מה לגבי אורנים ?

neevgolan

New member
מה לגבי אורנים ?

שלום רב, גם אני מהחדשים ... לפני כשנה נדבקתי בחיידק ומאז אני מנסה לשתול כמה שיותר עצים מתוך מחשבה שבעוד כמה שנים אדע כיצד לעצבם. אני מאוד אוהב את המראה של העצים המחטניים (יכול להיות שבהגדרה הדנדרולוגית אני טועה...) ושאלתי היא לגבי עצים כגון ארזים, אורנים, ברושים וכו' ... שמתי לב שבפורום זה כמעט ולא מעלים תמונות של עצים אלו (גם לא בגלריה של הפורום) על אף שקק"ל הפכה אותם לאנדמיים פחות או יותר... האם הם בעייתיים וקשים לגידול ? קשים לעיצוב ? תודה רבה מראש. ניב

אולמוס

New member
מחטניים

לניב שלום רב, התשובה שאתן היא כללית- פחות או יותר כמו שאלתך. כמה משפטים באשר למחטניים כעצי בונסאי. ראשית אתייחס לאורנים: (אגב חפש בהודגעות הפורום תמצא לא מעט התייחסות אליהם) בארץ ישנם שני מיני אורנים עיקריים ומצויים שניתן להכין מהם בונסאי - אורן ירשלים ואורן הסלע (המכונה גם אורן הגלעין) ועוד 2 מיני אורנים שלא אתייחס אליהם. האורנים עצים בעייתים למדי מבחינת תחזוקה וגידול אולם אם מצליחים ליצור מהם בונסאי וזה בהחלט אפשרי- יכולים להיות מרשימים למדי כפי שראינו באוספים פרטיים גם אצל מספר מחברי הפורום ומגדלי בונסאי אחרים בארץ.. הדבר נכון למשל גם באשר לברושים. לאור נסיוני הייתי דווקא ממליץ על מחטניים אחרים הנוחים ומתאימים במיוחד לבונסאי והם הערערים שמינים לא מעטים מהם גדלים גם בארץ וניתנים לרכישה במשתלות הן כחומר גלם בוגר (צריך ידע כדי לבחור מתאים לבונסאי) והן כחומר צעיר יותר שניתן לעצבו מצעירותו אך יש צורך בהמתנה של כ- 3 עד 5 שנים בדרך כלל לבגרותו. אורנים צעירים ניתן להשיג לעיתים במשתלות קק"ל וגם כאלה שנבטו בטבע ובשטחים ציבוריים פתוחים וגורלם נגזר להשמדה במקומות בהם נוהגים לכסח ולרסס עשבי בר וצמחיה מעת לעת או במקומות בהם עוקרים צמחייה עקב עבודות פיתוח. פרטים נוספים המתייחסים למחטניים אורן וערער ראה כאמור בהודעות הפורום. עוד אציין כי רבים מן העצים שהועלו בפורום זה ע"י החברים היו ערערים וניתן לאתר את ההודעות עם התמונות באמצעות תא החיפוש בדף זה בצד שמאל למעלה..

גיא קרן

New member
דעתי בנוגע לאורנים ומחטניים

לפי דעתי הסיבה שאתה כמעט ולא מוצא אורנים או מחטניים (למעט ערערים פה ושם) אצל מגדלי בונסאי בארץ היא פשוטה: עצי הבונסאי המחטניים שאתה רואה באוספים של חובבי בונסאי בחו"ל וביפן במיוחד מתבססים על אורן שחור או אורן לבן אשר הינם בעל מחטים קטנות יחסית. העצים הללו גם מתמלאים במחטים בצורה צפופה יחסית. מיני האורנים הגדלים בארץ הינם לצורכינו זבל שבזבלים לצורכי בונסאי. נכון שפה ושם יש אנשים שמגדלים אותם אבל לטעמי התוצאות אפילו לא מתקרבות למה שאפשר להשיג עם אורנים שהזכרתי. זה המצב וצריך לקבל אותו ולגדל עצים שכן אפשר להשיג איתם תוצאות מאד מאד יפות פה בארץ. יש טענות שאי אפשר לגדל אורן לבן או שחור בתנאי הארץ. את האמת אני לא יודע אם זה נכון ואולי בטיפול מתאים אפשר. אם אפשר היה לייבא חומר גלם מחו"ל אז אולי.....(דרך אגב הרבה משתלות בונסאי בחו"ל מייבאות חומר גלם במסות מסין ויפן).

גיא קרן

New member
דעתי בנוגע לאורנים ומחטניים

לפי דעתי הסיבה שאתה כמעט ולא מוצא אורנים או מחטניים (למעט ערערים פה ושם) אצל מגדלי בונסאי בארץ היא פשוטה:עצי הבונסאי המחטניים שאתה רואה באוספים של חובבי בונסאי בחו"ל וביפן במיוחד מתבססים על אורן שחור או אורן לבן אשר הינם בעל מחטים קטנות יחסית. העצים הללו גם מתמלאים במחטים בצורה צפופה יחסית.מיני האורנים הגדלים בארץ הינם לצורכינו זבל שבזבלים לצורכי בונסאי. נכון שפה ושם יש אנשים שמגדלים אותם אבל לטעמי התוצאות אפילו לא מתקרבות למה שאפשר להשיג עם אורנים שהזכרתי. זה המצב וצריך לקבל אותו ולגדל עצים שכן אפשר להשיג איתם תוצאות מאד מאד יפות פה בארץ. יש טענות שאי אפשר לגדל אורן לבן או שחור בתנאי הארץ. את האמת אני לא יודע אם זה נכון ואולי בטיפול מתאים אפשר. אם אפשר היה לייבא חומר גלם מחו"ל אז אולי.....(דרך אגב הרבה משתלות בונסאי בחו"ל מייבאות חומר גלם במסות מסין ויפן).נקודה נוספת בקשר לערערים - קצב הגידול שלהם א י ט י להחריד. בצורה כזו שהערערים שאני ניסיתי להתעסק איתם מצאו את דרכם לפח האשפה אחרי שנשבר לי מהם...ממש נשבר....חודשים ובקושי רואים ציץ של צימוח חדש...לעומת עצים אחרים שבתנאי האקלים שלנו של שמש תמידית גדלים מהר מאד ואפשר לראות מהם התקדמות עוד בימי חיינו.

neevgolan

New member
תודה

תודה לשניכם על ההתיחסות. לגבי ערערים באמת הכרתי את הפוטנציאל כפי שפורט בפורום במקומות רבים. עיקר פנייתי אכן היתה לגבי מיני אורנים וברושים ואני למד שכדאי שארכוש עוד ניסיון בטרם אתחיל לגדל אותם. תודה. ניב

אולמוס

New member
לגבי ערערים

באשר לאורנים - אני מסכים - בארץ הם בהחלט בעייתיים. ולא הייתי ממליץ לכל אחד ובודאי לא למתחילים להתעסק איתם לבונסאי.. באשר לערערים איני נוטה להסכים עם הנאמר בהתייחסותו של גיא.. עפ"י נסיוני ערערים בני 5 שנים הם כבר בגיל ובגודל מתאים מאוד לעיצוב כחומר גלם. (תלוי גם בזן ובמקור העץ) גם מערערים צעירים יותר מזנים מסויימים ניתן לעצב ולקבל תוך שנה עד שלוש בונסאי סביר בסיסי (גם בגודל "מאמה" וגם בגודל "שוהין") בתנאים אופטימליים הערערים הצעירים מתפתחים די מהר. ברשותי חלקת ערערים ממינים שונים שתוך שנתיים עד שלוש התפתחו לחומר גלם לא רע בכלל. חלקם גדלים בקרקע ומרביתם בדליי שתילה. חלק מהעיצוב התחלתי כשהיו בגיל צעיר יחסית. ובאחרים לאחר שנה בכלי השתילה.במונחים של "זמן בונסאי" זו אינה תקופה ארוכה בניגוד למשל באלונים צעירים או בזית צעיר הדורשים לעיתים המתנה של שש שנים לפחות ואף יותר... נכון גם שיש מיני ערער שצמיחתם איטית יותר. למתחילים מוצעים מיני ערערים שיתאימו להתחלה כגון פרוקמבנס, ערער אפור פרינס אוף ווילס ונוספים בכפוף לכללי בחירת חומר גלם אני מתבסס על נסיון בהדרכת מתחילים בעבר שבהם הועדפו בהצלחה מיני ערערים אלה ע"י המתחילים (לא רק - גם פיקוס וזית).

למעלה