מיתולוגיה בבלית

Aztec81

New member
מיתולוגיה בבלית

יש למישהו פרטים חוץ מהסיפור של אותנפישטים ובריאת העולם? תודה

אותנפישטים!

טעות נפוצה: אותנפישטים הוא מן המיתולוגיה האשורית ולא מן הבבלית! שמו של המקביל הבבלי לאותנפישטים הוא "אתרחסיס". ומידע נוסף על המיתולוגיה הבבלית תוכל למצוא באגף מיתולוגיה בבלית של האתר של הפורום(ראה טאגליינס).

טעות בידייך

אני לא יודע מאיפה המידע שלך- אבל אותנפישטים זהו שמו של האיש שניצל מן המבול במיתולוגיה האשורית- וגילגמש ממיתולוגיית בבל חי אלפי שנים אחרי המבול. מסופר כיצד הוא דיבר עם אתרחסיס ושאלו מהיכן הוא קיבל חיי נצח.

סקיפי

New member
גררר... הרגזתני

"הגרסה השלמה ביותר של אפוס גילגמש הגדול היא נוסח אכדי מספריית אשורבניפל בנינווה. גילגמש, המתואר כ"שני שלישים אל ושליש אחד אדם", הכביד את עולו על נתיניו בארך. כשפונים אלה לאלים ומבקשים לשלוח אויב למלכם על מנת שירסן אותו, בוראים האלים את אנכידו, הפרא הארכי-טיפוסי: הוא מכוסה כולו שיער, וחי עם בהמת השדה. הוא מאבד את טבעו המיוחד אחרי שהוא בא במגע מיני עם פרוצה, ההופכת אותו לבן תרבות. אז הוא נכנס לדו-קרב עם גילגמש, ואחריו נעשים השניים חברים טובים ויוצאים להרפתקאות של גבורה, כמו קטילת חומבבה. בשובם לארך מזמינה האלה עשתר את גילגמש להיות בן זוגה, אבל הוא דוחה בבוז את חיזוריה. האלה הזועמת שולחת כנגדו את "פר השמים", אבל גילגמש ואנכידו קוטלים אותו. האלים מחליטים שאנכידו חייב מיתה על חלקו בהמתת חומבבה והפר. גורלו של אנכידו ממחיש לגילגמש את ממשות המוות, והוא יוצא לבקש את סוד חיי הנצח. הוא צולח את מימי המוות ובא אל האדם האחד והיחיד שזכה באלמוות, אותנפישתים"... מתוך: המיתולוגיה של עמי העולם. א-ווי?

Y. Welis

New member
נעשה סדר בהשפעות

* התרבות השומרית - 3,000 לפנה"ס עד 2000 לפנה"ס המקור הראשוני של סיפור גילגמש * אכדית - 2350-2200 לפנה"ס * בבלית - 2000-1600 לפנה"ס * אשור - 1350- 612 לפנה"ס (המלכים המוזכרים בתנ"ך, האחראים על גלות עשרת השבטים) * בבל המחודשת - 612-539 לפנה"ס (בתנ"ך - 'כשדים', מחריבי בית ראשון וגלות יהודה) * פרס (540 לפנה"ס עד 600 לספירה) אני לא זוכר כרגע איזו שפה שמורה הגירסה הארוכה של גילגמש שבידינו, אבל היא התקיימה בשומרית, אכדית, בבלית ואשורית, כאשר בכל שפה נוספו לה דברים או הוחסרו.

הצדק איתך

בדקתי בגילגמש- ואת צודקת, השם "אונתפישטים" אכן מוזכר שם: 1. גלגמש אמר אליו, אל את-נפשתם הרחוק: 2. "כשאני מתבונן בך, את-נפשתם 3. תכונותיך אינן משונות – אתה כמוני! 4. אתה אינך משונה – אתה כמוני! 5. נגמר בך הרצון לעשות מלחמה, 6. ידך רפה כשאתה על הגב. 7. [הגד לי] כיצד אתה נוכח במועצת האלים, (כיצד) מצאת חיי נצח? ישנו מיתוס מבול מסופוטמי נוסף הנקרא "אתרחסיס"- ובו מתואר אתרחסיס כאיש המעשה. אני לא יודע אם מקור השם אתרחסיס הוא פרסי- אך אני בספק לגבי כך. כלומר, פרס זו הייתה מעצמה שהשפעתה החלה זמן רב לאחר שנכתב המיתוס הזה.

סקיפי

New member
אתרחסיס

לא קשור בכלל לגילגמש, זה כנראה מיתוס מבול אחר. ואין שם שומרי שנשמע ככה! זה פרסי (אני קטנונית...)

סקיפי

New member
אי. טעיתי

אז ככה: סיפור המבול אצל גילגמש -מדבר על אותנפישתים. בגרסתו הנפרדת, מדובר על אתרחסיס. סליחה...

זה לא

סקיפוש, זה פשוט לא הגיוני שזה יהיה שם פרסי. לא ידעתי שאת מכירה הרבה שמות מסופוטמים שאת יודעת מה נשמע שומרי ומה לא... וכמו שאמרתי, אתרחסיס הוא מיתוס בפני עצמו שלא קשור לגילגמש- נדמה לי שזה נקרא "עלילות אתרחסיס".

סקיפי

New member
הי

כבר ביקשתי סליחה...

למעלה