגנוני הבטחון הגרמניים: גוטליב כתב באיזה מקום (ציטוט מהזכרון) שבניגוד לתדמית של ארגון בעל עורמה יעילות שטנית, צורת הפעולה של הגסטאפו (כפי שהכיר מנסיונו) היתה מבולבלת והתבססה על הפחדה סתם, ועל ניסיון לאסוף מידע מחשודים שנאספו כמעט באקראי.

זיו טל

New member
תודה על התשובה. האם יש דרך

לשאול את הספרים הללו ? אני באמצע מחקר על האוסטאשה ויש לי הרבה מידע זר. אין לי כמעט מקורות יהודים - ניצולים. אם תסביר לי איך מגיעים לספרים הנ"ל אודה לך מאד.

טשאפק

New member
אני שאלתי אותם מספריית אוניברסיטת

בן-גוריון. אני משער שעותקים קיימים גם בספריות אחרות.

זיו טל

New member
תודה. אם תוכל בבקשה לתת לי

בדיוק את השמות - כותרים - ופרטים נוספים. שוב תודה

טשאפק

New member
"כתבי הינקו גוטליב" כרכים א' וב'

מבוא מאת דב סדן, תרגם והוסיף קורות חיים צבי רותם.

nitsansh

New member
"ילדי וילה אמה" מאת יוסף איתאי

על קבוצת ילדים מיוגוסלביה (וגם מדינות אחרות) שהוברחו דרך איטליה לשוייץ.

למעלה