מיהו יהודי?!

holy_sheep

New member
מיהו יהודי?!

שאלה שנשאלה כל כך הרבה פעמים. אני חושבת השמושג "יהודי" הפך למשהו זר להרבה אנשים מאיתנו. אני לא רוצה להכנס ל- איפה התנ"ך פאשיסטי וגזעני, ואיפה הוא הומני ונכון... יש המון דברים שהתנ"ך מראה: מושגים התנהגותיים שלא היו קיימים קודם (כמו אהבת הזולת, היגיינה, הומניזם וכו´). אנשים כל כך מפחדים מהמושג הזה, ובכלל מיהדות, ולאו דווקא בגלל חוסר ידיעה. בגלל שיש להרבה אנשים מאיתנו תמונה של "אדם בשחור" (בלי כינויים של חיות בבקשה... לא משנה שהם בשחור לבן) שמתהלך לו ברחובות ירושלים העתיקה. אני זוכרת שכיסודי ובגן תמיד אמרו לי שאם אני ל... לדוגמא: אצום בכיפור או אשמור שבת, אני לא אהיה יהודייה אמיתית. הכניסו לי (ולפי דעתי לעוד אנשים) לראש, שיהודי אמיתי הוא כזה שמקיים את כל המצוות. ולא סתם- את המצוות לפי הפרשנויות. ומכאן ההסתייגות- לא כולם רוצים למלא את כל המצוות (כי יש יותר מדי, ולא כולם נראים ראליים יחסית למודרניות שמסביבנו) ומכאן בא הריחוק מהיהדות. העניין הוא, שלהיות יהודי (פרט לזהות ולאום) זה בנפש. וזה לא כולל בתוכו מילוי מצוות. אם אתה לא הולך לצבא אתה לא ישראלי? (דוגמא רעה כי בחברה שלנו - רוב החברה- מגנים מעשה זה...) אתה יכול להיות יהודי שמסתובב עם מגן דוד או צם בכיפור בגלל המסורת, או סתם להאמין ביושב במרומים (שמביט למטה עלינו) .... ההוויה היהודית לא מחייבת לשום דבר. ויש כלכך הרבה צדדים יפים ליהדות (עובדה: יש!) והם מוסתרים בגלל ההרתעה שעובר הציבור... אל תפחדו לגלות את הפנינה הזאת. כמו שאם מתעניינים באיסלאם (או שלא...) ובנוצרות... גם היהדות היא דת- עם מסרים נפלאים- ולא מחייב לכלום.. מוגש כחומר למחשה מטעם כבשה ירושלמית מטה מרצ קינג ג´ורג´... :) אור ואהבה

okok4

New member
סתם מחשבה

תארו לכם שהורים נוסעים לברזיל, מאמצים תינוק, חוזרים לישראל ומגדלים אותו כיהודי (לא מגלים לו שהוא נוצרי קתולי או משהו כזה). הזהות שלו תהיה הרי יהודית-ישראלית. ואם הם כן יגלו לו שהוא נוצרי, הזהות שלו עדיין תהיה ישראלית. ז"א דווקא הזהות הישראלית כאן היא הדומיננטית יותר, בעוד שהדת (שרבים מייחסים לה יותר חשיבות, יש תמיד את השאלה: קודם יהודי או קודם ישראלי?) היא משנית. אולי בכלל אני נולדתי בברזיל...

מיהו יהודי? רגע של עברית...

התשובה הפורמלית לשאלה "מי הוא יהודי" היא "מי שאמו יהודיה". ככה זה בחוק, החוק נקבע ע"י ההלכה. זה הגיוני למדי כיוון שיוצאים מתוך הנחה שהאם היא גורם משפיע על האופי, ההתנהגות והידיעות של הילד יותר מאשר זו של אביו. אבל זה מעלה שאלה: כאשר אדם רוצה להתגייר (היינו להפוך ליהודי) הרבנות מחייבת אותו לעבור סדרה של לימוד מפרך, בחינות קשות וכו´ עפ"י דרך הגיור ביהדות (גם בזה יש הגיון כמובן, יהדות היא גם דרך חיים/אידיאולוגיה. מי שרוצה להכנס ליהדות חייב להסכים עם הדרך. בשביל להסכים, יש ללמוד ולשמור) אבל אדם שנולד יהודי ואינו רוצה לקיים "תורה ומצוות" (ויש רבים כאלה, כמו שאתם בטח יודעים) עדיין יהדותו אינה נשללת ממנו, אלא מי שנולד יהודי, לנצח ישאר יהודי. לכאורה יש כאן סתירה פנמית... מה היא היהדות? לאום או אידיאולוגיה? התשובה היא שהיהדות היא שני הדברים בו זמנית. ההגדרה היותר טובה ליהודי היא "מי שמחויב בתורה ומצוות" (שימו לב - זה לא "מי שמקיים" אלא מי שמחויב). ז"א גם אדם יהודי חילוני מחויב בתורה ומצוות (בכל מקרה, בלי יכולת לברוח), גם אם אינו רוצה לקיימם ולכן נקרא יהודי. וכך הסתירה מסתיימת.

dylan

New member
יש עוד שאלה

מי מגדיר אותך כיהודי, אתה או הסביבה? אני בכל אופן נולדתי להורים יהודים אבל היום אני לא רואה בעצמי יהודי, או שייך לדת מסויימת, אני ישראלי (לצערי..) וזהו. הסביבה לעומת זאת כנראה תראה בי יהודי עד יום מותי... ועוד שאלה שלא קשורה כל כך (או שכן) מה עם ילד שנולד לאב יהודי ואם נוצריה? הוא נחשב חסר דת?

indy-m

New member
מאמר שמומלץ לקרוא

דמיין: על גו´ן לנון ואהבה ד"ר זאב מגן , מרצה ללימודי האסלאם והמזרח התיכון באוניברסיטת בר-אילן ובאוניברסיטה העברית. הפאנ´ץ ליין בסוף: אני יהודי, ואני קשור לטליאולוגיה לא פחות מאשר להיסטוריה. אני חי לא רק "בשביל היום", ואפילו לא רק בשביל כל מה שהוביל להיום: אני חי גם בשביל כל ימי המחר שיבואו. אינני יודע מה יהיה בעוד אלף שנה, אך אני יודע שאני רוצה שיהודים יהיו. כי דרכם, גם אני אהיה, דרכם, אגע במה שיהיה, דרכם, אני אצור מה שיהיה. אתה ואני, קורא יקר, חברים אנו במשפחה ייחודית ונרחבת, נרחבת בזמן כמו במרחב, נמשכת לתוך העתיד כמו לתוך העבר. יסלחו לי אבותיי ואמותיי האצילים על ההשוואה הזאת, אך זה כאילו שהייתה לך גישה ל"אינטרנט עצום של הקיום" המשתרע על פני כל התקופות והמקומות, כאילו להיות מחובר ומקושר לעולמי עולמים. כדברי לב טולסטוי (לא שאנו זקוקים לאישורו או לחיזוקו, אלא שהוא במקרה הסופר המוכשר ביותר שהיה אי פעם והוא ניסח את זה - ואת כל יתר מה שכתב - בצורה די יפה): היהודי הוא נס הנצח. הוא, אשר טבח ועינוי של אלפי שנים לא הצליחו להשמידו, הוא, אשר לא אש ולא חרב ולא אינקוויזיציה לא יכלו למחותו מעל פני האדמה, הוא, שהיה הראשון להציג לנו את דברי האל, הוא, אשר זמן כה רב היה שומר הנבואה, חלוץ החירות, ויוצר הציביליזציה האמיתית, ואשר העניק את כל אלה ליתר העולם - עם כזה לא יוכל להיכחד. היהודי הוא אלמותי כנצחיות עצמה. ("מהו יהודי", הג´ואיש וורלד, 1908) אתה, אם כן, אינך צריך לחיות את החיים היבשים והקטנים של "הנזיר מן הזמן" ושל "הפורש מן המרחב". אתה התברכת בהזדמנות הנדירה והמדהימה להתחבר לרשת מאוזנת ומאונכת, מרחבית והיסטורית, רשת בלתי-מוגבלת ואינסופית, גדושה בסודות העידנים, והומייה באהבת דורות אין-ספור - אהבה שהייתה מאז ומתמיד מכוונת היישר ובלי עכבות אליך. אם תתחבר באופן פעיל ועמוק לכל זה - כשאתה שומר בו בזמן בעקשנות תקיפה על האינדיבידואליות שלך - אתה אכן תצא נשכר. בדרך זו, תוסיף ממדים שכליים ורגשיים לאין שיעור לחייך, כשאתה סופג, מתיך ויוצק בצלמך את הפירות של אלפי שנות מחשבה יהודית מתפתחת ורוח יהודית גועשת; אתה תלמד את עצמך את התחביר ואת אוצר המילים של שפה קדומה וקיימת לעד, שבעזרתה תוכל לתקשר עם כל מה שיצר אותך ועם כל מה שאתה בסופו של דבר תיצור; ותשתתף במסע בן ארבעת אלפים שנה של מאבק פרוע והתעלות אדירה, של הקרבה שלא תתואר ויופי שלא יסולא, הרפתקה שלא מזמן לובתה וקמה מן העפר במפץ יפעה וזוהר שלא היה כמותו בתולדות האנושות כולה: תקומת ישראל בארצו. השראתו של עם שמעולם לא נכנע תמלא את ריאותיך, ותדחף אותך לגדולות. באורו תראה אור, מכוחו תשאב אמונה, מענותו תלמד לכאוב באמת, מהצלחותיו ומכישלונותיו תשכיל, על כנפיו תמריא למרחבי עולם, בנצחיותו תחיה חיי נצח. ולבסוף תבער, תבער בלהט ובקדחת ובעוצמה ובתשוקה של עמנו ישראל החי וקיים, הסנה הבוער ואיננו אוכל. דמיין את זה.

יפה מאוד!!

אהבתי מאוד. ובאשר לשאלה מה מגדיר אותך, אתה או הסביבה? לדעתי התשובה היא שאתה מגדיר את עצמך דרך הסביבה שלך, בקשר ישיר אליה ואל החינוך והחוויות שקיבלת ממנה

למעלה