מילים ומנגינה

אינקה

New member
מילים ומנגינה

האם מישהו כאן מכיר את הסיטואציה בה אדם דובר אליכם את כל המילים ה"נכונות" אך המנגינה, אוי המנגינה... הטון, בחירת המילים, הפוזיציה, ההקשר, העיתוי - הכל אומר אחרת לגמרי. איך אתם מציעים להתמודד עם אדם כזה שלכל הפחות מעביר מסרים שנאמרים בכמה רבדים? שמתעקש על "הוכחות" מילוליות מכיוון שמילים נוחות לכך ומתעלם בעקביות מכל שאר המרכיבים של התקשורת?

מוטי ש

New member
זה דבר ידוע..:)

צד אחד אומר משהו אחד,צד שני משהו אחר לחלוטין(אני מתכוון להמיספירות כמובן:) מה אתה יכול לעשות?ובכן,זה תלוי.אם תצליח להיכנס לנעליו ולדבר איתו משם,אולי לאורך זמן תהיה לך השפעה עליו.אם לא תצליח,אולי יהיה כדאי לנסות שוב.בהדרגה,גם אתה משתנה ולומד וגם הוא משתנה ולומד ואתם מתקרבים יותר אחד אל השני. למה הדבר דומה?כל אדם רוצה להתקדם ולהתפתח,אין אדם שממש רוצה לעמוד במקום.(אפילו אם זה נראה כך!) זה כמו עיר נצורה שאין בה מים וחוצבים בה תעלה משני הצדדים ונפגשים באמצע. אתה מצרף "אנשים שלך לצד אחד(שהוא הצד השני שממנו חוצבים) וממשיך לחצוב מהצד שלך. עם קצת אמונה,קצת אמפטיה,קצת אהבה וקצת מכל דבר אתה מגיע בסוף לשמחת בית השואבה... :)

פוליפוניה

אם הוא מעדיף תקשורת מילולית מפורשת אני מנסה לשחק במישור הזה, ולהעביר לשם גם את הדברים החמקמקים. שלפחות ידע איזה מסר מתקבל ממנו. בד"כ אני מציינת בפניו את הרושם שאני מקבלת מהתקשורת הלא-מילולית שלו, ומציינת גם שזה הרושם שלי, ולא איזו אמירה מוחלטת עליו. אני יודעת כמה פעמים אנחנו (או אני, לפחות) טועים ומפרשים להט כעויינות, מבוכה כהסתייגות וכן הלאה. יתרה מזו, לפעמים זה הפוך על הפוך: חוסר-בטחון יוליך להתנהגות שתראה כיהירות, פגיעוּת תוביל לעוקצנות וכו'. לכן העובדה שקיבלתי רושם מסוים לא בהכרח מעידה על מה שקורה אצלו בפנים, ואני נותנת לו להנות מהספק. משתדלת לא להתיימר "לקרוא" אנשים. אפשרות שניה היא שאני צודקת, והוא פשוט לא מוכן להודות - בפני או אף בפני עצמו - שזה באמת מה שקורה. במקרה כזה לא נראה לי שיש טעם לדחוק בו יותר מדי. הצבעה על הרושם הנוצר אמורה להספיק כדי לתת לו הזדמנות לחשוב שוב, ולהבין שאם הוא ניסה להסתיר משהו, הרי שהניסיון נכשל. לא נראה לי שיש טעם לעמת אותו נחרצות עם ה"עובדות" כפי שהן נראות לי. ואפשרות אחרת היא פשוט לא לדבר איתו. קודם שיהיה בן-אדם, אחר כך נדבר.

waker

New member
אם הכל אומר אחרת

זה לרוב אחרת, אותו אדם לא מתעלם משאר מרכיבי התקשורת, הוא מעביר בהם מסר (אולי לא במודע) ש"הכל אחרת". או, שהוא גם יהיה אחד מרבים שילינו על כך שלא הובנו כהלכה, בדרך כלל שפת הגוף + טון הדבור, מהווה את החלק הארי בתקשורת.

אבל מה אם הוא לא רוצה?

או לא יכול, או נטול שמיעה מוסיקלית או מעמיד פנים שהוא כזה?

dharmax

New member
:)

נכון...אבל בעיני יש בכל הדברים שנאמרו, אות ואיתות להחמצה מהותית: 1. מה אם המקשיב הוא זה הלוקה בשמיעתו? או בהבנתו את המילים? או קצת מזה וקצת מזה? או הרבה מכל אחד? שמתי לב שבכל השרשור הזה האפשרות הזו לא עלתה בינתיים! 2. ובכלל - השימוש במילה "להתמודד" (לגבי אותו אדם) ?!?! להתמודד?!?!?!? מי שחושב על תקשורת בצורה כזו, אפילו קצת, לדעתי הינו אדם שרחוק מאוד, אבל באמת רחוק מאוד מהדרך הרוחנית, שכן ההתמודדות היחידה, אבל היחידה באמת, אמורה להיות בין האדם לבין עצמו. מי שחושב "להתמודד" עם מישהו אחר, אז הוא כבר הפסיד במלחמתו עם האגו שלו עצמו, בלי שום קשר לאם הדובר מולו הוא אידיוט, גאון, אמיתי או מזויף. ברכות

אינקה

New member
הו, הנה דוגמה חיה

אומר דהרמקס דברים כהוייתם: א. אולי הבעיה אצל המקשיב ב. על האדם להתמקד בהתמודדות הפנימית ולא זאת החיצונית אלו שתי אמירות לגיטימיות לחלוטין, אבל המנגינה... המנגינה! כל המעטפת של הרעיונות כולל ההקשר שלהם אומרת דברים נוספים בהחלט, דברים שמציגים באור שונה לחלוטין את הרעיונות עצמם. כאילו לא התכוון האומר שישמעו את רעיונותיו העיקריים אלא להשתמש בהם למטרה אחרת לגמרי. ולא אסיים מבלי לציין שלמרות שהאדם מתמודד עם עצמו ברוב במקרים, אין לומר שאלו התמודדיותיו היחידות. כמי שחיים בחברה יש לנו התמודדויות אמיתיות בהחלט גם עם אחרים. וב"אוזני" התגובה הזו של דהרמקס עצמה מוכיחה זאת ללא ספק. האמנם אני לוקה בשמיעתי?

בארס

New member
בהחלט לא

או לא באופן מוחלט. הוזכר כאן כבר לא פעם לאחרונה ה"רעיון" שבגלל שהאדם כלוא בגבולות תפיסתו הסובייקטיבית כל התקשורת שלו עם העולם החיצון היא בעצם עם עצמו ולא עם הדברים שהוא באמת נתקל בהם. אבל צריך להבין את התמונה בשלמותה כדי להבין מה לעזזל קורה בעולם שלנו וגם מה הן האפשרויות והפוטנציאל של המצב (לפחות במישור התקשורתי בין בני אדם). להלן נסיון שלי לתאר את התמונה הרחבה... יש את העולם הרגיל שאנחנו מכירים, המישור הפיזי של התופעות שמתפשט על ציר הזמן. העולם הזה הוא אמיתי. (הוא לא העולם היחיד ולא המישור היחיד בקוסמולוגיה השלמה של הבריאה, אבל אני רוצה לדבר דוקא על המישור הזה כרגע כי הבנה נכונה של המישור הזה, הגלוי, היא גם תשתית טובה להבנה בעתיד של מישורים נוספים שמחוברים אליו ). בעולם הזה יש אנשים, הרבה אנשים וגם האנשים האלו הם אמיתיים. הם קימים והם חיים בעולם הזה ומטבע הדברים הם מתארגנים, פועלים ומגיבים עם כל שאר התופעות והכל אובייקטיבי מהבחינה הזו שכל פעולה שנעשית בעולם הזה היא עובדה אובייקטיבית שממשיכה בעצמה להגיב עם כל שאר התופעות ואחד המאפיינים המובהקים של תופעה אובייקטיבית (שמתרחשת באמת בעולם התופעות) הוא שהיא מצייתת לחוקי הטבע של המישור בו היא מתרחשת. לדוגמא, אם קבוצה של אנשים התארגנו ובנו ביחד מגדל גבוה (משימה מאוד מורכבת ולא טריויאלית לכל הדעות), הרי כל זה התרחש בעולם האמיתי והמגדל הוא עובדה קיימת במציאות. ככה, כל ההתרחשויות בעולם האמיתי הזה משאירות את חותמן, (תופעות מכל הסוגים, גם תקשורת היא תופעה לצורך העניין) לפעמים כצלקת ולפעמים כמשהו בעל ערך. אז יש לנו עולם, ויש לנו בני אדם ומעט מאוד ידוע להם על על טבעו האמיתי של העולם הזה (ואני מדבר על המרחב הפיזי), למה הוא קיים, מה מאפשר ומחייה אותו, מה הפוטנציאל שלו ומה עומד מאחורי הדברים אם בכלל? בני האדם כאמור, מתקיימים בעולם הזה אבל איכשהו הם לא רואים אותו כמו שהוא. אפשר לדמות אותם כאילו כלואים בתוך בועה. הרבה מאוד אנשים אמיתיים חיים ביחד בעולם הזה וכל אחד מהם מופרד מזולתו ע"י בועה שקופה. כל זה אמיתי, זו המציאות של המישור הזה. עכשיו, בהתאם למידת צלילותה ושקיפותה של הבועה, ככל שהבועה עכורה יותר כך האדם שנמצא בתוכה רואה יותר את ההשתקפות שלו עצמו על פני השטח הפנימיים של הבועה ופחות את העולם שסובב אותו, כאילו שפני השטח הפנימיים של הבועה הם מראתיים. (כמו מראה). אבל אין בועה אטומה לחלוטין ומראות מבחוץ חודרות לעיני האדם אבל אלו מתערבבים עם ההשתקפויות העצמיות שלו, מה שמקנה לו תפיסה משובשת של המציאות כפי שהיא באמת. כאן נכנס לתמונה אלמנט היחסיות, כי כמו שאמרתי, היכולת לראות את המציאות כפי שהיא תלויה במידת צלילותה של ה"בועה" וזה אומר שיש אנשים שרואים יותר מהמציאות ויש שרואים פחות ממנה. ומידת הראיה של אדם את הסביבה שלו כפי שהיא, קובעת את מידת היכולת שלו לתקשר איתה בצורה טובה, להבין אותה ולהבין את הפוטנציאל האמיתי שלה. וככל שהבועה צלולה יותר העניין הזה קל וישיר יותר, אם כי גם מאתגר יותר (כאשר רואים הרבה מהמציאות אבל עדיין יש תעתועים). כך שיש אנשים שיכולים לתקשר יותר טוב עם הסביבה ויש שפחות. רק לשם הבהרה, תקשורת טובה אני מכנה תקשורת שתואמת את המציאות האמיתית ולא מה אפשר לכנות תקשורת "ברוח טובה", קרי, פוצי מוצי נעים לאוזן. מתק שפתיים כשלעצמו לא מעיד במאום על תקשורת טובה מהסוג שאני מדבר עליה. (לא שזה מצדיק "דיבור מסריח", אלא ששניהם וולגאריים באותה מידה). אז, בהתאם לאמירה שדוקא יצאה תחת מקלדתו של שנטי, כל האנשים נמצאים באותו בית ספר, אבל לא באותה כיתה, בעולם שלנו מתקיימים זה לצד זה אנשים מכל האיכויות, ויש אפילו אנשים שהשתחררו מהבועה שלהם. אז מה המסר של הסיפור הזה? המסר הוא שאנחנו בו-זמנית "עובדים" עם הסביבה, מתקשרים עם אנשים ומשאירים את אותותינו בעולם האמיתי ו...נמצאים בדיאלוג פנימי עם עצמו. כל אחד בשלב וברמה שהוא נמצא בה. ואם אדם מבין בצורה טובה יחסית את העובדה שהוא כלוא בבועה שכזאת, סימן שהראיה שלו כבר לא רעה בכלל. ואם נוכח הראיה הזאת מתעורר בו רצון להשתחרר מהבועה שלו ולהוולד באמת ובאופן מלא לתוך העולם (עניין שהוא לא טריויאלי בכלל, כי הרבה פעמים הראיה הזאת ממש מפחידה את האדם והוא כמובן מנסה לעשות את הדרך בכיוון ההפוך, קרי לחזק את הבועה שלו ולהגן על "עצמו" מפני ה"עולם") עליו לתת משנה תוקף לרצון שלו להבין את הסביבה באמת, הן הסביבה החיצונית והן הסביבה הפנימית שלו ולא להתפשר עם עצמו על "הבנות חלקיות" או "הבנות נוחות" את המציאות...והחיים האלו, הם בית ספר לא נורמאלי בשבילו להתאמן בזאת, וכאן הכדור חוזר למגרש שלו, לאחריות האישית שלו. לא מן הנמנע שהוא יזדקק לעזרה בדרך הזאת ולפעמים היא ממש הכרחית, אבל זו הדרך שלו ורק הוא יכול לעשות אותה.

בארס

New member
ועוד בהקשר המדובר

שוב אני מוצא בחוכמת הדת והמסורת שלנו הרבה מאוד עקרונות שלעניות דעתי מדברים ומכוונים בדיוק לאותו עולם משותף לכולם, והבנה של החשיבות שלו הן בפני עצמו והן כאמצעי לעבודה הפנימית של האדם. ערכים כגון ואהבת לרעך כמוך ואם אין אני לי מילי וכשאני לעצמי מי אני ואם לא עכשיו...? ועוד ערכים רבים מספור כולם מכוונים ואפילו מחייבים את האדם להכיר, לכבד ולטפח את...העולם הזה. בלי העולם הזה, אין עולם הבא פשוטו כמשמעו והם חסרי טעם וערך אחד בלי השני ו"התוכנית", התוכנית לפי דעתי היא של מיזוג שלהם, יען כי...גן עדן עלי אדמות. הפנטזיות על להשתחרר מהסמסרה ולהסתלק מהעולם ניזונות לדעתי אך ורק ע"י הסבל והרצון להמנע מהסבל והן שגיעה תפיסתית ופניה לכיוון ההפוך לגמרי מכוונת הבורא. מי שמבין באמת את חשיבות החיים, כיוון וכוונת הבריאה.... מקריב מעצמו, נוטל על עצמו את עול הסבל ושוקד על טיפוח עצמו וה"סביבה" .

מוטי ש

New member
נהדר! :)

אבל מה אתה עדיין ער בשעות הללו? האם לא שמעת מעולם על כך שהכבד של בני האדם עסוק בניקוי פחות או יותר משעה 11:00 עד שעה 1:00 . ולשם כך הוא יעריך מאוד אם האדם יילך לישון לפחות בשעה 10:00 ? לכן אומרים בספר "פרח החיים הזהוב"..ביום הראייה נמצאת בעיניים ואילו בלילה בכבד.... טוב,טוב,השאלה הנשאלת היא יותר חשובה,מה אני עדיין ער בשעות הללו? :)

נהראש

New member
הדרך ללמד

שישי שלום, הדרך ללמד אדם (אפשר לומר היחידה, אבל בוא לא נגיד) היא על-ידי מתן דוגמא אישית. דוגמא אישית מאפשרת לימוד בכל הרמות השונות של העניין, השכלית, הנפשית, הפיזית וצפונה... כל זאת ועוד מבלי לתת לאדם את ההרגשה שהוא תלמיד.

בארס

New member
תגדיר מטרה

כשהתקשורת מתחילה להסתאב, עצור לרגע, תתנער מכל הרחש היצרי והרגשי ותחשוב שניה מה חשוב לך להעביר? תתעלם מכל הקטנוניות והקשקושים ותדגיש נקודה אחת (או שתיים) בקשר לעניין המדובר בלבד. כשמעל הכל הבהר עם עצמך מה המטרה שלך בדיון המדובר, מה באמת חשוב לך להעביר? בעמדה כזו רוב מה שמיותר נושר מעצמו וככה אתה גם תוסיף פחות "דלק" לקשקשת בעצמך.

למעלה