מחשבות על המחשבה

BobMarly

New member
מחשבות על המחשבה

חברים יקרים, אם מסתכלים על הדיון שהיה כאן עד עכשיו , אפשר לראות כמה דברים שבעיני מאוד מעניינים ואני רוצה להתייחס אליהם: ראשית: כל אחד מאיתנו הביא איזשהי חויה שמוסיקת הכלייזמרים מזכירה לו: אורה - בית אבא, נועם - המשבצת בקרלין , איש - הישישים בר' יוחנן הסנדלר , אנכי - דברתי על המכות ואחת מהן מדאם צדיק זעמערל. מה שמעניין שה שהחוויות באות מהילדות/נערות ואלה לא חוויות מעכשיו. שנית: אם אנחנו מנתחים את דבריו של איש הרוח, אז ניתן להבין שלמוסיקת הכלייזמרים יש כיוון התפחתות בשני מישורים מרכזיים: הלחנה של מנגינות חדשות ויבוא של מנגינות ממקורות אחרים אבל המנגינות האלה חייבות להיות עם קוד מסויים שמאפשר להכניס אותם למוסיקת הכלייזמר. שלישית: אפשר לראות שהניתוח של איש הרוח מוביל אותנו למשהו שנקרא קהל יעד -האיש מנגן לישישים חסרי השיניים בר' יוחנו הסנדלר , פיידמן מנגן לאנשים המחוייטים/ מעונבים בהיכל התרבות או בקיסריה (ראה הבחורות החצי ערומות שם) ומוסא ברלין נמצא באמצע (אולי לישישים חסרי שיניים חצי עירומים בקיסריה). בכל אופן בנימה יותר רצינית, זה נראה שכיוון שקהל היעד של מוסא, גיורא הוא קהל יעד שהתמונה שהוא רואה מול העיניים של כליזמר היא אולי שונה מהתמונה הברורה שחברי הפורום רואים. ולכן הם יכולים להכניס כל מיני דברים חיצוניים שלא מקלקלים לאחרים את התמונה אבל לחברי הפורום היא לא מתאימה; דמיינו בנפשכם את נעמי שמר שרה לחבורה של ישישים חסרי שיניים בדרכם לר' יוחנן הסנדלר וקבלתם למעשה את הסיבה לתגובה שלנו. זו גם הסיבה לדעתי שאורה נהנית יותר מנגינותיו של האיש מאשר של פיידמן כי האיש יותר אותנטי לתמונה שמצוירת לה בראש. משתי הפסקאות האחרונות אני לפחות מגיע למסקנה שעל-מנת שהמוסיקה האורגינלית תשאר, ולא יכנסו השפעות שנובעות מקהל יעד אחר, חייבים לפתח אותה. אם היא לא תתפתח, הי תבלע על-ידי שני גורמים : ה"שמרזמר" מצד אחד ומוסיקת הרוק החסידית מצד שני. כיוון שזמני קצר והפרנסה דוחקת, אני מסיים כאן למרות שאפשר לקחת את ניתוחו של איש הרוח גם לכיוון פוליטי חברתי . ולנתח את התמורות החברתיות מול התפתחות מוסיקת כליזמר. במוסיקה המזרחית למשל זה ממש בולט לעין תהליך של כניסה לחברה הישראלית ב 30 השנה האחרונות שאחד השיאים שלה זה שרית חדד מבצעת (בביצוע מקסים אגב) את "היום הזה ממש".

הכליזמר בחו"ל צריך להילקח בחשבון

מאמרון מצוין! אני כבר הרבה זמן מסופק האם מנגנים היום באירלנד כמעשה של יום יום מוסיקה אירית. נדמה לי משום מה שלא. הצעירים האיריים אוהבים את שינייד אוקונור או מוסיקה מערבית אחרת ואילו המוסיקה האירית נשארת ונשמרת על ידי אניני הטעם שאוהבים את זה בדיוק ולא משהו אחר. כך נדמה לי קורה גם עם הכליזמר. אני למשל, אין לי ספק שבחתונה שלי יהיה כליזמר. אני מניח שהאורחים לא יאהבו את זה, אבל חשוב לי מאוד לקיים חתונה במיטב מסורת בית אבא. אז זה הופך לטובה ולרעה לסוג של "הובי", לאנינות טעם, לענין של אנשים מעטים שהולכים ופוחתים. לצד זה צריך לשים לב למה שקורה בתחום הכליזמר בעולם הגדול. יש פריחה עצומה של להקות בגרמניה, צרפת, פולין, ארה"ב, אנגליה, קנדה ועוד. חלק גדול מהלהקות מחדשות את המוסיקה ומוסיפים אלמנטים ג'זיים. הקהל שאוהב את המוסיקה הזאת שמורכב ברובו מלא-יהודים נהנה מאוד מכך, וניתן בהחלט לומר שיש שחלק גדול ממשימת שימור הכליזמר מונחת על כתפיהם והם עושים את זה בגאווה וביכולות מרשימות. לצד אלה שמנגנות את המוסיקה בשילוב אלמנטים חדשניים (אחד המעניינים ביותר הוא דייויד קראקאואר), ישנן הרבה להקות שמחקות את הצליל המקורי המזרח-אירופאי של הכלזימר בכשרון רב. כדי לעקוב אחרי להקות כמו ה"כליזמטיקס" ו"די נייע קאפעליע" שמבצעות קטעים היסטוריים באופן מדויק ומרשים. תכירו בבקשה גם את מייקל אלפערט, מוסיקאי מחונן וחשוב שמנגן גם כליזמר-ראפ וגם קטעים מהרי טרנסילבניה שממיסים את הנשמה. לענין הזכרון האישי של כל אחד לגבי הכליזמר: אמנם אני הזכרתי את הכליזמר בקרלין בילדותי, אך לא נכון להסיק מזה לגבי "הזכרון המוקדם" שלנו לגבי זה. אני חי ונושם את הכליזמר כל הזמן. הייתי בפסטיבלים ואני אוסף מוסיקה כזאת באופן כמעט אובססיבי. כמעט כל קטע מוסיקלי שאני שומע מזכיר לי קטע אחר ומעמד אחר. כאן ניסיתי להביא איזה גרעין מעצב של הזיכרון הכליזמרי, אך אין זה אלא גרעין ותו לא.

BobMarly

New member
הערה מאוד מאוד חשובה

הכליזמר בחו"ל חייב להלקח בחשבון. אני מזמין אותך כשתוכל לארגן איזה סקירה על מה שקורה בחו"ל וכמובן לספר לנו איפה אפשר להשיג/לקנות דיסקים וחומר של הלהקות בהן דובר.

צריך עוד לגבש את הדברים במוחי

כשיהיה לי מה לכתוב אני אוסיף. מיותר לציין שאני נהנה מאוד מהכתיבה ומהרעיונות.שמחים שאיתנו אתה

חוויות מהילדות

קוד מסויים לנגינה והלחנה.קהל יעד.אותנטיות ותמורות חברתיות שנוגעות בכיוון הפוליטי חברתי. עניין פיתוח הז'אנר כדי שהוא לא יעלם הוא דבר בפני עצמו.בוא ואתן לך דוגמא.ניגש רגע לדף הפורומים של תפוז.בקטגוריית מוזיקה אנחנו לא מהפורומים המובילים מבחינת כמות הודעות.כדי לשמר ולהחזיק את הפורום הזה מעל לשנתיים.הייתי צריך ואני צריך גם כיום להיות עם יד על הדופק.להוציא את הנשמה כדי שהפורום לא ינחת.פורום חרדים ודתיים שגם הם בהנהלתי לא זקוקים לזה.כולים לעבור כמה ימים ללא השתתפות פעילה שלי והענינים יזרמו כנהר שוצף
על מה אנו נענשים
חשבתי כבר כמה פעמים...אולי צריך להחליף את המנהל בפורום
אולי..אולי אינני מספיק מוצלח,מרתק,מעניין.אולי ניתן היה להעלות עוד קבצים שימשכו את הקהל..מצד שני הקהילה הקטנה שנמצאת כאן היא נהדרת
האווירה מצויינת
מילא אם היו עוד פורומים "מתחרים" לפורום שלנו,ניחא.אפשר היה לומר שאנשים מעדיפים סגנון שונה בהתנהלות קהילת כליזמרים,אבל..אבל אנחנו הפורום הישראלי היחיד ברשת שדן בנושא
צפת שאמורה לשאת את דגל הכליזמרים,רדומה במשך כל השנה.היא נזכרת בכליזמרים אחת לשנה.גם כשהיא נזכרת בז'אנר,היא מערבת אותו ברוק.פופ ,מפיקים שלא יודעים בין ימינם לשמאלם ושאר ירקות. להבדיל.המוזיקה המזרחית הצליחה לקבל מקום של כבוד בהוויה הישראלית.הז'אנר השתלב גם יפה.הוא משלב את הישראליות מבלי לגרוע מהניואנסים של הז'אנר המזרחי
כנראה שלרוב האונות הרגילות שקימות במוח קל לקבל מכה מזרחית למשל מאשר מכה ממוזיקת כליזמרים. המקנה הלא זהירה היא שנפתלי ברנדווין,טראס,ניגונים רומניים ושאר המוטיבים הכליזמרים.או שיש לך את זה או שאין לך את זה.זאת יכולה להיות תרבות קנויה אבל צריך כלים כדי לאהוב אותה.כלים מיוחדים. בחתונות של יוצאי המזרחי מבקשים היום ניגוני מירון וקצת משהו בשביל ה"נשמה" ניגוני חצרות חסידים גם.מהר מאוד הם מתעייפים וחוזרים ל"ברוך הגבר".זוכריני נא. אנחנו מאמינים ועוד על זו הדרך..(מה קרה למזרוחניקעס בדור האחרון? זה נושא שאולי נדון בו בהזדמנות נפרדת). התרבות קיימת בזעיר אנפין גם כחלק חברתי. כהכרת הפולקלור.כפי שכתבנו: בשביל לחיות את הז'אנר צריך את האונה הזאת במוח.את "הסולם של הרגש".לא לכל אחד יש את זה. יותר נכון אצל רוב הצעירים זה כמעט ולא קיים. בוקר טוב

BobMarly

New member
זה נכון

יכול מאוד להיות שה כליזמר נמצא באותו מצב כמו היידיש שפה שגוועת כבר 3000 שנה (בשביס זינגר). כאן אנחנו צריכים לחשוב, האם פיתוח המוסיקה על-ידי אלה שחיים את הז'אנר ישפיע בהכרח על ההתפתחות של הפולקלור. ויותר מזה, ה"איום" שיש על הכליזמר הוא גדול יותר מפני שיש כאן השפעות חיצוניות ("שמרזמר", קרליבך , מוסיקה חסידית) שמאיימות להתלבש על הנישה. לכן יכול מאוד להיות שעוד 20 שנה כליזמר בחתונות של "מזרוחניקים" יהיה קרליבך או "שמרזמר". מצד שני יכול להיות שכל ה"איומים" למיניהם דווקא יהפכו את הכליזמר האמיתי למשהו יוקרתי מחקרי אוניברסיטאי כזה ולא יגרום לה להעלם (אתה עלול למצוא את עצמך בעוד 10 , 15 שנה מקבל הזמנה להיות מרצה בפקולטה לכליזמר באיזו אוניברסיטה יוקרתית בחו"ל, כיוון שאתה תהיה הכי אותנטי). הפורום הזה הוא בעיני פורום לחובבים של נושא מסוים; הוא שונה לגמרי מהפורום של דתיים/חרדים לכן זה ברור מאליו שפורום כזה דורש ממך השקעה גדולה יותר. אז אם יש לך מחשבות כפירה על דרך הניהול שלך את הפורום , תנוח דעתך אתה עושה עבודה נפלאה!!!

תודה על המחמאה../images/Emo13.gif

במשך השנה הקרובה נמשיך לדון,להעלות ניגונים וכולי. שמחים שהצטרפת לכוחותינו

למעלה