מישל פוקו

סו2

New member
מישל פוקו

שלום! אני הדר, מגבירה פילוסופיה בביה"ס, אני עומדת להכנס לשיעורים באוניברסיטה {בן גוריון אם זה משנה} בקורס שכולו מוקדש למישל פוקו. שמעתי בדיוק 33 משפטים עליו והחלטתי כי אותו אני אחקור בעבודת הגמר שלי. לכן, לפני השיעורים, החקירות, התעמקויות וכו', אני צריכה באמת מידע בסיס עליו, רק כדי להבין לקראת מה אני הולכת ולבסס ראשי פרקים אני צריכה קצת מידע, על משנתו, עליו תודה! באמת

Grimsom

New member
דרכו של לוחם

פול ון, חבר קרוב של פוקו ואחד מפרשניו, מספר כי באחת הפעמים שצפה יחד עם פוקו בטלויזיה, הוצגה כתבה על הסיכסוך הישראלי-פלשתיני. אחד מהמרואיינים בכתבה, לא זכור לו מי הוא היה, אמר למצלמה שהוא נלחם על הארץ הזו בחרוף נפש, על אף שאינו ידוע מדוע - אבל זה לא משנה. באופן דומה, פוקו הגדיר את הפילוסופיה שלו כמיועדת ללוחם השכיר: הוא עצמו אינו יודע מהי הדרך הנכונה, אבל הוא מספק את כל האמצעים כדי להלחם בכל האחרות. במאבק זה יש להיסטוריה תפקיד מרכזי. פוקו הרבה לחקור את ההיסטוריה של הנראה טבעי והמובן מאליו (לרבות את ההיסטוריה של רעיון האמת). באמצעותה חשף את היות הטבעי לכאורה - מלאכותי, ואת האלטרנטיבות למה שנראה כמובן מאליו. בכך הושפע פוקו מהפילוסוף הגרמני פרידריך ניטשה פעמיים: פעם אחת, בתפישה שיש להחריב מקדש ישן על מנת להקים חדש; ובשניה, בתפישה ההיסטורית של הנראה מובן מאליו. כפילוסוף פוסט-מודרני הרבה פוקו לבקר את רעיונות הנאורות של המודרנה. כך, למשל, בספרו תולדות המיניות 1: הרצון לדעת, ביקר פוקו את תפישת שחרור האדם, בטענו (בספר זה - הטענה התייחסה למיניות) שאין שחרור. נפשו של האדם (כך טען בספר זה ובכתבים אחרים) היא אך ורק מקום מפגש של כוחות חברתיים. לכן, לא ניתן לשחרר את האדם מן הכוחות החברתיים - ניתן רק לחשוף את מבני הכוח החברתיים ויחסם לידע. פוקו הושפע רבות מניטשה, כאמור, ומאבי הפסיכואנליזה זיגמונד פרויד (אותו כינה, האיש שידע להקשיב). הייתי ממליץ לך לרכוש רקע טוב בשני אלה, ובפילוסופיה המרקסיסטית - איתה מרבה פוקו להתנצח (לא תמיד באופן מפורש), על מנת להבין טוב יותר את פוקו עצמו. כאדם היה פוקו אדם שנוי במחלוקת. נאמר עליו (בלי קצת רכילות עסיסית אי אפשר) ששכב עם נערים צעירים (ולכן סולק ממשרת הוראה באוניברסיטה באלג'יר), שקיים יחסי מין ללא הגנה מתאימה גם כאשר שידע שהוא חולה באיידס (ובכך הדביק רבים במכוון). מנגד, הרבה פוקו להלחם למען הטבת מצבן של קבוצות שוליים בחברה - בין השאר ידוע מאבקו למען זכויות האסירים בצרפת ומאבקו נגד עוולות הפסיכיאטריה. מבין ספריו תורגמו לעברית (ככל שאני יודע) תולדות המיניות 1, תולדות השגעון בעידן התבונה (בתרגום נורא ואיום, עם אחרית דבר מצויינת של עדי אופיר - אחד ההוגים הפוסטמודרנים הבולטים בישראל), הטרוטופיה, ושני מאמרים קצרים. אם אין לך עם קצת אנגלית, ישנו ספרון מבוא חביב לפוקו עם איורים משעשעים (Foucault for Beginners, אם אני לא טועה - נדמה לי שהתחילו לתרגם את הסדרה לעברית). כמבוא יכולה לשמש גם אחרית הדבר שהזכרתי של תולדות השגעון. בהצלחה.

1שינקין

New member
פוקו -לנצח

למה לך להתאמץ כאשר יש לך אורגינל למחקר בשם לנצח.הבעיה שהוא לא שש לפזר את תורתו.לעצם השאלה לגבי פוקו מציע שתחפשי בספרים של פרופ' אבי שגיא.

למעלה