מיתולוגיה קלטית

סקיפי

New member
מיתולוגיה קלטית

אלים קלטים דגדה האל הבכיר ביותר בפנתאון הקלטי היה מכונה הדגדה. משמעות המילה דגדה היא "האל הכל-יכול". הדגדה מתואר בתור דמות אב, מגן השבט והאב-טיפוס של כל האלים הקלטים האחרים ממין זכר. האלים הקלטים היו אלים ללא התמחות מיוחדת ברובם, והיו יותר מעין שבט מאשר פנתאון של אלים. במובן מסויים היו האלים הקלטים דומים לאפולו היווני שלא ניתן לתארו כאל האחראי על תחום אחד בלבד. האגדות האיריות מתארות את דגדה כדמות בעלת כח עצום החמוש באלה. באזור דורסט באנגליה נמצאה חריטה בגיר של ענק החמוש באלה. סוברים שדמות זו היא דמותו של דגדה. בקרב הגאלים דמותו של דגדה הופיעה בשם סאצלוס (Sucellos), החובט, המצוייד בפטיש וספל. מוריאן אלת המלחמה וההרס. בת לוויתו של דגדה היתה ידועב בשמות רבים. השם הנפוץ ביותר היה מוריאן (Morrigan), מלכת השדים (או לפעמים מוריגנה), אך היא היתה ידועה גם בשמות נמאין (פאניקה) ובאדב קאת'ה (עורב הקרב). על פי המסופר היא נהגה לרחף מעל שדה הקרב בדמות עורב ולהתענג למראה הדם הנשפך. בלנוס בלנוס היה אל שסגדו לו באזורים מצומצמים יותר, בעיקר בצפון איטליה ובאזור החוף הים-תיכוני של הממלכה הגאלית. הוא היה בעיקר אל החקלאות. פסטיבל בשם בלתאן היה קשור לאל זה. לוג אל השמש הקלטי. על חשיבותו של האל לוג (Lug, או לפעמים Lugh) בדת הקלטית ניתן ללמוד מהמספר הרב של מקומות שונים הנושאים את שמו. הידועים ביותר הם לוגדונום (שמה העתיק של העיר ליון בצרפת) ולוגדונום בטאבורום (שמה העתיק של לאידן בהולנד). הוא מתואר במיתוסים הקלטים כאל שהצטרף לרשימת האלים בשלב מאוחר יחסית ומופיע תמיד בדמותו של עלם צעיר. כלי נשקו היו חנית וקלע, ופסטיבל בשם לונאזה (Lughnasa) נחגג לכבודו. אלים אחרים הקלטים סגדו לאלים רבים. לגבי רובם איננו יודעים הרבה מעבר לשמם. ביניהם היתה האלה בריג'ית (Brigit), ביתו של דגדה שהיתה אלת הטבע, ואפונה (Epona) אלת הסוסים. בין האלים ממין זכר נמנו גם קו רוי, המכשף משנה הצורה, וגויבניו, מבשל הבירה בן האלמוות. קרנונוס (בעל הקרניים) היה כפי הניראה אל עתיק יומין, הקשור לפיריון ופוריות אך לא ידוע עליו הרבה מעבר לכך. כפי הניראה דמותו היא שמופיעה חרוטה על קערת הכסף שנמצאה בגונדסטרופ בהולנד, מהמאה ה-1 או ה-2 לפנה"ס. הסופר הרומי לוקאן, מהמאה ה-1 לספירה, הזכיר את האלים טראניס, טאוטטס ואסוס, אך אין עדות לכך שהיו אלו אלים קלטים בעלי חשיבות. כמה מהאלים והאלות הללו היו כפי הניראה וריאציות שונות אחד של השני. אפונה, אלת הסוסים, לדוגמה, התפתחה כפי הניראה לדמותה של האלה ריאנון בווילס, ולאלה מאצ'ה לה סגדו באזור אולסטר באירלנד. ---------------- קודם כל, חופש נעים ומהנה לכולם! [נכון מגניב שתפוז מוציאים אייקונים חדשים לכבוד כל סופשבוע?
COOL.] ועכשיו, משימה: לי אין סיפורים של מיתולוגיה קלטית, מה נורא. אם אני אוכל לקבל סיפור אחד [לפחות...] לכל שם שהזכרתי למעלה, אני מאוד אשמח. (אם אני אציע פרסים למספר הכי גדול של סיפורים, זה ישלח אתכם לחפש?) ויאללה, חבר'ה, מרימים את הפורום מחדש. אל תעלמו |אייקון מטורף עם אלת בייסבול|

5 0 6

New member
../images/Emo6.gif

אל מבשל בירה! תאמינו לי, רק אצל האירים!

לגוטל

New member
כל הכבוד על היוזמה

עכשיו לגבי סיפורים מהמיתולוגיה הקלטית, קודם נגדיר מיתולוגיה קלטית כמה שהיא: האלים של עמי בריטניה המקוריים לפני בוא הנצרות. מה הכוונה מקוריים ? האנגלו-סקסים שהתחילו להגיע לאנגליה בערך בשנת 500 ודיי מהר השתלטו על רוב האי עד סקוטלנד, האלים שלהם היו אלו שהם הביאו איתם מצפון גרמניה, שלהם יש הרבה מקבילים במיתולוגיה הנורדית. האלים שהזכרת היו אלים מרכזיים אצל הקלטים באנגליה, ווילס ואירלנד (לא יודע לגבי סקוטלנד) וכמובן בכל אחד מהאזורים האלה היה גם שינויים באמונה, אם זה עוד אלים פרטיים אחרים, דרכי פולחן שונה וכדומה... הסיפורים הכי מוכרים של המיתולוגיה הקלטית הם אלו מהמיתולוגיה הוולשית והאירית, כי העמים האלו שרדו הכי הרבה זמן (האנגלו-סכסים לא השתלטו על ווילס, את זה עשה רק אדוארד הראשון לקראת סוף המאה ה-13 לפי זכרוני ובנו היה הראשון שנקרא 'הנסיך מווילס', תואר שעד היום קיים) והספיקו להשאיר עדויות על האלים שלהם, סיפורים על גיבורים, פיות/רוחות, יצורים על-טבעיים אחרים וכו'. המגובניון (בטוח טעיתי באיות, משהו כזה) הוא מרכז את כל הסיפורים של המיתולוגיה הוולשית וניתן להזמין אותו מאמאזון, דבר שאני מתכנן בעתיד. גם ניתן למצוא אצל האירים את המיתולוגיה פרושה על ארבעה מחזורים, שהמפורסם בהם הוא 'מחזור גיבורי אולסטר' (או משהו כזה) ששם יש את הסיפור המרתק של קוכולין, הגיבור האירי הכי גדול, ויש להם גם הרבה סיפורי פיות ומעשיות אחרים, עם הרבה צבע, חוכמה ותרבות של אנשי האי לפני הנצרות (דרואידים, האלים הקלטים שהזכרת בהודעה שלך, עולם פיות שמקבלים לעולם בני האדם וכדומה) , קראתי שני ספרים באנגלית עם סיפורים של מיתולוגיה אירית ומעשיות שקשורות בעקיפין למיתולוגיה (עם פיות ורוחות יער מוזרות), אבל נפרדות בסיפור שלהן. התחלתי ממזמן תרגום לקטע יפה מהמיתולוגיה האירית, סוג של תקדים לסיפור של קוכולין, עכשיו יש לי קצת חופש, אני מקווה לסיים אותו ולהציג אותו כאן.

המבינוגיון

וכן, טעית, זה המבינוגיון (שאותו אני קורא בימים אלה! תענוג של ממש!) והוא זמין לעין כל ברשת בשני הקישורים הבאים: http://www.webmesh.co.uk/Mabinogionhomepage.htm או, לחליפין: http://etext.library.adelaide.edu.au/m/mabinogion/guest/ מומלץ בהחלט.

אנקדוטה קטנה על לוג

באחת מהוריאציות של השם הוא נקרא "לוך", ולמרות שהידע שלי ברוסית כמעט אפסי, תמיד מתחילים מקללות.

סקיפי

New member
וזה היה אמור להיות זה: ../images/Emo6.gif

|סקיפי, שנראה לה שהיא יודעת להכניס אייקונים בלי להסתכל בתמונות|

סקיפי

New member
טלייסין

אמנם הוא לא בדיוק אל, אבל בכל זאת. סיפורו של טלייסין, המופיע כמובן במאבינוגיון, עוסק במכשפה קרידין (סרידוון) ובנה מורפרן, שהיה טיפש ומכוער מאין כמותו. קרידין החליטה לרקוח לבנה שיקוי חכמה לבנה, אך משך הכנת השיקוי היה אמור לארוך כשנה אחת ויום. על כן לקחה נער בשם גווידיו כשוליה, שיבחש את השיקוי בקלחת, ואת מורדה, שתדאג להוסיף עצים ללהבה. קרוב לסוף השנה הביאה קרידין, כמנהגה מדי יום, עשבים טריים לשיקוי. כשהשליכה את העשבים אל הנוזל, הם התיזו טיפות מספר על ידו של גווידיו, שהכניס אצבעו לפיו כדי לשכך את הכוויה, וכך קיבל בטעות את מתנת החכמה שנועדה למורפרן. גווידיו ברח ושינה צורתו לגרגר חיטה. קרידין, שדלקה אחריו, הפכה צורתה לתרנגולת ואכלה את הגרגר. לאחר זמן מה נולד גווידיו מחדש כטלייסין.

5 0 6

New member
נחמד. ../images/Emo58.gif ל"ערפילי אבלון".

כתוב שם שטלייסין הוא המרלין, וגווידיון הוא הבן של מורגן. קרידוון מוזכרת כאלה הגדולה, אם אני לא טועה. זה קשור איכשהו? או שאלה דמויות אחרות?

סקיפי

New member
ערפילי אבלון ../images/Emo99.gif

כל הסאגה הארתוריאנית נכתבה על ידי נזיר אחד במאה השתים עשרה. מריון זימר בריידלי מתבססת עליו באופן חופשי, והוא מתבסס על מיתולוגיה קלטית. הדמויות האלמנטריות הן אותן דמויות ושמות, אבל אני לא הייתי מתחייבת לגבי דיוק הסטורי. וזה ספר כל כך, כל כך טוב...

לגוטל

New member
ראיתי את הסרט בטעות לפני...

הנזק כבר נגרם. ולגבי הסאגה הארתוראנית, אני משער שהתכוונת לחומר מסויים על ארתור, כי כל ה'סאגה' היא כמה סופרים כמובן. הספרים הכי יפים שקראתי על ארתור הם של ברנרד קורנוול, סדרה של 3 ספרים מהממים, שהכי נתנו לי תחושה של מקור, הכי קרוב מבחינה היסטורית וכתוב מצויין.

לגוטל

New member
כן

אבל חלש... אם כבר סרט על ארתור אז 'אקסליבר' של ג'ון בורמן, מרלין שם גאוני.

Y. Welis

New member
יש סיפורים על טלייסין ומורדיין

שניהם היו משוררים וולשיים ידועים, שאח"כ הפכו לדמויות אגדתיות בסיפורים (דרואידים - אם כי הם לא היו באמת כאלה). ג'פרי ממונמאות' הפך את מרידין למרלין, ועשה ממנו קוסם אמיתי.

למעלה