מחפש שיר של יהורם גאון

מחפש שיר של יהורם גאון

שיר די ישן שלו. מה שאני זוכר מהשיר הזה, זה שלפני מספר שנים, איזשהי שדולת נשים תקפה אותו על אחד הבתים בשיר הזה, ובקשה ממנו להוריד את הבית מהשיר. מצלצל מוכר למישהו?

גרי רשף

New member
אולי ´ניגון עתיק´ של אלתרמן?../images/Emo22.gif

אך אם פעם תהיי צוחקת בלעדי במסיבת מרעייך תעבור קנאתי שותקת ותשרוף את ביתך עלייך..

אתנה33

New member
בהחלט ניגון עתיק אלתרמן / זעירא

קיצפה של שדולת הנשים על השיר יצא מאחר והן טוענות שהשיר מנציח את מעמד האישה הקטנה התלויה בגבר לצרכיה הבסיסים וכן לגבי הבית שגרי ציטט כבר הן טענו שהשיר מעודד אלימות במשפחה .

shellyland

New member
ובעניין "ניגון עתיק"

אין פלא שכה עלה קצפן, כפי שאתם מספרים, כי לכך בדיוק התכוון אלתרמן עצמו. השיר שייך לחטיבה רחבה הרבה יותר של שירי אלתרמן, אשר נהוג לכנותן שירי "המת והרעייה", על שם מאמר בשם זה מפרי עטו של דן מירון. שירים אלה ניתן למצוא בכל ספריו של אלתרמן, אך בעיקר בשירי הקובץ "עיר היונה" (אליו שייך "ניגון עתיק") ו"שמחת עניים". הם מושפעים מאוד ממסורת סיפור הבלהה הגותי ועוסקים במת-החי (לעיתים קרובות הוא מופיע אצל אלתרמן כ"הלך") הבא בקנאתו לנקום את שמחת אהובתו הממשיכה לחיות בלעדיו. בלי להרחיב את הדיבור על ז´אנר זה, אומר רק שהיתה כוונה מפורשת של אלתרמן לעורר זעזוע בשיר הזה ולהציג את האהבה כחולנית ואת הקנאה כמטורפת ומסוכנת. הלחן (של מי?) הנוגה והלה-לה-לה העליז אותו שר גאון מ-מ-ש לא מתאימים לתוכן השיר ואוירתו, והגיע הזמן שמישהו ייתן על כך את הדעת (ואת הדין). עד כאן שיעור "קריאה חתרנית פמיניסטית בטקסטים עבריים" בשמחות.

trilliane

Well-known member
מנהל
הלחן של זעירא, והוא נפלא!

כולל ה"לה לה לה" של יהורם גאון. אני מאד אוהבת את השיר... נכון שאפשר למצוא בעיה קלה בהתאמת המילים ללחן, אבל עד הבית האחרון זה נשמע שיר מאד רומנטי - הוא מוכן לעשות הכל בשבילה, ממש מתרפס... כמעט "סמרטוטי" בעצמו. ואז בא הבית האחרון עם הקנאה הבוערת כאש (מילולית...) וקצת אהממממ מחרב את הרומנטיקה
. פתרון אפשרי היה להלחין את הבית האחרון באופן שונה משאר השיר, לבדל אותו, להדגיש אותו... בכל מקרה, אני אוהבת את המילים לחוד ואת השיר המבוצע (רצוי בביצוע של יהורם) לחוד, בלי קשר הכרחי. לחן נפלא, אני לא יכולה להתנגד אליו... השבוע נדבקתי אליו חזק במיוחד, ואפילו כללתי אותו ברשימת ה-א"ב שלי (בפורום אחר
), למי ששם לב.

shellyland

New member
לא מסכימה איתך בעניין הרומנטיות

"שמחתי לך אבעיר כצרור תבן"? את באמת חושבת שאלתרמן, אמן הדימויים והציורים הלשוניים, לא יכל לחשוב על משהו יותר רומנטי וענוג שיתחרז עם "אבן" (שגם היא לא ממש דימוי רומנטי). יש כאן רמז מקדים לסופו של השיר - קינאה חולנית.

trilliane

Well-known member
מנהל
את רומזת שאני לא מבינה בשירה? ../images/Emo123.gif

נו טוב, את צודקת...
אני חלשה במטאפורות, לא מתעמקת בשירים לעומק, לא אהבתי מעולם את שיעורי ספרות, ואני לא קוראת שירה. אף פעם. אבל אני עדיין אוהבת את השיר הזה! זוהי תשובתי הסופית.

עוד שיר בעל ניגוד דומה

בין המילים ללחן-"היא לא תשוב" של אתניקס.ואגב טריליאן,התוכלי להפנותנו לרשימת הא"ב שלך(לטובת אלה שלא טורחים לעקוב אחר כל כתבייך)?

shellyland

New member
עוד שיר כזה הוא

(ואני כבר רואה איך אני מסתבכת עם טריל) "דג הזהב" בלחנו של יוני רכטר: לחן חביב ועולץ למילים טראגיות ועצובות. שיר נוסף שמביא לי את הג´ננה בקטע הזה הוא "שיר על רעי (מי הלחין?). בכל פעם שאני רואה איך רוקדים אותו בריקודי-עם, מקפצים ומדלגים בחינניות עליזה, אני תוהה ביני לביני (אן לבין מי שאיתי באותו רגע) אם מישהו ער לעובדה שהשיר מדבר על רעי המת.

trilliane

Well-known member
מנהל
יש בזה משהו, אבל הוא לא ממש "עליז"

בביצוע של מזי כהן בליווי חיים ויובל יש בהחלט רגעי דרמה מוסיקליים עבור הקטעים הטראגיים בשיר ("בני, בני, הו בני - גם בלי שמש היה לנו אור..."). המלודיה לא כזו שמחה... לא ממש. היא מתחילה כביכול בקלילות, אבל הופכת לכבדה יותר בהמשך, ומתפתלת בין 2 סולמות שונים (2 שורות כך, 2 שורות כך) כמו הגלים בים, ואח"כ יש גם מודולציה כלפי מעלה, בקטעים היותר מתקדמים וטראגיים בשיר.

arivederci

New member
שאלה לשלי בעניין "וידוי"-אלכסנדר פן

לדעתי גם זה שיר שמציג את האשה בתפארת סמרטוטיותה. אבל מאחר שהבנתי ונסיוני בניתוח שירה הם מזעריים, הייתי רוצה לשמוע את דעתך בנושא. תודה

shellyland

New member
אני איתך. אם כי ניתן אולי בדחק

לקרוא אותו כשיר שמציג את את אותה אישה כקרבן מסכן (שגם זה מעורר אצלי התנגדות) ובעצם מותח ביקרות על התנהגותה ולא משבח את המסירות של אהבתה. אני לא בקיאה מספיק בכתביו של אלכסנדר פן בשביל לדעת אם ניתן לייחס לו כוונות כאלה או לא. לפי איך שאני קוראת את השיר - לא בטוח שהן שם. חוצמזה, אני עדיין בהלם מהבית הנוסף אותו גילה לנו פלפל (וכמובן שמייד רצתי לספר "מעבר לתכלת" לבדוק שהוא לא מרמה). לא שהשיר לא מזעזע מספיק בלעדיו, אבל הבית הזה הרעיד בי עוד משהו. וידוי קטן משלי: אני חוזרת וקוראת את מילות השיר המלא, וממש קשה לי. זה עושה לי לא טוב. בוקר בהיר לכולכם רבותי.

זה לא אולי, זה בדיוק ! תודה

ועכשיו לשאלת ההמשך הידועה: אפשר לקבל את המילים?

חמששרה

New member
מילים: ניגון עתיק/אלתרמן

אם תרדנה בליל דמעותייך שמחתי לך אבעיר כצרור תבן. אם תרחפנה מקור עצמותייך, אכסך ואשכב על האבן. אם תאמרי אל מחול לרדת, על אחרון מיתרי אנגן לך. אם תחסר לך מתנת הולדת, את חיי ומותי אתן לך. ואם לחם תאבי או יין, מן הבית אצא כפוף שכם ואמכור את עיני השתיים ואביא לך גם יין גם לחם. אך אם פעם תהיי צוחקת בלעדי במסיבת מרעייך, תעבור קנאתי שותקת ותשרוף את ביתך עלייך.

AsUwiiiiiiiiish

New member
אולי....

לא ממש יודעת, אבל הנשים תמיד מחו נגד השיר "כאן במקום שעות דרכנו.... החיילים הולכים הולכים בדרך שמאל ימין ימין ושמאל..."

ganeden

New member
עוד שיר שגונה על ידי שדולת הנשים...

כשאת אומרת לא - גאון היה שותף לביצוע.

dearj

New member
ובעקבות זאת

הוסיף דן אלמגור בית לשיר, כדי למנוע את החשש/הטענה שהשיר בעצם קורא/מצדיק אונס! (כשאת אומרת לא את מתכוונת ללא!)

למעלה