מוסיקה והתמודדות עם ילדים

מוסיקה והתמודדות עם ילדים

שלום לכוווולללם, לאחרונה יצא לי לקרוא קצת על מוסיקה ודרכי התמודדות עם ילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז, כמובן שקיימת שיטת בטהובן שגם אני עוד לא ירדתי לסוף דעתה אך היא נמצאת כבר בשימוש בכמה מקומות בארץ, ולכן החלטתי לכתוב כמה מילים לסיכום החומר שמצאתי, אני מאמינה שזה מעניין לכולם: ראשית מהי המוסיקה? האינציקלופדיה העברית מגדירה אותה: "מדע או אמנות של צירופי צלילים מהנים והבעתיים הנתפסים על ידי הרגש והשכל גם יחד." עוד בתקופות עתיקות יותר המליצו הוגי דעות יווניים על מוסיקה כטיפול, היפוקרטס שנחשב לאבי הרפואה ראה במוסיקה כלי טיפולי לכל חולה, אריסטו מצא שהמוסיקה יוצרת חוויות רגשיות עמוקות ואפלטון ראה במוסיקה כגורם לשינוי. הרמב"ם ראה במוסיקה כלי לטיפול נפשי בדיכאונות וב"מרה שחורה". המוסיקה משלבת בתוכה שני אפקטים עיקריים: קצב - תבניות זמן ומהירויות שונות, מחקרים מסוימים אף מצאו ששינויי קצב משפיעים על זרימת הדם, על קצב הלב ועל עוד תהליכים פיזיולוגיים. דינמיקה - למרות התבנית המוסיקה היא דבר שמשתנה ואינו סטטי (שינויי עצמה, טונים, תווים ועוד) השימוש במוסיקה הוא מגוון המיוחד מבחינה פסיכולוגית, יש שמתמשים במוסיקה כדי לטפל בקשישים, בילדים, בחולי נפש ועוד. בכל הטיפולים מצאו כי המוסיקה משפיעה בכמה כיוונים: -נתינת תחושת "כח" ועידוד לסובלים מדיכאון ועצב, ושחרור מתחושות תלות ומוגבלות. -קשר עם העולם הפנימי, יצירת חיבור בין תחושות פינימיות לבין הבעה חיצונית. -הפעלת הדמיון - אם זה דמיון מודרך בעזרת מטפל או דמיון חופשי. -"התנתקות מהמציאות" - לדוגמא במצבי חולי ומוגבלות נתנה המוסיקה מעין "זמן שכחה" שבו יכלו החולים להפסיק לחשוב על הבעיה. -סדר וארגון - השפעה לחיוב וצמצום מצבי בלבול והסחה. ואיך מיישמים? קודם כל כדאי לראות איזה מוסיקה היד מעדיף, אולי הוא מצליח להתחבר עם יוצר מסוים או סגנון מסוים. שנית כדאי לחוות את המוסיקה יחד עם הילד במיוחד בשלבים הראשונים - להאזין ביחד, ךשיר ביחד, אולי גם לנסות לנגן ביחד (כשניסיתי את זה בבית נתתי לילדים שלי סירים קטנים וגדולים וביחד דפקנו על הסירים לפי הקצב - היה מגניב!), כמובן שהעיסוק המשותף הוא עניין שאין לזלזל בו וניתן לפתח אותו - איוסף קלטות, קניית דיסקים, מציאת תכניות מוסיקה בעיתון והקלטתם, מעקב אחרי תכניות מוסיקה שבאות לפי פרקים ועוד. - אפשר לרקוד ולהזיז את הגוף - להוציא אנרגיה או לווסת את הפעילות הפיזית לפי המקצב (קפיצות לפי קצב מהיר, הנעת הידיים בתנועות שהילד חש שיתאימו למוסיקה ועוד ועוד) - וכמובן שימוש במוסיקה לעורר ממצב רוח רע או כהרגעה במצבי רוח סוערים. עד כאן. אני אשמח לשמוע את דעתכם על המאמר, אם מישהו גם ניסה ליישם ורוצה לחלוק - אני בטוחה שכולם ישמחו ויש לי הרגשה שזה יעשה גם להורים המון כיף. שלכם אפרת מה-

מיכל ט

New member
מוסיקה ../images/Emo79.gif

שלום אפרת המאמר על מוסיקה מאוד מענין. באפן אישי תמיד אהבתי מוסיקה ואני גם מנגנת גיטרה וחלילית אלט. בשבילי יש במוסיקה משהו מאוד מרגיע מוסיקה מתאימה לכל מצב רוח כשמח אפשר לנגן עם עוד אנשים ולשיר וזה ממש כייף וכשעצוב אפשר לנגן לבד או לשמוע מוסיקה יותר רגועה. השנה גם הצטרפתי לסדנא של תיפוף והיה גדול!!! היה לי קצת קשה לחקות את המקצבים היותר ארוכים (ADDאו לא?) אבל באפן כללי התפרעתי בכייף. בקיצור מאוד מאוד מאוד מומלץ

מיכלו´ש - שמחה שהמאמר קלע.

האם את עדיין מתופפת? האם הסדנא היתה מטעם בית הספר או פרטי? אשמח לשמוע.
אפרת

FreeFeeling

New member
תודה רבה על מה המאמר ! ../images/Emo6.gif

WOW תודה רבה על מה המאמר ! היו שם כמה דברים שחדשים לי. .הערות\שאלות. גם לי יש את הדיסק של בטהובן ואוד איזה דיסק למטרה זו השאלה והאמירה היא שלדעתי אם יש אמא או ילד שמנסים לשמוע את המוזיקה הזו ולא מתחברים אליה כלל יותר כדי שלא לשמוע אותה !? מה אתם חושבים ? בין השאר אני דיסלקטי. בשנתיים האחרונים מצאתי במוזיקה נתיב מרכזי לשיפור משמעותי לנושה הריכוז. החלק החיובי: כמו שכתוב במאמר זה למוזיקה יש כוחות וגם עוזרת לי ברמת הריכוז. החלק השלילי: יכול מאוד מהר להפוך למין תלות או במילה יותר גסה להתמכרות !? תמיד שאני חוזר מהעבודה אני חייב להתחבר לאיזה מכשיר מוזיקה ! גם בעבודה אני מנשה לשמוע מוזיקה אבל לא תמיד אפשרי.
אפרת@הבית: "(כשניסיתי את זה בבית נתתי לילדים שלי סירים קטנים וגדולים וביחד דפקנו על הסירים לפי הקצב - היה מגניב!) בפעם הבעה השמח להצטרף.
מיכל ט: סחטין !
איזה קתה רק בסוף כריאת המאמר שמתי לב מי היוצרת שלו. אפרת@הבית הגדולה מכולן !
(אני מקיר אותה מהפורום לאומנות ומאוד ממליץ לבקר בו) אני בתך שגם אפרת תשמח לראות אתכם שם. הרבה אהבה ושלום לכולם שלכם FreeFeeling או אם תרצו ,בן

בן היקר! ברוך הבא! ../images/Emo39.gif

תודה על המחמאות...אני מסמיקה לי פה...שמחה שהצטרפת אלינו! לגבי התמכרויות - מכיון שאנשים עם לקויות למידה והפרעות קשב נוטים להתמכר לדברים מסוכנים פי כמה וכמה מאנשים אחרים (בין 14 ל-24 אחוז יותר) אני חושבת שדוקא התמכרות למוסיקה היא התמכרות חיובית ותורמת, כמו שהעדת בעצמך...
נשיקות וחיבוקים. אפרת

מירב ד

New member
אמממ.....

אני רוצה להגיד משהו....שלא קשור בדיוק למאמר...אבל איכשהו כן קשור... אז למי שלא יודע....בקיצור...אני תלמידה בת 16 ואני דיסלקטית.. רק רציתי להגיד, שאם למשל אני שומעת מוזיקה...בהרבה מקרים זה עוזר לי להתרכז...למשל: כבר כמה שנים אני לא מכינה שיעורים, מכיתה ו´ בערך, אני פשוט לא מסוגלת לשבת יותר מ10 דקות על התחת ולהכין שיעורים. יום אחד(שנה שעברה או לפני שנתיים) נתנו לנו לעשות עבודה, מן עבודת שורשים כזאת...שצריך לרשום על המשפחה ועל ההסטוריה של המשפחה וכל מיני כאלה... והחלטתי שאני עושה את העבודה הזאת, או לפחות מנסה (אין לי מושג למה החלטתי). אז בהתחלה היה צריך לאסוף את כל החומר, ולשאו את ההורים ואת סבא וסבתא וכל מיני כאלה, ואחר כך היה צריך להכניס הכל למחשב, בצורה מסודרת. אז פשוט במשך כמה ימים כמה שעות כל יום הייתי יושבת מול המחשב ומנסה להקליד הכל...וגיליתי שהדרך הכי טובה להתרכז ולעשות את הכל היא לשבת עם אוזניות (כדי לא להפריע לכל המשפחה)ולהקשיב למוזיקה שאוהבים, לא חייב להיות מוזיקה מהסוג המרגיע או משהו קלאסי, אני הסתדרתי מצווין עם קצת רוק ישראלי וכאלה... בקיצור...הצלחתי לעשות את העבודה ולא נראה לי שהייתי מצליחה אם לא הייתי עושה את זה בלי מוזיקה... בסופו של דבר קיבלתי 40 על העבודה...אבל לא חשוב... ניסיתי להעלות בפני המחנכת שלי הצעה שאני אשב בכיתה עם דיסקמן בזמן מבחן או משהו כזה, וזה מה שיעזור לי להתרכז, אבל המורה וההנהלה לא הסכימו, וטענו שאני יכולה לרמות ככה (להקליט את החומר על קלטת או משהו כזה) וגם זה לא מאושר ע"י משרד החינוך אז זה לא אפשרי...וחבל... זה סתם היה כדי להעשיר את הידע שלכם... שלכם מירב

אשלונית

New member
מירב

נסי להעלות את ההצעה היום, בתיכון שאת לומדת. לי יש את אותה הבעיה ומבחן האחרון שלי הייתי עם המוזיקה המרגיעה שלי שאני לומדת איתה בבית ובאמת שהיה לי יותר קל!. אני חושבת שבשנים האחרונות משרד החינוך יותר נפתח לדברים כאלה, ואם הם אומרים שאת יכולה להעתיק, תני להם את הקסטה, שישמעו ויראו שלא. מקווה שיסכימו. אשלי.

FreeFeeling

New member
מממממ

אשלונית: " לי יש את אותה הבעיה ומבחן האחרון שלי הייתי עם המוזיקה המרגיעה שלי שאני לומדת איתה בבית ובאמת שהיה לי יותר קל!." *גם לך מגיעה כול הכבוד !
"אני חושבת שבשנים האחרונות משרד החינוך יותר נפתח לדברים כאלה" *לא בכול המקומות ! זה מאוד תלוי איפה ומי המנהל\מנהלת את אותו הבית ספר. "ואם הם אומרים שאת יכולה להעתיק, תני להם את הקסטה, שישמעו ויראו שלא."
אני לא ממש חושב שזה עובד ככה ! אם כי היה יכול להיות מאוד נחמד ונכון... FreeFeeling

אשלונית

New member
תגובה

קודם כל, שום מורה והנהלה לא יכולים למנוע ממך לשמוע מוזיקה בזמן המבחן כל עוד זה לא מפריע לאף אחד בכיתה כמובן. אני חושבת שאתה צריך לפנות למשרד החינוך ולהלחם על הזכות שלך אם אתה באמת מאמין שזה עוזר לך, והיה עוזר לך לשפר את הציון. משרד החינוך לא יגיד לך לא!, לא נראה לי לפחות הם אטומים אבל עד גבול. ובנוגע לזה שאמרתי שאם חושבים שאתה מעתיק אז שיקחו את הקסטה לשמוע - וקצת פיקפקת באימרה הזו, אז צר לי, אבל ככה זה בבית ספר שלי. יש אנשים שמסיבות כאלו ואחרות (פשוט הם הטיפוסים שיעתיקו) לוקחים את הקסטה שלהם לשמוע בבית, זה קרה ונעשה. אבל מה אני אגיד לך, שום מורה לא יעז לחשוב שהעתקתי כי כולם מודעים למצבי, וכל אחד מהם מעריך את ההשקעה המרובה שלי, וזה למה הם בחיים לא יעלו בדעתם שאני מעתיקה - אין סיכוי. אז, תנסה, תלחם, אל תוותר. נסה אפילו לפני משרד החינוך לדבר שוב עם ההנהלה, או תן להורים שלך לפעול בעניין, אולי זה יעזור!. אשלי.

FreeFeeling

New member
אשלונית היקרה שלום רב ../images/Emo13.gif

אני מאוד שמח לשמוע שבבית ספר שלך יש מודעות ,ואני שמח בשבילך.
אני הרגע כתבתי מכתב אם תמצית ממה שקרה איתי בבית הספר אבל בסוף ויתרתי לאלות אותו ! הוא היה מאוד קיצוני ואני לא רוצה להתחרט אליו להמרות שמדובר במה שקרה שם. בכול מקרה מדובר בבית ספר שהיתי אד כיתה "ט" וקשה להסביר כמה היה שם חרה ומי "ט" עברתי לבית ספר אחר. (ברוך השם !) מה שאני כן יכול לומר: מכיתה ט עזבתי את אותו הבית ספר למקום אחר שהיה פשוט גן-עדן אני יכולתי ללמוד מה שרק רציתי וחשקתי והמורים באמת רצו לעזור וללמד ! ושם קיבלתי בחזרה את האמן בבית הספר אם כי באופן מוגבל ! אני כבר ממזמין לא בבית הספר ככה ששום דבר לא יכול לעזור ,בכול מקרה תודה על הרצון הטוב FreeFeeling

FreeFeeling

New member
WOW כול הכבוד ! ../images/Emo24.gif

מירב יקירתי WOW כול הכבוד ! "הצלחתי לעשות את העבודה ולא נראה לי שהייתי מצליחה אם לא הייתי עושה את זה בלי מוזיקה... בסופו של דבר קיבלתי 40 על העבודה...אבל לא חשוב..." *אני מאוד שמח לשמוע שהצלחת לגמור את העבודה ! כול הכבוד !!! כיבן שזה אחד הדברים החשובים ביותר ולא הציון אלה היכולת לבצעה עבודה אד לסיומה (היה לי אם זה בעיה קשה בעבר ולכן אני יודע כמה שזה חשוב) זה מאוד מחזק מתי שמצליחים ! "ניסיתי להעלות בפני המחנכת שלי הצעה שאני אשב בכיתה עם דיסקמן בזמן מבחן או משהו כזה, וזה מה שיעזור לי להתרכז, אבל המורה וההנהלה לא הסכימו" *לי אישית זה מאוד מאוד כעב לשמוע את זה !!! גם לי היו מספיק דברים קשים בבית ספר וזה מאוד מרגיז שאין אם מי לדבר ולפעמים ניראה שאפילו רוצים לתת לך רק את הדרך הרעה ! שיהיה לך הרבה בהצלחה וכול הכבוד שאת מנשה למצוא לעצמך את הדרכים הנכונות בשבילך ,אצל כול אחד זה שונה ואי אפשר לכלול וליחפות את כול מערכת החינוך וכולם. שלך FreeFeeling

Iris-1

New member
אפרת הי - זו שוב אני שמציקה לך

רצית טיפול במוסיקה אז ככה - רותם כבר נמצאת בזה שנתיים. המצב נהיה נהדר. הם נותנים לה להתפרק ואח"כ "מחברים" ביחד את החלקים. אפשר טיפול קבוצתי ויש יחידני. יש ילדים שלא מתאימים בכלל לטיפול הקבוצתי וכל הזמן מקבלים רק יחידני. למזלי הבת שלי מתאימה לקבוצתי והם עושים תרפיה נהדרת עם המוסיקה. אח"כ לוקחים ילד ילד בנפרד ומדברים איתו על מה שהיה בחדר המוסיקה והילדים פורקים עוד מעליהם אם עוד נשאר להם משהו. עד עכשיו אני רואה רק תוצאות לטובה ברותם . סוף סוף יש לה איפה שמרשים לה להתפרק עד הסוף בלי חשבון.

מצחיקה-את לא מציקה לי בכלל!

אני שמחה שאת פה ואת יקרה לי כמו כל משתתף אחר! בחיים אל תגידי "מציקה" אני מתה עלייך!
צפי לטלפון מחר!

למעלה