מוזיקה

Mנטה

New member
../images/Emo79.gifמוזיקה../images/Emo79.gif

ממש אתמול סיימתי את הספר הנפלא והמומלץ לכל "הסוד" של אנה אנקוויסט. הרבה דברים אהבתי בספר הזה, הרבה דברים נגעו ללבי, אבל פה אני רוצה לדבר על ההיבט של מוזיקה כחלק מתרבות. נדמה לי שכל תרבות שהיא בעולם, המציאה איזשהו סוג של מוזיקה ואיזשהו סוג של כלי נגינה. בחלוקה מסורתית (ואולי אני טועה) אחראיים האפריקאיים על מקצבים וריקודים ואילו המוזיקה האירופאית נחשבת שכלתנית יותר. מה היא המוזיקה של באך אם לא מתימטיקה....
המצב מסובך במיוחד בארצות תפר או בארצות מרובות-לאומים, כמו בארה"ב שבה מקצבים שחורים נכנסו לקלאסיקה ויצרו זן כמעט חדש (גרשווין למשל או דבורז'ק) וגם בארצנו הקטנטונת. ובכל זאת, כשאני קוראת את "הסוד" אני מזהה שמוזיקה קלאסית (כלומר מוזיקה מאירופה מהתקופה שנקראת "קלאסית": בטהובן למשל) היא חלק מאוד מהותי בתרבות. אני מכירה את זה גם מהבית הפרטי שלי. אני לא מכירה את זה ממקומות אחרים. נדמה לי שהדברים או החוויות או העוצמות או המעמקים שאליהם מגיעים דרך המוזיקה הזאת, שונים מאוד מהמקומות שאליהם מגיעים באמצעות ג'אז או מוזיקה מצרית-קלאסית. ברוח הפומו' התרגלתי להתייחס למוזיקה הקלאסית מבית-אבא כעוד אחת מהקלאסיקות המוזיקאליות שנפוצות בעולם, ולכבד את פריד-אל-אטרש באותה מידה שאני מכבדת את שוברט (כלומר, קצת פחות מאשר כאלו שאני ממש אוהבת
). אבל אחרי שקראתי את הספר "הסוד" יש לי הרהורים שניים בענין. נדמה לי שאני מתחילה להבין שבכל תרבות המוזיקה משמשת ככלי להשגת מטרה אחרת. זה יכול להיות ריקוד או מיסטיקה או טקס רוחני או התעלות אינטלקטואלית וכו' וכו'. מה דעתכם בסוגיה ?

המקור וההשתלשלות ../images/Emo79.gif

איני יודע מה המקור של הופעת המוזיקה בחיינו, שמעתי תאוריות שונות ומשונות על כך שהמוזיקה פועלת על החלק בתודעה שלנו שמודע להולם הלב ומסנכרן איתו את קצב הפעולות שלו, וכאשר מושמעת מוזיקה נוצרת הפניית התודעה לקצב אחר וממנו למצב רוח אחר. תאוריה מעניינת שאין לי יכולת לבחון אם היא נכונה או לא. בכל אופן, כך או כך יש לנו קישור בין האזנה למוזיקה לבין מצב רוח, או במלים אחרות המוזיקה היא בבחינת fun, אבל כמו שמקרים אחרים בחיים אל הכלי הזה נוצקים דברים נוספים עם הזמן ועל כן במקום גיאוגרפי אחד נוסף לכך מימד דתי, באחר מיסטי, לוגי, מתמטי, חברתי, מגי או כל תוכן נוסף אחר. לשם השוואה אפשר להביא את הגן: יהא אשר יהא המקור של הצורך שלנו בגנים סביב בתינו אבל עם הזמן התחיל קישור שלהם למדיטציה, חזות העיר, תרבות לאומית, ריאות ירוקות ומה לא. ובכן, אחרי כל זה נותרת השורה התחתונה של צלילים היוצרים מצב רוח בין אם זה תיפוף בטקס של שבט המנדינגה, גונגים בתהלוכה לראש השנה הסיני, קונצרט של מוצרט או הופעה של אום כול תום.

L i z a r d

New member
מוזיקה

אני חושב שבשביל להגיע להבנות לגבי צורות שונות של מוזיקה, כדאי ללמוד מוזיקה לעומק ולרכוש את היכולת לנתח אותה ולהבין את מאפייניה השונים. כך ניתן למשל להבין את הפיתוח האדיר שנעשה בתחום במוזיקה המערבית-קלאסית, את השימוש במקצבים מורכבים יותר ובפוליריתמיקה במוזיקה האפריקאית, ההבדלים בין הסולמות והתבניות המוזקליים בתרבות השונות. מתוך כל המאפיינים האלו אפשר ללמוד הרבה דברים מעניינים על התרבויות שמהן באה המוזיקה, ואני גם מוצא בזה הרבה מיסתורין. יש גם מקרים מאוד יפים מעניינים כמו בג'אז, שבה מאפיינים אפריקאים מסוימים הותכו עם מאפיינים של מוזיקה מערבית, זו דוגמה מאוד נדירה ויחודית לשילוב של תרבויות שיצר משהו חדש לגמרי... ואגב, אני לא מסכים עם האמירה שלך לגבי באך ומתימטיקה. מה זאת אומרת?

Mנטה

New member
צריך להבין ממש במוזיקולוגיה

בשביל להבין את זה, אבל כנראה שככה זה. אני לא מספיק מבינה כמובן אז אני פשוט אשלח אותך לברר את זה הלאה
קשור בחוקים של הרמוניה וכו'.

Mנטה

New member
הממ... אתה רוצה לבררר......

הבנתי שאתה שואל לגבי המתימטיקה ביצירותיו של באך, אז אמרתי לך שאני לא מבינה בזה מספיק כדי להסביר, ושאם אתה רוצה לדעת על זה יותר תצטרך לברר. וכדי לברר נדמה לי שאתה צריך לחפש משהו שקשור בחוקי הרמוניה.

L i z a r d

New member
אה, עכשיו הבנתי את כוונתך

המוזיקה של באך באמת הולחנה בעזרת חוקים ואמצעים מסוימים שהם גם מתימטיים במידה מסוימת, אבל אם מישהו אומר ש"המוזיקה של באך זה מתימטיקה" זה יוצר את הרושם שהמוזיקה נוצרה באופן טכני בלבד, ועם זה אני לא מסכים...

שנברג

Schonberg למיטב הבנתי המינימלית נחשב למתמטיקאי של המוזיקה, קומפוזיטור שתלמידי מוזיקה באים אל הקונצרטים שלו עם מחשב כי השורות המוזיקליות שלו מתייחסות זו אל זו במבנים מתמטיים מורכבים

למעלה