מה צריך לבדוק...

מה צריך לבדוק...

לפני קניית סוס, איך אפשר לדעת אם רגליים של סוס דפוקות, מה קורה אם גיד של סוס נפוח, האם ניתן לרפא דבר כזה? והאם אחרי ריפוי הסוס הוא יחזור לעצמו? או שיתרפא ובזה נגמר הסיפור של הנפיחות. האמת שהיו לי הרבה סוסים בעבר הרחוק (כשהייתי בן 16-17), עכשיו כשהבן שלי גדל החזיר אותי 25 שנה אחורה.

הממ...

תשמע קניית סוס היא לא דבר של מה בכך. רגליים- את הרגליים הקדמיות של הסוס יש לבדוק ע"י מתיחת קו מהחזה ועד לפרסה. במידה ולסוס בסיס מושלם הקו יעבור בדיוק באמצע הרגל. באותה מידה יש לשים לב שהברך לא בורחת מהקו שנעשה בפרופיל של הרגל. כנ"ל ברגליים האחוריות. גידים- יש לעבור על הגידים, הגידים אמורים להיות ישרים ובמקום- כשהגידים פגומים הם לרוב נפוחים ובולטים. פרסות- צריך לבדוק טוב שהשיפוע של הפרסות אינו חד ואינו "קופסאתי", הפרסה צריכה להיות בזוית נכונה ביחס לרגל ולברך של הסוס. מלבד צורת הפרסה מבחוץ יש לבדוק גם את פנים הפרסה: לראות שאין ריקבון או שהריקבון מזערי וניתן לטיפול. גב- חייבים לבדוק שהגב אינו שקוע, יש לבקש מהבעלים להוליך את הסוס ולראות את פעולות השרירים שלו. חייבים לבדוק את הגב ביחס לאגן, זכור שככול שהאגן גבוה יותר הסוס ייתלה יותר על הקידמיות ולהפך, כשאנחנו בעצם רוצים להגיע למצב בו הסוס יהיה מאוזן ויוכל להכניס את האחוריות מתחת לבטן ולהמשיך לנוע קדימה עם הקידמיות. צוואר- צוואר הסוס צריך להיות גמיש ובעל יכולת להתעגל. שרירי הצוואר צריכים להיות ארוכים וזורמים (ז"א ללא בליטות, קפיצות או שקעים). יש לשים לב שהחיבור בין הצוואר של הסוס לראש שלו נכון: קודקוד הראש צריך להיות הנקודה הגבוהה ביותר בחיבור, החיבור צריך לאפשר לסוס להרים את הראש באותה המידה של להוריד אותו מבלי להפיל את הסוס על המתג. פה הסוס- יש לבדוק רגישויות, את מצב השיניים, את מצב הלוע ולהסת עצמה. מלבד כל העינין של הבדיקות הכלליות יש לעבור על הסוס עם היד ולראות רגישויות. יש לגעת במקומות כמו הגידים, הכליות החזה והבטן. במילים אחרות קניית סוס היא עבודה קשה מאוד, יש להביא איתך וטרינר צמוד שייבדוק את הסוס ויראה אלו דברים ניתן לתקן ואילו דברים לא ניתן לתקן.

giri

New member
../images/Emo45.gif כל מילה

וגם מומלץ - אם אתה לא בטוח - לקחת איתך איש סוסים מנוסה שאתה סומך עליו, שיסתכל על הסוס ויבחן אותו עבורך. בכל מקרה - סוס שאתה שוקל ברצינות לקנות - תעשה בדיקת קנייה אצל וטרינר. ואחת קטנה לגבי שיקום פציעות - ניתן לשקם הרבה פציעות אצל סוסים, אבל : א. לא כל אחד יכול לעשות את זה - נחוצה מומחיות (אני לא הייתי קונה סוס שצריך שיקום וסומכת על עצמי שאדע איך לשקם אותו) ב. לא מכל פציעה ניתן להשתקם ג. יש שאלה מאד טובה סביב משמעות השיקום. לפעמים סוס יוכל לעבוד רק על הקרקע (ולא לקפוץ), או שלא יוכל להתאמץ מאד, אז סוס ספורטיבי הוא לא יהיה, אבל סוס לטיולים אולי דווקא כן. לא כל פציעה יכולה להשתקם ללא השלכות (לרוב לא) אבל גם לא כל בעיה משמעה נכות מלאה או המתת חסד.

../images/Emo45.gifלשניכם+כדאי וצריך להגדיר את המטרה שלשמה

נקנה הסוס.(וגם את התקציב) פגיעות רגלים רבות,לאחר החלמה,יתנו סוס טיולים חביב אבל לא יאפשרו לסוס להתחרות/לעבוד ספורטיבי. לגיד מתוח וללמיניטיס יש נטיה לחזרה. עם נביקולר קל אפשר לטייל אבל לא הייתי בוחרת סוס עם נביקולר כסוס ספורט.

בדיקת קנייה

בדיקת קנייה הינה אחד הנושאים הסבוכים ברפואת סוסים מכיוון שהיא עלולה לגרום אי קורת נחת לאחד מהצדדים. לדעתי חובה לעשות בדיקת קנייה לפני קניית כל סוס ולא חשוב מהו מחירו. לצערי נוהל זה עדיין לא השתרש בארץ ורבים מדי קונים סוסים ללא בדיקה ולאחר מכן מצטערים על כך. לעיתים נקראתי לבצע בדיקת קנייה לאחר הקנייה וגם בכך אין הגיון. וטרינר מנוסה יוכל לקבוע בבדיקה מקיפה את מצבו של הסוס ואת מידת ההתאמה שלו לפעילות המצופה ממנו. בדיקה מקיפה זו כוללת בדיקה של קונפורמציה - מבנה הסוס ובעיקר מבנה הרגליים שלו, דבר שעלול להשפיע על היכולת הספורטיבית שלו. בדיקת צליעה בהליכה, ריצה ולאחר כיפוף מפרקים ובדיקה פיזיקלית מקיפה כולל הקשבה ללב, ריאות, בדיקת חלל הפה, שיניים וכו'... בדיקה טובה יכולה לגלות פגמים במבנה, פגיעות ישנות ובעיות תת-קליניות שאולי יפריעו בעתיד (שוב, תלוי מהי רמת הפעילות המצופה מהסוס). למשל סוסה שנקנית לצרכי הרבעות, כדאי לבצע בדיקה מקיפה של מערכת המין כולל בדיקת אולטראסאונד, בכדי לבדוק שסיכויי ההתעברות שלה גדולים ולמשל שהשחלות שלה פעילות ושאין נוכחות תהליך דלקתי ברחם. ישנם מגדלים שמבקשים כבר בתהליך בדיקת הקנייה לבצע סדרה של צילומי רנטגן של המפרקים "הבעייתיים". גם זו צורה של בדיקה אפשרית ושוב היא תלויה במחיר הסוס וביעוד שלו. בסוס מבוגר המיועד לפעילות ספורטיבית ישנו הגיון רב בשילוב ביצוע צילומי רנטגן על מנת לגלות האם ישנן בעיות במפרקים שאומנם עדיין לא באות לידי ביטוי קליני אך עלולות להתבטא בשלב מאוחר יותר. יחד עם זאת חשוב להבין שבדיקת קנייה איננה באה לפסול או לאשר סוס, בדיוק כמו במקרה של בדיקת קנייה של רכב. במקרים רבים ימצאו ממצאים והמשמעות שלהם חשובה ושוב היא תלויה בסוג הפעילות אותו הסוס מיועד לבצע.

sAp14

New member
יש חומרים שיכולים להטעות את הבדיקה?

זתומרת,עם לסוס שבודקים יש איזושהי בעיה ברגל אז יש איזשהו חומר שמזריקים ושהוט' עורך את הבדיקות אז לא רואים את הבעיה?

הטעיה בבדיקה

לצערי כן, שיכוך כאבים ברמה גבוהה יכול למסך על סימני צליעה. אפשר לרמות, אבל אז זה לא רק מוגבל לזה, ניתן להמנע מכך ע"י הכנת חוזה בו המוכר מתחייב שהסוס איננו מטופל ולא קיבל תרופות וכו' ..... במידה ואכן צליעה תופיע בימים הראשונים לאחר הקנייה ניתן יהיה לבדוק שוב את הנושא ישנם עוד דברים שהמוכר יכול להסתיר כמו קיומם של קוליקים חוזרים ושוב חוזה משפטי טוב יכול למנוע בעיות בעתיד יחד עם זה, אני מקווה שלרוב זה לא המצב בארץ

NightWind Rider

New member
נצל"ש חשוב מאוד !!!

ממליצה לכולם לרכוש ביטוח בריאות לסוס, ולא אני לא מקבלת על כך אחוזים או משהו!!! ממש לא!!!! לצערי רק רכשתי סוס לא מזמן למי שזוכר, לא עבר חודש וחצי והסוס מאושפז בבית דגן פוסט ניתוח קוליק. וזה לא שלא התכוונתי לבטח אותו, פשוט לא הספקתי מסיבות טכניות. סופר חשוב! ותחשבו טוב גם לגבי החוזה כפי שהמליץ ד"ר שטיינמן.

למעלה