מוסיקה וצלם אלקים

BobMarly

New member
מוסיקה וצלם אלקים

ר' חיים מוולוזין, בסיפרו המופלא "נפש החיים", מגדיר את המושג "צלם אלקים" כך: כאשר אדם יוצר כוס או נגן mp3 אזי לאחר שהוא סיים ליצור אותם הם כבר חיים בפני עצמם והוא לא צריך לעשות שום דבר על-מנת שהם ימשיכו להתקיים. לעומת זאת הקב"ה על-מנת שהעולם יתקיים, כל הזמן נותן כוח ואנרגיה בעולם אם חלילה הקב"ה יפסיק את כוחו, העולם יעלם. כך הקב"ה נתן לאדם תכונות ומשימות אשר הוא חייב לתחזק אותן ולהשקיע בהם אנרגיות למשל: חיי זוגיות ויחסי אנוש בכלל. שאלתי את עצמי מה קורה עם מוסיקה האם כאן יש תכונות של צלם אלקים או תכונות של צלם אנוש (על-פי ההגדרה של ר' חיים). ונראה לי שמהלך תהליך היצירה הוא אולי ההשקעה שבה מתגלה "צלם אלקים". לכן, כאן נראה משהו מאוד מעניין כשמשקיעים ביצירה הרבה מחשבה והרבה "כאב" והרבה כוחות אז יש לנו "צלם אלקים", כאשר היא באה מהשרוול אז כנראה שזה מתנה מאלקים. ואולי על-מנת לשמר את המוסיקה ושהיא לא תעלם, יוצר המוסיקה משקיע את ה"צלם אלקים" שלו כדי שאנחנו המאזינים נמשיך להנות ממנה. מעניין מה היה קורה אם כל יוצר היה יוצר את המוסיקה לעצמו בלבד ולא עבור אחרים האם זה אפשרי בכלל? האם זו תהיה מוסיקה אחרת טובה יותר? פחות טובה? כשעושים אמנות / מוסיקה האם עושים אותה עבור האחר?

כשעושים מוזיקה

לשם מה עושים אותה
אם נהיה כנים ר' בוב,הרי שמעורבים כאן כמה דברים. אולי הרבה דברים... החברים שלי שאני עובד איתם יאמרו לך שהם עושים זאת לשם שמיים נטו ובשביל "לחזק את עם ישראל" ולקרב אותם לאבינו שבשמים. מי שמקבל על עצמו ויודע שהתפקיד שלו זה חיזוק עם ישראל,הרי שברור מאליו שהוא כבר מחוזק
אני עדיין לא... מה שדוחף אותי הם הגורמים הבאים:כסף.כבוד.תחושה שאני שווה משו.המשך המסורת המשפחתית.השמחה שאני גורם לאנשים ו...כשאני רואה שאנשים "מתחזקים" מזה אני שמח גם. כשלוקחים את כלללללללללללל השיקלול הזה ובודקים מה באמת מביא אותנו לעסוק ביצירה,מקבלים תמונה מסוימת.כאן אפשר לכלול את העניין בזה שלמעשה האדם יוצר את המוזיקה בעיקר לעצמו.הקהל הוא רק מודד להצלחת היצירה ולעידוד היוצר שאכן הוא עשה משהו טוב:) לגבי "צלם אלוקים" ו"תכונות אנוש" אהבתי כרגיל את הודעתך.אני צריך לדון בזה ביני ובין עצמי כדי שאוכל לענות תשובה כהלכה. שבת שלום:))))

BobMarly

New member
נתת הרבה

חומר למחשבה. בגדול נראה לי שזה לוקח אותנו לדיון פילוסופי על הקשר בין היצירה לחיים בכלל. כשיהיו דברים מגובשים אני אכתוב בעניין. אני השבוע אהיה פחות זמין בפורום כך שכנראה נמשיך לדסקס את העניין בשבוע הבא.

אני אשמח לקרוא

בכל מקרה הענינים אצלי מתחילים לתפוס תאוצה. בקרוב אני אעלה ב"נ סקיצה ממה שאני מקליט עכשיו:)

למעלה