מה פירוש "יוצר ספיח"

זו הסיבה שצריך לכתוב בעברית
פנסית . וזהו.

מיכי 10

Member
המון תודה על התגובה המושקעת|

אקרא יותר בעיון בערב ואגיב. עכשיו ממהרת לצאת.
אם אוכל, אצלם היום את אחד העצים.
להשתמע,
מיכל.

מיכי 10

Member
תודה אביבן, על כל שפע המידע ועל התמונות היפות ששלחת!

למדתי המון מכל זה! בינתיים ראיתי גם בגוגל, שֶׁמה שחשבתי שהם פרחים של העצים, הם למעשה הפירות שלהם.
בסופו של דבר לא הגעתי היום לאותו מקום, כך שלא יכולתי לצלם צלקות על גזע עץ. אולי ביום ראשון אוכל לצלם. הבעיה שעדיין אינני יודעת להעביר תמונות מהסמארטפון החדש אל המחשב...
בכל אופן, הופתעתי מאד כשראיתי את טיפות השרף (או אגלי השרף) המיובשות על גזע העץ, כי באמת הכרתי עד עתה רק שרף של אורנים. אותו הכרתי היטב, ולא בשמחה, כבר מילדותי. אז לא היה לי מושג שזה יכול לקרות לעצים אחרים בגלל עקה כלשהי.

העץ בכלל לא הזכיר לי אזדרכת, כי אזדרכת אני מכירה היטב. :)

לא נראה לי שנשברו ענפים לעצים האלה, אלא שהעיריה כרתה ענפים שנראו לה מפריעים לתנועת המכוניות או להולכי הרגל. (אני לא יודעת וגם לא רוצה לדעת איך נראה "תחת של חמור").

תודה על התמונות של הדודניאה! אני מכירה אותה מאז ילדותי, בלי לדעת את שמהּ, ושמחה מאד ללמוד אותו. אבל אני לא מכירה את הדודניאה (נשמע כמעט כמו 'דודה לאה'
) כעץ, אלא כשיח. בחצר של חברתי הטובה ביותר, היתה גדר חיה של שיחים אלה.
אבל כנראה היתה לנו ילדות עשוקה, כי אף פעם לא עשינו מהם עגילים. צחוק צחוק, לאמהות שלנו לא היו עגילים, אז אולי בגלל זה. :)
עכ"פ, אני רואה שהפירות שלה דומים מאד בצורתם לאלה של הפנסית. קטפתי היום ענף של דודניאה בדרך. מישהו אמר לי שזה דומה לערבה. :)
צדקת, את הדודניאה עם הפירות האדומים-ורודים, ואת זו על העלים בצבע בורדו, אני לא מכירה, אבל רואים שזו אותה גברת בשינוי צבעי האדרת.

[לגבי העריכה, שמסומנת רק בקטן בתחתית ההודעה הערוכה. ושפע ההודעות של כל העריכות, זו בעיה מוכרת. ביקשתי מההנהלה לסדר את זה, אבל זה לא מטריד אותם. והאמת, יש באגים הרבה יותר מפריעים והרבה יותר דחופים, שאני מקווה שיטופלו במהרה בימינו].

מיכי 10

Member
אגב כל הקישורים שהבאת כאן, אביבן,

אני מודה לך שוב על השיעור בקיצור הקישורים שנתת לי.
מברכת אותך בלִבִּי על כך בכל פעם מחדש.

א ב י ב ן

New member
אחלה. בכיף. ומיכל השנייה, דאגה להזכיר לי ששמו העברי של העץ

הוא פנסית דו נוצתית. יצא אם כך, ש"עשיתי" סלט בין השמות העברי והלועזי,
אבל בגדול הזכרתי את השם במלואו בתוך אותו סלט. ואגב, בלועזית מלאה,
העץ נקרא קולרוטריה בי פינטה.

אז זהו. דווקא צילמתי את העץ הבוקר, אבל עדיין לא הכנסתי את התמונות למחשב...
מה שכן, הצלחתי לצלם גדם נכון של ענף, שנראה כפי שתיארתי כ"תחת של חמור",
וצילמתי סדקים בקליפה, המצביעים על כך, שהגזע התרחב, הקליפה התבקעה,
והיא עומדת לקראת קילוף טבעי. מצאתי גם ענף שבו הקליפה כבר התקלפה,
ושם הקליפה החדשה היא בצבע כתום. (תתכהה במהלך הזמן). הפרשות של שרף
דווקא לא מצאתי, והעצים שבמרכז טבעון נראים בריאים ונאים.

מיכי 10

Member
כן, ראיתי את כל עניין השמות - הלועזי (לטיני?) והעברי.

קראתי הכל!
העצים שאני ראיתי, נמצאים בפתח תקווה. אני משתדלת לחנות בצילם כשאני מגיעה לשם. :)

מיכי 10

Member
תודה, אבל זה מצחיק:

בדיוק לאותו אוסף סרטונים, עם אמיר דנאי, אדריכל נוף מקיבוץ יפעת, הגעתי בעצמי לפני כחצי שעה וראיתי שניים שלושה מהם.

א ב י ב ן

New member
יפה לך. לי הוא לא חידש כמעט דבר, אבל חשבתי שאת אולי

תמצאי בזה עניין. והנה.. מצאת זאת לבדך בזמנך החופשי...

אביבן בוקר טוב, אכן אלביציה צהובה בגינה הוא עץ

לא מתאים היות ללפריחה השופעת ולפרי הנושר אין ערך אסטטי. זה עץ מעולה לפארק פתוח.

א ב י ב ן

New member
אכן כך. ישנם עצים שלא תמצא רבים מהם בקטע של הגינון

הפרטי, אך בפארקים ובשדרות תמצא רבים שכמותם. גם הקלוטריה היא עץ מצל ונחמד,
אבל את מרבית העצים מסוג זה, תמצא בעיקר בשדרות ולא בגינות הפרטיות. לטעמי, גם
לשלטית או למכנף הנאה אין כל-כך מקום בגינה הפרטית, ואת הברכיכיטונים אתה תמצא
גם כן בעיקר בשדרות. אז... ברור שהערתך בהחלט נכונה וחשוב שאנשים גם יפנימו אותה.

אני לגמרי לא מסכימה איתך לגבי הפנסית

לפנסית יש יופי של מקום בגינה הפרטית, עץ נפוץ מאד, וגם בגינות של לקוחות שלי או של השכן הצמוד שלי. אתה מגזים לגמרי בחסרונות שלו.

מיכי 10

Member
אף פעם לא חשבתי על כך שאנשים נמנעים מלטעת בגינות הפרטיות

שלהם עצים מסויימים, כי הם מלכלכים. שמעתי על סיבות אחרות, כמו שורשים אשר עלולים להרוס בורות ביוב, משטחים מרוצפים וכד'. זאת סיבה טובה. אבל לכלוך של עלים, פרחים, פירות וכד'? מוזר. לצערי הרב מאד, אני גרה בבית משותף. אבל בטוחה שאם היתה לי גינה פרטית, כל זה לא היה מפריע לי כהוא זה.
למשל בחצר של הורַי, היו משום מה שני עצי גואיבה. אז בעונה שלהם, היו נופלים המוני פירות, שהיו גם מתמלאים תולעים, וגם הריח היה די כבד. אז באו התרנגולות של השכנים, וחגגו שם. וזו תקופה שעוברת. אף אחד לא עשה מזה עניין, אפילו לא אבא שלי, שלא סבל את ריח הפרי.

ובחצר של הבניין המשותף שלנו, יש כמה וכמה עצי מכנף נאה. אז הדשא וגם המדרכות הסמוכות מתמלאים בעונה בהמוני פרחים בצבע צהוב/זהוב, ובעיני זה מראה מרהיב עין ויפהפה. וגם כאשר מתעופפים לנו קצת פרחים כאלה לתוך הבית, וגם זרעים מכונפים, זה בכלל לא מפריע. אותי זה אפילו משמח: כמו ד"ש קטן מהטבע.
גם לתוך האדניות ומרפסת הסלון, מתעופפים לפעמים עלים שונים, ועלי כותרת של פרחי פלרגוניום מהשכנים, וזה בסדר גמור. זה לא לכלוך.
(האבק של השטיחים, מסטיקים לעוסים, פיסות נייר, קליפות של פיצוחים וסכו"ם חד פעמי - אלה כן לכלוכים)!

תהיי 5 דקות מעצבת גינות, ותגלי

שזו הבקשה הכי נפוצה.

למזלי, בשנים האחרונות אני זוכה ללקוחות שזו לא הבקשה שלהם לגינה הפרטית שלהם. זן נדיר...
אבל אני מתחשבת מאד בשכנים, ולכן, לעולם לא אטע למשל צאלון באופן שכל הנוף שלו על הריצוף בחצר השכנים, או בוגונויליה על גבול השכן.
&nbsp

מיכי 10

Member
צודקת; צריך באמת להתחשב גם בשכנים.

ואגב הבקשה הנפוצה של מבקשי עיצוב הגינות: יש לי גיסנית (=אחות של גיסה), שכאשר הראתה לי לפני כמה שנים את מרפסת הדירה החדשה שלהם, היא התפדחה ונורא התנצלה. למה? כי היו לה שם כמה וכמה עציצים גדולים עם עצים וצמחים שונים, מהם נשרו עלים ופרחים על הרצפה. זה נראָה לה שיא הלכלוך, והיא התלוננה שהיא כל כזמן מטאטאת, ושוב נושרים עלים. וזה שאמרתי שבעיני זה לא לכלוך וזה אפילו מקסים, לא באמת דיבר אליה.
טוב, "על טעם ועל ריח...".

Guarden

New member
ההערה "יוצר ספיח" הינה הערת הזהרה לציבור הרחב

ולא הערה בוטנית וכו'.... כבר כתבתי הודעה בעבר על שני צמחים שנראו לי נחמדים ובשל הספיח שיצרו אני מתייחס אליהם כעשב רע וממש פיתחתי תיעוב כלפיהם:

רואליית בריטון - שאכן למשל בקטלוג מלצר, מכילה את התיאור: צמח שתלטן יוצר ספיח.
ומרווה אדומה 'קורל נימף' - שגם היא עם הזהרת ספיח.

הצמח היחיד שאני עדיין אוהב למרות הספיח הרב שלו, זה הגאורות. ופשוט מתמודד עם זה.

זו לא בדיוק אזהרה... זה מאפיין של הצמח

מאפיינים שונים מתאימים למצבים שונים. כמו ש"מהיר צימוח" איזו אזהרה אלא מאפיין שמתאים לדרישות מסוימות, בעוד שבמקום אחר דווקא עדיף צמח בעל צימוח איטי.

אצלי בגינה יש שטח גדול וקשה לי לגנן את כולו, מה גם שאני אוהבת גינות פראיות ולא מפונפנת ומתוקתקות, לכן הרבה פעמים אני מחפשת צמחים שיוצרים ספיח, כי הם ממלאים לי את הגינה בלי שאתאמץ
במקרים כמו שלי זה לא מאפיין שיש להזהיר מפניו אלא מאפיין שמהווה יתרון.
כשמדובר בעצים גם אני לא אוהבת ספיח, כי בד"כ אין מקום לעצים נוספים שיצמחו. דווקא לעצים רבים יש ספיח מעצבן - האלביציה, הקולרוטקריה, השלטית, הוושינגטוניה... אפילו הפקאן, אם לא אוספים את האגוזים, הם נובטים ואח"כ קשה לעקור אותם.

אגב, הבעיה שלי עם צמחים כמו רואליית ברייטון היא לא הספיח בפני עצמו (זה טוב לי שהיא מזריעה את עצמה ברוב המקומות) אלא שאם נבט צמח כזה במקום הלא נכון - קשה לעקור אותו.

ולגבי הסבר - אני חושבת שהמושג "ספיח" די קל להבנה, לפחות יחסית למושגים כמו: "נשיר" (שאנשים חושבים שאם עץ הוא לא נשיר, אז העלים שלו אינם נושרים) או "עונתי" (אנשים חושבים שמדובר על צמח שפורח בעונה מסוימת ולא מבינים שהוא חי רק במשך עונה אחת) או "שורש שיפודי/ציצת שורשים/ שורשים שטחיים" (שזה מידע ממש קריטי למי שרוצה לשתול עץ בגינתו!).
נראה לי שאין ברירה, ואם אדם רוצה לבחור את הצמחים הנכונים לגינתו, עליו לבדוק מה המשמעות של המושגים הבסיסיים.

למעלה