מה עושים כש...

מה עושים כש...

ההערכה העצמית פתאום נופלת? מעולם היא לא הייתה גבוהה במיוחד, אבל בימים האחרונים הביקורות העצמיות נעשות מזלזלות יותר, מחמירות יותר, מרשעות יותר. כל זה לא בעקבות אירוע מסוים, פשוט ככה, פתאום אני יודעת ל כ ע ו ס על עצמי, מדי פעם כמעט להעניש. כל דבר שאני כותבת זוכה למטר קטילות פרטיות, אי אפשר שלא למצוא כל המזן סיבות שמוכיחות כמה אני לא-חכמה, גם המראה החיצוני מבאס לא מעט, וכל כך קל פתאום לדעת שנאי בעצם נורא ילדותית ומעצבנת. ואם, חס וחלילה, מישהו שנאי באמת מעריכה נותן איזו מילה טובה (ולא סתם מחמאה שטחית), מיד אני יודעת להסביר לעצמי (ורק לעצמי) למה הוא טועה. אין לי בעיה עם ביקורת עצמית רגילה, אני כמעט דוגלת בה, אבל לעזאזל עם ההחמרה הזאת, נמאס.

אקווה

New member
מסתכלים במראה

ואומרים לעצמך שבעצם את לא כל כך נוראית.. את אפילו בסדר.. בסדר גמור ממש. שבעצם את אחלה. מפסיקים להשוות כל הזמן לאחרים, כי תמיד יהיו כאלה שייחשבו "יותר". מתחילים לחשוב על כל מה שכן עשית עד היום, ועל האתגר הבא שאת מציבה לעצמך להשיג בזמן הקרוב. ופועלים כדי להשיג אותו. מה שלא עושים: לא נכנסים אל מתחת לשמיכה (הממשית או הוירטואלית) ושוקעים ברחמים עצמיים. זה אף פעם לא מוביל לתוצאות הרצויות. להיפך - זה רק מחיר את המצב. אז אם זה עוזר במשהו - עצם זה שאת מודעת לעצמך כל כך, הופך אותך, בעיניי לפחות, לממש ממש בסדר...

זה בעייתי

תראי, אני לא מדמה את עצמי לאיזו מפלצת, אני פשוט קוטלת כל הזמן, ופתאום התחלתי להרגיש שזה מתחיל להיות מוגזם וקצת לפגוע בי. אני לא יכולה "לעמוד מול המראה ולהגיד שאני לא כל כך נוראית ואפילו בסדר", אני מודעת לעובדה שיש בי גם צדדים חיוביים, אבל אי אפשר להתרכז בהם, כי מה לעשות, הצדדים האחרים מפריעים. מעולם לא דגלתי בעשיית "הנחות" לעצמי... אני דווקא לא משווה כל הזמן לאחרים, לפעמים כן, אבל הרבה פעמים אני מבקרת את עצמי בלי שום השוואות לחברה, לפעמים ביחס לדברים שעשיתי פעם, שהיו יותר מוצלחים (או לפחות חשבתי ככה פעם...) ולפעמים סתם כך. אני לא שוקעת ברחמים עצמיים, ממש לא, אבל בהחלט מעיק לי לאחרונה... אני לא מפסיקה לעשות את מה שעשיתי עד עכשיו או משהו כזה, זה לא משפיע הרבה על התפקוד שלי, מבחינת עשייה, אבל ההרגשה האישית...

dana2909

New member
ביקורת עצמית

אולי את צריכה לשאול את עצמך למה את קוטלת את עצמך כל כך. אולי את מנסה להגיע למושלמות (יש מילה כזאת?) בלתי אפשרית, או שאת מעמידה לעצמך מטרות בלתי אפשריות. תקשיבי לי ותקשיבי לי טוב. את, כן את, בסדר גמור כמו שאת! את מושלמת כפי שאת! את לא מאמינה? בעיה שלך. ככה אני אמרתי. תמיד יהיו אנשים שלא תמצאי חן בעינהם בדיוק כפי שיש אנשים שלא מוצאים חן בעיניך. ביקורת עצמית זה דבר חיובי, כל זמן שהוא בפרופורציות. ברגע שהביקורת הזו מכתיבה לך את החיים יש כאן בעיה. החוכמה זה לדעת לסלוח לעצמך על טעויות. וזה לא קל. למעשה הרבה פעמים יותר קל לנו לסלוח לאחרים על טעויות מאשר לעצמנו.

תראי,

נראה לי שזה לא קשור לאחרים ולמה שהם חושבים עליי, זאת לא הבעיה שלי, ובטח שלא התחלתי לקטול את עצמי בגלל משהו שמישהו אמר או שידר לי. זה לא שאני לא סולחת לעצמי על טעויות, אני פשוט מבקרת כל כך כל דבר שאני עושה או לא עושה, ומזלזלת...

nutmeg

New member
קולו של הצנזור הפנימי -

משהו שלומדים להתמודד עימו ביום שתחליטי שאת גם טובה לעצמך. כרגע אני שומעת שאת טיפוס בקורתי - ואם זה לא מספיק יש לך גם ביקורת על היותך בקורתית. כשתרצי באמת לעשות משהו עם העניין - יש מה לעשות. ממה שהבנתי מתוך דברייך את עדיין לא שם כי את חושבת שבאמת הצנזור צודק.

אקווה

New member
כשאת מציגה את זה ככה...

זה פתאום נראה לי נורא מוכר. גם אני ממעיטה בערך דברים שאני עושה, וכאילו מסרבת להכיר באיכויות שיש לי. הסיבה שאני עושה את זה, ואולי זה יכול להתאים גם במקרה שלך, היא שאנ פשוט מכינה את עצמי לאכזבה. כי גם אם בסתר ליבי אני חושבת שצלחתי בדבר מה שעשיתי, אני מייד מבטלת את זה כדי שלא יתברר אח"כ שלא הצלחתי. זה מן הבטחת עצמי מפני אכזבה או כשלון. עכשיו זה כבר פחת אצלי, ואני לפעמים גם מוכנה להודות בפני עצמי שהצלחתי. זה פשוט עניין של קבלה עצמית בסופו של דבר... והרי על כך בעצם מתבססות רוב התיאוריות של הפסיכולוגיה...

אני לא חושבת שזה ככה אצלי,

אני בדרך כלל לא מהאנשים שיגידו "יהיה רע" רק בשביל לא להתאכזב, ודווקא מרשה לעצמי להגביה ציפיות, לרוב.

אקווה

New member
../images/Emo35.gif../images/Emo70.gif../images/Emo35.gif

ואם, חס וחלילה, מישהו שנאי באמת מעריכה נותן איזו מילה טובה (ולא סתם מחמאה שטחית), מיד אני יודעת להסביר לעצמי (ורק לעצמי) למה הוא טועה. זה נקרא להביהה ציפיות? זה נקרא לאפשר לעצמך להיות מוערכת? זה נקרא להעריך את עצמך? לא יודעת למה, אבל לי, בכל אופן, זה לא ממש נראה ככה...

../images/Emo70.gif../images/Emo35.gif../images/Emo70.gif

לא קישרתי בין הגבהת ציפיות מעצמי בדברים שאני עושה, הישגים וכד'... לבין הקטילות העצמיות. אני באמת לא מעריכה את עצמי המון, אבל זה לא אומר שאני מנמיכה את הציפיות מעצמי, נהפוך הוא.

anais18

New member
וחשבתי שרק אני כזאת

תמיד כשיגידו לי משהו טוב אני אצליח למצוא את הרע בזה (ולא הייתי ככה פעם, רק בחודשים האחרונים).. ולא סתם רע, הכי שלילי (אבל אם אני אסביר את ה"הגיון" שלי למישהו אחר הוא וודאי יחשוב שאני משוגעת).. אני מסוג האנשים שאומרים לי כל הזמן "את יפה" ואני עדיין חושבת שאני מפלצת.. זה מוזר.. ומשום מה אני לא מצליחה לצאת מזה..

למעלה