מחקר: ספרנות - המקצוע עם הסטרס הגדול ביותר

DGtal

New member
מחקר: ספרנות - המקצוע עם הסטרס הגדול ביותר

מחקר בריטי בדק את רמת הסטרס (לחץ נפשי - עקה) של חמש מקצועות: כבאים, שוטרים, מורים, ספרנים ומפעילי רכבות. למרבה ההפתעה התברר שהספרנים התגלו כקבוצה הלחוצה ביותר, כאשר התלונות היו על סביבת העבודה, חוסר ניצול הכישורים שלהם והרגשת חוסר שליטה על הקריירה שלהם. לתשומת לב מנהלי הספריות.

חייםלוי

Member
מנהל
מעניין. אני דווקא מאד רגוע ומרוצה

מהעבודה שלי. אולי מכיוון שאני עושה מה שאני אוהב וגם עוסק העבודה שלי מגוונת: קיטלוג, מיון, יעץ ותמיכה טכנית במיחשוב פעם בשבוע. ייתכן שספרנים בספריות ציבוריות (היתה לי תקופה שעבדתי בבית ספר תיכון כספרן) וכל עיסוקם הוא עם תלמידים, או ספרנים במקומות בהם הם עוסקים בתחום שאינו קרוב ללבם יהיו באמת לחוצים. לגבי חוסר ודאות ולחץ אני באמת חש בזאת אצל השותפים בעבודה כשהספריה עומדת בפני שינוי מעמד ואף אחד לא יודע לומר מה יהיה אתנו באמת. במיוחד הדבר חל לגבי העובדים הארעיים ויש הרבה כאלה בספריה - כשליש מסך העובדים.

סוג מסוים של לחץ יש בעבודה ספרנית בספריה,

ואני מדברת מהיבט של ספריה עירונית. משום שחלק מהעבודה, היא מול קהל.במחלקת השאלה - קהל רב, בעיון מועט, ויש את מחשבי האינטרנט שבהם משחקים ילדים ונוער ושם יש המולה ורעש... אצלי הלחץ העיקרי הוא להגיע לעבודה, להשתלב ולהתברג בפקקי התחבורה ולהגיע שלמה ובזמן... העבודה מגוונת ומעניינת - ולמרות שכוללת גם עבודה מול קהל -תענוג!

perhay

New member
בדרך כלל אני גם מאד עובדת עבודה מול קהל

אכן, מסכימה עם אור שיש בעייתיות מסויימת בנושא של אזור המחשבים, בעיקר כשצריך להשליט סדר או כשתלמידים מסרבים לפנות את המחשב לטובת מישהו אחר. אצלנו המחשבים הם ממש מאחורי דלפק ההשאלה. כמו בכל דבר, יש יתרונות וחסרונות. היתרון שיש פיקוח, החיסרון שהרבה פעמים זה מפריע לעבודה שלנו מול קהל ובכלל. התחום שמסב לי יותר נחת הוא כשאני ממליצה למישהו ספר והצלחתי לקלוע לטעמו, ואותו קורא פונה אלי בפעמים הבאות. באיזשהו אופן, אנחנו הספרנים מעין סוג של פסיכולוגים או רופאים, שמנסים להבין איזה סוג של מזון רוחני מתאים לכל אחד מהקוראים. סוג זה של עבודה רחוק מלגרום ללחץ. ההפך הוא הנכון. זה גורם הרבה סיפוק.

sashkashurik

New member
לחץ וספרנים.

כבר 10 + שנים שאני ספרנית ועבדתי בכל מיני ספריות, לרוב אקדמאיות. לא הרגשתי הרבה סטרס בעבודה שלי, להיפך, רגוע ומעניין, עבודה מגוונת, למרות שלפעמים משעממת, נהניתי גם מול קהל וגם מול מחשב. עד שהכל השתנה. בעבודה הנוכחית שלי הספריה משתרעת ל3 קומות. הקומה הראשונה היא קומת הכניסה, ושתי הקומות התחתיות מאחסנות ספרים, כתבי עת וכו'. אני עובדת בספריה אונבירסיטאית. לפני חודשיים בערך בא מישהו (אני עדיין מתקשה להבין מי) והכריז שהם רוצים לחלק את הספריה לשניים, ולקחת לנו קומה שלמה. ומאז אנחנו מה זה בלחץ!!! עבודת דילול הכי גדולה והכי מהירה והכי מייגעת שרק יכולה להיות. אני כל הזמן על הרגליים - לעבור על המדפים, לראות איזה ספרים לבטל, לקחת אותם על העגלה, להעביר אותם במחשב, לארוז אותם בקופסאות ולשלוח אותם לאיזו חברה ש"התנדבה" לקחת לנו את הספרים (ולמכור אותם ולנו מגיע 15% רווח!!!). בקיצור, אם לא ידעתם שעבודה בספריה יכולה להיות מלחיצה, הנה הדוגמא. כמובן שהם רוצים לעשות פה שיפוצים ובשביל זה הם רוצים שנזיז את הספרים שנשארים לנו ואת המשרדים וכל השאר ממקום למקום כדי שהם יעשו שיפוצים, וכיוון שאנחנו כל-כך מעט אנשים בזמן כל-כך מעט (הרי הספריה נשארת פתוחה תוך כדי! למרות שלאחרונה אנחנו פותחים רק לחצאי ימים), אנחנו עושים את זה לאט, והם אומרים לנו: אתם לא עושים את זה מספיק מהר, אתם מעקבים אותנו! וכו'. שוב, לא יודעת מי זה "הם". יכול להיות שזה נשיא האוניברסיטה, יכול להיות מישהו אחר, זה לא משנה. הסיכום הוא כזה: למרות שאנחנו ספרנים, אין לנו שום שליטה על מה שנעשה כאן. אמרו לנו לעשות את זה, ואחר כך משהו אחר, ואחר כך שוב את זה. זה מרגיש יותר כמו מחנה עבודה לעבריינים מאשר עבודה בספריה. שכחתי לציין שכל הספרים שאנחנו צריכים לעבור עליהם, מלאים אבק, עכבישים מתים וכל שאר דברים נעימים כאלה. ברור שכשהכל ייגמר, האוסף ייראה נהדר - כל הספרים יהיו חדשים ונוצצים ויהיה כיף להיות בספריה המשופצת, אבל כמות המקום שמשאירים לנו לא תאפשר קניית הרבה ספרים חדשים, כי פשוט לא יהיה מקום... מה שמביא, כמובן, לשאלה הבאה: כמה אנשים יהיו נחוצים פה על מנת לנהל את הספריה המצומצמת הזאת? והנה עוד מקור לחץ: מתי יתחילו לפטר אותנו? עידכונים בהמשך.

bennyfromabba

New member
לא יודע איפה אתם עובדים

ואני עבדתי בדי הרבה עבודות ואין ספק שהשילוב של קהל הסטודנטים הלוחץ מכל הכיוונים, הצורך לטפל בקנסות/לשמוע תלונות על קנסות ללא הפסק, בשילוב עם הצורך לשמור על שקט כשכל כמה דקות נכנסים עדרים של תלמידים ויחד עם זה לבצע את הפעולות הספרניות הרגילות - קיטלוג, הדבקת מדבקות, השאלה שוטפת וכו' וכו', כשהכל במקביל...... כן, זה די סטרספול. אני עובד ב"מכללה אקדמית", כלשהיא

למעלה