מצאתי את מה שרשמתי כאן בעבר, מעתיקה את זה.
מאת: סוניהלה
16/08/12 18:52
הגיע אלי מאמר שפורסם בירחון נחשב. המאמר עוסק בבדיקת זני קינואה בסוגיית הפעלת מערכת חיסון אצל חולי צליאק.
מה שהם בדקו זה פרמטרים שונים המעידים על תגובה חיסונית, שלא נצפית אצל אנשים בריאים כתוצאה מחשיפה לקינואה. אני רוצה להביא בפניכם את תקציר המאמר
כפי שתרגמתי אותו. אין צורך להתעכב על פרטים ספציפים- למי שזה לא מעניין אותו. מה שחשוב זה המסקנות בסוף.
אז אנחנו יודעים שקינואה היא מקור מעולה לחלבונים, ויטמינים ומינרלים. המוסכמה הרווחת היא שהיא בטוחה לחולי צליאק. בעבודה זו נבדקו מספר זני קינואה (כולם מקורם באנדים).
התגובה החיסונית בצליאק מאד מורכבת, די שנסכם שהיא כוללת (עקב חשיפה לגליאדין ) הפרשת חומרים שונים לזרם הדם וגם הפעלת לימפוציטים, שכל אלה מביאים בסופו של דבר לנזק לרירית המעי. הם חשפו חולי צליאק לזני קינואה שונים, ובדקו את התוצאות הן בבדיקת דם והן בעיבוד של רקמת התריסריון שהתקבלה בביופסיה. המסקנה היתה שעם רוב זני הקינואה אין בעיה , אך 2 זנים (AYACUCHANA ו PASANKALLA ) כן הביאו לתגובה של מערכת החיסון אצל הצליאקים!
ועכשיו המסקנה:בדומה לשיבולת שועל, לקינואה יש השפעות שונות ומגוונות על מערכת החיסון אצל חולי צליאק. נדרשים עוד מחקרים כדי לבדוק אם קינואה אכן בטוחה אצלם. המאמר מדגיש גם חשיבות בדיקת מוצרים חדשים המובאים כ "נטולי מגלוטן".
דעתי האישית היא שמאחר שאין אנו יודעים איזה זני קינואה מוכרים לנו בארץ, אני לא אצרוך קינואה , בדיוק כמו שאני נמנעת משיבולת שועל.
רפרנס למאמר Am J Clin Nutr 2012,96:337-44