אודות המקצוע בקיצור:
תואר ראשון- כמו רוב מדעי הרוח, שלוש שנים (אם לא מושכים). ארכיאולוגיה היא למעשה דיסציפלינה המורכבת ממגוון רחב של מדעים, חלקם מתחום מדעי הפילוסופיה כמו היסטוריה ואנתרופולוגיה וחלקם מתחום המדעים המדוייקים והטבע, כמו פיסיקה, גיאולוגיה, כימיה, בוטניקה, זואולוגיה ועוד. כל אחד בוחר במשך הזמן התמחות המתאימה לו יותר, במיוחד בלימודי המשך. במסגרת התואר הראשון לומדים מבואות של כל התקופות, עושים התמחות תקופתית שבאופן גס מחולקת לפריהיסטוריה, התקופה המקראית והתקופה הקלאסית (בהתאם גם שפה עתיקה או מודרנית נוספת על אנגלית). מתי-מעט מתמחים - בתואר שני - בימי-הביניים (כמוני). תואר שני לוקח כשלוש עד ארבע שנים, לפעמים יותר, כי בד"כ עושים תואר שני כבר במסגרת משפחה ועבודה, וקשה להקדיש זמן. מי שממשיך מיד אחרי תואר ראשון, או שאין לו התחייבויות נוספות, קשיי מימון וכו' - אשריו וטוב לו, יכול לסיים את התואר השני, במיוחד מחקרי, בזמן קצר יחסית. דוקטורט- כנ"ל. בכל תואר סטודנט חייב להשתתף בחפירות לימודיות מטעם מוסד מחקר כלשהו, לאו דווקא זה שהוא לומד בו. אני סיימתי את התואר הראשון לפני די הרבה זמן ואחריו עבדתי ברשות העתיקות בפיקוח, בסקר ובחפירות. אחד הדברים הייחודיים בתחום הזה הוא שבעל תואר ראשון, עם קצת נסיון מוכח יכול לקבל רשיון חפירה, לבצע אותה ולפרסמה. בצורה כזו, ארכיאולוגים-של-שדה צוברים מספר פרסומים רב, לעיתים הרבה יותר מפרופסורים לארכיאולוגיה ש"חופרים" בעיקר בספריות. יש כנסים, מהרמה המקומית עד הבין-לאומית. היו לי די הרבה ממצאים, שום דבר חשוב מבחינה לאומית אבל בכל מקרה חלקם די מעניינים, למשל קבר עשירים (13 כוכים, 26 שלדים) מהתקופה הרומית בפריפריה הצפונית-מאד של קיסריה, למעשה כבר במצוק הדרומי של הכרמל, שהגדיר מחדש את תחומי הקבורה של העיר בשיאה. כיום אני לא עובד רשות ולא עובד בחפירות אלא יותר ב"ארכיאולוגיית קצה", כלומר מחקר סופי של פריטים לפני תצוגה, אבל גם מתקופות לא-ארכיאולוגיות, ומשתדל לסיים את המחקר לתואר השני.