מי מכין בל"ג בעומר ביצים "חומות" ?

• פותח הנושא yela
  • פורסם בתאריך

yela

New member
מי מכין בל"ג בעומר ביצים "חומות" ?

אצלנו זה תמיד התפקיד המסורתי של הסבתות.
זוכרת את סבתי ע"ה שהיתה מתחילה לאסוף קליפות בצל מפסח, כדי שהביצים של ל"ג בעומר תהיינה צבועות היטב...
כל הנכדים היו מתייצבים במרפסת הכניסה ומחכים בקוצר רוח שתחלק בבוקר את הביצים. והכי מצחיק, כמעט כל הילדים לא אכלו בדרך כלל את ה"לבן" של הביצה, אבל את הביצה הזו כולם אכלו בשלמותה.

yela

New member
שבוע טוב ! המו-מה , מנהג של ל"ג בעומר שנעלם מן העולם?

חשבתי שממשיכים לקיים אותו כי לפחות משהו כייפי שאינו צום או טיגון או סוכר...

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
לא יודעת איך, אבל לא שמעתי על המנהג

אמרלדה

Active member
גמני לא שמעתי עליו, אבל יותר חשוב: מה הקשר לחג?

כי בעיקרון אני מאמצת מיד, כי אוהבת ביצים.

אבל מה אם מישהו ישאל למה? שלא נמות חמורים...

kisslali

New member
אחד ממנהגי ל"ג בעומר הוא צביעה וקישוט של ביצים

http://ha-lool.co.il/magazine/article.asp?id=1188

גם לי זה חדש לגמרי, רותי קינן אומרת:
"ההסבר היחיד שהצלחתי לדלות טוען של"ג בעומר נחשב ליום שמחה באמצע ימי האבל של ספירת העומר, שבהם נוהגים לאכול ביצים קשות כמנהג אבלות. ביום הזה מקשטים את הביצים, כדי לשוות להן אופי חגיגי. אני מעזה להעלות השערה אחרת, והיא שהסמיכות לחג הפסחא הנוצרי, שאחד ממאפייניו הוא ביצים מקושטות, הוא המקור. ואולי זה הפוך, הפסחא הוא זה שהושפע מל"ג בעומר, או בקיצור, העניין הרגיל של הביצה והתרנגולת."
אז זה לא כ"כ מסתדר עם התאריכים אבל גם אני ישר חשבתי על תעשיית קישוט הביצים שהייתה כאן לפני מספר שבועות..

ללי

yela

New member
ביהדות, עניין הביצים והאבלות לא תלוי בסמיכות לחג זה או אחר

אבלים, בשובם לביתם אחרי ההלוויה של בן משפחתם, מקבלים ביצה קשה טבולה באפר.

ולגבי החג, בכל עדה היתה דרך לצבוע ביצים, אצל אשכנזים עם קליפות בצל או סלק ואצל יוצאי המזרח עם קפה שחור, תה.

בקיצור, המנהג הוא כפי שהוסבר ובדרך כלל זוכרת שרק ילדים נהנו מזה.

אבל הנה קטע המנהגים מתוך הויקיפדיה, כי יש עוד כמה מעניינים:

חופשה, יציאה לטבע וחץ וקשת
ל"ג בעומר קלט מנהגים, כמו יציאה לטבע וחץ וקשת, מחגיגות ה-1 במאי (המאיאלס) או מליל ולפורגה, מנהגים כפריים אירופאיים בימי הביניים, שהיו קשורים במלחמה במזיקים בעונת הקציר. מנהגים אלו, בחודש מאי, כללו אירועי ספורט וקליעה בקשת.

בסוף המאה ה-14 המנהג לצאת לטבע ולערוך משחקי ספורט כבר היה קיים ומסורתי. המהרי"ל קבע כי זהו יום שמחה, ומסיבת סיום מסכת לימודים, ותלמידי החדר ומלמדיו היו יוצאים בצוותא לטבע. מנהג מרכזי היה אימוני חץ וקשת. מנהג זה הוסבר בציטוט מקינת דוד "ללמד בני יהודה קשת", שפורש בהקשר של מלחמות בר כוכבא או בהקשר של מלחמות ביצר הרע. הגרסה הקבלית מייחסת את הירי בחץ וקשת למסורת שבחייו של רשב"י לא הייתה קשת בענן, שהיא סימן קללה, וצדיקותו הבטיחה בעצמה את שלום העולם. מיתוס בר כוכבא כמנהיג ולוחם יהודי, שהצדיק את המנהגים הכמו-צבאיים, החל להתפתח מעט לפני גירוש ספרד, כמענה לטענות הנוצרים על חולשת העם היהודי.

מנהגים נוספים הם עריכת משתה, שעשועים, ומשלוחי מנות לבני שישים באותה השנה,
אכילת ביצים צבועות (בנימוק שביצה היא סימן לאבלות, וביצה צבועה היא סמל להפסקתה),
ומנהג לפיו המלמד היה נותן לתלמידים ממתקים ושתייה על חשבונו

למעלה