מורשת אריק (ב')

droriko

New member
גם פה אני לא מסכים איתך

נכון שמשנות ה-90 הרדיו לא משמיע כמעט מוזיקה חדשה של איינשטיין(אבל זה יותר בגלל שהרדיו סתם הפך להיות שמרני,הוא גם לא משמיע שירים חדשים של רכטר,כספי,גרוניך וכו') אבל הוא עדיין עשה מוזיקה איכותית,והרבה יותר חשוב מזה לא דרך במקום וניסה למחזר את הלהיטים אלא תמיד עידכן את עצמו למוזיקה החדשה שהיתה בארץ ובעולם, והמשיך לעבוד עם האמנים ה"חמים" של אותה תקופה(ברי סחרוף,יהודה פוליקר,יהלי סובול,מיכה שטרית,פיטר רוט וכו').

ב-97 למשל הוא הוציא את אחד משלושת האלבומים הכי אהובים עלי שלו(לצד "בדשא אצל אביגדור" ו"חמוש במשקפיים") אלבום שנקרא "לאן פרחו הפרפרים" ביחד עם הגאון שם טוב לוי(שאגב גם ממנו הרדיו מתעלם ב-20 שנה האחרונות)
הנה שיר הנושא,שהוא השיר האהוב עלי של אינשטיין אי פעם. השילוב של מילים מעולות(למרות התדמית איינשטיין הוא פזמונאי ברמה גבוהה) והגיטרות של מאסטר ברי סחרוף יוצרים רוקנרול כהלכתו
http://www.youtube.com/watch?v=mVB7h4vLdsw

אני יכול להסכים אבל שהאלבומים שהוא הוציא עם גיא בוקטי הם מאד משעממים. שלא לדבר על השיר המחריד על גלעד שליט

oren29at

New member
טוב שהרחבת

אלבומי שנות התשעים של איינשטיין נפלו אצלי קורבן לאלבום "יש בי אהבה" שכולל שני מכשולים בלתי עבירים: "בגללך" המאוס, ו "סע לאט ב'", שיר איום ונורא שעושה עוול לשיר המקורי.

מסתבר, אגב, ש"בגללך" הוא השיר המושמע ביותר של איינשטיין, מה שמדגיש דווקא את החוסן המסחרי שלו בעשור ההוא. גם "האור בקצה" מתוך "לאן פרחו הפרפרים" נכנס לקאנון האיינשטייני.

כך שבעצם הנפילה המסחרית של איינשטיין התחילה מ"שמש רטובה" וצפונה. אני בטוח, אגב, שהאלבומים האחרונים שלו שווים האזנה ואפילו יותר מהאזנה. אולי בנסיבות הטראגיות האלה מישהו ירים את הכפפה ויעריך אותם מחדש. מוטב מאוחר.

droriko

New member
"בגללך" הוא הכי מושמע??

אפילו אם אתה מחבר את הגירסא של אריק לגירסא של ארקדי(שטובה בהרבה אגב) אני לא רואה איך זה מגיע לשיא ההשמעות. תמיד חשבתי ש"עוף גוזל" או "אבשלום" או משהו.

droriko

New member
אה בעצם זה שנוגנו ברדיו ב-20 השנים האחרונות

טוב זה בהחלט מפתיע

oren29at

New member
אני אקח את זה עוד צעד קדימה

בהתחשב בעובדה שב 20 השנים האחרונות יש יותר תחנות רדיו מבעשרים השנים שקדמו להן, אני חושב שגם בשקלול נתוני ההשמעה ההיפותטיים של רשת ב', רשת ג' וגל"צ מ 1970-1993, "בגללך" היה מגיע ראשון.

זה נובע גם מכמות התחנות שהשמיעו את השיר בעשרים השנים האחרונות (שים לב: "בגלל" נותן פור של 3 שנים, כי הוא יצא לאור ב 1995), וגם מהפיזור ההגיוני של שירים מושמעים של איינשטיין, שלא היה לו להיט אחד מובהק שמשך משנות השבעים אל תוך שנות השמונים (בתור בוגר שנות השמונים אני לא זוכר את "אני ואתה" לשמש מושמע ברדיו יותר מדי פעמים).

למרות שאני לא סובל את השיר, יש פה תעודת כבוד לאיינשטיין שהצליח להוציא קלאסיקה נוספת בעשור שבו הוא היה פחות רלבנטי ופורה מבעבר. זה משאיר שאלה פתוחה אחת: האם הנפילה המסחרית שלו קשורה לנפילה אמנותית, או לחוסר הסבלנות של עורכי התכניות ברדיו. אין לזה תשובה חד משמעית, אני חושב.

droriko

New member
אגב תשים לב

שלא רק המקום הראשון,אלא שלושת הראשונים,הם מה-90

לגבי הנפילה המסחרית,זה אך ורק בגלל גלגלצ(לתחנות האיזוריות אני לא בא בטענות,אדרבא טוב מאד שהם נתנו דרור לזרם מסויים שקופח כל השנים גם אם אני לא אוהב אותו) אם אתה לוקח את האלבומים שהוא הוציא ב-10 שנים האחרונים, יש שם לא מעט שירים שבהחלט ראויים להיות להיטי רדיו, זה לא שאריק פתאום הפך להיות איזה יוצר אינדי שלשירים שלו אין מקום ברדיו. קח למשל את השיר המדהים הזה(שהוא בעצם חידוש שעולה אפילו על המקור) האם הוא פחות ראוי להיות ברדיו מכל החרא הזה של חבורת רימון?
http://www.youtube.com/watch?v=wf8Z9uSRsL0

oren29at

New member
שיר טוב, אבל

קודם כל, כדי ששיר יהפוך ללהיט רדיו הוא צריך לצאת כסינגל. עורכי תכניות לא יושבים ובוחרים סינגלים, אין להם זמן לזה.

חוץ מזה, להיט גדול, בדרך כלל, צריך להיות שיר אהבה, בטח ובטח אצל אריק איינשטיין. מכיוון שלא שמעתי את אלבומיו האחרונים, אני לא יודע אם יש שיר אהבה שיצא כסינגל ופוספס. מה שכן, גם לא-שיר אהבה שיצא כסינגל, רוב הסיכויים שנזנח די מהר.

אני גם לא בטוח שגלגל"צ היא תחנת הרדיו המואזנת ביותר. כלומר- בוודאי כבודדת, אבל אני חושב שתחנות הרדיו האזוריות כמקבץ מנצחות אותה, ושם יש לא רק מזרחי, אלא גם הרבה מיינסטרים. מסיבות שונות נוח להתייחס לגלגל"צ כתחנה חשובה או קובעת, אבל האמת היא שהמוזיקה הישראלית כמכלול מתפתחת ומוציאה מתוכה אמנים מצליחים בלי קשר לתחנה הזאת.

droriko

New member
אמנים מ"האיזור" של איינשטיין

כמו מתי כספי כמו יוני רכטר כמעט לא מנוגנים בתחנות האיזוריות,אני מדבר על המוזיקה הישנה שלהם בכלל, על המוזיקה החדשה אין מה לדבר. ושוב לאיזוריות אני לא בא בטענות כי הן עשו דבר מעולה כשהם נתנו לקהלים גדולים מאד את המוזיקה שהם אוהבים והממסד בחר כל השנים להתעלם מהם(ולא רק מזרחית,אלא למשל מוזיקת הדאנס שהגיעה לשיא חשיפה ב-BU99 FM ) גלגלצ,גם עם התחנות האיזוריות סביבה(שאגב הוקמו לא הרבה אחריה) יש כח עצום, והיא כן יכלה לדחוף מוזיקה של איינשטין ועוד רבים אחרים. בקשר לסינגלים,אתה אולי צודק כשמדובר באמנים אנונימים, הרי למי יש עכשיו כח לשמוע כל אחד מהמיליון אלבומים שיוצאים בחודש, אבל כשמדובר באחד כמו אריק שאתה יודע שיש לו רפטואר מאחוריו אתה צריך בתור עורך מוזיקלי להאזין לדיסק.

אגב אנקדוטה שאולי בעצם ממחישה הכל. לפני איזה 10 שנים אהוד בנאי התקשר בכעס לגלגלצ ושאל אותם למה הם לא מנגנים שירים מהאלבום החדש של איינשטיין, אתה יודע מה ההעורכת ענתה לו? "אריק איינשטיין? הוא בגיל של סבא שלי!"

ואוסיף עוד אנקדוטה, יתכן שקשורה

לפני אולי עשר שנים או יותר היה ראיון ברדיו עם מי מהגורמים הבכירים בתעשיית המוזיקה, אני כבר לא זוכרת מי. הוא נשאל על השיקולים בהוצאת אלבומים או דבר דומה, וסיפר שכמה שנים קודם לכן "אחד מהאמנים הבכירים" בארץ הביא להם אלבום שהם לא יכלו להוציא, בשל רמתו האמנותית הירודה. הוא לא אמר את שם האמן אבל היה ברור מדבריו שהוא מדבר על איינשטיין. זה נשמע לי די מדהים, בזמנו. אין לי מושג כמובן באיזה אלבום מדובר, אם בכלל.

droriko

New member
אינשטיין לא חף מאלבומים גרועים

"יש בי אהבה" הוא אלבום משעמם רצח. גם "שמש רטובה" לא ממריא יותר מדי, אבל היו לא גם אלבומים טובים ב-20 שנה האחרונות.

חוץ מזה,זה די מצחיק שתחנה שמהללת את חבורת רימון ואת הראל סקעת ואת סינרגיה יכולה להגיד על משהו כלשהוא שרמתו האמנותית ירודה

oren29at

New member
איזו סינרגיה!

בין התחנה הצבאית לבין הצבא עצמו:

כמו כל בכירי מערכת הביטחון לדורותיהם שמכים על חטא כשהם פורשים, ומבקרים בחריפות את המדיניות שהם עצמם עיצבו והוציאו לפועל- הנה עורך בכיר בגלגל"צ שבתקופתו הוגלה אריק איינשטיין לירכתי התחנה, ועכשיו יש לו את העוז לכתוב "הרדיו הישראלי כמעט והתעלם מהיצירה של אריק איינשטיין ז"ל בעשור וחצי האחרונים... אחר כך [אחרי "מוסקט"] באו עוד ארבעה אלבומים וכמה סינגלים שהתקבלו באטימות מכאיבה."

אולי הוא יכול לקחת עוד צעד קדימה, ולהצטרף לאיזו עצומה שקוראת לסגירת התחנה. אחרי הכל, מי כמוהו יודע איך דברים עובדים שם.

למעלה