מטבע לירה

תמיר1991

New member
סער - ספר לנו מעט על המקצוע שלך,

אם אפשר כמובן. כמה זמן לוקח לעשות תואר? האם אתה משתתף בחפירות? האם אתה מצאת דברים שהוגדרו כחשובים מבחינה מחקרית? האם יש לכם כנסים וכו'? אנא האר את עיני! תמיר.

תמיר1991

New member
אווווווף!../images/Emo46.gif

שוב הכל הודגש!
מה קורה לי! הדגש נגמר אחרי ה"אתה". תמיר.

broadaxe

New member
אודות המקצוע בקיצור:

תואר ראשון- כמו רוב מדעי הרוח, שלוש שנים (אם לא מושכים). ארכיאולוגיה היא למעשה דיסציפלינה המורכבת ממגוון רחב של מדעים, חלקם מתחום מדעי הפילוסופיה כמו היסטוריה ואנתרופולוגיה וחלקם מתחום המדעים המדוייקים והטבע, כמו פיסיקה, גיאולוגיה, כימיה, בוטניקה, זואולוגיה ועוד. כל אחד בוחר במשך הזמן התמחות המתאימה לו יותר, במיוחד בלימודי המשך. במסגרת התואר הראשון לומדים מבואות של כל התקופות, עושים התמחות תקופתית שבאופן גס מחולקת לפריהיסטוריה, התקופה המקראית והתקופה הקלאסית (בהתאם גם שפה עתיקה או מודרנית נוספת על אנגלית). מתי-מעט מתמחים - בתואר שני - בימי-הביניים (כמוני). תואר שני לוקח כשלוש עד ארבע שנים, לפעמים יותר, כי בד"כ עושים תואר שני כבר במסגרת משפחה ועבודה, וקשה להקדיש זמן. מי שממשיך מיד אחרי תואר ראשון, או שאין לו התחייבויות נוספות, קשיי מימון וכו' - אשריו וטוב לו, יכול לסיים את התואר השני, במיוחד מחקרי, בזמן קצר יחסית. דוקטורט- כנ"ל. בכל תואר סטודנט חייב להשתתף בחפירות לימודיות מטעם מוסד מחקר כלשהו, לאו דווקא זה שהוא לומד בו. אני סיימתי את התואר הראשון לפני די הרבה זמן ואחריו עבדתי ברשות העתיקות בפיקוח, בסקר ובחפירות. אחד הדברים הייחודיים בתחום הזה הוא שבעל תואר ראשון, עם קצת נסיון מוכח יכול לקבל רשיון חפירה, לבצע אותה ולפרסמה. בצורה כזו, ארכיאולוגים-של-שדה צוברים מספר פרסומים רב, לעיתים הרבה יותר מפרופסורים לארכיאולוגיה ש"חופרים" בעיקר בספריות. יש כנסים, מהרמה המקומית עד הבין-לאומית. היו לי די הרבה ממצאים, שום דבר חשוב מבחינה לאומית אבל בכל מקרה חלקם די מעניינים, למשל קבר עשירים (13 כוכים, 26 שלדים) מהתקופה הרומית בפריפריה הצפונית-מאד של קיסריה, למעשה כבר במצוק הדרומי של הכרמל, שהגדיר מחדש את תחומי הקבורה של העיר בשיאה. כיום אני לא עובד רשות ולא עובד בחפירות אלא יותר ב"ארכיאולוגיית קצה", כלומר מחקר סופי של פריטים לפני תצוגה, אבל גם מתקופות לא-ארכיאולוגיות, ומשתדל לסיים את המחקר לתואר השני.

תמיר1991

New member
תודה על ההסבר../images/Emo70.gif מרשים../images/Emo70.gif

רק שאלה קטנה, בקשר לממצאים שלך: מה זה "כוך"? לא פחדת מלראות את השלדים? תמיר.

broadaxe

New member
../images/Emo51.gif זה לא כל כך חריג.

ארכיאולוגים-חופרים יש הרבה, מה שאני עושה היום- מעט מאד. כוך הוא תא קטן חצוב בסלע או בנוי בקיר. בקונוטציה של מערת קבורה זהו תא הקבורה עצמו. מערות קבורה מהתקופה ההלניסטית, הרומית והביזאנטית בארץ חצובות לרוב בצורה של חדר מרכזי מרובע אליו יש מסדרון גישה מבחוץ. הכוכים חצובים מסביב לחדר המרכזי, לפעמים במקביל לקירות ולפעמים בניצב, ואז כמובן ניתן לחצוב יותר כוכים. במערה שלא נפרצה (נדיר) יש אבן-גולל גדולה על פתח הכניסה ובפנים כל כוך חתום בפני עצמו, לרוב ע"י כמה אבנים גדולות. בגלל ששיטת הקבורה במערות היא יקרה- זמן חציבה, שכר עובדים וכד'- הרבה פעמים יש קבורה קבוצתית, כלומר יותר מגופה אחת בכל כוך. זה לא נעשה בו-זמנית, אלא כל פעם לפי צורך. יצא לי למצוא גם חמישה שלדים בכוך אחד (בשפה מקצועית לא אומרים שלדים אלא "נקברים". כמו שאין דבר כזה "כד" אלא קנקן, פך או פכית, לפי גודל). יש מערות קבורה מסועפות מאד שאפשר לעמוד בהן זקוף וגם ללכת לאיבוד, ויש מערות זעירות בנות כוך אחד עד ארבעה. מערכות הקבורה המרשימות ביותר בארץ הן כמובן ב"עיר הקבורה" בבית-שערים, אתר תיירות בצמוד לטבעון. מערכות מדהימות אחרות, סגורות לקהל נמצאות ליד ירושלים במקום הנקרא "חקל-דמא". קשה לומר שפחדתי מלפגוש שלדים בחפירה, הרי לזה מחכה כל ארכיאולוג מתחיל... אבל יש התרגשות שלפני. אח"כ זה נהייה טריוויאלי ומתייחסים לשלד כמו לכל ממצא אחר. שלד שלא נמצא בקבר מוסדר זה סיפור אחר- ואז צריך להפעיל את הפרשנות הארכיאולוגית בכל הכוח (עובדות היסטוריות על האתר, ממצאים שמסביב, תיארוך). למשל שדה-קרב, רצח או תאונה.

broadaxe

New member
לא, אסור, זה רכוש המדינה.

אין לי עניין ישיר באספנות של פריטים ארכיאולוגיים. בתחום שלי, מה שנמצא בחפירות הוא כמעט תמיד במצב שלא לטעמי, כלומר "מת".

doroni10

New member
מבט מהיר במרכולתו של אותו סוחר

וגיליתי מטבע "יהודה השבויה" מכסף- עליו דיברנו לפני כשבוע. על פניו, אכן נראה שסוחר זה אחד מהטובים בתחום. ולאספני המטבעות, כפי שרשם שם הסוחר, לעיתים יכול להיות מהנה מאד לגלות את המטבעות תחת החול והחלודה שהצטברו עליהם במשך השנים. דורון,

רוזן71

New member
ואם תמצא...

בס"ד ואם תמצא שקל כסף מהשנה החמישית של מלחמות היהודים? זה ניסיון קשה מאד. נדמה לי שבחפירות מצדה ב-65 פרופ' ידין מצא שלושה שקלים (ש"ה) כאלו במכה אחת. (כל מטבע שווה מעל מאה אלף דולר!) אני פעם מצאתי סנט אמריקאי מ-1828 בחמת גדר! בבית המלון הסורי הישן. אין לי מושג והסבר איך המטבע הגיע לשם. חג שמח, רוזן.

broadaxe

New member
רוזן, אתה מדבר על

מטבע שנה V למרד הגדול? במקור הוטבעו מעט מאד מטבעות מאחר שאותה שנה ארכה למעשה רק חודשיים, שאז דוכא המרד סופית בידי טיטוס. לגבי מציאת מטבע הסנט עתיק, הסבר הגיוני הוא שנשמט מכיסו של אחד התיירים-מגלים שביקרו באיזור, למשל הצייר דויד רוברטס. אני ממליץ מאד על קריאת ספרו של מארק טווין "מסע תענוגות בארץ הקודש", לקבלת מבט מפוכח ומשועשע על ארץ-ישראל כפרובינקיה נידחת של האימפריה העות'מאנית הדועכת.

תמיר1991

New member
רוזן/סער:

האם הדעה הרווחת במדינה בעבר, שפרפ' ידין אסף את הממצאים שלו ושל חבריו בביתו ועבר על החוק, אך בשל מעמדו הרם לא הוגש נגדו כל כתב אישום, נכונה? תמיר.

broadaxe

New member
V=5

אף פעם לא שמעתי שיגאל ידין "אסף" אליו הביתה ממצאים. מעמדו כאחד הארכיאולוגים החשובים בעולם בכל הזמנים איתן ללא עוררין. ייתכן שלקח פריטים הביתה למחקר, זה לא כל כך מקובל, במיוחד היום, אבל אפשרי, במיוחד אם מדובר בחוקר בעל שם. לדעתי אתה מבלבל עם משה דיין שהיה אחוז דיבוק בכל הקשור לאספנות ארכיאולוגיה וניצל טוב-טוב את מעמדו.

תמיר1991

New member
OK... אז התבלבלתי עם

משה דיין
שניהם היו (גם) פוליטיקאים, לכן התבלבלתי
אני חייב לקרוא הכל שוב, וככה אולי אני אזכור יותר ואדע יותר. ככל הידוע לי משה דיין אכן "סחב" פריטים. מה קרה עם הפריטים שלו לאחר מותו? האם מותר לקחת פריטים לביתך למטרות מחקר, ולהשאירם שם אחריו? תודה על המידע ועל הסבלנות! תמיר.

broadaxe

New member
כעקרון לא לוקחים הביתה פריטים

למחקר, אלא בהסדר מיוחד. לאחר תום המחקר צריך להחזיר למוסד המחקר או לרשות העתיקות. למשה דיין היה אוסף ענק שהגיע ממקורות שונים ומשונים ובאופנים שחלקם הס מלהזכיר. למרות שדבר ידוע הוא שמרבית הפריטים הגיעו לחזקתו שלא כדין, המדינה, במהלך מחפיר, קנתה את האוסף מאלמנתו במיליון דולר.

תמיר1991

New member
OK, תודה שוב על המידע.

השאלה היא, למה הוא קיבל כסף על דברים שהשיג באופן לא חוקי? תמיר.

11moti

New member
תשובה -לשאלתך

הסיבה שסער לא פחד היא-:הרי סער תמיד מסתובב עם סכין(לפחות אחת) אז אם השלד/נקבר יתנפל עליו הוא מוגן. ולגבי העניין של לראות ולהסתכל -הוא תמיד מוגן ע"י משקפי שמש או משקפי מגן

למעלה