מחשבות על בית הספר בעקבות זה שאין בית ספר

מיקה80

New member
מחשבות על בית הספר בעקבות זה שאין בית ספר

שכבגניקים יקרים, אחד המורים במכינה שהייתי בה, מכינת בית ישראל, כתב בפורום של המכינה על המחשבות שעלו לו על בית הספר בעקבות השביתה. אני נורא אשמח לשמוע מה אתם חושבים- כתלמידים- על השאלות שהוא מעלה... אז הנה מה שהוא כתב: "כבר חודש וחצי של שביתה וילדי (שיהיו בריאים) רק עולים ופורחים מיום ליום. הם ב"ה ישנים היטב, קמים מאושרים, מכינים לעצמם ארוחת בוקר מזינה ואוכלים אותה יחדיו, אפילו שוטפים כלים ומסדרים את חדרם. את זמנם הפנוי הם ממלאים בחוגים, במפגש עם חברים, מחשב, קוראים ספרים, יצאו לטייל, לבקשתנו אפילו מקדישים שעה ביום להשלמת שעורים, קצת משתעממים.. באחת שלווה נחתה על הביתנו. חדלו: סיוטי ההשקמה, ומריבות ההסעה ("אתם מוכנים להזדרז אנחנו מאחרים.."), וקרבות המאסף על הכנת שעורים ("אני ישלים את זה מחר, מה אתה דואג..") והמאבק על שעות השינה, והתכוננות למבחן וקבלת תוצאותיו של אותו המבחן... ואין אצלם געגוע, ואין צפייה לסיומה, ואין תחושה כי צמיחה אינטלקטואלית ואישיותית פסקה באחת, ובעיקר איני מזהה אצלם תחושת חסר. מה קרה למוסד הזה שהפך אותו לכל-כך מיותר? מהי הצדקת קיומו? כל יום שעובר מבסס אצלנו ובוודאי אצל הורים נוספים את התחושה כי המוסד הזה הגיע לפשיטת רגל. בייביסיטר להורים. מוצא למשפחות לא מתפקדות מבחינה חינוכית. מעולם לא חשתי כזו קירבה ל- home schooling. אני יודע כי יש הרבה בתים שחווים זאת הפוך, ואני רואה את חבורות הנוער המשועממים המשוטטים בלילות ב גילה. אבל, כאשר תיגמר השביתה איך אשכנע את ילדי לחזור? בשם מה?" (כתב גיא גרדי. ארבעת הילדים שלו נעים מכיתה ט' לכיתה ג'...)

שאלה טובה..

לפעמים נשמע, שאחרי שכל השביתות יגמרו במדינת ישראל, לא תישארנה מחאות יותר... כאילו נותרנו תמיד עם ברירת המחדל- השביתה- כבחירה הראשונה שלנו להשפיע ולמחות. לא, אני לא מאשים את המורים, אני אפילו מאוד תומך בהם ובמאבק, אבל שמעתי היום איזו הערה שצרמה לי במעט- טלי ליפקין שחק דיברה ברדיו עם שני מורים שנוסעים לוועידת אנאפוליס (עוד נושא מעניין לשיחה...), ושאלה אותם אם הם לא חושבים ששביתה שכזו מהווה דוגמא הפוכה מהדמות החינוכית אליה מנסים המורים לשאוף? אולי לא... ולגבי החינוך שכל כך קל לשכוח את חשיבותו, אפילו בימי שביתה מתמלאים בתכנים של אלו המסוגלים לכך- אני איני חי במדינה בה כולם יכולים להרשות לעצמם שובע ומגוון שכזה של חוגים והעשרה, כאשר לא כל ההורים הם אנשי חינוך בעצמם, ומלבד זאת, יש דברים שנזקק להם קונצנזוס, הסכמה רחבה... הייתי רוצה להאמין שחינוך לכל הוא אחד מהם. כשם שנזעקנו על מערכת חינוך נפרדת לחרדים, נדמה לי שכדאי שניזעק למערכת חינוך נפרדת לאלו שיכולים להרשות לעצמם... אבל, אני איני הורה לילד בשביתה... שבת שלום אוהב ים יאיר

אני יודע שזה לא קשור אבל

הוא אבא של חבר שלי שאיתי מהגן בבית ספר! חח רק רציתי להגיד

המחשבות שלי בעניין..

אז האמת שבדיוק היום יצא לי לדבר עם אמא שלי ועם אמא של חברה על הנושא הזה, ועלתה בניינו הבנה מאוד מעניינת לטעמי ומפחידה מעט- מה יקרה, אם בסופה של השביתה, בוא נומר עוד חודש בערך, ניגש כל תלמידי התיכון למיניהם למבחני הבגרות הרגילים שיערכו בהתאם ויתברר שבכלל בעידן מודרני זה, בו כל החומר הלימודי השנתי נגיש כמעט לכל תלמיד על האינטרנט או בספרים, ממוצע תוצאות מבחני הבגרויות יהיה גבוה כמו בשנים קודמות..? ואולי אפילו גבוה יותר..? כי הרי לקראת מבחני הבגרות, לא תישאר לנו ברירה אחרת חוץ מללמוד לבד או בחברותות (עם מספר חברים מצומצם באופן עצמאי), או לשכור לנו כל אחד איזה מורה פרטי, או לשבת שעות עם אחד ההורים רק בכדי להשלים את כמות החומר המטורפת אותה פיספסנו במהלך השביתה האין סופית הזאת (שבה אני אישית תומכת מאוד- אל תבינו אותי לא נכון..) לאיזה מצב הגענו..? הוכחנו על בשרנו את מיותרותם של סגל המורים.. את ה"בזבוז זמן" הזה (כך ניתן אולי לכנות אותו..) שנקרא כיום בית הספר. כי מהי חשיבותה של מסגרת לימודית שמתפקדת יותר טוב בלי המסגרת הלימודית..? אנו יכולים למצוא עצמנו במצב נורא ואיום לטעמי. למצוא עצמנו במקום בו המורים מיותרים, לימוד בכיתות הוא מיותר, והדבר היחיד לו טובה המסגרת היומיומית הזאת שנקראת בפינו "בית ספר" היא למען כישורים חברתיים בלבד. מקומו של הלימוד האמיתי והפורה ביותר- יהיה לבסוף- הבית. אם לצערי, נמצא עצמנו במצב הזה, לא רק שהמורים לא ירוויחו משכורת הוגנת, אלא הם יהיו חסרי משכורת ועבודה בכלל. העבודה היחידה שלהם ייאלצו לפנות אליה תהיה הוראה פרטית. וכך עוד מספר שנים מצומצם, לימוד יהיה באופן עצמאי לחלוטין, או מקסימום בעזרת מורה בית ספר לשעבר, שמוצא את פרנסתו בהכנת מספר תלמידים מצומצם ביותר באופן פרטי לבגרות מסויימת אחת. והמסגרת החברתית..? תעלם אף היא. האם זאת החברה לה אנו שואפים..? האם זהו עתיד ילדינו...? אלה הם רק מספר תהיות שלי ושל קרוביי לגביי השלכות השביתה הזאת. סליחה על החפירה העמוקה במוח. יומטוב. יערה קניאס.

יערונת...

לא ראינו אותך הרבה זמן... הולך טוב בקורס?? אז מה תפקידו של בית ספר? מה תפקידה של מערכת חינוך שאמורה ל"חברת" (סוציאליזציה) את האנשים הצעירים החברה שלנו? האם אנחנו רואים בבית הספר רק מנגנון לרכישת ציונים? לא יודע, אולי אלו המורים, או התכנית, או הכסף, או מי יודע- אולי אנחנו והתפיסה שלנו את ביה"ס..... אז אני שואל, איך בונים מסגרת חינוכית שתוכל להצדיק את עצמה בתחומים שמעבר לציון, שנוגעים באדם וביחסו לחברה... ובנתיים, אשבות גם אני...בלית ברירה... אבל נא לזכור- אין ייאוש...כלל.... אוהב ים

מיקה80

New member
../images/Emo187.gif

מה שכתבת נכון מאוד- היום כמעט אין צורך במורה כמישהו שמחזיק בידע. הידע פרוס לכולם באינטרנט ובספרים. כמו שיודע כל מי שלמד את החומר לבגרות בלילה לפני הבחינה (לא אני באופן אישי, כמובן...
) - לא חייבים בית ספר כדי לעשות בגרות. אבל, כמו שיאיר כתב, נדמה לי שזה לא אומר שלא צריך בית ספר, אלא שבית הספר צריך למצוא לעצמו תפקיד חדש-ישן: לחנך: לפתח את החשיבה ביקורתית, המשמעת העצמית, כוחות היצירה... לתת כלים למחשבה ועשייה. אם בית הספר היה "בית חינוך"- אף אחד לא היה נבהל מהתגלית שאת החומר אפשר ללמוד לבד. וסתם עוד משהו- נכון שאחרי פעולה אחת עם הקורס ההזדהות עם מאבק המורים עולה?
מיקה

../images/Emo23.gif

אז ראשית כל אענה על מספר שאלות קצרות לפני התגובה שלי לעניינים...: שלומי טוב! תודה יאיר על ההתעניינות.. שלומו של הקורס מצויין, וגם מערכת היחסים שבניינו שורדת..:) ואכן נעלמתי מעט..אך אני עדיין פה מאחורי הקלעים..:) מיקה- אין ספק שאני תומכת נלהבת במאבק המורים..חח.. אבל אחרי שנתיים של להדריך אותם, קשה להם כבר להפתיע אותי..:) בנוגע לבית ספר ומציאה של עצמו מחדש זאת אופציה חינוכית וחברתית נכונה לטעמי. יפה מאוד שהיא מתאימה למספר מצומצם של אנשים.. אך האם אותה תוכנית חינוך הנעלה יותר מלימוד נטו לבגרות יעילה על כל שכבות האוכלוסייה לדורותיה..? האם לא ימצאו עצמם יותר ויותר תלמידים מחוץ למסגרת חינוכית כאשר זאת המסגרת המוצעת להם..? ניקח לדוגמה, תלמיד תיכון ממוצע, עם ציונים דיי בקאנטים, שלא באמת מעניין אותו בית ספר והמסביב, והוא נוכח שם בגלל "חוק חינוך חובה" ובגלל שהוא הבטיח להורים שלו שהוא יוציא בגרות מלאה. (משום מה כיום קל מאוד עד מפחיד משהו למצוא תלמידים שכאלה..) איך לדעתכם הוא יקבל את התוכנית החינוכית הזאתי..? שהוא לא באמת יהיה זקוק לבית ספר, לא יעניין אותו לשבת בכיתה ולדון פילוסופיה, והוא מבחינתו- גם לא יוצא לו מזה כלום. מה עשינו..? בנינו מערכת חינוך מפלה מעט. היא כאילו פונה רק לשכבות אוכלוסייה מסויימות מאוד. גם אם היא לא מצהירה בכך או אפילו מתכוונת לכך. מה שאני מנסה לומר הוא, שאולי לא כל כך קל למצוא פתרון לבעיית מערכת החינוך בארץ כאשר ארצנו מגוונת בכזה מכלול של דעות חברתיות, פוליטיות וכו. כאשר קשה כל כך למצוא תוכנית שבאמת תתאים לכל הנוער/ילדים בארצנו. אז בנימה זאת- אני מאחלת המון הצלחה למערכת החינוך, למאבקם המוצדק, ולמורים על דורותיהם.(שנאלצים להתמודד איתנו על בסיס יומי..) ובנוסף, אולי תפקידנו כיום, כתנועת נוער רק מתעצם עקב מערכת החינוך הבית ספרית ההולכת ומצטמצמת.. אולי פה אנחנו, בוגרי תיכון, לומדי תיכון, נוער בסך הכל, צריכים לקחת על עצמנו תפקיד נעלה יותר משנלקח עד היום..? אולי את הדיונים הפילוסופיים, לימוד המשמעת העצמית, החשיבה הביקורתית, וכוחות היצירה (בהמשך לדוגמה שלך מיקה..) אנחנו צריכים ללמד את הדורות הבאים מאפס עד עשר..? כי הרי אנחנו ברמה כזו או אחרת כן מחנכים לחשיבה ביקורתית, משמעת עצמית, כוח היצירה ודיונים פילוסופיים, אך אולי בשונה ממה שהונהג עד היום, שאנחנו היינו תוסף לחינוך שקיבלו בבית הספר, נהיה החינוך החברתי היחיד של אותם תלמידים לעתיד... אולי פה ההזדמנות שלנו כתנועת נוער לקחת חלק מהותי וגדול הרבה יותר בחינוך והתפתחות החברה העתידית שלנו..?? אך כמובן שגם בסוג כזה של חינוך טמונות בעיות רבות.. אך נדמה לי כי כבר ציינתי- שגם את מערכת החינוך לא בונים ביום... כולי אהבה אליכם..:) יערה.

ואולי זה תפקיד החינוך..?

בעקבות הידיעה הזוועתית על גזענות ואפילה בביה"ס בפתח תקווה, שלחו לי קטע מקסים על צבע וחשיבותו... חוץ מזה- צווי מניעה...?לא ברור בכלל... אז מה באמת חשיבות החינוך שלנו, לפחות בשביל החברה ממנה אנחנו חלק...? אז בינתיים תהנו מהקטע המשעשע.. תהנו יאיר

חייבת לציין..-

שאני מתה על הקטע הזה- אבל הוא כל כך (!!!!!) הרבה יותר טוב באנגלית... למען האמת, הוא כל כך הרבה יותר טוב- שאני אנסה להשיג רגע את הגירסה באנגלית שלו..:) יומטוב.

למעלה