מיתולוגיה כנענית

מיתולוגיה כנענית

אני מקווה שאני בפורום הנכון. אני מחפש חומר על המיתולוגיה הכנענית באינטרנט. בעיקר על אשרה עשתרת וענת ועל אכילת גדי בחלב אימו בפולחן. אשמח גם על חומר על האלים שחר ושלם. תודה מראש

Lakedaimon

New member
בעיה קשה

אין לנו מעבר למקרא, שום עדות ממשית ל"מיתולוגיה" כנענית. אני ממליץ על: Teixidor, J. 1976. The Pagen God: Popular Belief in the Greco-Roman Near East. Princeton הספר עוסק אמנם בתקופה מאוחרת יותר, אך מפנה גם לאלוהויות עתיקות אזוריות שתוכל מהן להבין את הלך הרוח. ויש גם את: דרשן, ג' ודרשן נ'. 2009. המיתולוגיה הכנענית. תל אביב. יותר פופולרי וטרם הספיקותי לעיין בו. כך שאיני יכול לחוות דיעה.

לא מדויק. מיתולוגיה כנענית, כולל מקבילות יפות

למקרא, ניתן למצוא באוגרית (עיר מדינה בצפון סוריה, מזוהה עם ראס-שמרה). התגלו שם הרבה מאוד טקסטים מיתולוגיים, בהם מככבים האלים אותם אתה מזכיר. ישנם הרבה ספרים בגרמנית וצרפתית שודאי לא יעזרו, אבל אולי הספר הזה כן: צבי רין, שפרה רין. 1996. עלילות האלים : כל שירות אוגרית. לא קראתי אותו, אבל נראה לי שלפחות על חלק משאלותיך הוא יוכל לענות. על עלילות בעל ומלחמתו בים נסה בויקיפדיה (Baal cycle).

Lakedaimon

New member
אז מיהו כנעני?

אם זה צפון סוריה, זה לא יותר חיתי מכנעני? אוגרית היא לא נפרדת תרבותית?

אוגרית מהווה כיום את המודל הטוב

ביותר לספרות והמיתולוגיה הכנענית. היא שכנה בקצה הצפוני של שרשרת ערי חוף הלבנט. התושבים בה שמים מערביים ואליה כנענים למהדרין (בעל, ים, אשרה, מות). היא לא חיתית, בדיוק כמו שאינה מצרית, למרות שנשלטה על ידי שתי האימפריות הללו. אם תקרא את המיתוסים האוגריתיים בתעתיק עם קצת עזרה (ולא בכתיב הסופר-חסר שבו השתמשו בתקופה הזו) תראה שאתה ממש יכול להבין הרבה אפילו מבלי לדעת את השפה. הטקסטים האוגריתיים משמשים רבות בחקר המקרא ככלי עזר להבנת השפה המקראית הסתומה לעיתים.

הנדריקס

New member
אני מסכים עם לקדימון ופילו מביבלוס

המצב באוגרית הוא בעייתי. אומנם מדובר ביישות כנענית אך את רוב ההשפעה התרבותית שלה היא שאבה מהצפון - קרי אנטוליה, צפון סוריה. אמנם האלים הם כנענים אך קשה לומר האם המיתולוגיה היא אכן כנענית שכן מלבד אוגרית המקבילות כמעט ולא קיימות. מיתולוגיה כנענית נוספת שניתן לבדוק היא של פילו מביבלוס, היא גבל הפניקית. פילו היה כהן בתקופה ההלניסטית שטען שציטט את כתביו של כהן כנעני בשם סנחיאנתון. עם זאת ניתן לראות בקלות את ההשפעות ההלניסטיות על עבודתו ולפיכך גם היא בעייתית.

גדי בחלב אמו בפולחן הכנעני

בנושא גדי בחלב אמו - יש את ההשערה שמקורה במנהג כנעני (הוצעה בין היתר על ידי הרמב"ם, בספרו "מורה נבוכים") גינסבורג וקאסוטו הציעו שקטע מסוים בשירה האוגריתית "טב[ח גד] בחלב אננ[?]ח בחמאת" מרמז על מנהג זה (ראה תרשים של הטקסט, האותיות באפור הן שחזור משוער) אולם מנחם הרן מפקפק בזיהוי זה, כמו גם בהצעת השחזור של הטקסט האוגרתי. ראה/י בהרחבה בוויקיפדיה (קישור מצורף) עם ביבליוגרפיה מורחבת

לא יודע.

זה שיר "הולדת האלים" אבל לא יודע לענות על שאלתך. בכל מקרה: ספר רלוונטי: "האלה ענת", של קאסוטו, יש סיכוי טוב שהוא יהיה בספרייה עירונית.

ספרות כנענית

לא באינטרנט אלא בספריה: ספרות מקראית וספרות כנענית מאת מ"ד קסוטו בהוצאת מאגנס ירושלים בימים הרחוקים ההם אנתולוגיה משירת המזרח הקדום מאת ש. שפהרה ויעקב קליין, הוצאת עם עובד נראה לי שכדי למצוא מידע אמין ומקיף תאלץ לשים פעמיך לספריה הקרובה.

ספריות

לא יודעת איפה אתה גר ואילו ספריות יש בסביבתך. לפעמים אפשר למצוא אוצרות גם בספריות עירוניות. ולא, נסה מרכז אקדמי הקרוב אליך. ואם הנושא כה מעניין אפשר גם לרכוש ספרים. נסה חנויות ספרים יד שנייה. בהצלחה

עוד שאלה על שחר ושלם

הם נולדו לבנות אדם או לקרני אור ? ראיתי מקורות סותרים בנושא

Lakedaimon

New member
בדוק בDDD

Van der Toorn, Becking and van der horst (eds). 1999. Dictionery of Deities and Deamons in the Bible.

למעלה